Σελίδες

2 Μαρτίου 2019

Ο Νίκος Λυγερός για την Κύπρο, την ΑΟΖ και τα νέα κοιτάσματα.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Κυβερνητική καθυστέρηση και για τα ενεργειακά 

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση παλεύει συνεχώς ενάντια στον Ελληνισμό με το θέμα του Σκοπιανού και ειδικά του Προσυμφώνου των Πρεσπών, αλλά καθυστερεί τα πάντα στη διαδικασία του δεύτερου γύρου αδειοδότησης υδρογονανθράκων. Έχουμε λοιπόν δύο κοινοπραξίες που περιμένουν εδώ και μήνες να περάσουν οι συμβάσεις τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού τελείωσε το θέμα της μονογραφής από τον αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας, για να κυρωθούν στη συνέχεια από τη Βουλή των Ελλήνων. Η κοινοπραξία των Repsol – Ελληνικά Πετρέλαια περιμένει για τη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο και η κοινοπραξία των ExxonMobil – Total – Ελληνικά Πετρέλαια για τις δύο θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νότιο-Δυτικά Κρήτης, που βρίσκονται Νότια της Πελοποννήσου και Νότια της Κρήτης. Αυτή η καθυστέρηση είναι απαράδεκτη διότι είναι αδικαιολόγητη, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι τυπικό λόγω της επάνδρωσης της ΕΔΕΥ. 

Έτσι η κυβέρνηση βάζει ακόμα και σε κίνδυνο τον διαγωνισμό λόγω αυτής της απαράδεκτης καθυστέρησης και δείχνει και πάλι πώς λειτουργεί σε ιδεολογικό επίπεδο ακόμα και για τα ενεργειακά. Δεν κάνει καμιά κίνηση που θα μπορούσε να ενοχλήσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της, ακόμα κι αν αυτό αποτελεί κόστος για την πορεία της Ελλάδας. Έτσι τελικά όλοι περιμένουμε την επόμενη κυβέρνηση για να προχωρήσει δυναμικά ο διαγωνισμός, όποια και να είναι.

πηγή

Η Κύπρος δείχνει την πορεία στα ενεργειακά 

Δεν είναι μόνο η επιτυχία της ExxonMobil που έχει σημασία για την ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και οι αποφάσεις της Κύπρου, που υποστηρίζει έμπρακτα τη στρατηγική της αξιοποίησής της. Η Κύπρος δείχνει την πορεία και στην Ελλάδα στα ενεργειακά. Άλλωστε οι εταιρείες ExxonMobil και Total πήγαν πρώτα στην Κύπρο και μετά στην Ελλάδα. Έτσι βλέπουμε αντικειμενικά τι γίνεται όταν μια χώρα επενδύει πραγματικά στους πόρους και δεν εξετάζει τα πάντα με ιδεολογικό και καθυστερημένο τρόπο. Η μεγάλη διαφορά με αυτό το νέο κοίτασμα είναι ότι η Κύπρος μπορεί πια επίσημα να κατασκευάσει τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου, πράγμα το οποίο θα αλλάξει εκθετικά τη γεωπολιτική της ισχύ. 

Με αυτήν την έννοια το νέο κοίτασμα προκαλεί όχι μόνο μια αλλαγή φάσης, αλλά και μια αλλαγή κύκλου. Έτσι ακόμα και οι πιο συντηρητικές δηλώσεις δεν αλλάζουν τίποτα. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι καλό για την Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου και να ολοκληρώσει επιτέλους και τον δικό της γύρο αδειοδότησης, για να περάσουν και οι δύο χώρες μαζί στο στάδιο της εξόρυξης, για να μην έχουν πια τόσες ενεργειακές εξαρτήσεις που μειώνουν τη δράση τους.  

πηγή 

Το κοίτασμα Γλαύκος, μια καταπληκτική εξέλιξη! 

Ό, τι και να έχει ειπωθεί τα αποτελέσματα είναι εδώ και το κοίτασμα Γλαύκος στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί μια καταπληκτική εξέλιξη, όπως το είπε και ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil. Ξέρουμε πια επίσημα ότι ανακαλύφθηκε κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθος 4200 μέτρων, μια στήλη 133 μέτρων που εμπεριέχει φυσικό αέριο υψηλής ποιότητας και εκτιμάται ότι το κοίτασμα έχει από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Αυτή η ανακάλυψη είναι η μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο για τα δύο τελευταία χρόνια. Τώρα όλοι όσοι είναι της μιζέριας κι όλοι όσοι είναι άπιστοι, θα έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα διότι θα φανεί ότι είναι αναξιόπιστοι.

