22 Οκτωβρίου 2019

Η ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων κατά το άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος

Γράφει ο Δημήτρης Σπηλιώτης
Εφέτης ΔΔ

1. Στο άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος καθιερώνεται η υποχρέωση του Κράτους για την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων. Εθνική συνείδηση για τους Έλληνες είναι η γνώση τους ότι ανήκουν στο Ελληνικό έθνος και η επίγνωσή τους ότι αποτελούν τους άμεσους κληρονόμους των Βυζαντινών (Ρωμιών) και τους έμμεσους κληρονόμους των Ελλήνων της αρχαιότητας. Θρησκευτική συνείδηση για τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθοδόξους είναι η γνώση τους ότι ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και η επίγνωσή τους ότι αποτελούν μέλη του Σώματος του Χριστού. 

2. Ο συνταγματικός νομοθέτης εννοεί ως αλληλένδετες την εθνική και τη θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων και απαιτεί από το Κράτος την ανάπτυξή τους (και όχι απλώς τη δημιουργία ή την καλλιέργειά τους), μέσω της παρεχόμενης παιδείας στα κρατικά και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Όσον αφορά τη θρησκευτική συνείδηση, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε προσφάτως ότι ως ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων νοείται η εμπέδωση και ενίσχυση της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης των μαθητών με τη διδασκαλία των δογμάτων, ηθικών αξιών και παραδόσεων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού (ΣτΕ 1749-1750/2019, 660, 926/2018). Σύμφωνα δε με την Ορθόδοξη Παράδοση, σκοπός της Εκκλησίας είναι η θεραπεία και ο αγιασμός των μελών της (κάθαρση, φωτισμός, θέωση). 

Όσον αφορά την εθνική συνείδηση, ως ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων πρέπει να γίνει, κατ’ αναλογία, δεκτό ότι νοείται η εμπέδωση και ενίσχυση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων μαθητών με τη διδασκαλία της ιστορίας, των πνευματικών αξιών, των παραδόσεων αλλά και των οραμάτων του Ελληνικού έθνους. Σύμφωνα δε με το Ελληνικό πνεύμα, προορισμός των Ελλήνων ήταν, είναι και θα είναι ο εξανθρωπισμός της οικουμένης. Προορισμός που δεν είναι ασυμβίβαστος με τον σκοπό της Εκκλησίας, διότι αφορά τη διάδοση του τρόπου σκέψης και του πολιτισμού των Ελλήνων, ενώ ο σκοπός της Εκκλησίας αφορά την πνευματική ανακαίνιση του ανθρώπινου προσώπου.

3. Την ανάπτυξη όμως της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων απαιτεί ο συνταγματικός νομοθέτης από το Κράτος και για έναν ακόμη λόγο (σκοπό): για να καταστήσει τους Νεοέλληνες ικανούς να αντισταθούν στη συρρίκνωση του Ελληνισμού και τον διαμελισμό της Ελλάδας που επιχειρείται από τους εχθρούς της Ρωμιοσύνης, ακόμη και αν κάποιοι από αυτούς φορούν το προσωπείο του φίλου ή του συμμάχου, υπό την ανοχή (αν όχι τη συνεργασία ενίοτε) του Ελληνικού Κράτους. Κατάληψη και κατοχή της Βόρειας Κύπρου, διωγμοί στη Βόρεια Ήπειρο, έμπρακτη αμφισβήτηση του καθεστώτος του Ανατολικού Αιγαίου, διαμόρφωση συνθηκών ημιαυτονομίας στη Δυτική Θράκη, περιέλευση της Χώρας σε καθεστώς χρεωκοπίας, παράδοση του ονόματος, της γλώσσας και της εθνικότητας της Μακεδονίας είναι μερικά από τα πεδία, όπου τα τελευταία χρόνια ο Ελληνισμός ματώνει. Χωρίς ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης, οι Νεοέλληνες αποδεχόμαστε σταδιακά τη μετεξέλιξη της Πατρίδας μας σε ένα ψοφοδεές και ασπόνδυλο κρατίδιο, αρκούμενοι απαθώς στην καθημερινή μας επιβίωση, κλεισμένοι στο καβούκι της φιλαυτίας μας. Είναι προφανές ότι παρόμοια προοπτική ο συνταγματικός νομοθέτης ουδόλως ανέχεται.

Αντιθέτως, με ανεπτυγμένη την εθνική συνείδηση, είμαστε ικανοί, όταν οι διεθνείς συνθήκες το επιτρέψουν, κατά τη Θεία Πρόνοια και τους πνευματικούς νόμους, ενόψει και του ότι τα αποτελέσματα μιας αιτίας, κατά την ιστορική αιτιότητα, εμφανίζονται συχνά ύστερα από αιώνες (οι Τούρκοι θα πληρώσουν ακριβά για τις γενοκτονίες και τα παντοειδή εγκλήματα που διαπράττουν έξι αιώνες τώρα, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία στους μεν Δυτικούς να επανορθώσουν για το 1204 στους δε Ρώσους να ανταποδώσουν για τον εκχριστιανισμό τους), να πραγματοποιήσουμε με επιτυχία τα οράματα του Ελληνικού έθνους που αφορούν την ανάκτηση των απολεσθέντων, την επιστροφή δηλαδή των Ελλήνων στην κοιτίδα και φυσική πρωτεύουσα της Ρωμιοσύνης, την Κωνσταντινούπολη, προοπτική την οποία ο συνταγματικός νομοθέτης ουδόλως αποκρούει.

4. Συνεπώς, στην εν λόγω υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη αντίκεινται ρυθμίσεις νόμων ή κανονιστικών διοικητικών πράξεων, με τις οποίες, μέσω κυρίως των προγραμμάτων διδασκαλίας του μαθήματος της ιστορίας στους Έλληνες μαθητές (και – ως έναν βαθμό – στους αλλοδαπούς μαθητές που έχουν την Ελληνική ιθαγένεια), δεν υπηρετείται ο πιο πάνω συνταγματικός σκοπός, η ανάπτυξη δηλαδή, υπό την εκτεθείσα έννοια, της Ελληνικής εθνικής συνείδησης (πρβλ ΣτΕ 1749-1750/2019, 660, 926/2018).



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.