Σελίδες

31 Οκτωβρίου 2014

ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ... ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΟΙΗΜΑ!

Κάτι σας ... θυμίζει; Είναι πάντως ένα απίστευτο ποίημα που όποιος το έγραψε είχε φοβερή έμπνευση και φυσικά είναι πολύ καλός γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας. 

ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ... 

Θέλω να γίνω αριστερός. Να γδέρνω, να μαδάω. Να τρέφομαι απ’ το καθεστώς, αυτό που … πολεμάω!
Θέλω να γίνω αριστερός. Να παίρνω χορηγίες, επιδοτήσεις, αρπαχτές, κονδύλια, αργομισθίες.
Θέλω να γίνω αριστερός και στη δεξιά μου τσέπη, να βάζω όσα ο λαός σε μια ζωή δεν βλέπει.
Θέλω να γίνω αριστερός, χρυσά να ‘χω κουτάλια κι όταν μαζί μου διαφωνούν να σπάω και κεφάλια.
Θέλω να γίνω αριστερός. Να έχω ασυλία. Θολές παρόλες να πετώ, να γράφω και βιβλία.
Θέλω να γίνω αριστερός. Ένα με τους παρίες, κοστούμι Αρμάνι να φορώ, δίπλα τους στις πορείες.
Θέλω να γίνω αριστερός, ξερόλας τελοσπάντων, κήνσωρ, Ιεροεξεταστής και τιμητής των πάντων.
Θέλω να γίνω αριστερός. Μονά-ζυγά δικά μου. Ο πιο στυγνός δικτάτορας να ωχριά μπροστά μου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: 

Θέλω να γίνω αριστερός. Να μένω στην Εκάλη. Φασίστες, ρατσιστόμουτρα να είναι όλοι οι άλλοι.
Θέλω να γίνω αριστερός. Να εισβάλω στη Βουλή. Να καταλάβω … έδρανο, να κοιμηθώ πολύ.
Θέλω να γίνω αριστερός, την ανεργία να σκίσω. Δούλους πολλούς, εισαγωγής, τον τόπο να γεμίσω.
Θέλω να γίνω αριστερός, να σπάσω τα ταμπού. Κόκα, παρτούζα κι αστακοί να γίνουν του συρμού.
Θέλω να γίνω αριστερός για να υμνώ τη φύση. Ν’ αφήνω οικολογικές πορδές, να καλλιεργώ χασίσι.
Θέλω να γίνω αριστερός και να πουλώ κουλτούρα. Να εξαίρω καλλιτεχνικά σκατά, ξεράσματα και ούρα.
Θέλω να γίνω αριστερός, να βγάζω και φιρμάνια. Να κάθονται όλοι προσοχή στη γκέι περηφάνια.
Θέλω να γίνω αριστερός. Να βρίζω τον Χριστό. Αλλοδαποί αλλόθρησκοι να μ’ έχουν για αρχηγό.
Θέλω να γίνω αριστερός, τις εκκλησιές να κλείσω, μπούργκες να βλέπω ολόγυρα, πολλά τζαμιά να χτίσω.
Θέλω να γίνω αριστερός και πολυπολιτισμικός. Τις παραδόσεις τού Έλληνα να θάψω δια παντός.
Θέλω να γίνω αριστερός. Να είμαι χιπ και τρέντι. Άνεργοι, εργάτες και φτωχοί να μ’ έχουν για αφέντη.

(aristeidisdikaios, parapolitika)
το είδαμε ΕΔΩ

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ FED-ΕΡΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΤΗΝΟΥΣ. (μέρος 1ο)

Της Αλεξάνδρας Τράγκα 

«Πρέπει να θυμάστε ότι είμαστε νομικό δημιούργημα του Κογκρέσου και ότι έχουμε μόνο την εντολή να ασχολούμαστε με το συμφέρον των ΗΠΑ. Οι άλλες χώρες θα πρέπει απλά να λάβουν αυτό ως πραγματικότητα και να προσαρμοσθούν σε εμάς, εφόσον πρόκειται για κάτι σημαντικό για τις οικονομίες τους» 

Ντένις Λόκχαρτ, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ατλάντα 

Το ρόλο του ολοένα και περιθωριοποιούμενου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των αμερικανικών οικονομικών (και μέσω αυτών γεωπολιτικών) συμφερόντων, ανέλαβε, όπως διαφαίνεται από τα πρόσφατα δημοσιευμένα έγγραφα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, βασικού οργάνου λήψης αποφάσεων της FED, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που αναδύθηκε από την έναρξη της κρίσης έως και σήμερα, ουσιαστικά στην κεντρική τράπεζα του κόσμου. 

Σύμφωνα με τον Harold James, καθηγητή του Πρίνστον και του European University Institute της Φλωρεντίας:

«Κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου του 2008, η Fed απέρριψε τις αιτήσεις τεσσάρων «διπλωματικά και οικονομικά» σημαντικών αναδυόμενων οικονομιών (Μεξικό, Βραζιλία, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα), να ενταχθούν στο σύστημα swap. Το πιο σημαντικό, μπήκαν όρια στα swaps».

Και επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να επιτρέψουν, τη δημιουργία ενός νέου πολύ-πολικού κόσμου, με την άνοδο νέων παικτών στο παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, τον Μάιο του 2013, η Federal Reserve πήρε την απροσδόκητη απόφαση να ξεκινήσει την αποκλιμάκωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων που είχε υιοθετήσει στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η κίνηση αυτή πυροδότησε ένα απότομο ξεπούλημα στοιχείων ενεργητικού από τις αναδυόμενες αγορές, που ήταν οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από την χαλαρή νομισματική πολιτική των κύριων κεντρικών τραπεζών τού κόσμου.

Είναι όμως μόνο η απόσυρση κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες ο μόνος τρόπος διεξαγωγής ενός νομισματικού πολέμου; Σίγουρα όχι!

Και οι δύο κινήσεις κεφαλαίων, εισροή κατά τη διάρκεια της κρίσης και εκροή μετά την κρίση, δεν ωφέλησαν τις προαναφερθείσες χώρες. Για παράδειγμα, ο τεράστιος όγκος κεφαλαίων προς την Βραζιλία προκάλεσε στον Υπουργό Οικονομικών της χώρας τέτοιο θυμό που έκανε λόγο για νομισματικό πόλεμο. 

«Μαζικές εισροές κεφαλαίων μέσα σε ένα πολύ μικρό διάστημα οδηγούν σε άνιση κατανομή αυτών των κεφαλαίων, δηλαδή σε μια υπερθέρμανση και έτσι σε ενδεχόμενη κρίση», επιβεβαιώνει και ο Γκύντερ Μπεκ, καθηγητής Ευρωπαϊκών Μακροοικονομικών Αναλύσεων στο Πανεπιστήμιο του Ζίγκεν.

Ποια είναι όμως τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Αμερικής, σε κάθε μία από τις πληγείσες αναδυόμενες οικονομίες, συμφέροντα που εξυπηρετούνται και μέσω της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, διά της διεξαγωγής οικονομικού πολέμου;

Μία ματιά πίσω από την κουρτίνα, καταδεικνύει το γεγονός ότι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τις αποφάσεις της FED (Ξυπνούν μνήμες της Ασιατικής Κρίσης του 1997, εφ. Ημερησία, 24.09.2014), είναι η Τουρκία, η Αργεντινή, η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία και το Μεξικό, ενώ αντιθέτως η Ινδία, βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση. 

Εάν εξεταστούν οι σχέσεις κάθε ενός εκ των προαναφερόμενων κρατών με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, διαπιστώνουμε ότι την περίοδο που η FED, επιβράδυνε την αγορά ομολόγων, οδηγώντας σε μαζική φυγή κεφαλαίων τους ξένους επενδυτές, ξεσπούσε οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και αναδυόμενων οικονομιών, με πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις κυρίως για τις δεύτερες. 

Έτσι, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2014, όπου το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε κατά 6% έναντι του δολαρίου, πληθώρα διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του φιλορώσου πολιτικού Βίκτορ Γιανούκοβιτς, περί απόρριψης της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέρ μίας νέας δανειακής συμφωνίας διάσωσης με τη Ρωσία.

Ο Υφυπουργός των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έσπευσε να εγκαλέσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να «ακούσει τη φωνή του λαού», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν απαίτησε από την ουκρανική κυβέρνηση να εγγυηθεί το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.

Δυστυχώς, η Γερμανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιδιώκουν όχι μόνο τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας, αλλά ταυτόχρονα επιχειρούν να καρπωθούν και τα οφέλη των γεωπολιτικών μεταβολών εις βάρος της Ρωσικής επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη. Η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ΕΕ απομονώνει δραματικά τη Ρωσία και συνθλίβει την Ευρασιατική Ένωση που περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Ουκρανία. Μη μας διαφεύγει και το γεγονός ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται στην Κριμαία. 