Με τα νέα δεδομένα χάρη στην αμερικανική ανακάλυψη, το θέμα της κατασκευής του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Και αυτό αποτελεί μια δικαίωση για όλους όσους το παλεύουν εδώ και χρόνια, για να γίνει γνωστό ότι η κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι μόνο ορυκτός πλούτος που πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά και δυναμικό εργαλείο δημιουργίας συμμαχιών με παίκτες που έχουν μια διεθνή εμβέλεια και δεν φοβούνται καμία κίνηση εντυπωσιασμού από περιφερειακές χώρες που είναι στο περιθώριο. 

πηγή

Η δικαίωση του αγώνα για την κυπριακή ΑΟΖ 

Η νέα ανακάλυψη της ExxonMobil δικαιώνει τον αγώνα για την κυπριακή ΑΟΖ. Το 2003 υπογράψαμε την οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Το 2004 απορρίψαμε το Σχέδιο Ανάν και θεσπίσαμε την ΑΟΖ. Το 2007 υπογράψαμε την οριοθέτηση με τον Λίβανο. Το 2010 υπογράψαμε την οριοθέτηση με το Ισραήλ. Το 2011 ανακαλύψαμε το κοίτασμα Αφροδίτη. Το 2018 ανακαλύψαμε το κοίτασμα Καλυψώ. Το 2019 ανακαλύψαμε το κοίτασμα Γλαύκος. Όλα αυτά είναι πρακτικά αποτελέσματα μιας υψηλής στρατηγικής για το μικρό νησί της Κύπρου, που επινόησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος κι αν δε είχε αντισταθεί ο κυπριακός λαός στο Σχέδιο Ανάν το 2004, τώρα η κυπριακή ΑΟΖ δεν θα ήταν όπως είναι και δεν θα είχαμε τα ίδια δικαιώματα. 

Να μην ξεχνάμε λοιπόν ότι αν δεν υπήρχε η επιμονή τέτοιων μαχητών, δεν θα μπορούσαμε να το χαρούμε τώρα με αυτόν τον καταπληκτικό τρόπο. Διότι οι αποφάσεις που παίρνουμε σε γεωπολιτικό επίπεδο και οι στρατηγικές που επιλέγουμε, καθορίζουν το μέλλον μιας χώρας. Και αυτό ισχύει για τον Ελληνισμό, δηλαδή και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Μετά έρχονται τα θαλάσσια οικόπεδα, τα κοιτάσματα, οι εξορύξεις και η απελευθέρωση. Έτσι έχουν δίκιο στην ExxonMobil, είναι όντως μία καταπληκτική εξέλιξη για την Κύπρο μας. 

πηγή

Οι αγώνες μεγαλώνουν τον Ελληνισμό 

Τίποτα δεν δίνεται στον Ελληνισμό. Όλα γίνονται επειδή το παλεύουμε βήμα βήμα, σώμα με σώμα για να γίνουμε πιο ανθεκτικοί. Οι οριοθετήσεις που πετύχαμε για την κυπριακή ΑΟΖ το 2003, το 2007 και το 2010, τα συμβόλαια με τη Noble-Delek-Avner, με την Eni-Kogas, με την Total, με την ExxonMobil, με την Total-Edison-Ελληνικά Πετρέλαια, η άδεια έρευνας του ελληνικού ζεόλιθου του 2014, η άδεια εξόρυξης του ελληνικού ζεόλιθου του 2017, η δημιουργία του ζεόλαδου, οι αναγνωρίσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η ποινικοποίηση της άρνησης των αναγνωρισμένων γενοκτονιών, η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη, η ακύρωση των ΕΟΖ στη Θράκη, η ακύρωση της εξόρυξης του χρυσού στη Θράκη, δεν είναι λεπτομέρειες είναι επιτεύγματα ακόμα και αν δεν το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Διότι η ζωή του Ελληνισμού είναι αυτοί οι αγώνες, αλλά και οι επόμενοι. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το νέο Μουσείο Καραθεοδωρή, την ακύρωση της εξόρυξης του χρυσού στη Μακεδονία, την ακύρωση του Προσυμφώνου των Πρεσπών, την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ με τα θαλάσσια οικόπεδα, τη θέσπιση και τις οριοθετήσεις, την απελευθέρωση του Ελληνισμού. 

