Σελίδες

28 Αυγούστου 2020

Το εμβόλιο για τον covid19 θα το πάρουμε … όταν….

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Όπως γράφαμε την περασμένη εβδομάδα, πολύ μεγάλο ήταν το μπέρδεμα γύρω από το εμβόλιο εναντίον του covid19. Θα θυμάστε ότι βγήκε στην τηλεόραση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και μίλησε με λεπτομέρειες, αυτοπεποίθηση και σιγουριά, λέγοντάς μας ότι η Ελλάδα περιμένει δεκάδες-αν όχι εκατοντάδες- χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού. Χαρήκαμε. Δυστυχώς, δυο ώρες αργότερα, μια εκπρόσωπος της Κομισιόν, η κυρία Βίβιαν Λουνέλα, δεν επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του υπουργού Βασίλη Κικίλια, λέγοντας ψυχρά ότι «Δεν έχει ακόμα καθοριστεί η ημερομηνία για τη διάθεση των εμβολίων».

Απορία και απογοήτευση. 

Ποιος είχε δίκιο; Και γιατί να αλληλοδιαψεύδονται, όχι για το εάν θα υπάρξει εμβόλιο (που θα υπάρξει) και για το εάν θα το πάρουμε ως το τέλος του έτους (γιατί το ότι θα το πάρουμε δεν το διέψευσε) αλλά για χρονικές και τεχνικές λεπτομέρειες.

Επακολούθησε σύγχυση, τηλεφωνικές επαφές, ασαφείς δηλώσεις μέχρι που βγήκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «καλύπτοντας» στην ουσία τον «βιαστικό» κ. Κικίλια και διευκρινίζοντας ότι «Η Ελλάδα θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων κατά του κορωναϊού που της αναλογεί με βάση τη συμφωνία προαγοράς που σύναψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, ΕΦ ΟΣΟΝ το υπό ανάπτυξη εμβόλιο περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες δοκιμές». Το επεισόδιο θεωρήθηκε «λήξαν». Αλλά δεν «διεγράφη», για πολλούς λόγους.

Πέρασαν λίγες μέρες, «κατακάθισε» η σκόνη, τα «βρήκαν» μεταξύ τους εντός και εκτός και πλέον γνωρίζουμε τα πάντα. Εκτός -ακόμη- για το εάν το εμβόλιο θα είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ελπίζαμε. Τι ελπίζαμε; Σε ένα «μαγικό φάρμακο». Σε μια πανάκεια που θα σκοτώσει αυτομάτως τον ιό:

Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ενάντια στον κορωναϊό αναμένεται να διανεμηθεί σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τα τέλη του έτους. Πότε όμως θα πάρει την τελική έγκριση για την κυκλοφορία του, πότε θα έρθει στην Ελλάδα και ποιοι θα το κάνουν πρώτοι;

Το εμβόλιο, με την ονομασία AZD1222, που αναπτύσσουν από κοινού το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (με επικεφαλής τη Σάρα Γκίλμπερτ) και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, πιστεύεται ότι θα είναι το πρώτο που θα λάβει έγκριση για ευρεία χρήση –αν και η Ρωσία έχει ήδη εγκρίνει ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το Sputnik V, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να λέει ότι το έχει ήδη κάνει η κόρη του.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας Φροντίδας της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να γνωμοδοτήσει θετικά για την κυκλοφορία τού AZD1222 περί τα μέσα Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη χρήση (CHMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να εκδώσει με τη σειρά της θετική γνωμοδότηση, πράγμα που θα σηματοδοτήσει την έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στα τέλη Νοεμβρίου.

Κατόπιν, η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca θα ξεκινήσει την παράδοση των συμφωνηθέντων 400 εκατομμυρίων δόσεων του AZD1222 στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Δεκεμβρίου, με την Ελλάδα να αναμένεται να λάβει αρχικά 700.000 του εμβολίου, ξεκινώντας – KAΤΑ ΠΑΣΑ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ- από τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στα τέλη Απριλίου η ομάδα της Οξφόρδης κατάφερε το ανέλπιστο: ολοκλήρωσε μια διαδικασία που φυσιολογικά κρατά 5 χρόνια σε λιγότερο από 4 μήνες. Τότε ξεκίνησε η δοκιμή σε 1.100 ανθρώπους. Η Κέιτ Μπίνγκαμ, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Εμβολίων της Βρετανίας, δήλωσε για την Γκίλμπερτ ότι η ομάδα της είναι κατά πολύ μπροστά από άλλους ερευνητές και όλα δείχνουν πως όταν θα τελειώνει τη δοκιμή στην κλίμακα των 10.000 ανθρώπων, άλλοι τότε θα ξεκινούν. «Είναι πιο μπροστά απ’ όλους. Είναι το πιο ανεπτυγμένο εμβόλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο», δήλωσε η Μπίνγκαμ. Και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της φαρμακευτικής AstraZeneca.

Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αντριου Πόλαρντ, «τα ενδιάμεσα αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν οδήγησε σε μη αναμενόμενες αντιδράσεις και είχε παρόμοιο προφίλ ασφαλείας με προηγούμενα εμβόλια τέτοιου τύπου. Η ανοσολογική απάντηση που παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό είναι σύμφωνη με ό,τι περιμένουμε να σχετίζεται με την προστασία αν και χρειάζεται να συνεχίσουμε το εκτενές πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για να το επιβεβαιώσουμε. Παρατηρήσαμε μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση στους συμμετέχοντες που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, γεγονός που υποδεικνύει ότι ενδέχεται να αποτελεί μια καλή στρατηγική για τον εμβολιασμό».

Λοιπόν: Πάμε καλά με το εμβόλιο, θα το πάρουμε σε επαρκείς δόσεις ΟΤΑΝ το πάρουμε- σύντομα πάντως- και ελπίζουμε να έχουν βρει τον τρόπο να είναι και άκρως αποτελεσματικό. 
Φιλόλογος είμαι. Όχι λοιμωξιολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.