Σελίδες

1 Ιουνίου 2020

Αερομεταφερόμενοι Exocet & Harpoon, για όσους ψάχνουν αποτροπή και όχι δικαιολογίες…

Σε πρόσφατο αφιέρωμά μας, αναφερθήκαμε στη σημασία (και στο κατεπείγον κατά συνέπεια…) των αντιπλοϊκών όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό. Στη σημασία δηλαδή του να μπορεί να προσβάλει στόχους επιφανείας από μεγάλες αποστάσεις και με πολύ μεγάλη ακρίβεια, εκμεταλλευόμενο όχι μόνο τα όπλα αυτά καθεαυτά αλλά και ιπτάμενες πλατφόρμες (P-3H και EMB-145AEW και C Erieye) που θα του εξασφαλίζουν αυτή τη “στρατηγικών διαστάσεων” δυνατότητα υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, καθόλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, με μικρό χρόνο απόκρισης και σε επιχειρησιακό περιβάλλον ανοικτής θάλασσας. 

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη 

Επανερχόμαστε για μία παρόμοια αναφορά στα αερομεταφερόμενα αντιπλοϊκά όπλα. Όπλα δηλαδή που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο επάνω στα P-3H όσο και τα μαχητικά F-16V που θα προκύψουν από το υφιστάμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. 

Ακριβώς όπως λοιπόν το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε τελικά να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα δανεισμού μέσω FMS για να αποκτήσει τέσσερα νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R, αξιοποιώντας και λιμνάζουσες πιστώσεις από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B Orion, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να πράξει τουλάχιστον και στην περίπτωση της ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ (κατά την άποψή μας πάντα…) αναβάθμισης των αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon που διαθέτει στο οπλοστάσιό του. 

Άποψή μας είναι επίσης ότι θα πρέπει, εκμεταλλευόμενο (το ΠΝ) επίσης τις δανειοδοτήσεις των προγραμμάτων FMS, να αποκτήσει τέτοια όπλα (Harpoon Next Gen Block II+ER, ή SLAM-ER) και για τα P-3H. Διότι μία τόσο σοβαρή και δαπανηρή επένδυση σε μία πλατφόρμα που “βλέπει”πολύ μακρυά, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να την αφήνει άοπλη… 

Αποκαλύπτει στόχους στον αέρα και στην επιφάνεια της θάλασσας, ψάχνει και βρίσκει υποβρύχια, ιδίως σε ανοικτές θάλασσες, επικοινωνεί μέσω data link με τα σκάφη επιφανείας του και τα ΑΣΕΠΕ της Πολεμικής Αεροπορίας και όσα μαχητικά έχουν, ή πρόκειται να αποκτήσουν Link 16, λειτουργεί και ως ιπτάμενο κέντρο διοίκησης και ελέγχου και αναμετάδοσης εικόνας από τα Heron που θα επιχειρούν ίσως και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά του…

Αυτό τουλάχιστον πιστεύουμε εμείς λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο ότι τέτοια όπλα (εκτός από αερομεταφερόμενες τορπίλες), φέρουν και τα Orion πολλών ναυτικών αεροποριών ανά τον πλανήτη, εδώ και δεκαετίες, όχι τώρα! 

Στο πόσο σημαντικό θα ήταν επιχειρησιακά για την Ελλάδα και την αποτρεπτική της ισχύ, το να μπορεί να εκτοξεύει αντιπλοϊκούς ή εναντίον παράκτιων επίγειων στόχων NSM από τα τέσσερα MH-60R που θα αποκτήσει, αναφερθήκαμε αναλυτικά. Δεν χρειάζεται βέβαια να επανέλθουμε. 

Η απάντηση των ΗΠΑ σε αίτημα αποδέσμευσης και προμήθειας του συγκεκριμένου όπλου θα ήταν οπωσδήποτε αρνητική. Κάτι που δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δεν έπρεπε και να το κάνουμε (το αίτημα)! Το κάναμε; Μάλλον όχι, παρότι ποτέ δεν ξέρεις ποια θα είναι η απόφαση εάν δεν δοκιμάσεις. 

