Σελίδες

25 Ιουλίου 2016

Τι είναι το Pokémon Go και πώς επηρεάζει την υγεία, την ασφάλεια και την οικονομία;

Των Μαρία Χιόνη, μεταπτυχιακή Παθολογικής Φυσιολογίας, εκπαιδευτικός, Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

 
Η νέα τρέλα παγκοσμίως λέγεται Pokemon Go και προκαλεί φρενίτιδα σε μικρούς και μεγάλους! 

Το παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας για smartphones ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει έρθει και στη χώρα μας.

Το Pokemon Go είναι ένα παιχνίδι για smartphones, το οποίο χρησιμοποιεί GPS επιτρέποντας στον παίκτη να κυνηγά και να εκπαιδεύει τα Pokemon σαν να βρίσκονται όντως μπροστά του.  Το “Pokémon Go.” είναι ένα δωρεάν παιχνίδι και βασίζεται στο Ιαπωνικής κατασκευής Pokémon. Το παιχνίδι σε ενθαρρύνει να παγιδεύεις, να μάχεσαι και να εκπαιδεύεις εικονικά πλάσματα, τα Πόκεμον.

Η υπόθεση του παιχνιδιού, δεν είναι διαφορετική από αυτή άλλων παιχνιδιών, αλλά έχει μια σημαντική διαφορά. Συνδέεται με τον πραγματικό κόσμο. Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία GPS που έχει το κινητό, οι παίκτες με την χρήση πραγματικών χαρτών, χρειάζεται να περπατήσουν στην γύρω περιοχή και να κυνηγήσουν τους κρυμμένους χαρακτήρες. Οι GPS αισθητήρες του κινητού εντοπίζουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκεσαι και χρησιμοποιώντας το Google Maps δημιουργούν ένα «πραγματικό» ταμπλό παιχνιδιού μπροστά στα μάτια σου, πάντα μέσα από την οθόνη του κινητού σου, φυσικά. Έτσι, γίνεσαι ο ίδιος παίκτης στην πραγματική ζωή και το περιβάλλον στο οποίο κινείσαι, γίνεται σκηνικό του παιχνιδιού.

Μόλις μέσα σε 2 μέρες κυκλοφορίας του “Pokémon Go” στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολογίζεται ότι το 5% όλων των συσκευών που υποστηρίζουν Android είχαν εγκαταστήσει την εφαρμογή. Μέχρι την 21η Ιουλίου το παιχνίδι διαθέτει 21.000.000 ενεργούς χρήστες.

Η επίπτωση οποιασδήποτε εφαρμογής, παιχνιδιού, σε ένα πληθυσμό πιθανότατα να είναι ελάχιστη. Αυτό βέβαια δεν ισχύει αν η χρήση του είναι ευρεία και στην προκειμένη περίπτωση, η χρήση προφανώς και είναι πολύ μεγάλη.

Με τόσους παίκτες, το παιχνίδι μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την δημόσια υγεία. Το ερώτημα είναι αν έχει θετικές επιπτώσεις για την υγεία, ή είναι παγίδα θανάτου. 

Τραυματισμοί 

Παρά τις προειδοποιήσεις, πολλοί κυνηγοί Pokemon αρνούνται να κοιτάνε που πηγαίνουν. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν μεταφέρει ήδη τις αρνητικές συνέπειες του παιχνιδιού.

Κάποιες από τις ιστορίες είναι χωρίς αμφιβολία, αληθινές.

Σύγκρουση Ι.Χ. με περιπολικό συνέβη εξαιτίας του Pokemon Go και καταγράφηκε από την κάμερα του αστυνομικού.

Δύο αστυνομικοί βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο, όταν ένα Toyota RAV4 χτύπησε ένα από τα περιπολικά τους.

«Αυτά παθαίνεις όταν κολλάς με αυτό το ηλίθιο παιχνίδι», φαίνεται να λέει ο οδηγός του οχήματος στον αστυνομικό που έτρεξε στο μέρος της σύγκρουσης.
Οι τραυματισμοί είναι δεδομένοι και όσο το παιχνίδι γίνεται πιο δημοφιλές αυξάνονται.

