Σελίδες

16 Αυγούστου 2021

ΜΑΧΗ ΕΛΔΥΚ. ΣΚΗΝΕΣ ΗΡΩΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗΣ - 16/8/1974 (βίντεο)

 
Εἰς Μνήμην. 
Σὰν σήμερα στὰ 1974 οἱ ΕΛΔΥΚάριοι δίνουν τὴν μάχη τῶν μαχῶν στὸ στρατόπεδό τους, ἐναντίον ὑπερπολλαπλάσιων τουρκικῶν δυνάμεων. Ὁ διοικητής τους, Ἀντισυνταγματάρχης Π. Σταυρουλόπουλος, ὅταν διαπίστωσε τὴν ἐγκατάλειψή τους καὶ τὴν μὴ ἀποστολή τελικὰ τῆς βοήθειας ποὺ τοῦ εἶχαν ὑποσχεθεῖ, διέταξε τὴν ἀπαγκίστρωση τῶν στρατιωτῶν του. 
 
Οἱ πράξεις ἡρωισμοῦ καὶ αὐτοθυσίας ποὺ διαδραματίστηκαν τὸ τριήμερο μεταξύ 14 καὶ 16 Αὐγούστου ἀπὸ στρατιῶτες καὶ ἀξιωματικούς τῆς ΕΛ.ΔΥ.Κ. εἶναι ἰσάξιες τῶν ἔνδοξων προγονικῶν. Ἀπό τὴν ἔναρξη τῶν μαχῶν ἔως καὶ τὴν ὥρα τῆς ἀπαγκιστρώσεως, ἀπὸ τοὺς 318 ἥρωες ἔχασαν τὴν ζωή τους ἤ θεωρήθηκαν ἀγνοούμενοι 84. Οἱ περισσότεροι χάθηκαν ἤ σκοτώθηκαν στὶς 16 Αὐγούστου, λόγῳ τῶν ἰδιαιτέρως δυσμενῶν συνθηκῶν. 
 
Οἱ ἀπώλειες τῶν τούρκων ἀνέρχονται σὲ χιλιάδες. Αὐτὴ ἡ Μάχη διδάσκεται στὴν Βρετανική Στρατιωτική Ἀκαδημία ὡς ἡ πλέον ἄνιση τῆς Νεώτερης Ἱστορίας. 
 
Δείτε ένα αφιέρωμα Μνήμης στα χαμένα παλικάρια μας ΕΔΩ

1 σχόλιο:

  1. Ώ παίδες Ελλήνων, ίτε ελευθερούτε πατρίδ’ ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων νυν υπέρ πάντων αγών.
    Αισχύλος, 525-456 π.Χ., Αρχαίος τραγικός ποιητής (Πέρσαι)

    Όμηρος Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν.
    Όμηρος, περ. 800-750 π.Χ., Ποιητής (Ιλιάδα Ζ’ 208)

    (ο Ιππόλαχος από τη Λυκία στο γιο του Γλαύκο)

    Ώλετο μεν μοι νόστος, ατάρ κλέος άφθιτον έστα.
    – Δεν υπάρχει για εμένα επιστροφή, μα αιώνια θα είναι η δόξα.
    Όμηρος, περ. 800-750 π.Χ., Ποιητής (Ιλιάδα Ι’ 13)

    Ή ταν ή επί τας.
    – [να επιστρέψεις] ή με αυτήν [νικητής] ή επάνω της [νεκρός]
    Οι Σπαρτιάτισσες παραδίνοντας την ασπίδα στους πολεμιστές γιους τους.

    ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ.
    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΤΙΕΙ ΦΟΡΟ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ, ΠΟΥ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΣΜΙΞΕ ΜΕ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ....ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ... ΑΛΛΑ ΞΕΠΛΥΝΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΑΠΟ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ ... ΑΦΟΥ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΝΔΟΞΟ ΘΑΝΑΤΟ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ... ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ.... ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΛΙΓΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΥΡΙΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΑΛΛΆ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΚΑΛΧΑΣ .... ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΘΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ... ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ.... ΕΑΛΩ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΗΡΩΙΚΑ ΕΠΕΣΑΝ ΜΧΑΟΜΕΝΟΙ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΜΑΣΤΕ .....ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΣΤΑ ΧΕΙΛΙΑ.....
    ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΑ ΕΠΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΔΤΗ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ....ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ..Π Ρ Ο Δ Ο Θ Η Κ Α Μ Ε.!!!!!!
    KAI TA ΛΟΓΙΑ TOY ΗΡΩΙΚΟΥ, ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΔΤΗ ΜΟΥ KATΣΙΜΠΡΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ(ΗΡΩΙΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΓΕΕΦ), Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ( ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟ ΛΕΣΒΟΣ), ΟΤΑΝ ΠΡΩΤΟΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΜΕ ... "ΑΝΤΩΝΗ ΜΟΥ ΘΛΙΒΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ... ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΑΣ ΞΕΠΛΥΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ... Ή ΤΑΝ, Ή ΕΠΙ ΤΑΣ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ "....ΚΑΙ ΧΥΘΗΚΑΝ ΠΟΤΑΜΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΕΣΥΡΑΝ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΚΑΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ... ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΩΝ, ΟΤΑΝ ΜΥΡΙΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΙ, ΑΦΟΥ .. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΣ ( ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ) ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ( ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ). ΑΙΔΩΣ!

    Ω ΔΑΙΜΟΝΙΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΥΜΝΗ ΑΝΑΚΡΟΥΣΕΣΘΑΙ;
    ΑΑ

    ΙΔΕΤΕ.

    «Εμείς κύριοι δεν ηττηθήκαμε, προδοθήκαμε!», Στρατηγός ...https://www.olympia.gr › istoria › e...
    18 Aug 2020 — Στρατηγός Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος - ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ, ΚΥΠΡΟΣ. ... Επικεφαλής της Άμυνας στην Επική Μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ 14 ως 16 ...

    Έλυσε τη σιωπή του ο τελευταίος στρατοπεδάρχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ.https://www.protothema.gr › elduk
    3 Mar 2016 — Το καλοκαίρι του 1974 ο κ.Σταυρουλόπουλος ήταν οργανικός επιτελικός στο Γ.Ε.Σ. και επιλέχθηκε να συνοδεύσει στην Κύπρο ως αξιωματικός συνοδός ...

    Κύπρος 1974: H Στρατιωτική Ηγεσία ... - ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamilyhttps://koukfamily.blogspot.com › 2...
    15 Jul 2021 — Όταν εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, ΓΕΕΦ και ΑΕΔ δεν αντέδρασαν στα εχθρικά πυρά και δεν εφάρμοσαν το Σχέδιο Αμύνης Κύπρου (ΣΑΚ) (σελ.88, ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.