Σε τελική ανάλυση εκκινείς μια διαδικασία, “φορτώνοντας” τη ζυγαριά από την πλευρά των επιθυμιών σου, ενώ από την άλλοι πλευρά, οι επιθυμίες της άλλης πλευράς είναι σχεδόν χωρίς τέλος. Εάν έχουμε άδικο, παραμένουμε έτοιμοι να δημοσιεύσουμε οποιαδήποτε τεκμηριωμένη άποψη περί του αντιθέτου.

Και αφού εύλογα μπορεί να υποστηρίξει κάποιος, ότι οι Αμερικανοί δεν υπήρχε περίπτωση να μας αποδεσμεύσουν τον Naval Strike Missile, γιατί δεν πιέσαμε για αερομεταφερόμενους Harpoon Next Gen Block II+ER για τα P-3H, αλλά και αναβάθμιση των όπλων αυτού του τύπου που φέρουν οι μονάδες επιφανείας μας; 

Από τη στιγμή που έχει αποδεσμευθεί στην Τουρκία ο αντίστοιχων δυνατοτήτων SLAM-ER, γιατί δεν απαιτήσαμε την προμήθεια τέτοιων όπλων ή Harpoon Block II+ER; ΄Ως μοχλό πίεσης για την προμήθεια των MH-60R και εκμεταλλευόμενοι και τις λιμνάζουσες πιστώσεις FMS από τα P-3H… 

Δεν θέλουμε τέτοια όπλα για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα; Δεν θέλουμε δηλαδή όταν θα “βλέπει” από τα 200 ή και 250 χιλιόμετρα μακριά, τα τουρκικά ερευνητικά ή τις μονάδες επιφανείας που θα τα συνοδεύουν, να μπορεί και να τα πλήξει; 

Δεν θέλουμε τέτοια όπλα στα υπό εκσυγχρονισμό 84 F-16 που θα αποκτήσουμε; Γιατί δεν τα έχουμε ζητήσει ήδη; Ζήτημα κόστους δεν τίθεται από τη στιγμή που θα μπορούσαμε να τα προμηθευτούμε μέσω προγράμματων FMS. 

Όπως δεν τίθεται και ζήτημα πιστοποίησης ΑΣΦΑΛΩΣ, από τη στιγμή που o Harpoon φέρεται από τα σχεδόν ίδιας διαμόρφωσης εκσυγχρονισμένα F-16V της Ταϊβάν. Έχει η εν λόγω χώρα το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τα δίκαιά της έναντι του γίγαντα που ακούει στο όνομα Κίνα και δεν το έχει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας;

Να αρχίσουμε ξανά τη γκρίνια εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι τη ρητορική της κατά της Κίνας για την επεκτατική διάθεση που επιδεικνύει σε βάρος; των δικαιωμάτων των χωρών της περιοχής αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες, την ξεχνά και σφυρίζει σχεδόν αδιάφορα όταν η συζήτηση αφορά την Τουρκία και την αντιγραφή της κινεζικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο; 

Φωτο: F-16V Harpoon

Κυρίες και κύριοι τα ψέματα τελειώνουν. Ο Τούρκος έχει πρόσβαση στην Αλβανία και τα Σκόπια και τώρα πατάει πόδι και στη Λιβύη… Και μάλιστα με τη δική μας αμέριστη συνδρομή. Υπόσχεται μάλιστα νέες κατακτήσεις, πιστός στη ματωμένη ιστορία του, μπροστά στα ψεύτικα τείχη της Κωνσταντινούπολης, επιδεικνύοντας το λάφυρο της Αγίας Σοφίας. 


Πανηγυρίζει έξι αιώνες μετά γιατί κατέκτησε με τη βία το αριστούργημα του πολιτισμού ενός άλλου, το οποίο το κατασκεύασε με το μυαλό και την εργασία του. Αυτό μόνο ένας με κραυγαλέα έλλειψη παιδείας (δεν λέμε αμόρφωτος… διότι η ράτσα μετεξελίχθηκε, σε αυτή την παράμετρο) και βάρβαρος μπορεί να το κάνει. 

