Σελίδες

31 Οκτωβρίου 2014

Η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα το παλαιστινιακό κράτος. Αντιδράσεις από το Ισραήλ και ανάκληση πρέσβη.

Σε επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους προέβη σήμερα Πέμπτη η Σουηδία, όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρομ.
«Η κυβέρνηση λαμβάνει σήμερα την απόφαση να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Είναι ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση», αναφέρει η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Dagens Nyheter
«Η κυβέρνηση θεωρεί πως εκπληρούνται τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου για μια αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης»: Ένα έδαφος, «αν και χωρίς καθορισμένα σύνορα», ένας πληθυσμός και μια κυβέρνηση, προσθέτει.
«Ελπίζουμε πως αυτό θα δείξει το δρόμο και σε άλλους», τονίζει η Βάλστρεμ.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε ως «θαρραλέα και ιστορική» την αναγνώριση και καλεί όσες χώρες δεν το έχουν κάνει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.
Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, 112 χώρες έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης.
Σύμφωνα ωστόσο με την Παλαιστινιακή Αρχή, οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης είναι 134, μεταξύ των οποίων επτά μέλη της Ε.Ε., τα οποία το είχαν αναγνωρίσει πριν ενταχθούν στην ΕΕ. Πρόκειται για την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μάλτα και την Κύπρο.
Κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεών του στις αρχές Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν είχε ανακοινώσει πως η Σουηδία θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, κάτι που είχαν χαιρετίσει οι παλαιστινιακές Αρχές, αλλά είχαν επικρίνει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Το Ισραήλ χαρακτήρισε σήμερα «ατυχή» την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Σουηδία, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να ενισχύσει τους εξτρεμιστές.
«Είναι μια ατυχής απόφαση, η οποία ενισχύει τα εξτρεμιστικά στοιχεία και την απορριπτική πολιτική των Παλαιστινίων», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Η σουηδική πρωτοβουλία προκαλεί «μεγάλη ζημιά και ουδεμία ωφέλεια έχει», τονίζει. 
Η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας Μάργκοτ Βάλστρομ ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα της αναγνωρίζει με διάταγμα το κράτος της Παλαιστίνης. Ο Λίμπερμαν επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων θα έπρεπε, σύμφωνα με το Ισραήλ, να προηγηθούν της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους.
Πρωτοβουλίες όπως αυτή της Σουηδίας «ενισχύουν τις μη ρεαλιστικές αξιώσεις των Παλαιστινίων και απομακρύνουν την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας», δήλωσε.
Το Ισραήλ ανακάλεσε τον πρέσβη του στη Σουηδία, μετά την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης την Πέμπτη.
Η Σουηδία έγινε η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης η οποία αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος.
Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρομ τόνισε ότι η χώρα της προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση λόγω του γεγονότος ότι η Παλαιστίνη καλύπτει τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου για να αναγνωριστεί σαν κρατική οντότητα.
«Υπάρχει έδαφος, λαός και κυβέρνηση», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.