Σελίδες

26 Μαρτίου 2018

Αρθρα του Νίκου Λυγερού για το Σκοπιανό

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Δεν υπάρχουν έντιμοι συμβιβασμοί

Όσο και να θέλουν μερικοί να χρησιμοποιήσουν διπλωματικές εκφράσεις για να κρύψουν την αλήθεια και να καλύψουν τα νώτα τους σε σχέση με το Σκοπιανό, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν έντιμοι συμβιβασμοί. Διότι πολύ απλά δεν υπάρχει έντιμος συμβιβασμός μεταξύ θύματος και θύτη. Ο συμβιβασμός υπάρχει και αυτός σημαίνει ότι κάτι έχασες. Κι ενώ προσπαθούν να μας πείσουν ότι η όλη διαδικασία μπορεί να μας οδηγήσει σε μία περίπτωση win – win για να αποδεχτούμε το απαράδεκτο, αντιλαμβανόμαστε όλο και καλύτερα το θεμελιακό πρόβλημα που υπάρχει λόγω ιστορίας ειδικά ότι αυτή κατηγορείται επειδή προκαλεί την απομάκρυνση των λαών. Διότι αυτό που μας εξηγεί ο ΥπΕξ είναι ότι η ιστορία είναι ένα αρνητικό στοιχείο που πρέπει να ξεπεράσουμε αφού αποτελεί εμπόδιο. 

Δηλαδή με άλλα λόγια μας εξηγεί ότι ο έντιμος συμβιβασμός μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της λήθης. Μια κομμουνιστική ιδεολογία που θεωρεί ότι η ιστορία είναι νεκρή, δεν έχει πρόβλημα να ξεχάσει την ιστορία. Αλλά αφού είναι να ξεχάσει την ιστορία γιατί δεν ξεχνά και τις τεχνητές διαπραγματεύσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Διότι ο Ελληνισμός δεν έκανε ποτέ τέτοιους συμβιβασμούς, ήξερε από την αρχή ότι δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν επειδή έχουν μεγάλη ουρά και δεν κλείνουν. Μπορεί ο ΥπΕξ να θέλει να ξεχάσει την ιστορία αλλά είναι η ιστορία που θα τον ξεχάσει αν συνεχίσει να κάνει τέτοιες δηλώσεις. Δεν θα γονατίσουμε επειδή μας το ζήτησαν οι υποστηρικτές μίας καθυστερημένης ιδεολογίας. Και δεν πρόκειται να υποκύψουμε στις παράλογες απαιτήσεις των Σκοπίων.Θα είμαστε εδώ ακόμα και μετά όσο παράξενες δηλώσεις και να ακούσουμε και από τις δύο πλευρές. Δεν είμαστε θεσμικοί, δεν είμαστε εκλέξιμοι, είμαστε απλώς ένας λαός που δεν ξεχνά την ιστορία και τη σέβεται.

πηγή 

Μακεδονία και Ιστορία Μέλλοντος

Όλος ο αγώνας που γίνεται για το όνομα της Μακεδονίας είναι το υλικό για την Ιστορία Μέλλοντος. Κάθε μας πράξη ενάντια στην βαρβαρότητα της λήθης, είναι έργο που συμβάλλει στην ιστορία της Μακεδονίας. Διότι μετά από αυτή την πολιορκία που δεχόμαστε, είμαστε υποχρεωμένοι να αναπτύξουμε πολιορκητικές ικανότητες, για ν’ αντέξουμε τις επιθέσεις. Με αυτήν την έννοια γράφουμε την ιστορία μέλλοντος μέσω της στρατηγικής. Υπάρχουν αυτοί που θεωρούσαν ότι είναι δεδομένη η ιστορία της Μακεδονίας και ξέχασαν ότι θα μπορούσε να δεχτεί χτυπήματα από το παρόν της λήθης.