πηγή

Ελληνική ΑΟΖ και νέος Μακεδονικός Αγώνας 

Την ώρα που η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να καλύψει τις πρωτοβουλίες της περί Σκοπιανού και να αποκρύψει τις καθυστερήσεις που δημιουργεί στην αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ, βλέπουμε μέσω της Κύπρου πόσο σημαντική είναι η έννοια της ΑΟΖ κι ότι αυτό δεν θα είχε γίνει χωρίς την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Οι ίδιοι που προωθούσαν τότε το Σχέδιο Ανάν, προωθούν το Προσύμφωνο των Πρεσπών τώρα. Είναι οι ίδιοι εχθροί με άλλους προδότες που θέλουν να χτυπήσουν τον Ελληνισμό με άλλον ένα τρόπο, επειδή δεν τα κατάφεραν προηγουμένως. 

Όταν βλέπουμε πόσο δυναμική είναι η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ και πόσο καθυστερεί η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ, γίνεται κατανοητό σε όλους ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να υποστηρίζει τέτοια εθνικά και στρατηγικά θέματα, διότι είναι κολλημένη σε μια βάρβαρη ιδεολογία που δεν έχει καμιά σχέση με τον Ελληνισμό και βέβαια μισεί την ιστορία μας, διότι αποτελεί αντιπαράδειγμα στις θεωρίες της που έχουν καταρρεύσει στην πηγή τους. Είναι λοιπόν απαραίτητο να καταλάβουμε ότι ο αγώνας για την ελληνική ΑΟΖ και ο νέος Μακεδονικός Αγώνας έχουν ένα κοινό υπόβαθρο, αφού είναι του Ελληνισμού που παλεύει ενάντια στη βαρβαρότητα.

πηγή

Η ΑΟΖ ως ασπίδα του Ελληνισμού

Όλο και πιο καλά βλέπουν ότι η έννοια της ΑΟΖ λειτουργεί ως ασπίδα για τον Ελληνισμό και αυτό το βλέπουμε και στη Κύπρο και στην Ελλάδα. Είναι βέβαια η συνέχεια της θάλασσας και ακολουθεί το στρατηγικό νοητικό της σχήμα. Και όντως η θάλασσα αποτελεί εμπόδιο για άμεσες επιθέσεις και με αυτήν την έννοια είναι πλαίσιο προστασίας. Όμως η ΑΟΖ που ξεκίνησε με το θέμα της αλιείας έχει αναβαθμιστεί μέσω των ορυκτών πόρων και ειδικά των υδρογονανθράκων. Διότι αυτό το κυρίαρχο δικαίωμα που ξεπερνά την αιγιαλίτιδα ζώνη, η οποία περιορίζεται στα 12 ΝΜ, έχει τη δυνατότητα ν' αγγίξει τα 200 ΝΜ και κατά συνέπεια να προσφέρει μια τεράστια δυνατότητα αξιοποίησης πολλών πόρων. Τότε σε περίπτωση όπου υπάρχουν υδρογονάνθρακες όπως στην Κύπρο και στην Ελλάδα, η ΑΟΖ προσφέρει μια προστιθέμενη αξία στη θάλασσα και κατά συνέπεια αποτελεί μια διπλή ασπίδα. Έτσι ο Ελληνισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει δυναμικά αυτό το στρατηγικό εργαλείο και να κάνει τη διαφορά σε σχέση με άλλες δυνατότητες που δεν διαθέτουν ΑΟΖ ή άλλες που δεν έχουν ορυκτούς πόρους στην ΑΟΖ τους. Ας την αξιοποιήσουμε λοιπόν χρονοστρατηγικά χωρίς φοβίες.

πηγή

Κυπριακή δυναμική και ελληνική κυβερνητική καθυστέρηση 

Με τα νέα δεδομένα της Κύπρου και την ανακάλυψη από την ExxonMobil του κοιτάσματος Γλαύκος, η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχει πια καμία δικαιολογία για οποιαδήποτε καθυστέρηση στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης όσον αφορά τις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο, Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης. Ήδη τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην Κύπρο αντιπροσωπεύουν 200 χρόνια ενεργειακής κατανάλωσης για το νησί. Τώρα όλοι το λένε και με τον πιο επίσημο τρόπο και από τις εταιρείες και από την κυβέρνηση της Κύπρου. 

