Σελίδες

3 Οκτωβρίου 2019

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη "η Κύπρος είναι μακριά"

Από Κώστας Βενιζέλος
Η παρουσία ελληνικών μαχητικών στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία, για την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχαν συμβολική σημασία και έστελναν ένα μήνυμα στην αντίπερα όχθη, στην κατοχική Τουρκία. Ούτε σε αυτή τη συμβολικής σημασίας ενέργεια δεν έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα ελληνικά F-16 δεν πέταξαν πάνω από την παρέλαση και η απόφαση, όπως έχει μεταδοθεί, λήφθηκε χθες το πρωί και ήταν αποτέλεσμα παρέμβαση της Άγκυρας. Αυτό το τελευταίο αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί φαίνεται να είναι και η μοναδική εξήγηση. Επισήμως τίποτε δεν ειπώθηκε.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από 16 χρόνια ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πετάξει πάνω από τη Κύπρο το 2017, τούτο επαναλήφθηκε και το 2018. Η νέα ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει στην πεπατημένη, επιβεβαιώνοντας το γνωστό δόγμα των παλαιότερων δεξιών κυβερνήσεων ότι «η Κύπρος είναι μακριά».

Στηρίζεται στην λογική που διέπει την πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν επιθυμεί ενέργειες ή επιλογές που θα δημιουργήσουν προβλήματα ή ανεπιθύμητες εξελίξεις. Τούτο διαφάνηκε και στην πρώτη ελλαδοκυπριακή σύσκεψη, που έγινε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα, υπό τους Μητσοτάκη και Αναστασιάδη. Η Αθήνα και ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά και λόγω των σχέσεων με τον κυπριακό ελληνισμό θα μπορούσε να είχε άλλη προσέγγιση των πραγμάτων. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, ενόψει των τουρκικών προκλήσεων και παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ να έστελνε μια ή περισσότερες φρεγάτες, ώστε να λειτουργεί η παρουσία τους αποτρεπτικά. Δεν το έπραξε. Δεν το έπραξε ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα, όταν στις 4 Μαΐου το τουρκικό γεωτρύπανο, «Πορθητής», εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ ξεκινώντας γεωτρήσεις. Απέτρεψε ωστόσο, τουρκικό ερευνητικό σκάφος που πριν περίπου οκτώ μήνες επιχείρησε να εισέλθει σε ελληνική θαλάσσια περιοχή.

Τουλάχιστον, η προηγούμενη κυβέρνηση και όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς, υπήρχε γραμμή πλεύσης και ενεργή πολιτική στο Κυπριακό. Ουσιαστική πολιτική με δράσεις και πρωτοβουλίες, που έθεσαν σε σωστή βάση το Κυπριακό. Αυτό φαίνεται να έχει χαθεί πλέον με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του μετά από τη χθεσινή στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία, είπε ότι η Ελλάδα είναι μαζί και δίπλα στην Κύπρο και αγωνίζεται, έχοντας ως κοινό όραμα «μια ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, ελεύθερη και υπερήφανη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, συντεταγμένη και υποστηριζόμενη από το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και όχι από έκνομες, παράνομες και βάρβαρες συμπεριφορές».

Σε αυτό τον αγώνα είμαστε μαζί, είπε και πρόσθεσε ότι από το Ορμένιο της Θράκης μέχρι τη Γαύδο του Κρητικού Πελάγους και από τους Οθωνούς του Ιονίου μέχρι την περίκλειστη πόλη, την μαρτυρική Αμμόχωστο στην Κύπρο, ένας ενιαίος άξονας προβάλει, υποστήριξης, αλληλεγγύης συμπόρευσης αδερφοσύνης. «Προχωράμε μαζί για το κοινό μας όνειρο, για το κοινό μας όραμα» πρόσθεσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.

Φυσικά αυτές οι δηλώσεις είναι κενού περιεχομένου όταν, για παράδειγμα, ακυρώνεται μια συμβολικού χαρακτήρα κίνηση, όπως η αποστολή, να πετάξουν πάνω από την παρέλαση ελληνικά μαχητικά. Εάν δε ο λόγος είναι η παρέμβαση της… οργισμένης Άγκυρας, που κατέχει τη μισή Κύπρο και κάνει πάρτι ανενόχλητη στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε ο προβληματισμός και η ανησυχία είναι μεγαλύτερη.

Κανείς δεν θέλει να εμπλέξει την Ελλάδα σε περιπέτειες. Ούτε και η Κύπρος θέλει να εμπλακεί σε περιπέτειες. Ποιο είναι, όμως, το μήνυμα προς την Τουρκία όταν η Αθήνα δείχνει φοβισμένη;

slpress.gr
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.