Σελίδες

22 Μαρτίου 2017

Στις 29 Μαρτίου το επίσημο αίτημα για Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που σηματοδοτεί επίσημα την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 29 Μαρτίου, όπως δήλωσε σήμερα ο βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Guardian, ο Tim Barrow, ο εκπρόσωπος του Η.Β. στην ΕΕ, ενημέρωσε το γραφείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Donald Tusk, πως στις 29 Μαρτίου θα λάβει την επίσημη επιστολή της Βρετανίας.  

"Πέρυσι τον Ιούνιο, ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε την ιστορική απόφαση να αποχωρήσει από την ΕΕ. Την επόμενη Τετάρτη, η κυβέρνηση θα τηρήσει αυτή την απόφαση και επίσημα θα ξεκινήσει τη διαδικασία ενεργοποιώντας το Άρθρο 50", ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός για το Brexit, David Davis.

Πηγές της Downing Street είχαν αναφέρει πως η May σκόπευε να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης στα τέλη Μαρτίου.

"Είμαστε μπροστά στην πιο σημαντική διαπραγμάτευση για τη χώρα για μια ολόκληρη γενιά", δήλωσε ο Davis. "Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη στους στόχους που έχει θέσει: μια συμφωνία που ευνοεί κάθε εθνική συνιστώσα και περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και για όλη την Ευρώπη – μια νέα, θετική εταιρική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των φίλων και συμμάχων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, δήλωσε πως ο Barrow είχε μια συνομιλία με το γραφείο του Donald Tusk νωρίτερα σήμερα το πρωί για να ανακοινώσει την ημερομηνίας στην ΕΕ. "Θα υπάρξει μια επιστολή, που θα κοινοποιηθεί στον πρόεδρος Tusk γραπτώς, και ο πρωθυπουργός έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι θα προβεί σε δηλώσεις στο Κοινοβούλιο", πρόσθεσε. "Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν εν ευθέτω χρόνω". 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις του Brexit για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι «όλα είναι έτοιμα από την πλευρά της Επιτροπής». Όπως εξήγησε, το πρώτο βήμα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα είναι η υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη διαπραγμάτευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μία συνάντηση που θα συγκαλέσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Tusk, μετά την οποία οι «27» αναμένεται να προβούν σε μία κοινή δήλωση. Αμέσως μετά, η Επιτροπή αναμένεται να λάβει επίσημα εντολή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

Τέλος, σημειώνεται, ότι για το θέμα του «Brexit» συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι λεγόμενοι "SHERPAs", δηλαδή οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ. Σε αυτήν τη συνεδρίαση δεν μετέχει η Μ. Βρετανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Tusk δήλωσε σήμερα ότι θα παρουσιάσει στα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το σχέδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit εντός 48 ωρών από τη στιγμή που το Λονδίνο θα έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, στις 29 Μαρτίου. 

Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί «σε 4 με 6 εβδομάδες» μετά την ειδοποίηση περί έναρξης της διαδικασίας του Brexit  

Η σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών που θα ακολουθήσει την έναρξη της διαδικασίας του Brexit εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου θα πραγματοποιηθεί «τέσσερις έως έξι εβδομάδες» μετά την ειδοποίηση περί έναρξης της διαδικασίας, που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 29 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Η έναρξη στα τέλη Μαρτίου της διαδικασίας του διαζυγίου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ντάουνινγκ Στριτ, δεν αφήνει αρκετό χρόνο για μια σύνοδο κορυφής μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, όπως προβλεπόταν αρχικά. «Αναμένουμε ότι θα χρειαστούν περίπου 4 έως 6 εβδομάδες για να προετοιμαστούν και να διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις με τις 27 χώρες μέλη», εξήγησε η πηγή αυτή. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.