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι εγκρίθηκε στη Βουλή της Κύπρου η δημιουργία ενός εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων, όπου θα κατατίθενται οι όποιοι πόροι και δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης. Έτσι ακολούθησαν το νορβηγικό μοντέλο, που πρότεινε και ο κύριος Μανιάτης στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια κάθε επιχείρημα της κυβέρνησης καταρρέει για όποια δικαιολογία και να ήθελε. Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι η ExxonMobil και η Total δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έτσι φαίνονται οι διαφορετικοί διαχειριστές των εθνικών θεμάτων ανάλογα με τις ιδεολογίες των κυβερνήσεων.

πηγή

Τα PCI δεν έχουν μίζες

Απ’ ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση έμαθε ότι τα Project of Common Interest, δηλαδή τα έργα κοινού ενδιαφέροντος, δεν έχουν μίζες και τώρα αποφάσισε να κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει τις διαδικασίες που αφορούν το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector, που θα ενώσει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Κύπρο με την Κρήτη, και στη συνέχεια με την Αττική. Όμως όλοι καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση θέλει να φανεί τουλάχιστον στους ψηφοφόρους της ότι ελέγχει την κατάσταση και θα κάνει τα δικά της. Το πρόβλημα για αυτήν, επειδή έχει αποδεχθεί ότι είναι εντελώς αναξιόπιστη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ότι κανένας δεν ακούει πραγματικά τι λέει, ειδικά τώρα που ξέρουν ότι είναι τελειωμένη αφού θα φύγει με τις επόμενες εκλογές. 

Έτσι το πρόγραμμα του EuroAsia Interconnector συνεχίζεται κανονικά και ακάθεκτα, διότι ξέρει από πριν ότι αυτό θα υλοποιηθεί και όχι βέβαια τα λεγόμενα της κυβέρνησης. Μπορεί να θέλει αυτή να πάρει μίζες βάζοντας μπροστά κρατική εταιρεία, αλλά τώρα έκανε λάθος και ξεπέρασε τα όρια της διπλωματίας. Κι επειδή μιλούμε για απλή στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο, αποδεικνύει ότι είναι εντελώς άσχετη με αυτά τα γεωπολιτικά δεδομένα. 

πηγή

Κοινοπραξίες και κυβερνητική απραξία 

Το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ αποδεικνύει ότι η διαφορά που υπάρχει μεταξύ τους είναι καθαρά θέμα κυβέρνησης και επιλογής της. Διότι οι πετρελαϊκές εταιρείες Exxon Mobil και Total θέλουν να δραστηριοποιηθούν και στις δύο χώρες. Μάλιστα στην Ελλάδα είναι η κοινοπραξία Exxon Mobil –Total – Ελληνικά Πετρέλαια που ζήτησε να ανοίξουν οι θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης. Έτσι την ώρα που στην Κύπρο, η Exxon Mobil ανακαλύπτει το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου με όνομα Γλαύκο, ακόμα περιμένει το Ελεγκτικό Συνέδριο και βέβαια την ψηφοφορία από τη Βουλή των Ελλήνων. 

Τώρα φαίνεται ότι η κυβέρνηση καθυστερεί εσκεμμένα την όλη διαδικασία αλλά βέβαια πού να προλάβει αφού ήθελε να περάσει το Προσύμφωνο των Πρεσπών λες και θα μας έφερνε κάποιες απολαβές. Όλοι τώρα αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να ακολουθείς μια καθυστερημένη ιδεολογία που έχει καταρρεύσει παντού. Διότι η κυβερνητική απραξία είναι καθαρά ιδεολογική και απ’ ό,τι φαίνεται προς το παρόν, θα πρέπει να περιμένουμε να φύγει λόγω εκλογών για να περάσουμε επιτέλους στο επόμενο στάδιο πριν αγανακτήσουν οι εταιρείες στην Ελλάδα.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης Συνέντευξη Ν. Λυγερού για το κοίτασμα Γλαύκος, Dream FM 90.6fm. 01/03/2019 ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.