Αυτός είναι όμως ο αντίπαλος. Αυτό που χαζοχαρούμενα αρνούμαστε να αντιληφθούμε ως κοινωνία και πολιτικό σύστημα. Παρότι φροντίζει να σε απειλεί με νέες κατακτήσεις και ξέρεις ότι το εννοεί. Θα το κάνει αν τον αφήσεις. Όποιο πλήγμα και αν εξαπολύσει προς την Ευρώπη που -πλην εξαιρέσεων- κοιμάται, την Ελλάδα θα πλήξει πρώτα.

Αν ο αμερικανικός παράγοντας δεν επιθυμεί την αποδέσμευση όπλων μακρού πλήγματος στην Ελλάδα, παρόλο που το έχει πράξει για την Τουρκία, ας αξιοποιήσουμε τις εναλλακτικές μας; Γιατί δεν αξιοποιούμε δηλαδή το γεγονός ότι επειδή είμαστε χώρα-μέλος της Ε.Ε. και χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ; Η γαλλική εξωτερική πολιτική θέτει περιορισμούς στο είδος των όπλων που πραγματικά χρειαζόμαστε; 

Γιατί δηλαδή δεν αξιοποιούμε το “χαρτί” των δύο πηγών προμήθειας που από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 έχουμε ενεργοποιήσει (αναφερόμαστε στην αναβάθμιση των MM40 Block II και BlockIII σε BlockIIIC); Μας εμποδίζει κανείς, ή είμαστε βέβαιοι ότι οι “εταίροι” μας στην Ε.Ε. και “σύμμαχοί” μας στο ΝΑΤΟ θα μας βοηθήσουν σε περίπτωση κρίσης ή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία; Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ΔΕΝ ΘΑ πράξουν απολύτως τίποτα… 

Ίσως μάλιστα την στηρίξουν όπως το 1922 και έμμεσα το 1974! Όπως οι Γερμανοί, έτσι και οι Γάλλοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ φίλοι μας. Δεν υπάρχουν φιλίες στις διακρατικές σχέσεις. Μόνο συμφέροντα. Όπως δεν μας στήριξαν το 2011 για να σώσουν τις τράπεζές τους, έτσι δεν θα μας συνδράμουν και σε μία σύρραξη με την Τουρκία. Αν θέλετε ρίξτε μία ματιά στον αριθμό των γαλλικών συμφερόντων εταιρειών που διατηρούν εργοστάσια στη γειτονική χώρα για να επιβεβαιώσετε του λόγου το αληθές! Και να μην ισχύσει αυτό, η Ελλάδα οφείλει αν προετοιμάζεται με βάση το χείριστο σενάριο.

Εκμεταλλεύονται και αυτοί την τουρκική επιθετικότητα για να συντηρούν μέσω των ελληνικών προμηθειών την αμυντική τους βιομηχανία. Αυτό είναι, τελεία και παύλα. Εμείς φαίνεται ότι δεν θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τους την ανάγκη, η οποία απορρέει φυσικά και από τον ανταγωνισμό τους με τους Αμερικανούς στο χώρο των οπλικών συστημάτων.

Οι επιλογές μας την τρέχουσα περίοδο, δείχνουν ότι δεν μένουμε μόνο στις δηλώσεις των αξιωματούχων μας περί “μη στρατιωτικοποίησης της κρίσης με την Τουρκία”, αλλά παράλληλα προσπαθούμε με ποικίλους τρόπους να μην είμαστε και ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ για την ώρα της κρίσης. Αυτό αντιπροσωπεύει την ελπίδα…

Δεν είναι δική μας εντύπωση δυστυχώς. Το “φωνάζουν” τα γεγονότα. Και έχουμε την υποχρέωση να το επισημαίνουμε σε κάθε ευκαιρία. Αν δεν το κάνουμε θα είμαστε συνυπεύθυνοι και ουσιαστικοί υποστηρικτές της πολιτικής κατευνασμού της Τουρκίας και της απεριόριστης υποχωρητικότητας έναντι των αξιώσεων της.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.