Σελίδες

16 Οκτωβρίου 2018

Το Πατριαρχείο Μόσχας κόβει κάθε σχέση με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

(από το RT) 

Στο μεγαλύτερο ρήγμα στη σύγχρονη Ορθόδοξη ιστορία, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έκοψε κάθε δεσμό με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, μετά την αποσχιστική απόφαση απόδοσης ανεξαρτησίας στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ιερά Σύνοδος, το διοικητικό όργανο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έκρινε ότι περαιτέρω εκκλησιαστικές σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη είναι αδύνατες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ανακοινώνοντας την οριστική διάλυση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες.

«Η απόφαση για την πλήρη διακοπή των σχέσεων με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ελήφθη σε μια συνάντηση της Συνόδου», η οποία διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στο Μινσκ, δήλωσε ο Ιλαρίων όπως αναφέρει το ειδησιογραφικό πρακτορείοTASS.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να χορηγήσει «αυτοκεφαλία» στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθιστώντας πλήρως ανεξάρτητη την έως τώρα αυτόνομη εντός του Πατριαρχείου Μόσχας εκκλησιαστική της οργάνωση.

Το Πατριαρχείο Μόσχας δήλωσε επίσης ότι δεν θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Κωνσταντινουπόλεως σχετικά με το καθεστώς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Όλες αυτές οι αποφάσεις είναι παράνομες και άκυρες», δήλωσε ο Ιλαρίων, προσθέτοντας ότι «η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει αυτές τις αποφάσεις και δεν θα τις ακολουθήσει».

Παράλληλα, η Ρωσική Εκκλησία εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσει η κοινή λογική» και ότι η Κωνσταντινούπολη θα αναθεωρήσει την απόφασή της. Ωστόσο κατηγόρησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι με τις ενέργειές του οδήγησε στο «σχίσμα».

Η απόφαση που έλαβε η Μόσχα ευλόγως σηματοδοτεί το μεγαλύτερο σχίσμα στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την εποχή του Μεγάλου Σχίσματος το 1054 που χώρισε Καθολικούς και Ορθοδόξους Χριστιανούς, δεδομένου ότι η διακοπή κοινωνίας γίνεται μεταξύ της μεγαλύτερης υπάρχουσας Ορθόδοξης Εκκλησίας -Πατριαρχείο Μόσχας- και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ο πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων Χριστιανών παγκοσμίως, παρόλο που η θέση του δεν έχει καμμία σχέση με αυτή του Πάπα στην Καθολική Εκκλησία.

Η απόφαση της Κωνσταντινούπολης φαίνεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουκρανικής ηγεσίας και όχι των Ορθοδόξων Χριστιανών που ζουν εκεί. Ενώ οι περισσότεροι Ορθόδοξοι κληρικοί στην Ουκρανία εξακολουθούν να δίνουν όρκο αφοσίωσης στον προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας Πατριάρχη Κύριλλο και θεωρούν τους εαυτούς τους μέλη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το Κίεβο υποστηρίζει ενεργά μία σχισματική δύναμη, η οποία έως τώρα δεν έχει αναγνωριστεί από καμμία άλλη Εκκλησία.

Το θρησκευτικό κίνημα υπό την ηγεσία του πρώην Μητροπολίτη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, που τώρα αποκαλείται Πατριάρχης Φιλάρετος στην Ουκρανία, επιδιώκει από την δεκαετία του 1990 να αποκτήσει το καθεστώς μιας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας «ισότιμης» με το Πατριαρχείο Μόσχας. Σε αυτό το διάστημα δεν δίστασε να αρπάξει με τη βία εκκλησίες του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στην απόφαση του Οκτωβρίου η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως «αποκατέστησε» τον Φιλάρετο και τους οπαδούς του «στον αρχιερατικό ή ιερατικό αυτών βαθμό» και τους επανέφερε σε κοινωνία με την Εκκλησία, δηλώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι δεν τους θεωρεί σχισματικούς. Αυτή η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε επιπλέον την σκληρή αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας.

«Ένα σχίσμα παραμένει να είναι σχίσμα και οι ηγέτες ενός σχίσματος παραμένουν ως τέτοιοι», δήλωσε ο Ιλαρίων, προσθέτοντας ότι «μια Εκκλησία που αναγνώρισε σχισματικούς και μπήκε σε κοινωνία μαζί τους … έβγαλε τον εαυτόν της από την κανονικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Κατονόμασε επίσης την αποκατάσταση των αρχιερατικών ή ιερατικών βαθμών του Φιλαρέτου και των οπαδών του ως έναν από τους βασικούς λόγους πίσω από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να κόψει όλους τους δεσμούς της με την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το TASS, στο διάστημα μεταξύ 2014-2016 το Πατριαρχείο Κιέβου έχει κατασχέσει δια της βίας 40 εκκλησίες. Μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, η Ουκρανία έγινε μάρτυρας 10 νέων επιθέσεων σε Ρωσικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Τώρα που η Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε την διαδικασία χορήγησης ανεξαρτησίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, οι επιθέσεις αυτές ενδέχεται να ενταθούν περαιτέρω, προειδοποιούν οι ειδικοί. 
*** 

Μετάφραση Φαίη για το ΑΒΕΡΩΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.