Σελίδες

22 Μαρτίου 2017

ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Tο απόγευμα του Σαββάτου 18/3/2017 πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη μία πολύ σημαντική ημερίδα με θέμα «Γεωπολιτικές αναταράξεις και κίνδυνοι στη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο»

Καθώς οι διεθνείς εξελίξεις τρέχουν, το γεωπολιτικό τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο αναδιαμορφώνεται και ο κίνδυνος από την όλο και πιο ακραία τουρκική επιθετικότητα αυξάνεται, μία ομάδα πολιτών της Θράκης, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Κυπρίων και Ποντίων Ξάνθης, αποφάσισαν να δώσουν στο κοινό της περιοχής μας μία μοναδική ευκαιρία ενημέρωσης και συζήτησης πάνω σε μείζονα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Έτσι μία ομάδα από έμπειρους διπλωμάτες και ειδικούς επιστήμονες κλήθηκε να σκιαγραφήσει, να αναλύσει και να αιτιολογήσει όσα συμβαίνουν και απειλούν τον Ελληνισμό, που βάλλεται από την Κύπρο ως τη Θράκη, αλλά και να καταθέσει εκτιμήσεις και προτάσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, ο πρέσβης ε.τ. και πρώην διευθυντής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής έκανε εκτενή αναφορά στην τουρκική απειλή, τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας καθώς και τα μέσα που μετέρχεται για την πραγματοποίησή τους, τεκμηριώνοντας πόσο μεγάλος είναι πραγματικά ο κίνδυνος. 

Η γνωστή οικονομολόγος και πρώην πρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ. Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη ανέπτυξε το θέμα των διεθνών οικονομικών εξελίξεων μέσα στα πλαίσια της Παγκοσμιοποίησης, διαπιστώνοντας ότι έχουμε εισέλθει σε μία φάση ραγδαίας ανάπτυξης αντίρροπων προς αυτήν δυνάμεων (όπως δείχνουν μεταξύ άλλων η εκλογή Τραμπ και το Brexit) που θα επηρεάσουν και τη χώρα μας. 

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής Κωνσταντίνος Γρίβας προέβη σε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση των μεταβολών του παγκόσμιου γεωπολιτικού χάρτη, λόγω κυρίως της ανόδου της Κίνας και της υποχώρησης της παντοδυναμίας του αμερικανικού παράγοντα, αναφερόμενος και στις προοπτικές που έχει η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος μέσα στο νέο παγκόσμιο σύστημα που δεν θα είναι πια μονοπολικό, αλλά πολυπολικό. 

Ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών Δρ Ιωάννης Νομικός αναφέρθηκε στις παρενέργειες και τους κινδύνους που προκαλεί η ακραία «πειρατική» πολιτική του Ερντογάν, καθώς και σε εκτιμήσεις για την εφεξής στάση των ΗΠΑ και τις δυνατότητες της ελληνικής ομογένειας.

Ο ερευνητής-δημοσιογράφος, δημιουργός του «Greek American News Agency» (και γνώστης επίσης των εξελίξεων στις ΗΠΑ καθώς και θεμάτων σχετικών με την εκεί ομογένεια) Αλέξανδρος Στεφανόπουλος αναφέρθηκε και αυτός στη θέση της Ελλάδας υπό το πρίσμα των διεθνών πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, καθώς και σε εκτιμήσεις για την εφεξής αμερικανική πολιτική σε σχέση με τη χώρα μας και βέβαια με την πολιτική Ερντογάν. 

Από την πλευρά του ο Δρ Ιστορίας Νεκτάριος Δαπέργολας αποτύπωσε τις ιδιαιτερότητες του βαλκανικού χώρου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από το μακρινό παρελθόν έως τα τέλη του 20ού αιώνα και σκιαγράφησε τις τωρινές μεταβολές στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής, που δίνουν περιθώρια ελπίδας και μία νέα ιστορική ευκαιρία στη χώρα μας, παρά τα προβλήματά της, να παίξει σημαντικό ρόλο και να ανασχέσει την καταστροφή στην οποία αυτή τη στιγμή μαθηματικά οδηγείται. 

Τέλος, η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Ειρήνη Μαρούπα αναφέρθηκε εκτενώς σε πρόσφατα τεκμήρια της τουρκικής αποθράσυνσης, αλλά και της επίσημης ελληνικής εγκληματικής ενδοτικότητας, και τόνισε την επιτακτική ανάγκη πλήρους ετοιμότητας του λαού μας ενόψει ακόμη και πολεμικής σύρραξης, αλλά και αυτο-οργάνωσης για την αντιμετώπιση της εσωτερικής κρίσης. 

Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας της ημερίδας, αλλά και του τεράστιου  ενδιαφέροντος όλων των εισηγήσεων ήταν ότι στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου «Νατάσσα» όπου πραγματοποιήθηκε, επικρατούσε το αδιαχώρητο (πάνω από 200 άτομα), αλλά και ότι το πολυπληθές αυτό κοινό παρέμεινε προσηλωμένο στις θέσεις του για περισσότερες από 4 ώρες, ενώ συμμετείχε ενεργά και στη μακρά συζήτηση που ακολούθησε τις τοποθετήσεις των επτά εισηγητών. 

Ευχόμαστε τέτοιου είδους ημερίδες και ενέργειες να συνεχιστούν, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τον κόσμο υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων, που βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη φάση…

Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.