Γράφει ο Αντώνης Αντωνάς
Κίτιον (*Λάρνακα), η πόλη του Ζήνωνα του Κιτιέα του ιδρυτή της Στωικής Φιλοσοφίας, του ιατρού Απολλώνιου, του Περσαία του Κιτιέα, του Ισίγονα του Κιτιέα, του Φιλόλαου του Κιτιέα, του Απολλόδωρου του Κιτιέα, του Ερμεία του Κιτιέα, του Αγίου Θεράποντα, φιλόσοφου και επισκόπου της πόλης, κ.ά.π., από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα είναι σημαντικότατο Πνευματικό Κέντρο της Κύπρου και του Ελληνισμού.
Η λάρνακα του Αγίου Λαζάρου |
Τονίζεται ότι το Αρχαίο Κίτιο, είναι η πόλη, που τιμά ιδιαίτερα τον Στρατηγό Αθηναίο Κίμωνα, γιο του *Μιλτιάδη, νικητή του Μαραθώνα και της πριγκίπισσας Ηγησιπύλις, οποίος ήταν ο *μοναδικός Έλληνας Στρατηγός, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που προσέτρεξε να βοηθήσει τους αδελφούς Κυπρίους στον αγώνα τους κατά των Περσών. Με τις 200 πολεμικές του τριήρεις, διέσχισε Αιγαίο και Μεσόγειο και φτάνοντας στο Κίτιο κατατρόπωσε τους Πέρσες.. Ήταν το 450 π.Χ….. «Και νεκρός ενίκα…» Μετά τον θάνατο του Κίμωνα την αρχηγία του στόλου ανέλαβε ο Στρατηγός Αναξικράτης.
Κίμων Μιλτιάδου |
* Ο Μιλτιάδης, είχε ιδιαίτερες σχέσεις με Κύπριους φιλοσόφους και την Κύπρο, όπως και ο γιος του Κίμωνας.
Η Αρχαία Γραμματεία (Αποσπασματικές πληροφορίες), μας πληροφορεί ότι ο χαρισματικός και ευπαρουσίαστος γοητευτικός Στρατηγός, που έπαιζε Λύρα και τραγουδούσε είχε σαν ελάττωμα, αν θεωρείται ελάττωμα, την αδυναμία του στο ωραίο φύλλο και μάλιστα είχε και σχέσεις με την ετεροθαλή αδελφή του Ελπινίκη και με αρκετές άλλες Αθηναίες καλλονές, παντρεμένες και μη…
Γράφει ο Πλούταρχος… Τιμώσι δε και Κιτιείς τάφον τινά Κίμωνα… εν λοιμώ και γης αφορία του Θεού προστάξαντος αυτοίς μη αμελείν Κίμωνος, αλλ΄ ως κρίττονα σέβεσθαι και γεραίρειν – Τιμούν και οι Κιτιείς τάφο του Κίμωνα…, επειδή ο Θεός τους διέταξε, σε κάποια περίοδο λοιμού και ακαρπίας της γης, να μην παραμελούν τον Κίμωνα, αλλά να τον σέβονται και να τον τιμούν σαν ανώτερη ύπαρξη.
Ο Κίμωνας μετά την νικηφόρα πολιορκία κατά των Περσών στο *Κίτιο, πληγωμένος και ταλαιπωρημένο από λιμό, που επικρατούσε πέθανε 56 ετών, στην ναυαρχίδα του. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί νικηφόρες μάχες στο Μάριο και στους Σόλους.
Καθόλου απίθανο λοιπόν, μυστικά να είχε ταφεί και τιμηθεί στο Κίτιο, αφού δύσκολο θα ήταν να μεταφερθεί το νεκρό του σώμα στην Αθήνα, το οποίο είναι βέβαιον ότι θα αλλοιωνόταν μετά από σχεδόν ένα μήνα ταξιδιού και ταλαιπωρίας και μάλιστα καλοκαιρινή περίοδο... Η αναφορά του Πλούταρχου ενισχύει αυτό το ενδεχόμενο…. Άλλες ιστορικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η σωρός του μεταφέρθηκε και θάφτηκε με τιμές στις Μελίτιδες Πύλες (;) Ίσως λοιπόν στις Μελίτιδες Πύλες να δημιουργήθηκε κενοτάφιο, διότι πραγματικά, αν μετά το Κίτιο την νικηφόρα ναυμαχία στη Σαλαμίνα, την επιστροφή κατά την διάρκεια της οποίας είχαν αρκετές νικηφόρες αψιμαχίες του Ελληνικού στόλου, κατά εχθρικών στόλων, σίγουρα αρκετές βδομάδες θα περνούσαν, μέχρι την άφιξη τους, στην Αθήνα και ένα άταφο σώμα μάλλον δύσκολο έως αδύνατο ήταν να διατηρηθεί και μεταφερθεί,,,( ; ).
Προτομή του Κίμωνα στην Λάρνακα |
*Ίδε δίκη Στρατηγών του Μιλτιάδη.
Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος. Θουκιδίδης
Και όπως ο Δημόκριτος έγραψε για τους φιλοσόφους, το οποίο μάλλον ισχύει και για τους πεσόντες ήρωες.
Ανδρί σοφώ πάσα γη βατή, ψυχής γαρ αγαθής, πατρίς ο ξύμπας κόσμος.