Στην ίδια γεωστρατηγική σκακιέρα παίζει και η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία συστηματικά επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ασία για να περικυκλώσει την Κίνα και να υπονομεύσει την επιρροή της στην περιοχή.

Προσπάθειες υπονόμευσης της Κίνας, διακρίνουμε και μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από A σε Α-, στις 17 Οκτωβρίου του 2013, από τον κινεζικό οίκο αξιολόγησης Dagong Global. Από τον Ιανουάριο του 2014, η κινεζική οικονομία έχει επιβραδύνει, ενώ το γεν εξασθενεί. 

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, βρίσκεται και η Τουρκία, η επεκτατική πολιτική της οποίας, στοχεύει στη μετατροπή της σε περιφερειακή δύναμη, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Την ώρα που η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak έφτασε να αναφέρεται ανοικτά σε «λόμπι των επιτοκίων σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, που εκβιάζουν την κεντρική τράπεζα, ασκώντας πιέσεις στη λίρα», πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στήριξης της Τουρκίας στο σουνιτικό ISIS.

Ο Νταβούτογλου υπήρξε σαφής και χωρίς περιστροφές στο BBC: στόχος της Άγκυρας είναι ο Άσαντ και μόνο σε μία χερσαία επιχείρηση που θα είχε στόχο την ανατροπή του θα υπήρχε τουρκική συμμετοχή. Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Συμμαχικό Συνασπισμό Άλεν δηλώνει από τη Βηρυτό ότι η Ουάσιγκτον θέλει πολιτική λύση στη Συρία που θα επιτρέψει τη συνεργασία των δυνάμεων του Άσαντ με τη μετριοπαθή αντιπολίτευση εναντίον του ISIS.

Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον δεν συζητάμε για συμμετοχή της Τουρκίας στην εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών, καθώς ΗΠΑ και Τουρκία έχουν συγκρουόμενες στοχεύσεις στη Μέση Ανατολή.

συνεχίζεται

Ιερά Σύνοδος: Όχι νεκρώσιμος ακολουθία ή μνημόσυνο για όσους αποτεφρώνονται.

Δεν θα πραγματοποιείται νεκρώσιμος ακολουθία ή μνημόσυνο για όσους επιλέγουν την αποτέφρωση, όπως αναφέρει εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με την επίμαχη εγκύκλιο η απόφαση ελήφθη καθώς όποιος επιλέγει την αποτέφρωση της σορού του δηλώνει την «αυτονόμησή» του, με δεδομένο ότι η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη της την αποτέφρωση.

Στην εγκύκλιό της, που εστάλη σε όλες τις μητροπόλεις, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ακόμα ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του οικείου Μητροπολίτη η τέλεση απλώς τρισάγιου.

Η Ιερά Σύνοδος στην εγκύκλιό της εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το νόμο που επιτρέπει αποτέφρωση ακόμα και αν ο θανών δεν έχει εκφράσει τέτοια επιθυμία, αλλά απλώς με δήλωσή του ιδίου/ιδίας, του /της συζύγου ή του/της συντρόφου με τον οποίο/οποία έχει συνάψει «σύμφωνο συμβίωσης», ή με δήλωση συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού.

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, αυτό αποτελεί εκ προοιμίου καταστρατήγηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων του νεκρού και έλλειψη σεβασμού και φροντίδας προς το ανθρώπινο σώμα.

Πολεμικές ιαχές από Τουρκία: "Θα κάνουμε έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ με χρήση όπλων αν απαιτηθεί".

Η Άγκυρα απειλεί τη Λευκωσία με πολεμικές επιχειρήσεις προκειμένου να κάνει κτήμα της μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ μίλησε ευθέως για δεύτερη «εισβολή», αυτή τη φορά στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου με στόχο τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, ενώ αυτό ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψε και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας μετά από 10 ώρες συνεδρίασης. 

Σε ανακοίνωση του το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρει πως «η Άγκυρα θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας της και τις περιοχές που την εξουσιοδότησε το ψευδοκράτος για να διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου στη Κυπριακή ΑΟΖ».

Θεωρεί δηλαδή κυριαρχία της την Κυπριακή ΑΟΖ και μιλάει για προάσπιση της.

Το κάνει πιο σαφές ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Όλες οι πηγές που υπάρχουν ή θα υπάρξουν στο νησί ανήκουν σε ολόκληρο το νησί.

Επομένως η Τουρκία δεν αποδέχεται η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία έχει στο χέρι την ένταξη (στην ΕΕ) ολόκληρου του νησιού, να διεκδικεί όλες τις πηγές του νησιού ενώ επικρατεί επί του μισού» ήταν η δήλωση του Βολκάν Μποζκίρ από την Άγκυρα. 

Δεν έμεινε όμως εκεί ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Υιοθέτησε μία πολεμική ρητορική λέγοντας πώς «θα στηρίζουμε οπωσδήποτε ότι όλες οι πηγές του νησιού ανήκουν σε ολόκληρο το νησί. Μέχρι να γίνει αυτό, θα εκφράζουμε την άποψή μας με τον πιο ισχυρό και σαφή τρόπο».

Ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Η δύναμη των όπλων και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας στην περιοχή. Άλλωστε, έχει δείξει τις προθέσεις της στέλνοντας συνοδεία πολεμικών πλοίων και υποβρυχίου το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» να κάνει έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, λίγα μίλια ανοιχτά της Λάρνακας, ενώ φρεγάτες επιτηρούν από απόσταση πέντε μιλιών το γεωτρύπανο στο «οικόπεδο 9». 

Για να ενισχύσει δε τη θεωρία του ο κ. Μποζκίρ, που βασίζεται στον τουρκικό επεκτατισμό και καμία σχέση δεν έχει με το διεθνές δίκαιο ή έστω κάποια έννοια αυτού, επισημαίνει πώς «αυτοί που αποδέχονται την ύπαρξη ενός νησιού Κύπρος, το οποίο βρίσκεται 40 μίλια από την Τουρκία, δεν πρέπει να παραβλέπουν ότι υπάρχει και μια τεράστια Τουρκία, η οποία κοιτάζει προς τη Μεσόγειο και έχει ΑΟΖ».

Πιο σαφή την αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ δεν θα μπορούσε να την κάνει ισχυριζόμενος μάλιστα πώς η ΑΟΖ πρέπει να καθοριστεί μέσα από αμοιβαία συμφωνία με την Τουρκία. Δηλαδή, η Άγκυρα ζητά από τη Λευκωσία να την κάνει συνέταιρο στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχει μέσα στο «σπίτι» της. Διαφορετικά την απειλεί με πόλεμο.

Οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν ότι η Άγκυρα έχει διαθέσεις κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή προκειμένου να πετύχει ότι περισσότερο μπορεί στη μοιρασιά των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ που είναι και η βασική της στόχευση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η κραυγή οργής ενός πολύτεκνου πατέρα σε ενα εθνοκτόνο κράτος.

Είμαι ένας πατέρας που ο Θεός του χάρισε 7 παιδιά. 

Δεν έχω κανένα παράπονο. Αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί να μην κάνετε μια καταγγελια στον εισαγγελέα για το έγκλημα εκ προμελέτης που συντελείται στους υπερπολυτέκνους γονείς και οικογένειες. 

Δεν είναι έγκλημα όταν ο άγαμος άνθρωπος έχει 9.000 ευρώ αφορολόγητο δια 12 μήνες = 750 ευρώ το μήνα δια 30 μέρες = 25 ευρώ την μέρα και την ίδια στιγμή μία οικογένεια με 9 ανθρώπους αντί να έχει αφορολόγητο 9 Χ 9.000= 81.000 ναί!!! 81.000 ευρώ αφορολόγητο να πληρώνει 540 ευρώ φόρο εισοδήματος στα 19.000 ευρώ, ΕΝΦΙΑ 900 ευρώ, να έχει παρακράτηση φόρου από την διακοπή του αφορολογήτου των παιδιών 220 ευρώ το μήνα απο τον μισθό κ.λ.π. 

Ας μας απαντήσει ένας εισαγγελέας δεν πρέπει να κινηθεί αυτεπάγγελτα? 
Αυτό δεν αντίκειται στο Σύνταγμα περί της ισονομίας των πολιτών απέναντι στη φορολογική αρχή? 

Τι έχει να μας πει ο νέος αντιρατσιστικός νόμος ότι ένα παιδί 3, 5, 9, 12, 15, 17 ετών δέν έχει ανάγκες και το βλέπει ο νόμος σαν ζώο ή ακόμη χειρότερα …. σε σχέση με έναν ενήλικα 19, 22 ή 52 ετών? 

Ποιοί οικονομολόγοι έκαναν αυτές τις εισηγήσεις? Αν έκαναν λάθος να το διορθώσουν και να ζητήσουν συγνώμη και τελεία. 

Αν όμως επιμείνουν σ” αυτές τότε ο εισαγγελέας ναί ή δικαιοσύνη να κινηθεί αυτεπαγγέλτως κατά του φοβερού αυτού εγκλήματος που συντελείται εκ προμελέτης και έχει την μορφή γενοκτονίας και να συλλάβει τους υπαιτίους που έχουν γράψει το σύνταγμα και την κατά δύναμη συνεισφορά των πολιτών στα παλιά τους τα παπούτσια. 

Κάποιος υπουργός αλλά και πολλοί γνωστοί μου πολλάκις έχουν τοποθετηθεί με την φράση δεν θα πληρώνουμε εμείς τα γαμ…..κα των πολυτέκνων. 

ΟΧΙ!!!!ΛΟΙΠΟΝ ΟΧΙ!!!!! ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟ. ΑΛΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΑΤΕ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟ-ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ. 

ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ 9.000 ΕΥΡΩ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 
9 ΑΝΘΡΩΠΟΙ Χ 9.000ΕΥΡΩ = 81.000 ΕΥΡΩ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. 

ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΧΑΡΗ. ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΛΕΓΟΣΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!! 

ΟΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΓΩΝΙΖΕΣΤΕ ΣΦΟΔΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΣΑΣ. 

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ο ελάχιστος
ΚΑΝΤΑΡΑΚΙΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

πατέρας 7 παιδιών-ΣΚΙΑΘΟΣ.

πηγή

Η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα το παλαιστινιακό κράτος. Αντιδράσεις από το Ισραήλ και ανάκληση πρέσβη.

Σε επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους προέβη σήμερα Πέμπτη η Σουηδία, όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρομ.
«Η κυβέρνηση λαμβάνει σήμερα την απόφαση να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Είναι ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση», αναφέρει η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Dagens Nyheter
«Η κυβέρνηση θεωρεί πως εκπληρούνται τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου για μια αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης»: Ένα έδαφος, «αν και χωρίς καθορισμένα σύνορα», ένας πληθυσμός και μια κυβέρνηση, προσθέτει.
«Ελπίζουμε πως αυτό θα δείξει το δρόμο και σε άλλους», τονίζει η Βάλστρεμ.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε ως «θαρραλέα και ιστορική» την αναγνώριση και καλεί όσες χώρες δεν το έχουν κάνει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.
Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, 112 χώρες έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης.
Σύμφωνα ωστόσο με την Παλαιστινιακή Αρχή, οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης είναι 134, μεταξύ των οποίων επτά μέλη της Ε.Ε., τα οποία το είχαν αναγνωρίσει πριν ενταχθούν στην ΕΕ. Πρόκειται για την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μάλτα και την Κύπρο.
Κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεών του στις αρχές Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν είχε ανακοινώσει πως η Σουηδία θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, κάτι που είχαν χαιρετίσει οι παλαιστινιακές Αρχές, αλλά είχαν επικρίνει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Το Ισραήλ χαρακτήρισε σήμερα «ατυχή» την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Σουηδία, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να ενισχύσει τους εξτρεμιστές.
«Είναι μια ατυχής απόφαση, η οποία ενισχύει τα εξτρεμιστικά στοιχεία και την απορριπτική πολιτική των Παλαιστινίων», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Η σουηδική πρωτοβουλία προκαλεί «μεγάλη ζημιά και ουδεμία ωφέλεια έχει», τονίζει. 
Η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας Μάργκοτ Βάλστρομ ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα της αναγνωρίζει με διάταγμα το κράτος της Παλαιστίνης. Ο Λίμπερμαν επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων θα έπρεπε, σύμφωνα με το Ισραήλ, να προηγηθούν της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους.
Πρωτοβουλίες όπως αυτή της Σουηδίας «ενισχύουν τις μη ρεαλιστικές αξιώσεις των Παλαιστινίων και απομακρύνουν την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας», δήλωσε.
Το Ισραήλ ανακάλεσε τον πρέσβη του στη Σουηδία, μετά την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης την Πέμπτη.
Η Σουηδία έγινε η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης η οποία αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος.
Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρομ τόνισε ότι η χώρα της προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση λόγω του γεγονότος ότι η Παλαιστίνη καλύπτει τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου για να αναγνωριστεί σαν κρατική οντότητα.
«Υπάρχει έδαφος, λαός και κυβέρνηση», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μπουρκίνα Φάσο: Μπήκε ο λαός κι έκαψε τη Βουλή.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν όταν χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της Μπουρκίνα Φάσο και πυρπόλησαν το κτίριο λίγο πριν από τη διεξαγωγή ψηφοφορίας από την οποία θα κρινόταν αν θα επιτρεπόταν στον πρόεδρο της χώρας Μπλεζ Κομπαορέ να παρατείνει τη θητεία του, ύστερα από 27 χρόνια στην εξουσία.... ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. 

Το Reuters μετέδωσε ότι τρεις διαδηλωτές κείτονται στον δρόμο κοντά στην κατοικία του αδελφού του προέδρου, ενώ ένας διαδηλωτής έχει τραυματιστεί.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών όταν εκείνοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο σπίτι του αδελφού του προέδρου.

Οι διαδηλωτές λεηλάτησαν τους χώρους του κοινοβουλίου κλέβοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλεοράσεις, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το πλήθος στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το προεδρικό μέγαρο, ενώ κυβερνητικό ελικόπτερο έκανε ρίψεις δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Ο πρόεδρος "θα πρέπει να αναλάβει τις συνέπειες" από τη σημερινή επίθεση στο κοινοβούλιο, δήλωσε ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Μπενεγουέντε Σανκάρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούγονται πυροβολισμοί από την περιοχή όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου.

Οι βουλευτές επρόκειτο σήμερα να ψηφίσουν επί της πρότασης της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση που θα επέτρεπε στον πρωθυπουργό να θέσει υποψηφιότητα τον επόμενο χρόνο όταν θα έπρεπε να αποχωρήσει.

Ύστερα από τα επεισόδια, η κυβέρνηση απέσυρε το επίμαχο σχέδιο νόμου.

Οι περισσότεροι βουλευτές δεν είχαν φθάσει στην αίθουσα του κοινοβουλίου όταν εισήλθαν οι διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο του κοινοβουλίου όταν αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να τους διαλύσουν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης υποχρεώνοντας τη διακοπή του προγράμματος. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ; ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πολύ «περίεργες» ειδήσεις έρχονται τις τελευταίες μέρες από δημοσιογραφικές και όχι μόνο πηγές από την τουρκική πρωτεύουσα, που αναφέρουν ότι εδώ και λίγο καιρό ένας εσωτερικός παρασκηνιακός πόλεμος μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ταΐπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, δηλαδή ανάμεσα στο βασικό δίδυμο της νεοοθωμανικής νέας Τουρκίας βρίσκεται εν εξέλιξη με ότι είναι δυνατόν να σημάνει αυτό στην εξωτερική και όχι μόνο πολιτική της Τουρκίας.

Φαίνεται πως η ασκηθείσα τα τελευταία χρόνια εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που έχει συσσωρεύσει πολλά προβλήματα, παρά την προώθηση από τον Ερντογάν του Νταβούτογλου στην πρωθυπουργία, (αν και υπήρχαν και άλλοι διεκδικητές όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς), έχει δημιουργήσει κάποια σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις των δυο αντρών. 

Ενδεικτικό στοιχείο αυτής της κατάστασης είναι οι πρόσφατες αντιδιαμετρικές δηλώσεις από τις δυο πλευρές σχετικά με την κρίση του Κομπανί και την επιχείρηση προώθησης Κούρδων μαχητών από το βόρειο Ιράκ προς την Συρία μέσω Τουρκίας. Ενώ ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου διαβεβαίωνε μέχρι τις 28 Οκτωβρίου ότι δεν έχει γίνει καμία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Βορείου Ιράκ για την προώθηση των Πεσμεργκά, (Κούρδων μαχητών του βορείου Ιράκ), η Τουρκία είχε ήδη δώσει την άδεια να περάσει το κομβόι των Κούρδων από το τουρκικό έδαφος για να προωθηθεί στην Συρία. Αυτό έδειξε και φανερά μια υφιστάμενη διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ερντογάν σε ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Αλλά για πρώτη φορά νύξη για ένα παρασκήνιο κάποιας εσωτερικής διαμάχης φέρνει στην δημοσιότητα η πρώτη σε κυκλοφορία τουρκική εφημερίδα, Zaman, (29/10),σε άρθρο της αρθρογράφου, Lale Kemal, με τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο, «Erdoğan la Davutoğlu arasındakı güç savaşi kızışabilir», δηλαδή,  «Μπορεί να φουντώσει ο πόλεμος εξουσίας μεταξύ Ερντογάν και Νταβούτογλου». 

Το πραγματικά ενδεικτικό αυτό άρθρο περιγράφει για πρώτη φορά ένα παρασκηνιακό εσωτερικό πόλεμο που έχει αρχίσει εδώ και καιρό μεταξύ των δυο αντρών, σχεδόν αμέσως μετά την προώθηση του Ερντογάν στην προεδρία και την ανάδειξη του Νταβούτογλου στην τουρκική πρωθυπουργία. Είναι γνωστό πως η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας των τελευταίων ετών που ακολούθησε ο Ερντογάν, βασίστηκε στην νεοοθωμανική ιδεολογία του Νταβούτογλου. Τώρα διαπιστώνεται πως αυτή η πολιτική έχει συσσωρεύσει πολλά αδιέξοδα που είναι πλέον ορατά. Ήδη στο θέμα των Τζιχαντιστών η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα από μια νεοοθωμανική και διπρόσωπη πολιτική που στήριξε με πολλούς τρόπους τους Τζιχαντιστές.

Η διαμάχη όμως των δυο αντρών, όσο και αυτό ακούγεται παράξενο για ανύποπτους παρατηρητές των εσωτερικών εξελίξεων στην Τουρκία, είχε αρχίσει πολύ πριν από την προτεινομένη προώθηση του αρχηγού της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν και έμπιστου προσώπου του Ερντογάν στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά την αποχώρηση του Νταβούτογλου. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε έντονες αντιδράσεις και αντιτάχτηκε σθεναρά στην προτεινομένη αυτή αλλαγή γιατί ήθελε οπωσδήποτε στο υπουργείο Εξωτερικών ένα δικό του έμπιστο πρόσωπο όπως και τελικά τοποθετήθηκε πρόσωπο έκπληξη, ο Μεβλιούτ Τσαούσογλου. 

Η αντιπαλότητα φαίνετε πως τώρα επεκτείνεται και σε άλλα πεδία όπως στις εκλογές για την ηγεσία του δικαστικού σώματος της Τουρκίας, όπου υπήρξε μεγάλη  διαφωνία  μεταξύ των δυο πλευρών, όπως αναφέρει και η Zaman. Να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο ότι «λάδι στην φωτιά» έριξε και η έντονη επίθεση που εξαπέλυσε πριν από λίγες μέρες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και πρώτος υπουργός Εξωτερικών της ισλαμικής κυβέρνησης, ο Γιασάρ Γιακίς, στην εξωτερική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και η οποία, κατά την άποψη του, συσσώρευσε πάμπολλα προβλήματα στην Τουρκία.

Όλα αυτά σίγουρα φανερώνουν για άλλη μια φορά το πόσο εύφλεκτο και πόσο ρευστό είναι το εσωτερικό πεδίο της Τουρκίας. Εκείνο που θα πρέπει να μας απασχολεί εμάς σε μόνιμη όπως φαίνεται βάση, είναι η εξέλιξη όλων αυτών των παρασκηνιακών διεργασιών και κυρίως οι επιπτώσεις τους στην εξωτερική πολιτική καθώς τα διδάγματα του παρελθόντος είναι πολύ πικρά σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα. 

Με όλα αυτά δεν φαίνεται παράδοξο που τον τελευταίο καιρό η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο» στο δίδυμο Ελλάδα- Κύπρος. Είναι φανερό πως οι Τούρκοι παρά τις μεγάλες δυσκολίες τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στην εξωτερική τους πολιτική, βρίσκουν και κάνουν. Το άσχημο  είναι πως στην Αθήνα αντί να εκμεταλλευτούν όλα αυτά τα τουρκικά αδιέξοδα, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και έχουν την αρρωστημένη συνήθεια όταν κάποιος τους φτύνει, να… υποστηρίζουν πως άρχισε να βρέχει!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ 
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Οι πρώτες φωτογραφίες με τους Πεσμεργκά στην Κομπάνι.

Είναι πλέον γεγονός.
Οι πρώτοι Πεσμεργκά έφτασαν στην Κομπάνι και οι πρώτες φωτογραφίες είναι από το κουρδικό πρακτορείο DIHA.

Οι Πεσμεργά σε όλη την πορεία τους μέχρι να φτάσουν στην Κομπάνι έγιναν δεκτοί με πρωτοφανείς εκδηλώσεις ενθουσιασμού από τους Κούρδους της Τουρκίας.
Όπως έγραψε στο twitter ένας Κούρδος από την Τουρκία, τους έλεγαν: «Στην επιστροφή απελευθερώστε και εμάς».




Ανεξάρτητα από αυτό σήμερα πρόκειται για μια ιστορική ημέρα, αφού με την βοήθεια πρακτική και ψυχολογική, οι Κούρδοι στην Κομπάνι ελπίζουν βάσιμα ότι θα μπορέσουν να διώξουν τους τζιχαντιστές και να αλλάξουν όλη την γεωπολιτική της περιοχής μαζί με την βοήθεια των συμμάχων και κόντρα στην επιθυμία της Τουρκίας.
Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.


πηγή

Ταξίαρχος έριξε τα κάγκελα της παρέλασης: «Δεν μπορούσα να βλέπω τους γονείς μακριά από τα παιδιά τους».

Ένας ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ έριξε τα… κάγκελα και έσπασε τα δεσμά της «αποστειρωμένης» μαθητικής παρέλασης στην Πάτρα.

Λαός και… επίσημοι έγιναν ένα χωρίς ούτε ένα γιουχάισμα. Πήρε το ρίσκο και ήταν διατεθειμένος να παραιτηθεί αν κάτι πήγαινε στραβά. Δεν πήγε όμως, και νιώθει μια αγαλλίαση που δε πληρώνεται με τίποτα. 

Ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας, Ιωάννης Σεϊντής άφησε εμβρόντητους τους συναδέλφους του και τους πολίτες της Πάτρας, όταν έδωσε διαταγή να ανοίξουν τα κιγκλιδώματα και οι γονείς να περάσουν μπροστά από αυτά για να δουν τα παιδιά τους.

Η ενέργειά του έχει τύχη θετικής ανταπόκρισης στην αχαϊκή πρωτεύουσα και όχι μόνο, εκτός από το υπουργείο Δημόσιας τάξης και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στελέχη των οποίων, μουδιασμένα ίσως και αιφνιδιασμένα, δεν επικοινώνησαν μαζί του για να εκφράσουν την ευαρέσκεια ή δυσαρέσκεια για την κίνησή του. 

«Το επεξεργαζόμουν μέρες στο μυαλό μου. Δεν μπορούσα να βλέπω παιδιά και γονείς πίσω από κάγκελα. Δεν θα μου άρεσε να ακούσω την επόμενη ημέρα για σιδηρόφρακτη παρέλαση, ότι καλύτερα να είναι να σταματήσουν οι παρελάσεις και άλλα τέτοια. Αποφάσισα να ρισκάρω αναλαμβάνοντας όλες τις συνέπειες της απόφασής μου», λέει ο ταξίαρχος Σεϊντής στον Ελεύθερο Τύπο. 

«Είχα πάρει την απόφασή μου. Τους είπα ότι εγώ είμαι μπροστά, μη φοβούνται, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη ότι κι αν συμβεί. Ο αξιωματικός πρέπει να διαβλέπει, να εκτιμά, να προβλέπει και να ρισκάρει με ασφάλεια. Ήμουν έτοιμος για όλα, ακόμη και να παραιτηθώ αν κάτι πήγαινε στραβά. Θα είχα κάνει λάθος.

Θα είχα πάρει λάθος απόφαση. Την ίδια απόφαση όμως θα έπαιρνα όσες φορές κι αν έπρεπε να επιλέξω ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τώρα ξέρω το θετικό αποτέλεσμά της», δηλώνει εμφατικά ο ταξίαρχος. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σε συναγερμό το ΝΑΤΟ από ρωσική επίδειξη δύναμης στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο – Εμπλοκή ρωσικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών.

Μπορεί εδώ στην πατρίδα μας να ασχολούμαστε και ορθώς πράττουμε με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, αλλά την ίδια στιγμή η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, βαίνει διαρκώς κλιμακούμενη, σύμφωνα με πληροφορίες του Pentapostagma.gr. 

Μάλιστα είχαμε εμπλοκή, μετά από πολύ καιρό τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και ρωσικών στα τουρκικά παράλια, σε ένα σαφέστατο μήνυμα του Κρεμλίνου στον Ερντογάν, για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο. Άλλωστε όλα οι δηλώσεις επίσημες και ανεπίσημες της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας για την Κύπρο «εκπέμπουν» θετικότατα μηνύματα.

