Σελίδες

18 Νοεμβρίου 2014

36 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο είναι δούλοι!

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σχεδόν 36 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο παραμένουν μέχρι και σήμερα σε κατάσταση δουλείας και οι περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται σε πέντε χώρες -την Ινδία, την Κίνα, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν όπως αποκάλυψε σήμερα η αυστραλιανή οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free.

Σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης αυτής "περιπτώσεις σύγχρονης δουλείας εντοπίζονται και στις 167 χώρες" που ελέγχθηκαν. Μπορεί να αφορούν σε εμπορία ανθρώπων, σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία, υπηρεσία για εξόφληση χρέους ή ακόμη και καταναγκαστικούς γάμους.

Η Walk Free υπολογίζει ότι 35,8 εκατομμύρια άνθρωποι υπηρετούν σήμερα ως "σκλάβοι", αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με το 2013. Η αύξηση αυτή δεν οφείλεται πάντως σε μια "έκρηξη" περιπτώσεων δουλείας, αλλά στην καλύτερη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα.

Πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 61%) ανθρώπους που είναι θύματα εκμετάλλευσης ζουν σε πέντε χώρες: στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται η Ινδία, όπου "υπάρχουν όλες οι μορφές σύγχρονης δουλείας" και τα θύματα υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 14,3 εκατομμύρια. Ακολουθούν η Κίνα (3,2 εκατομμύρια), το Πακιστάν (2,1 εκ.), το Ουζμπεκιστάν (1,2 εκ.), η Ρωσία (1,1 εκ.), η Νιγηρία (834.000 άνθρωποι), η ΛΔ του Κονγκό (762.000), η Ινδονησία (714.000), το Μπαγκλαντές (680.900) και η Ταϊλάνδη (475.300).

Το υψηλότερο ποσοστό θυμάτων δουλειάς, αν ληφθεί υπόψη ο συνολικός πληθυσμός μιας χώρας, το έχει πάντως η Μαυριτανία, με 4%. Η οργάνωση εξήγησε ότι στη χώρα αυτή η δουλεία είναι "κληρονομική" και "ριζωμένη στη μαυριτανική κοινωνία". Ακολουθούν το Ουζμπεκιστάν, η Αϊτή και το Κατάρ.

Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται οι δύο χώρες-υποδείγματα, με 100 θύματα η καθεμία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο.

Η Ευρώπη συνολικά έχει το χαμηλότερο ποσοστό σκλάβων, με 1,6% που αντιστοιχεί σε 566.200 ανθρώπους οι οποίοι, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι θύματα σεξουαλικής ή οικονομικής εκμετάλλευσης. Η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Ουγγαρία προηγούνται στον κατάλογο όσον αφορά το ποσοστό των "σκλάβων" σε σύγκριση με τον πληθυσμό των χωρών αυτών. Τα περισσότερα θύματα ωστόσο, 185.000 άνθρωποι, εκτιμάται ότι βρίσκονται στην Τουρκία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, στην 156η θέση, με 0,013%, ή (κατ' εκτίμηση) 1.400 πρόσωπα να ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας, ακριβώς κάτω από το Βέλγιο, στην 155η θέση, και την Πορτογαλία, στην 157η, που έχουν ταυτόσημα ποσοστά.

Η σύγχρονη δουλεία έχει πολλά πρόσωπα, όπως τα καταγράφει η Walk Free: "από τα παιδιά που στερούνται την εκπαίδευση γιατί τα αναγκάζουν να δουλεύουν ή τα παντρεύουν πολύ μικρά, μέχρι άνδρες που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους γιατί χρωστούν χρήματα στους πράκτορες εύρεσης εργασίας, γυναίκες και κορίτσια που εργάζονται, χωρίς να πληρώνονται, ως υπηρετικό προσωπικό (...) η δουλεία υπάρχει ακόμη και σήμερα, σε όλες τις χώρες και μας επηρεάζει όλους", τονίζεται στην έκθεση.