Μετά τον θάνατο του Κίμωνα στο Κίτιο οι Στρατηγοί του, κράτησαν μυστικό τον θάνατό του και προχώρησαν προς Σαλαμίνα της Κύπρου, όπου σε ναυμαχία, αλλά και μάχη στην ξηρά οι Έλληνες κατανίκησαν τους Πέρσες… Οι Πέρσες υπό τον φόβο της παρουσίας του Κίμωνα ετρέποντο σε φυγή… Και Νεκρός Ενίκα…
Στη συνέχεια σημειώνεται, αντίστοιχα, ότι όλοι οι *Κύπριοι Βασιλείς συμμετείχαν ενεργά και βοήθησαν την Ελλάδα, κατά την διάρκεια των Ελληνοπερσικών πολέμων, αλλά και ταυτόχρονα πολλοί επιφανείς Κύπριοι ήταν δωρητές και αφιερωτές στη Δήλο όπου ήταν και το θησαυροφυλάκιο της συμμαχίας, στο Άργος, στους Δελφούς και τιμήθηκαν σαν επίτιμοι πολίτες πολλών ελληνικών πόλεων. Άλλοι εκατοντάδες Κύπριοι, που συμμετείχαν σε νικηφόρες μάχες των Ελλήνων επίσης τιμήθηκαν και στεφανώθηκαν.
Επίσης ο Έλληνας Κύπριος Βασιλιάς της Σαλαμίνας Ευαγόρας, πολλές φορές τιμήθηκε από την Αθήνα. Το 393/392 του παραχωρήθηκαν ειδικά προνόμια και η Αθήνα τον ευχαρίστησε για τις εθνικές του προσφορές.
Κατά την Ιωνική επανάσταση, οι Έλληνες Κύπριοι με συμμάχους τους αδελφούς ‘Ελληνες Ίωνες, επέφεραν μεγάλο πλήγμα κατά των Περσών. Μάλιστα αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια των μαχών ο Βασιλιάς της Σαλαμίνας Ονήσιλλος σκότωσε τον αρχηγό των Περσών Αρτύβιο..
*Αποσπασματικές πληροφορίες. Κυπριακά Βασίλεια. «Πολιτεία Κυπρίων», 4ου αιώνα π.Χ. του Αριστοτέλη και «Βασιλεία Κυπρίων» του Θεοφράστου και Ισαγόρα περί Ευαγόρα, όπως και ο Λόγος Ισοκράτη.
Σημειώνεται ότι τα Ελληνικά βασίλεια της Κύπρου ήταν αυστηρά κληρονομικά. Όπως αναφέρει ο Βασιλιάς Νικοκλής προς Σαλαμίνιους « Κατέχω αυτή την εξουσία όχι σαν σφετεριστής ή ενάντια στο δίκαιο, αλλά εξ΄ αιτίας των αρχαίων μου προγόνων και του πατέρα μου…»
Ζήνων ο Κιτιεύς |
Δύο Ε/Κύπριοι Πρίγκηπες ο Νικοκλής γιος του βασιλιά Πασικράτη και ο Νιφόφθωνας γιος του Βασιλιά Πνυταγόρα της Σαλαμίνας ηγούντο Κυπριακού ισχυρού πολεμικού στόλου, κατά την εκστρατεία στις Ινδίες και με τα καράβια τους *χαμηλής καρίνας κατόρθωναν να εισχωρούν σε πλωτά ποτάμια και να επιφέρουν μεγάλες καταστροφές στους εχθρικούς στρατούς..
*Οι Έλληνες Κύπριοι σαν ναυτικός λαός είχαν υψηλή τεχνογνωσία, όσον αφορά την κατασκευή τριήρεων, για αυτό πολλοί Ε/Κύπριοι ναυπηγοί ενίσχυσαν τον στόλο του Αλέξανδρου με σύγχρονα για την εποχή καράβια, με επακόλουθο πολλές νικηφόρες ναυμαχίες να έχει ο Αλέξανδρος. Βέβαια, από τότε χάριν της συμμετοχής της Κύπρου σε όλους τους πολέμους της Ελλάδας και στη θάλασσα και στη ξηρά, πολλά παρθένα δάση της Κύπρου αποψιλώθηκαν, λόγω της κατασκευής πολεμικών τριήρεων, αλλά και ξύλινων πολεμικών μηχανών, (Καταπέλτες – Πολιορκητικούς κριούς κλπ.)
Ο αξιωματούχος Κύπριος Ιέρωνας, από τους Σόλους της Κύπρου, ήταν ο έμπιστος αρχικατάσκοπος, που κατόπτευε εχθρικές περιοχές και έδινε αυτοπρόσωπα πλήρη αναφορά στον Αλέξανδρο. Οι αναφορές του Ιέρωνα ήταν τόσο αξιόπιστες που οδήγησε τον στρατό του Αλέξανδρου σε μεγάλες νίκες. Τον τίμησε ιδιαίτερα με επαίνους και ψηλά αξιώματα.
Αποσπασματικές πληροφορίες Ιστορία της Κύπρου – Αρχαία Γραμματεία – Ιστορία Μ. Αλέξανδρου – Ιστορικοί αρχαίοι συγγραφείς
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΚΙΤΙΟΝ - ΛΑΡΝΑΚΑ - ΚΥΠΡΟΣ
www.ledrastory.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου