Σελίδες

9 Απριλίου 2022

Η στρατιωτική εισβολή δεν είναι πάντοτε «καταδικαστέα» από το Λονδίνο

Η στάση της Αγγλίας στο θέμα της στρατιωτικής εισβολής μιας χώρας σε μια άλλη

Γράφει ο Ανδρέας Σ. Αγγελίδης
 
Μια από τις χώρες που καταδίκασε, δικαίως, τη ρωσική εισβολή και την τραγωδία που επέφερε σε βάρος του λαού μιας άλλης ανεξάρτητης χώρας, της Ουκρανίας, είναι και η Βρετανία. Πραγματικά δριμύτατο το κατηγορώ του Πρωθυπουργού και άλλων Άγγλων αξιωματούχων. Προβάλλουν τα εγκλήματα πολέμου, εθνοκάθαρση, καταστροφή πολιτιστικών στοιχείων, το δράμα των πολιτών με νεκρούς άμαχους και την ολοκληρωτική καταστροφή. 
 
Πρόκειται όμως για μια χώρα, που έναντι του δικού μας Αγώνα 1955-59 συμπεριφέρθηκε εξίσου βάρβαρα. Μάλιστα όχι μόνο με τις θανατικές ποινές, που στέρησαν το δικαίωμα ζωής, αλλά με πρόσθετη βαρβαρότητα να φυλακίζει ακόμη και τα νεκρά σώματα. Η καθιέρωση από τους Βρετανούς στην Κύπρο της τακτικής των φυλακισμένων μνημάτων ήταν και είναι μέρος του μηνύματος του ισχυρού έναντι του αδυνάτου. Μήνυμα, που σήμερα η διεθνής κοινότητα θέλησε να ανατρέψει, αφού αναδεικνύει, ορθά, τις ενέργειες του ισχυρού, ως καταδικαστέες κατά το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
 
Όμως, οι δηλώσεις καταδίκης και τα μέτρα που λήφθηκαν δεν διαφυλάσσουν την ανθρώπινη ύπαρξη και δεν αναιρούν το δράμα της Ουκρανίας. Παράλληλα, για να εμφανίζονται ως συνεπείς προς ό,τι τώρα «απαιτούν» η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Βρετανία από τη Ρωσία, θα έπρεπε ειδικά για ό,τι αφορά τη Μεγάλη Βρετανία, να προηγηθεί η επιβεβλημένη απολογία προς τον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις όσες διαχρονικές και εχθρικές θέσεις και στάσεις της, όπως είναι η επιβολή «φυλάκισης και μετά τον θάνατο». Πρέπει να απολογηθεί για την υποκίνηση της τουρκικής μειονότητας στα χρόνια πριν από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και μέχρι σήμερα, ενώ πρέπει να απολογηθεί και για τη συστηματική προώθηση λύσης που είναι αρεστή στην Τουρκία. 
 
Μάλιστα, με δεδομένη την από 48 έτη τουρκική εισβολή, έπρεπε να προχωρήσει στην καταδίκη της Τουρκίας και στην εφαρμογή μέτρων που θα την εξαναγκάσουν, έστω και τώρα, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη νομιμότητα στις σχέσεις με γείτονες, χωρίς να επιβουλεύεται μέρος του Αιγαίου και τον φυσικό υποθαλάσσιο πλούτο που ανήκει στην Ελλάδα και στην Κύπρο.  
 
Άλλωστε, μεταξύ μας, στην καθημερινότητά μας, έχουμε γύρω μας συμπολίτες που αγωνίστηκαν το 1955-59 και το 1974 για το ιδανικό της ελευθερίας, της προάσπισης της κρατικής μας οντότητας και της αξιοπρέπειας ενός λαού. Αυτοί όλοι και γενικότερα η κυπριακή κοινωνία δεν ανέχονται να δίνουμε αφορμή ως Κράτος σε εχθρούς και φίλους να μας θεωρούν, να μας ονομάζουν και να αποκαλύπτουν ότι ο τρόπος κρατικής λειτουργίας μας έχει μετατραπεί από Κράτος Δικαίου σε χώρα της διαφθοράς. Ας απαιτήσουμε από τους ξένους ότι, ανάλογο με την Ουκρανία, δικαιούται και η δική μας πλευρά, ως θύμα τουρκικής στρατιωτικής εισβολής, διαίρεσης και εποικισμού, αλλά, παράλληλα, ας στραφούμε σταθερά στην πραγματική προσπάθεια για ό,τι αφορά τη δική μας κατάντια, ως «αναξιοπρεπές» κράτος της διαφθοράς. 
 
Πηγή: Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.