Σελίδες

13 Απριλίου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για την οικονομία και τους εξοπλισμούς της Τουρκίας.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Η πτώση της τουρκικής λίρας

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας έχει ξεπεράσει όλα τα προηγούμενα επίπεδα. Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 6% το 2012, 7,49% το 2013, 8,17% το 2014, 8,8% το 2015, 8,5% το 2016 και 11,9% το 2017. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της αύξησης είναι η θεαματική πτώση της τουρκικής λίρας, αφού το 2011 αντιστοιχούσε σε 0,5 Eυρώ ενώ τώρα έχει φτάσει 0,22 Eυρώ. Το αληθινό πρόβλημα δεν είναι καθαρά οικονομικό, προέρχεται από τις απαιτήσεις του δικτάτορα αυτής της χώρας. Μπορεί να υπάρχει πραγματικά ένα υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και χαμηλά επιτόκια, αλλά αυτή η οικονομία φούσκας έχει δημιουργηθεί μόνο και μόνο για το φαίνεσθαι της πολιτικής. Έτσι η οικονομική ανάπτυξη έχει σαθρά θεμέλια, διότι η κεντρική τράπεζα δεν αντισταθμίζει το χαμηλό επιτόκιο. 

Αυτή η προσέγγιση θυμίζει τις κινήσεις του δικτάτορα της Ρουμανίας Nicolae Ceaușescu που χρησιμοποιούσε την οικονομία για να τρομοκρατήσει τον λαό του και ήθελε πάντα η οικονομία αυτής της δικτατορίας να φαίνεται δυναμική για να δικαιολογήσει το σύστημα της ιδεολογίας του. 

Έτσι και τώρα αυτός που παρουσιάζεται ως Πρόεδρος της Τουρκίας εκμεταλλεύεται όλα τα γρανάζια του συστήματος για να φανεί ο μόνος ισχυρός άντρας όλης της Τουρκίας και παρουσιάζει σκλάβους σαν να είναι φανατικοί του καθεστώτος του. Η συστηματοποίηση, ο εθνικισμός, ο ακραίος ισλαμισμός είναι εργαλεία που χρειάζονται την οικονομία ακόμα κι αν αυτή δεν έχει πια νόμισμα. Το πρόβλημα είναι ότι άλλες χώρες γειτονικές ακόμα θεωρούν ότι πρόκειται για μια ισχυρή χώρα. Ας ανοίξουν τα μάτια για να δουν την αλήθεια και να την αντιμετωπίζουν με στρατηγικό τρόπο κι όχι να μένουν σε παλιά σχήματα που έχουν καταρρεύσει.  

πηγή

S-400, F-35 και στρατηγικά παίγνια

Η Τουρκία θεώρησε ότι θα μπορούσε να φλερτάρει με την Ρωσία χωρίς κανένα κόστος. Κάπου κάπου φαίνεται ότι ξεχνά ότι βρίσκεται στο ΝΑΤΟ. Βέβαια είναι λογικό ειδικά αυτήν την περίοδο που το ύφος της είναι τόσο προκλητικό. Το πλαίσιο του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι ευέλικτο αλλά δεν είναι τόσο ελαστικό όσο θα το ήθελε. Όσο κάνει γενικόλογες κινήσεις με την Ρωσία, η Τουρκία έχει το ελεύθερο αν αφορούν το διπλωματικό επίπεδο. Αλλά τα πράγματα είναι ριζικά διαφορετικά όταν το θέμα είναι στρατιωτικό. Επίσης οι θέσεις των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες και οικονομικά και στρατιωτικά. 

Έτσι το γεγονός ότι η Τουρκία προχωρά σε συνομιλίες με τη Ρωσία για αγορά οπλικού συστήματος S-400, άρχισε να ενοχλεί την αμερικανική κυβέρνηση σε βαθμό που μιλά τώρα ακόμα και για ακύρωση των πωλήσεων των F-35. Οι ΗΠΑ είχαν ήδη μιλήσει για την ασυμβατότητα των οπλικών συστημάτων εντός ΝΑΤΟ αλλά επειδή βλέπουν ότι η Τουρκία είναι αργόστροφη, εξηγούν πια ότι δεν μπορεί να παίζει ταυτόχρονα με αγορά S-400 και F-35. Επί της ουσίας η αγορά ρωσικού οπλικού συστήματος S-400 αποτελεί μια νέα κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ. Θεωρούν ότι δεν μπορεί η Τουρκία να είναι στο ΝΑΤΟ και να κάνει ό,τι θέλει με τον εξοπλισμό της. 

Έτσι για την Τουρκία υπάρχει πλέον μια πίεση που βέβαια δεν είχε προβλέψει γιατί πάντα εκτιμά ότι οι άλλοι την έχουν ανάγκη κι ότι θα το βουλόσουν ό,τι και να κάνει. Όμως η κυβέρνηση άλλαξε στις ΗΠΑ και τα κόλπα της Τουρκίας δεν περνούν πια τόσο εύκολα. Τώρα θα πρέπει να κάνει επιλογές που θα έχουν στρατηγικές επιπτώσεις άρα δεν μπορεί πια να παίζει με τον ίδιο τρόπο. Επίσης επειδή υπάρχει το ακόμα γενικότερο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας λόγω της συμπεριφοράς της, θα υπάρξουν κυρώσεις και κατά της Τουρκίας μέσω των κατασκευαστικών εταιριών που έχουν συνεργασία μαζί της. Οι ΗΠΑ με την πρωτοβουλία τους άλλαξαν το πεδίο δράσης και τώρα η Τουρκία θα πρέπει να κινηθεί ανάλογα θέλει δεν θέλει.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.