Σελίδες

23 Μαρτίου 2022

Τράβα μου μια τροπολογία

Φωτογραφικές διατάξεις σε νομοσχέδιο που στοχεύει σε φίμωση του Τύπου δείχνουν το απωθητικό ανφάς (και προφίλ) της εξουσίας
 
Από τον Παναγιώτη Λιάκο
 
Κάθε κυβέρνηση τύπου Μητσοτάκη θα επεδίωκε να «στεγνώσει» το μελάνι των εφημερίδων που στρέφονται κατά του πολυχρονεμένου ηγέτου, τολμώντας να γράψουν -αν είναι δυνατόν- την αλήθεια. 
 
Η κυβέρνηση ενθουσίασε τους οπαδούς του συγκεκριμένου ήθους και ύφους της εξουσίας, δίχως δημοκρατικά ταμπού, με μια τροπολογία βγαλμένη κατευθείαν από τη βαβυλωνιακή αρχαιότητα – και μάλιστα πριν από το 1754 π.Χ., που χρονολογούνται η σύνταξη και η δημοσίευση του Κώδικα του Χαμουραμπί. 
 
Μεταξύ άλλων προβλέπει μόνο για τις εφημερίδες (να, καλή ώρα όπως η «δημοκρατία») και όχι για τηλεοράσεις και ραδιοφωνικούς σταθμούς ότι ο εκδότης «εντύπου» οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις από αγωγές και μηνύσεις από την προσωπική του περιουσία. Ας μην έκανε κριτική στον Κυριάκο μας, που βολτάρει με το ποδήλατο εν μέσω καραντίνας, για να συνεχίσει να έχει το εξοχικό στο Λιόπεσι ο μοχθηρός εκδότης με τις αιχμηρές γραφίδες. Τώρα που επιμένει να τα γράφει, θα του κατασχεθούν και το εξοχικό στο Λιόπεσι και η ψαρόβαρκα «Βάγγος ’55», με την οποία πάει για ψάρεμα. 
 
Όμως, για να λέμε και τα καλά της υπόθεσης, η τροπολογία είναι μεν καραμπαμπάμ ολοκληρωτική και τέζα αντιδημοκρατική, αλλά έχει και μια αύρα εκσυγχρονισμού. Αν ο διευθυντής της εφημερίδας δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, τότε η εφημερίδα (δηλαδή, ο εκδότης) θα φάει πρόστιμο από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης! Το χαρτί μετετράπη από τον νομοθέτη σε τηλεοπτική και ραδιοφωνική συχνότητα, δηλαδή! Αν δεν το πιστεύετε, διαβάστε την ακριβή διατύπωση: «3Α. α) Σε κάθε εφημερίδα που εκδίδεται και διανέμεται στην Ελλάδα ορίζονται διευθυντής και διευθυντής σύνταξης, οι οποίοι αμφότεροι είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων. Σε περίπτωση κυκλοφορίας φύλλου κατά παράβαση του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ». 
 
Η πλάκα είναι ότι βάζει φιτιλιές και στο ΕΣΡ αυτή η διάταξη. Μόλις χθες ανακοινώθηκαν πρόστιμα του ΕΣΡ σε τηλεοπτικούς σταθμούς για παραβάσεις που έγιναν το 2018 και το 2019. Τώρα, η κυβέρνηση αξιώνει από τους δουλευταράδες του ΕΣΡ να επιβάλουν πρόστιμα εντός δεκαημέρου! 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.