Συγκεκριμένα τα νατοϊκά ραντάρ σε Πολωνία και Γερμανία, ανίχνευσαν εντελώς αιφνιδιαστικά, τέσσερις ομάδες ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, να εκτελούν πτήση στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, την Βόρεια Θάλασσα, τον Ατλαντικό Ωκεανό, και την Μαύρη Θάλασσα στις 28 και 29 Οκτωβρίου 2014. Αυτές οι ευμεγέθεις ρωσικές αεροπορικές παρουσίες, αντιπροσωπεύουν ένα ασυνήθιστο μεγάλο επίπεδο στρατιωτικής  δραστηριότητας πάνω τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ (atlanticcouncil.org). 

Συγκεκριμένα στις 3 π.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης στις 29 Οκτωβρίου, τα ραντάρ του ΝΑΤΟ ανίχνευσαν και παρακολούθησαν οκτώ ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, που πετούσαν σε σχηματισμό πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα.

Αμέσως σμήνος με μαχητικά F-16 της Νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε στην περιοχή, αναγνώρισε και αναχαίτισε το ρωσικό σμήνος σύμφωνα με το ΝΑΤΟ. Στα ρωσικά αεροσκάφη υπήρχαν και τέσσερα βομβαρδιστικά μακράς εμβέλειας Tu-95 bear, καθώς και τέσσερα αεροσκάφη εναέριου εφοδιασμού Il-78.

Ο σχηματισμός αφού πέταξε πάνω από την ηπειρωτική Ρωσία στην συνέχεια κατευθύνθηκε πάνω από τη θάλασσα της Νορβηγίας στον διεθνή εναέριο χώρο. Έξι ρωσικά αεροσκάφη στην συνέχεια πήραν πορεία προς τα βόρεια-ανατολικά και την  Ρωσία, ενώ δύο βομβαρδιστικά Tu-95 συνέχισαν την πορεία τους νοτιο-δυτικά, παράλληλα με τις  νορβηγικές ακτές.

Τα ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95 συνέχισαν πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, ενώ την ίδια στιγμή βρετανικά αεροσκάφη Typhoon, τα παρακολουθούσαν από κοντά. Τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά της Πορτογαλίας, όπου αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από  μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της Πορτογαλίας. Τα ρωσικά αεροσκάφη στην συνέχεια κατευθύνθηκαν βόρεια-ανατολικά, προς τα δυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, τα ρωσικά βομβαρδιστικά δεν είχαν υποβάλει σχέδια πτήσης ή διατήρηση επαφής μέσω ασυρμάτου με τις πολιτικές αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, και δεν χρησιμοποιούσαν τους αναμεταδότες επί του σκάφους. Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο δυνητικό κίνδυνο για την πολιτική αεροπορία, όπως είναι ο πολιτικός έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας, με κίνδυνο να πραγματοποιηθεί κάποιο ατύχημα, αναφέρει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Επίσης το απόγευμα της 29ης Οκτωβρίου, τα ραντάρ του ΝΑΤΟ ανίχνευσαν τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη να  πετούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στο διεθνή εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων δύο βομβαρδιστικών Tu-95 συνοδευόμενα από δύο μαχητικά Su-27 Flanker. 

Μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας αναχαίτισαν τα ρωσικά αεροσκάφη, ενώ το ΝΑΤΟ συνέχιζε να τα παρακολουθεί στον διεθνή εναέριο χώρο. Έως τις 16:00 CET το ρωσικό σμήνος ήταν ακόμα στον αέρα, στην ίδια περιοχή. Δηλαδή είχαμε σαφή αποστολή «μηνύματος» στην Τουρκία. 

Επίσης το απόγευμα της 29ης Οκτωβρίου, τα ραντάρ του ΝΑΤΟ ανίχνευσαν ρωσικό σμήνος να πετά  πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, στο διεθνή εναέριο χώρο, αποτελούμενο από δύο υποστρατηγικά αεροσκάφη  MiG-31 Foxhound, δύο Su-34 Fullback, ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-27 Flanker και δύο Su-24. Αμέσως πορτογαλικά μαχητικά F-16, τα οποία περιπολούσαν στην εν λόγω περιοχή, πέταξαν και πραγματοποίησαν αναγνώριση.

Κατά το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου, τα ραντάρ του ΝΑΤΟ ανίχνευσαν επίσης επτά ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, να  πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα. Το αεροσκάφη εντοπίστηκαν περίπου στις 2:30 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης στις 28 Οκτωβρίου, και αποτελούνταν από δύο μαχητικά MiG-31 Foxhound, δύο μαχητικά πολλαπλών αποστολών Su-34 Fullback, ένα Su-27 Flanker και δύο μαχητικά  Su-24.

Τα ρωσικά αεροσκάφη πετούσαν στον Κόλπο της Φινλανδίας και αναχαιτίστηκαν από γερμανικά μαχητικά Typhoon, που πραγματοποιούσαν περιπολία στην περιοχή της βαλτικής θάλασσας. Τα ρωσικά μαχητικά συνέχισαν την  πορεία τους προς το Καλίνινγκραντ. Τα ρωσικά αεροσκάφη είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης με τις αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, χρησιμοποιούσαν τους  αναμεταδότες τους, αλλά δεν διατηρούσαν επαφή μέσω ασυρμάτου με τον πολιτικό έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.. 

Το ΝΑΤΟ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 100 παρακολουθήσεις ρωσικών αεροσκαφών το 2014 μέχρι σήμερα, οι οποίες σημειωτών είναι περίπου τρεις φορές περισσότερες από ό, τι διεξήχθησαν το 2013. 

Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό η Ρωσία «δείχνει» τα δόντια της στο ΝΑΤΟ, με μία πρωτοφανή επίδειξη δύναμης, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η Ρωσία δύναται να πραγματοποιεί πολεμικές αποστολές, σε πολλά διαφορετικά σημεία της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Σύμφωνα με την στρατιωτική ορολογία είχαμε πτήσεις ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών σε σχηματισμό COMAO, δηλαδή συνδυασμένες πτήσεις αεροσκαφών που περιλάμβαναν διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, σε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα επίδειξη δύναμης της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Επισημαίνουμε στο Pentapostagma.gr., εδώ και καιρό με σειρά άρθρων μας, ότι η ρωσική πολεμική βιομηχανία «πίσω» από τα Ουράλια όρη, εργάζεται πυρετωδώς και μέσα στο 2014 έχει παραδώσει πάνω 100 μαχητικά αεροσκάφη όλων των τύπων. Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει ….

pentapostagma.gr

30 Οκτωβρίου 2014

Περί Πούτιν, φημών για ασθένεια του και πιθανή ΨΕΠ από Δύση.

30.10.2014

Χθες το μεσημέρι ακούσαμε για πρώτη φορά από την NY Post (έχει σημασία η πηγή της είδησης εδώ) πώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ασθενούσε, βάση φημών -- μη διασταυρωμένων -- από καρκίνο στο πάγκρεας. Η Ρώσικη πλευρά το διέψευσε σχεδόν άμεσα όμως ήδη η ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΗ είδηση είχε κάνει τον κύκλο της παγκοσμίως. Γιατί τώρα οι φήμες για Πούτιν πώς δήθεν είναι ασθενής με καρκίνο;.. απλά πράγματα!... 

1. Ηγέτης που θεωρείται ασθενής, θεωρείται επίσης ως αδύναμος καθώς δεν μπορεί να έχει διάρκεια στις αποφάσεις και πράξεις του.

2. Ηγέτης που ορίζεται ως ασθενής επίσης του αποδίδεται ιδιοτέλεια πιο εύκολα καθώς, ανθρώπινα πλέον, οι συνομιλητές τους θα θεωρούν πως επειδή αυτός δεν έχει τίποτα να χάσει ή να κερδίσει θα θελήσει να περάσει κάποια πράγματα προς όφελος του ιδίου και της υστεροφημίας του, προκαλώντας έτσι μια αρνητική προκατάληψη για τους λόγους που το κάνει.

3. Ο πολιτικός αρχηγός μιας χώρας που θεωρείται ως ασθενής, θα έχει να αντιμετωπίσει εκ των έσω προσπάθειες διαδοχής πριν καν ο ίδιος καταλάβει τι έγινε. Όποιος θυμάται τις καταστάσεις με τον Γιέλτσιν και πώς αυτός κατέληξε, νομίζω ότι αρκεί να κατανοήσει τι μπορεί να κρύβει μια προσπάθεια απόδοσης ασθένειας.

4. Ως γράφων προ μερικών εβδομάδων, έχοντας ίδια πληροφόρηση όπως πολλοί σύμβουλοι ασφαλείας, είχα αναφερθεί στο θέμα του Γιόνγκ Ουν και στην πιθανότητα εκείνος πλέον ΩΣ ΑΣΘΕΝΗΣ να είναι ακατάλληλος για διοίκηση. Από όσο φαίνεται όμως ο ίδιος δείχνει να μην επιβεβαιώνει τις φήμες αυτές με την παρουσία του (ανεξαρτήτως αν ακόμα δηλώνω πεπεισμένος πώς ο συγκεκριμένος αργά ή γρήγορα θα αποκαθηλωθεί). Είναι δείγμα και αυτό τι μπορεί να προκαλέσει μια φήμη περί ασθένειας ενός πολιτικού.

Κατά την γνώμη μου, μάλλον πρόκειται για μια προσπάθεια από το τμήμα MISO των ΗΠΑ, ομολογουμένως άριστη σε σύλληψη καθώς είναι φοβερά δύσκολο να αποτινάξεις από πάνω σου μια τέτοια απόδοση φήμης. Μάλιστα έχει και το πλεονέκτημα της αμφισβήτησης αν και εφόσον χρειαστεί καθώς όπως αναφέρει και το αρχικό δημοσίευμα δεν είναι κάτι διασταυρωμένο αλλά μια πληροφορία αγνώστου πηγής--(Plausible Deniability) --Το σημαντικότερο όμως εδώ είναι το ΓΙΑΤΙ έγινε τώρα αυτό και ΠΩΣ σκοπεύουν να το εκμεταλλευθούν.

Υ.Γ. Ως Έλληνες και ειδικοί πλέον να αναγνωρίζουμε στο πολιτικό στοιχείο την μάχη της συκοφαντίας και της λάσπης (πετάμε από παντού και όλο και κάτι θα μείνει) θα πρέπει να μας πονηρέψει ακόμα περισσότερο μια τέτοια προσπάθεια σπίλωσης μιας δυναμικής ενός πολιτικού που, κακά τα ψέματα, έχει στριμώξει για τα καλά ΗΠΑ και Δύση γενικότερα.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA Sec Group 

πηγή

Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ 300 ΤΖΑΜΙΑ ΕΝΩ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 

Ενα καινούργιο νομοσχέδιο που προωθείται στην αυστριακή βουλή και σύμφωνα με το οποίο η αυστριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στο άμεσο κλείσιμο περίπου 300 παράτυπων μουσουλμανικών τζαμιών που λειτουργούν στην αυστριακή επικράτεια, έχει εξοργίσει την Τουρκία η οποία όμως διαπιστώνει  ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης αυξάνονται με επικίνδυνο ρυθμό οι αντιδράσεις στην ανεξέλεγκτη προώθηση τα τελευταία χρόνια του Ισλάμ, μια εξέλιξη που έχει ήδη δημιουργήσει ποικίλα προβλήματα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της ισλαμικής εφημερίδας, Yeni Şafakτο αυστριακό κόμμα «Νέα Αυστρία» προωθεί στην αυστριακή βουλή ένα καινούργιο νομοσχέδιο που θα προβλέπει το κλείσιμο 300 τζαμιών που σήμερα λειτουργούν στην Αυστρία, ενώ θα κόψει κάθε εξωτερική οικονομική επιχορήγηση σε ισλαμικά ιδρύματα.

Εκείνο όμως που εξόργισε τους Τούρκους, είναι το σύμφωνα με το νέο αυστριακό νόμο το Κοράνι όταν αναγιγνώσκεται δημόσια στην Αυστρία, θα αναγιγνώσκεται υποχρεωτικά μόνο στην τοπική γερμανική γλώσσα και απαγορεύεται αυστηρά η ανάγνωση του Κορανίου σε άλλη γλώσσα όπως αραβικά ή τουρκικά.

Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι τον τελευταίο καιρό, όπως σημειώνει και ο τουρκικός τύπος, παρατηρείται μια έντονη αντίισλαμική δραστηριότητα σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι βίαιες διαδηλώσεις πριν από λίγες μέρες στην Κολωνία της Γερμανίας κατά των Σαλαφιστών και κατά της προβολής των ισλαμικών πρότυπων στην καθημερινή ζωή των Γερμανών, καθώς και οι αντιδράσεις κατά της προώθησης του Ισλάμ σε μια σειρά άλλων χωρών όπως το Βέλγιο, Αγγλία ακόμα και πέρα του Ατλαντικού στον Καναδά, σκιαγραφούν ένα άκρως εύφλεκτο τοπίο που έχει αρχίσει να ανησυχεί έντονα τους «σπόνσορες» της προώθησης του Ισλάμ στην Δύση.

Φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι και γενικότερα οι Δυτικοί, μετά την ψυχρολουσία και το σοκ που υπέστησαν από την εμφάνιση των Τζιχαντιστών και τα φρικτά εγκλήματα τους σε στυλ παράστασης που παρουσιαστήκαν στις ευρωπαϊκές τηλεοπτικές οθόνες, έχουν αρχίσει να αντιδρούν έντονα στην επιβολή των ισλαμικών προτύπων στην καθημερινότητα τους.

Παράλληλα συνεχίζεται η μεγάλη κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Δανίας και της Τουρκίας εξ’ αιτίας της απόφασης τουρκικών δικαστηρίων να αφήσουν ελεύθερο τον Δανό υπήκοο, ισλαμιστή BasilHassan. Ο Basil Hassan που ασπάστηκε το Ισλάμ και ενώ είναι καταζητούμενος από τις δανικές αρχές γιατί είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Δανό συγγραφέα, Lars Hedegard, ο οποίος στα βιβλία του καταγγέλλει με σκληρές φράσεις το Ισλάμ σαν μια βάρβαρη θρησκεία, κατέφυγε στην Τουρκία όπου ζήτησε προστασία από τις τουρκικές αρχές. Μάλιστα ο εν λόγω Δανός κατηγορείται και για άλλες παράνομες πράξεις και για άμεση σύνδεση του με τους Τζιχαντιστές.

Αυτό το έντονα αντί ισλαμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης ενίσχυσαν τελευταία και οι φήμες πως Τζιχαντιστές έχοντας σαν βάση των επιχειρήσεων τους το ισλαμικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιχειρήσουν να σκορπίσουν δηλητηριασμένα τρόφιμα σε ευρωπαίους καταναλωτές. Μάλιστα στην Γαλλία υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα και με το πρακτορείο Reuter ότι υπάρχουν υπόνοιες πως τα περίφημα τουρκικά κεμπάπ είναι ύποπτα για δηλητηριασμένα κρέατα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην Ευρώπη και ενώ οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται κατά της επέκτασης του Ισλάμ, εμείς εδώ στο «Ελλαδιστάν» που έχουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινής εισβολής εκατοντάδων μουσουλμάνων αγνώστου προέλευσης και αγνώστων προθέσεων, εκστασιαζόμαστε με τις συνεχείς εξαγγελίες για ανέγερση μουσουλμανικών τζαμιών, κέντρων ισλαμικών σπουδών και όλα τα συναφή και ακατανόητα. Ως εδώ και μη παρέκει!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

“Τι θα γίνει με την πεί­να των παιδιών ;” (από το ημερολόγιο “Φύλλα Κατοχής”)

ένα βιβλίο συγκλονιστικό, με πολλά μηνύματα ψυχικής δύναμης και θάρρους, γραμμένο με αυθεντικότητα … 

25 Νοέμβρη 1941 
Είναι νύχτα. Κρύο, χιονιάς, πείνα.
Τί θά γίνη μέ τή πείνα ; Τί θά γίνη μέ τή πεί­να των παιδιών;

Έβλεπα το πιο θαυμάσιο όνειρο. Ένα πολύ μακρύ τραπέζι στολισμένο μέ τα πιο όμορφα φα­γητά καί γλυκά. Στήν κορυφή καθότανε ό μικρός Χριστός καί γύρω τά άπειρα ελληνόπουλα. “Ολα έτρωγαν μέ βουλημία καί απόλαυση, πασαλειμένα ώς τ’ αύτιά.

Άνάμεσά τους πολλοί μικροί μου φί­λοι, μου έκλειναν τό μάτι χαρούμενα.

Ξύπνησα μέ τό αίσθημα πώς έβγαινα άπό τον παράδεισο καί βούλιαζα σιγά, ξύπνια, σ’ ένα γνώριμον έφιάλτη. Το δωμάτιό μου είναι παγωμένο. Πεινώ. Ποτέ δέ σηκώνομαι άπό τό τραπέ­ζι χορτάτη. Γύρω μου έρχονται όλα τά παιδικά προσωπάκια τής Πλάκας, μά όπως είναι στ’ αλή­θεια, σκελετωμένα, όλο μάτια. Μάτια γεμάτα άπο- ρία, πού δέ καταλαβαίνουν. Τί νά καταλάβουν; Πώς στέρεψε ή γη; Πώς στέρεψε ή άγάπη; Καί είναι πάρα πολλά. Τά γνωρίζω ολα άπό τούς μή­νες τού πολέμου. Έχω έπιστρατέψη τις φίλες μου νά μου μαζεύουν καί τό τελευταίο ψιχουλάκι τροφής. Το ίδιο κάνω κι εγώ. Η Ειρήνη Ισιμπούκη (1) μου φέρνει σέ τενεκεδάκια κονσέρβας ό,τι βρίσκει. Καί στο σούρουπο, μέ τό φακό στο χέρι, άναζητουμε αύτά τά παιδιά στις σκοτεινές κάμαρες των παλιών σπιτιών, νά τούς μοιράσομε ό,τι έχωμε.

(1 ) ‘Η Ειρήνη Τσιμπούκη, αδερφική φίλη μου, άπό τις πιο αξιόλογες έλληνίδες γιά τό μυαλό της, τή μόρφωσή της καί τή μεγάλη καρδιά της.

Χτές βράδυ ό μικρός Στέφανος Μιχαλόπουλος, στην οδό Θουκυδίδου 10, μοναχός του, ξαπλωμένος στή γωνιά τής ερειπωμένης κάμαρας, περίμενε. Μάς περίμενε δπως κάθε βράδυ μέ τά μάτια καρ­φωμένα στην πόρτα.

“Οταν δε γνωρίζεις, μπορείς ίσως να βρής λίγη γαλήνη. Μά όταν έχεις φιλία μέ τό παιδί, αύτή τη φιλία πού σου χαρίζει άνετα, καί σε εμπιστεύεται, καί δε γυρεύει, μά σέ κοιτάζει μέ τά μεγαλωμένα μάτια του καί περιμένει. Θεέ μου! δέ χωρεΐ πιά άναβολή, ουτε μέρας ουτε ώρας’ κάτι πρέπει νά γίνη. Πηγαινοέρχομαι στο δωμάτιό μου γιά νά ζε­σταθώ καί κάθομαι ξανά καί γράφω γιά νά πο­λεμήσω τούς εφιάλτες πού μέ κυκλώνουν. 

26 Νοέμβρη 1941 

Τι θα τις κάνωμε τις μητέρες; Τις βλέπω κάθε μέρα καί άπελπίζομαι. Είναι τόσες οί άνάγκες τους καί δ,τι προσφέρομε είναι έλάχιστο. Σήμερα πάλι ήρθαν όλες στην οδό Βύρωνος(ι). Ή Δέσποι­να Τατσιόγλου μέ τά τέσσερα παιδιά καί τον μικρό τον Στράτο δυο χρόνων. ‘Η “Αρτεμις Θεοφίλου κι’ αύτή μέ τέσσερα παιδιά, τά δυο τελευταία μωρά. Κλαίει μέ άπόγνωση γιατί συμπλήρωσαν τά δυό τους χρόνια καί χάνουν τό γάλα τού Ερυθρού Σταυ­ρού. 

Ή Τραμουντάνα, πού έχασε τον άνδρα της στή Σωτηρία, μέ τά πονεμένα της μάτια καί την άρρωστιάρικη λαχτάρα γιά τά δυό άγοράκια της. Ή Παναγάτου, που το απλληκάρι της , είκοσι χρονών, πέθανε από οιδήματα κι έτρεμε για τα άλλα τρία μικρότερα. Η Μαγουλιανού, με το όμορφο αγοράκι της που το σφίγγει διαρκώς στην αγκαλιά της, λες και με αυτό τον τρόπο θα το σώσει από το κακό. Η Νανάκη, πεντακάθαρη πάντα με τα τρία μωρά της. Και άλλες, και άλλες, αναρίθμητες άλλες. 

Θεέ μου, να ζήσουν τα μωρά, να μην πεθάνει κανένα. 

(1) Στήν οδό Βύρωνος είναι, τό γραφείο μας του ΕΟΧΛ. 

22 Νοέμβρη 1941 

Πούλησα τό ποδήλατο των παιδιών μιά χρυσή λίρα καί πήγα στον Ασύρματο ν’ άγοράσω ό­σπρια. θάθελα πολύ νά βρώ καί λίγο λάδι καί κα­νένα αύγό.

Κάτι βρώμικοι, άξύριστοι άνθρωποι βγάζουν τά χέρια άπό τήν τσέπη καί μού δείχνουν, μυστικοί, σά ζάρια, μέσα στή φούχτα τους, δείγματα άπό φασόλια καί ρεβύθια.
Φορτώθηκα δυο οκάδες φασόλι και δυο οκάδες φάβα και γύρισα σπίτι. 

1 Δεκέμβρη 1941 

Τό πρωί, στήν οδό Βύρωνος, ήρθε καί μάς βρή κε ένας νέος άνδρας μ’ ένα παιδί στήν άγκαλιά του, Τρομάξαμε σάν είδαμε τό μικρό, τις σάρκες το») γεμάτες άπό άνοιχτές πληγές. Τον γνωρίσαμε άμέ σως, ήταν ό μικρός ό Καρκατζός. Είχαμε πάει σπίτι τους.

Θυμόμουνα καλά τή μητέρα του, καθαρή καί όμορφη, κι’ αύτόν καί τ’ άδερφάκι του πάντα φρον τισμένα.

- «Πώς άφήσατε τό παιδί καί κατάντησε έτσι;» ρώτησα τρομαγμένη. Τότε ό νέος άντρας σπάσε. Θυμός ήταν, λυγμός ήταν, δέν ξέρω,
- «Έφυγε» μου είπε, «άφησε τά δυό παιδιά και εξαφανίστηκε».

Κατάλαβα πώς οι υποψίες του για την απιστία τής γυναίκας τον βασάνιζαν πολύ περισσότερο από την αρρώστια τού παιδιού. “Όμως ξαφνικά ήμουνα σίγουρη πώς ή νέα γυναίκα αυτοκτόνησε. Ποιος ξέρει με ποιόν τρόπο σκοτώθηκε. Τη θυμάμαι τόσο τρυφερή μητέρα, τόσο περήφανη. Όταν τού είπα την σκέψη μου, ο νέος άντρας έπεσε σε συλλογή.
Κρατήσαμε το μικρό Το πήγαμε στη Ριζάρειο.

από το βιβλίο: Φύλλα Κατοχής, της Ιωάννας Τσάτσου, εκδόσεις Εστίας, σ. 26-29

για την αντιγραφή: ιστολόγιο “Αντέχουμε…”

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940.

Γράφει ο Λύκιος 

Η Πολιτική Υπηρεσία Κατασκοπείας και Αντικατασκοπείας την περίοδο του 1936-40, αποτελείτο από την Γενική Διεύθυνση Υπηρεσίας Αλλοδαπών, με διευθυντή τον συνταγματάρχη Ξένο και κατευθύνονταν από τον υφυπουργό Δημοσίας Ασφαλείας. Η υπηρεσία αυτή, παρακολουθούσε τις πάσης φύσεως προπαγάνδες που στρέφονταν κατά της ασφάλειας του κράτους, καθώς και τις κινήσεις και την εγκατάσταση όλων των αλλοδαπών που ενεργούσαν κατασκοπεία, σε βάρος της χώρας.

Την αποτελούσαν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Αστυνομίας Πόλεων, της Χωροφυλακής, του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Υπήρχαν μάλιστα και ορισμένοι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου εξωτερικών, αλλά και άλλων υπουργείων.

Αν και η δράση τους ήταν επικεντρωμένη στην περιοχή των Αθηνών-Πειραιώς, είχαν αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια.

Την εποχή εκείνη, η Ελλάδα είχε διακηρύξει ότι θα τηρούσε στάση πολιτικής ουδετερότητας, έναντι των εξελίξεων στην Ευρώπη με την πολεμική εμπλοκή των κρατών της, τον Σεπτέμβριο του 1939.

Έτσι η υπηρεσία της αντικατασκοπείας, είχε αναλάβει προληπτική δράση κατά των πιθανών ξένων κατασκόπων, ώστε να μπορέσει να αποτρέψει εγκαίρως μια άδικη επίθεση κατά τη χώρας ή κάποια προβοκατόρικη ενέργεια, που θα παραβίαζε την ουδετερότητά της και θα την εξανάγκαζε σε πολεμική εμπλοκή. Υπήρχαν ήδη τέτοιες ενδείξεις εκ μέρους της Ιταλίας, όταν δικό τους υποβρύχιο τορπίλισε και βύθισε το αντιτορπιλικό «Έλλη», τον δεκαπενταύγουστο στην Τήνο.

Παρά τα πενιχρά μέσα εκείνης της εποχής και δεδομένης της οικονομικής ύφεσης που αντιμετώπιζε η χώρα, η οργάνωση και η λειτουργία αυτής της υπηρεσίας υπήρξε υποδειγματική και πολύ αποτελεσματική, όπως αποδείχτηκε την κρίσιμη ώρα.

Την νύχτα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν ο Ιταλός πρέσβης ουσιαστικά κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα, μετά την άρνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού να επιτρέψει την είσοδο των Ιταλικών δυνάμεων στην Ελλάδα, η Υπηρεσία Αλλοδαπών Αθηνών, Πειραιώς, Πατρών και Κέρκυρας, ενήργησαν αστραπιαία και συνέλαβαν ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους Ιταλούς πράκτορες πληροφοριών, ΠΡΙΝ ακόμα ξημερώσει και τους συγκέντρωσαν, σε ειδικό στρατόπεδο. Να σημειωθεί ότι στην Πάτρα και την  Κέρκυρα, υπήρχαν μεγάλες Ιταλικές παροικίες, όπου πολλοί ήταν ενταγμένοι στο «φάτσιο ντ’ Ιτάλια» και ενεργούσαν κατασκοπεία υπέρ της Ιταλίας.

Στις 6 Απριλίου του 1941, όταν τα Γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ελλάδα, προκειμένου να διασωθεί το κύρος του Άξονα και το τρωθέν γόητρο του Μουσολίνι, η ίδια υπηρεσία με ταχύτατες ενέργειες συνέλαβε όλους τους Γερμανούς υπηκόους, αλλά και τους Γερμανούς με Ελληνική υπηκοότητα, ώστε να διαλυθεί το δίκτυο των εχθρικών υπηρεσιών πληροφοριών. Έτσι όλοι οι Γερμανοί που ενεργούσαν κατασκοπεία κατά της χώρας μας, εξουδετερώθηκαν άμεσα.

Οι Ελληνικές υπηρεσίες εφάρμοσαν το αγγλικό δόγμα, έχοντας εντοπίσει από καιρό πριν όλους τους ξένους κατασκόπους, τους οποίους και παρακολουθούσε επισταμένως, χωρίς όμως να παρενοχλεί. Την κατάλληλη στιγμή που θα κρινόταν, η υπηρεσία είχε την δυνατότητα να τους συλλάβει όλους, καθώς και τους Έλληνες συνεργάτες τους, εν μια κυριολεκτικά νυκτί!

Μια άλλη σημαντική επιτυχία της υπηρεσίας πληροφοριών, ήταν η  διείσδυση Ελλήνων πρακτόρων μέσα στα εχθρικά δίκτυα πληροφοριών, ώστε να μπορεί να ελέγχει και να παραπλανά τις ξένες δυνάμεις, με ψευδείς πληροφορίες.

Είχε εντοπίσει το δίκτυο πληροφοριών της Γερμανικής πρεσβείας και είχε τοποθετήσει πέντε πράκτορες, μεταξύ των οποίων και η ίδια η ιδιαιτέρα γραμματέας του πρέσβη. Αυτή μετέφερε όλες τις πληροφορίες στην Ελληνική υπηρεσία, μέσω του Έλληνα εραστή της. Οι υπόλοιποι πράκτορες, κατάφεραν να φωτογραφήσουν απόρρητα έγγραφα της πρεσβείας, να αποσπάσουν στοιχεία, ονόματα, διευθύνσεις, εμπιστευτικές διαταγές, συνομιλίες και να εντοπίσουν όλους τους Γερμανούς, Έλληνες, Ισραηλίτες, κτλ, που αποτελούσαν το δίκτυο κατασκοπείας της Γερμανικής πρεσβείας, καθώς και την ειδική αποστολή ενός εκάστου εξ αυτών.

Μερικούς εξ αυτών, κατάφεραν να τους προσεγγίσουν και να τους μεταβάλλουν σε διπλούς πράκτορες, υπέρ της Ελλάδος.

Μάλιστα δυο Ελληνίδες πράκτορες, είχαν καταφέρει να διεισδύσουν και στο Τμήμα Προπαγάνδας της γερμανικής πρεσβείας, που διηύθυνε ο καθηγητής Έρικ Μαξ Μπέριγκερ και να δίδουν πληροφορίες στην υπηρεσία για κάθε κίνηση, ενέργεια, συζήτηση ή συνάντηση που γινόταν εκεί, καθώς και να αφαιρούν από το ταχυδρομείο κάθε επιστολή ή έντυπο, πριν αυτό φτάσει στον προορισμό του, προκαλώντας έτσι σύγχυση και φθορά στην γερμανική προπαγάνδα.

Πλήθος επιτυχιών της υπηρεσίας κατασκοπείας αντικατασκοπείας, κατά των εχθρών της χώρας επετεύχθη και ενδεικτικά αναφέρω την υπόθεση ‘Αρθουρ Ζάιτς, την υπόθεση κατασκοπείας Γιοχάνες Χόρνιγκ, την υπόθεση Μπέλα Ναίμερε, την υπόθεση Άρθουρ Τέστερ, την αποτροπή της ανατινάξεως του ατμόπλοιου «Σαμίρ» στις 4 Αυγούστου 1940, την εξουδετέρωση της Ιταλικής κατασκοπείας, τη δράση της οργάνωσης «Μίδας 614» του Ταγματάρχη Τσιγάντε και πολλές άλλες οι οποίες αποδείκνυαν το υψηλό επίπεδο των ελληνικών υπηρεσιών.

Οι πληροφορίες που μπορούσαν να συλλέξουν ήταν σε τέτοιο επίπεδο, που δέκα ημέρες πριν κηρυχθεί ο ελληνοϊταλικός πόλεμος (28 Οκτωβρίου), είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση με επίσημα αποδεικτικά έγγραφα, για την απόφαση της Ιταλικής επίθεσης κατά της Ελλάδος. Ο Ιωάννης Μεταξάς, γνώριζε λοιπόν έγκαιρα για τις Ιταλικές προθέσεις. Λίγες μέρες πριν τον πόλεμο, κατάφεραν να αφαιρέσουν από κατάλληλα σημεία το προπαγανδιστικό υλικό της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας (βιβλία, φυλλάδια, έντυπα), ενώ σε κάποια περίπτωση αφαιρέθηκαν 500.000 σχετικά φυλλάδια από τη γερμανική πρεσβεία.

Είχε κατορθωθεί να υποκλαπούν όλοι σχεδόν οι κρυπτογραφικοί κώδικες των Γερμανών και των Ιταλών. Έτσι οι κωδικοποιημένες επικοινωνίες των εχθρών, γινόντουσαν αντιληπτές από τις Ελληνικές υπηρεσίες.

Συνολικά, μέσα σε δυο ώρες από την κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία, συνελήφθησαν όλα τα μέλη της Ιταλικής κατασκοπείας και 1000 ύποπτοι Ιταλοί, ενώ μέχρι την 13:00’ της 6ης Απριλίου του 1941, συνελήφθησαν όλα τα μέλη και των εννέα (9) δικτύων της γερμανικής κατασκοπείας και προπαγάνδας, καθώς και όλοι οι Γερμανοί ύποπτοι, συνολικά 3.500 άτομα!

Βεβαίως οι επιτυχίες και τα κατορθώματα αυτών των υπηρεσιών, δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτό τον τομέα, αλλά κατά την διάρκεια του αγώνα καθώς και της κατοχής, κατάφεραν πολλά σπουδαία επιτεύγματα, όπως η παρεμπόδιση των τηλεφωνικών, τηλεγραφικών και των ραδιοεπικοινωνιών των κατασκόπων, η πληροφόρηση των συμμάχων για πρακτικές των Γερμανών (π.χ. η τοποθέτηση Ελληνικών σημαιών σε γερμανικά πλοία ώστε να αποφεύγουν τον έλεγχο από τα Αγγλικά πολεμικά), η φροντίδα για την ασφαλή μεταφορά του Ελληνικού αποθέματος χρυσού της Τραπέζης Ελλάδος στην ανατολή, η χορήγηση σε εκατοντάδες Ισραηλίτες Ελληνικής ή συμμαχικής υπηκοότητος διαμονητηρίων ή Ελληνικών ταυτοτήτων, που να μην αναφέρουν την ιθαγένεια, ώστε να μην διώκονται από τις Γερμανικές αρχές, την καταγραφή όλων των κατακτητών-εγκληματιών πολέμου, ώστε με την απελευθέρωση πολλοί από αυτούς να συλληφθούν, όπως ο λοχαγός Σούμπερτ (που είχε εκτελέσει στην Κρήτη και την Μακεδονία, συνολικά 1.032 Έλληνες) και να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη.

Με την ευχή και την ελπίδα, ότι και οι σημερινές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας μας, έχουν ήδη αντίστοιχη δράση κατά των ξένων πρακτόρων, οι εξελίξεις που αφορούν τους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς κινδύνους της Ελλάδας, θα μπορέσουν βρουν απροσπέλαστο εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια για επιβουλή των εθνικών μας συμφερόντων.

ΛΥΚΙΟΣ. 

Πηγές:
- «Ψυχολογικός πόλεμος, κατασκοπεία αντικατασκοπεία» Νικολάου Αρχιμανδρίτου (1960)
- «Αστυνομικά Χρονικά» Τόμος β’ 1954. 

Πηγή
το είδαμε ΕΔΩ