Η δουλεία ορίζεται ως η "κατοχή" ή η "άσκηση ελέγχου" σε ανθρώπους κατά τρόπο που τους στερεί την ελευθερία τους με σκοπό την εκμετάλλευσή τους για αποκόμιση οφέλους ή για σεξ, συνήθως δια της βίας, με καταναγκασμό ή μέσω εξαπάτησης.

Σε όλες οι χώρες του κόσμου, εκτός από τη Βόρεια Κορέα, υπάρχουν νόμοι που ποινικοποιούν ορισμένες μορφές δουλείας, όμως οι περισσότερες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τα θύματα, είπε η επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Walk Free, Φιόνα Ντέιβιντ. "Οι έρευνες δείχνουν ότι στα χαρτιά γίνονται πολλά, όμως αυτό δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη ότι θα υπάρχουν και αποτελέσματα", είπε χαρακτηριστικά.

πηγή 

ΣΧΟΛΙΟ
Παντελώς λάθος η εκτίμηση της αυστραλιανής οργάνωσης όσον αφορά την Ελλάδα...
Μετά την προδοσία των τελευταίων 4 ετών μεγάλα ποσοστά του ελληνικού λαού έχουν γίνει ουσιαστικά δούλοι...

Οι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας σε συνδυασμό με την τρομακτική ανεργία έχουν καταστήσει ουσιαστικά δούλους ένα σημαντικά μεγάλο μέρος των νέων ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν για πενταροδεκάρες από το πρωί μέχρι το βράδυ με την απειλή της απόλυσης... σε περίπτωση διαμαρτυρίας...
Αν δεν είναι αυτό σκλαβιά τι είναι;

Μήπως φαντάζεστε ότι στην σύγχρονη εποχή ο σκλάβος είναι αυτός που τον βαράνε με τον βούρδουλα;
Σκλάβος είναι και αυτός στον οποίο με το φάσμα της πείνας και της ανεργίας ασκείται από τους εργοδότες ψυχολογική πίεση...

Το ίδιο σκλάβοι πρέπει να θεωρούνται και οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι εφόσον τους κόβεται συνεχώς η σύνταξη και εξαθλιώνεται συνεχώς η ζωή τους χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν λόγω της ηλικίας τους...
Νομίζετε ότι σκλάβος είναι μόνο αυτός ο ηλικιωμένος που η ζωή του δεν έχει πλέον καμία αξία;
Σκλάβος είναι και ο ηλικιωμένος που ακούει τον Υπουργό της κυβέρνησης να λέει "Τι να κάνουμε ζούνε και πολλά χρόνια..."...
Σκλάβος είναι κι ο ηλικιωμένος που με δάκρυα στα μάτια διαπιστώνει ότι, ενώ δούλευε μια ολόκληρη ζωή πληρώνοντας υπέρογκες κρατήσεις, αδυνατεί να αγοράσει το παραμικρό δώρο ή να βοηθήσει τα άνεργα παιδιά του...

Είναι ή δεν είναι σκλάβος ο ηλικιωμένος που στέκεται σε μια ατελείωτη ουρά για ένα φάρμακο και στο τέλος τα ακούει κιόλας από τον κακοπληρωμένο δημόσιο υπάλληλο;

Είναι ή δεν είναι σκλάβα η ηλικιωμένη γιαγιά που με τρόμο πάει να πάρει την πενιχρή σύνταξή της από την τράπεζα και πέφτει θύμα αλλοδαπών εγκληματιών που την σκοτώνουν για να την κλέψουν...

Είναι ή δεν είναι σκλάβος αυτός που με τρόμο βλέπει να του κατάσχουν το σπίτι επειδή κάποτε πήρε ένα στεγαστικό δάνειο για να βάλει την οικογένειά του μέσα...

Και εντέλλει είμαστε όλοι σκλάβοι και ραγιάδες από την στιγμή που ότι κι αν αποφασίσουμε για την ζωή μας πρέπει να εγκριθεί από τους ξένους δανειστές...

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΚΛΑΒΟΣ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.