Το γεγονός ότι αναγκαζόμαστε ν’ αντισταθούμε σε ιδεολογία που δεν πιστεύει στην ιστορία, που θεωρεί ότι είναι νεκρή κι ότι έχει την τάση να απομακρύνει τους λαούς, είναι χαρακτηριστικό του αγώνα της Ανθρωπότητας ενάντια στη βαρβαρότητα. Δεν είμαστε μόνο η επόμενη ιστορία, αλλά και το προηγούμενο μέλλον. Αν η ιστορία του μέλλοντος γράφεται από την στρατηγική είναι επειδή δεν επαρκούν οι αναφορές στην ιστορία του παρελθόντος, για ν’ αντισταθεί το παρόν. Πρέπει να ενεργήσουμε για το μέλλον έτσι ώστε να επηρεαστεί αναδρομικά το παρόν. Για αυτόν τον λόγο επειδή βλέπουμε τα νοητικά στρατηγικά σχήματα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε ικανοί να κάνουμε υπερλογισμούς κι όχι μόνο υπολογισμούς σεναρίων. 

Η εξέταση αυτών δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ελλάδα διαθέτει κυρίαρχη στρατηγική και δεν έχει ανάγκη κατά συνέπεια να κάνει οποιοδήποτε συμβιβασμό ακόμα κι αν μερικοί θέλουν να τον παρουσιάσουν σαν έντιμο. Έτσι μόνο ένα λάθος εκ μέρους της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει στην λανθασμένη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας. Έτσι τα Σκόπια βλέπουν ότι χωρίς λάθος, θα πρέπει ν’ αλλάξουν ονομασία για να σέβονται την ιστορία του μέλλοντος, έτσι ώστε να ενταχθούν στη συνέχεια στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

πηγή 

Σκόπια και ευρωπαϊκό κεκτημένο

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει πρακτικά η έννοια του έντιμου συμβιβασμού που παρουσιάστηκε διπλωματικά, αρκεί να εξετάσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αποτελείται από 35 κεφάλαια. Υπενθυμίζουμε ότι τα Σκόπια δεν έχουν ανοίξει ούτε κλείσει βέβαια κανένα από τα 35 κεφάλαια που απαιτεί η ενταξιακή τους πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μπορούσε λοιπόν ένας διπλωμάτης του Υπουργείου Εξωτερικών να μας πει ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα έντιμο συμβιβασμό διότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες. 

Και αυτό θα φαινόταν ότι έχει κάποιο νόημα για να προχωρήσουν τα πράγματα. Μόνο που στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να κάνει κανένα συμβιβασμό, έντιμο ή όχι διότι πολύ απλά θεωρεί ότι τα 35 κεφάλαια είναι προαπαίτηση για την ενταξιακή πορεία. Κι αν μια χώρα δεν το εφαρμόσει δεν έχει καν δικαίωμα να θεωρεί τον εαυτό της σε μία φάση υπό ένταξης και είναι απλώς μια υποψήφια χώρα. Έτσι λοιπόν πρέπει να βλέπουμε το θέμα της ονομασίας. 

Η λέξη Μακεδονία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί στην τελική ονομασία των Σκοπίων διότι είναι προαπαιτούμενο για τη σχέση μεταξύ των δύο κρατών. Και επειδή η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ έχει δικαίωμα να έχει αυτήν την απαίτηση ως προαπαίτηση της όλης διαδικασίας για να μην υπάρχουν προβλήματα στη συνέχεια. Αυτή η διευκρίνιση δείχνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε χρήση του έντιμου συμβιβασμού χωρίς να υπάρχουν σκληρές επιπτώσεις. Ας εξετάσουμε λοιπόν το θέμα ορθολογικά και στρατηγικά για να μην πέσουμε σε παγίδες της διπλωματίας που οδηγούν σε απαράδεκτες κινήσεις που προκαλούν τραγικά λάθη που δεν διορθώνονται.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

Ν. Λυγερός - Η ποίηση ως φωνή Ανθρωπότητας. Λαγκαδάς, 21/03/2018  ΕΔΩ

Ν. Λυγερός - Στρατηγική διαχείριση κρίσεων στην εκπαίδευση. ΕΠΑΛ Λαγκαδά, 21/03/2018  ΕΔΩ 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Νέα Τηλεόραση Κρήτης 22/03/2018  ΕΔΩ 

Ν. Λυγερός - Στρατηγική ανάλυση κυπριακών εξελίξεων, ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ, Αθήνα, 22/03/2018 ΕΔΩ 

Συνέντευξη Σ. Βεϊσάκη και Ν. Λυγερού στη Ν. Σφακιανάκη, CreteTv 23/3/2018  ΕΔΩ 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική διαχείριση εικόνας - από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή". Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης (ΕΦΕΚ), Δουκός Μποφόρ 20, Ηράκλειο. Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.