Παιδόφιλοι - Ληστείες - Απάτες 

Το παιχνίδι παρέχει τη δυνατότητα κάποιος να αγοράσει με την ώρα (1,3 δολλάρια/ ώρα) την τοποθεσία του πόκεμον. Αυτό γίνεται για προφανείς λόγους αφού σε εκείνο το σημείο θα οδηγηθούν αρκετοί παίκτες για να συλλέξουν τον χαρακτήρα Pokemon. Ετσι ένας καταστηματάρχης ένα εμπορικό κέντρο, μπορεί να προσελκύσει πολλούς παίκτες.

Ομως έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παιχνίδι και ως δόλωμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παγιδεύσει κάποιος ανυποψίαστα παιδιά. Με αυτό ένας χρήστης μπορεί να βάλει ένα δόλωμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που κάνει τον χαρακτήρα Pokemon να εμφανίζεται και άρα να προσελκύει τους gamers στο ίδιο σημείο. Φοβούμενη για το πώς θα μπορούσε κάποιος να το εκμεταλλευτεί, μία γυναίκα έκανε ένα πείραμα: έβαλε ένα δόλωμα σε ένα σημείο και παρατήρησε ότι μέσα σε λίγα λεπτά είχαν εμφανιστεί αρκετά παιδιά χωρίς τους γονείς τους, αγνοώντας εντελώς τους κινδύνους και χωρίς να εξετάζουν ότι παίζουν με αγνώστους.

Επίσης το δόλωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κακοποιά στοιχεία, με προφανείς λόγους.

Κατάθλιψη

Αν και το concept του είναι σχετικά απλό, το παιχνίδι έχει την ασυνήθιστη ικανότητα να σε σηκώσει από την καρέκλα σου και να σε κινήσει. Σε σχέση λοιπόν με το εγκλωβισμό και τον απομονωτισμό των χρηστών του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του διαδικτύου, το νέο παιχνίδι σε βγάζει από το σπίτι, σε βάζει να περπατάς και κυκλοφορείς μέσα στον κόσμο και σε αναγκάζει να μιλήσεις με άλλο κόσμο. Αρα έχει το καλό να σε κοινωνικοποιεί και έτσι να βγάζει από την κατάθλιψη. Το περπάτημα έχει στατιστικά σημαντική επίδραση σε συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, σε μερικούς πληθυσμούς. Οι καταθλιπτικές διαταραχές επηρεάζουν περίπου 14.8 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες. Ακόμη και αν το Pokémon Go δελεάζει ενα μικρό αριθμό αυτών να βγει έξω, μπορεί να παράξει μια σημαντική ανοδική πορεία στην πνευματική τους υγεία. 

Απειλή για την παγκόσμια οικονομία 

Aπειλή για την παγκόσμια οικονομία και τις επιχειρήσεις χαρακτηρίζει η Citigroup τη νέα εφαρμογή που έχει προκαλέσει πανικό σε μικρούς και μεγάλους, το Pokemon Go, που βρίσκεται στην κορυφή των downloads εδώ και πολλές μέρες.

Όπως επισημαίνει, η δυναμική αυτή σε συνδυασμό με τις ισχυρές μετρήσεις των χρηστών της εφαρμογής, ενέχει σοβαρό κίνδυνο για το χρόνο που δαπανάται σε άλλες εφαρμογές, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τα κέρδη και τα έσοδα του τρίτου τριμήνου του 2016 καθώς και του συνόλου του έτους.

Η Citi, εξετάζοντας τα διαγράμματα αυτής της εβδομάδας που δείχνουν τη χρήση σε Facebook, YouTube, Instagram, Google και Twitter, πριν και μετά την έναρξη του Pokemon GO, διαπιστώνει ότι αφενός ότι ήταν υψηλότερη πριν το ντεμπούτο της νέας παγκόσμιας μανίας, αφετέρου εντοπίζει ποιες επιχειρήσεις πιθανώς επηρεάζονται από την παγκόσμια επιτυχία του νέου αυτού app.

Σύμφωνα με τα διαγράμματα, ο μέσος χρήστης iOS δαπανά πάνω από 33 λεπτά παίζοντας Pokemon GO κάθε μέρα και αυτό τοποθετεί το PG μπροστά από εφαρμογές όπως το Facebook, Snapchat, Twitter, Instagram.

Σίγουρα το παιχνίδι αυτό έκανε μια αρχή και θα αποτελέσει αιτία να ακολουθήσουν και πολλές άλλες εφαρμογές. Στο μέλλον θα ασχοληθούμε για ακόμα πιο σημαντικά θέματα που θα προκύψουν από την ευρεία χρήση τέτοιων διαδραστικών παιχνιδιών, που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια μας. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.