Σελίδες

24 Ιουλίου 2014

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!

η άνω φώτο από το Junius Brutus

Τα αποκαλυπτήρια της επιτύμβιας στήλης του Θεμιστοκλέους στη Δραπετσώνα… Ήταν όντως «αποκαλυπτήρια»!!! 

Κάθε προσπάθεια προσφοράς, μικρή ή μεγάλη, στον Πολιτισμό και την Ιστορία μας την υποστηρίζω και την επικροτώ. Δεν μπορώ να πράξω το ίδιο όμως σε κοροϊδίες και «γυφτιές». Κι εδώ δεν χωρεί ζήτημα χρημάτων γιατί ο νοικοκύρης άνθρωπος φαίνεται ακόμα και πέτρες να του δώσουν.

Η επιτύμβια στήλη ήταν, τρόπο τινά, αποδεκτή. Θα μπορούσαν να την περιφράξουν με ένα απλό ξύλινο πλέγμα, το οποίο εύκολα βρίσκει κανείς (όπως π.χ. σε καταστήματα τύπου Praktiker) σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή. Μέχρι εδώ, θα το επικροτούσα και θα υποστήριζα ότι: «ναι μεν οι καιροί δύσκολοι αλλά η πρόθεση μετρά…». 

Όμως οι αρμόδιοι του έργου θέλησαν να πάνε παραπέρα… Δίχως καμία περίφραξη η στήλη, στέκεται αγέρωχη επάνω σε ένα χωματένιο, πρόχειρο, λοφίσκο όπου δύο μαδέρια υποδηλώνουν, και καλά, τα στραβόξυλα τριήρους και ένα κράμα (ή πράμα, θα σας γελάσω…) χαλκού στηριζόμενο σε ένα δοκάρι δηλώνουν το έμβολο της πλώρης. Οποία φρίκη!!! Πρύμνη στο υποτιθέμενο πλοίο φυσικά δεν υπάρχει. Γιατί κυρά μου θες πρύμνη?
Τι να την κάνεις?

Και επειδή αυτό δεν ήταν αρκετό έπρεπε να «εμβολίσουν» την ισορροπία του εγκεφάλου μας με ένα τελειωτικό χτύπημα: Την μαρμάρινη επιγραφή των χορηγών! Ναι! Όπως ακούσατε. Όλο αυτό το καραγκιοζιλίκι έπρεπε να έχει την υπογραφή των χορηγών σε μαρμάρινη πλάκα μη τυχόν και χαθεί και πως θα αντέξουμε μετά στην Ιστορία δίχως τα ονόματα αυτών!!!

Νομίζετε ότι τελειώσαμε? Όχι έχει κι άλλο!

Επειδή η ανοησία και η προχειρότητα ορισμένων (να μην επαναλάβω τη λέξη γυφτιά) δεν έχει όρια, ο υπεύθυνος που χάραξε στην πλάκα τα ονόματα έκανε λάθος! Χα χα λες και του είπαν να γράψει το Ζ του Θουκυδίδου σε αρχαίο κείμενο. ΤΡΙΑ ονόματα ήταν όλα κι όλα, με κεφαλαία γράμματα! Και αυτό, φίλοι μου, ήταν πολύ δύσκολο για να το γράψει κάποιος σωστά! Έτσι αφού έγινε πλέον και η τελευταία μαλακία (λέξις αρχαία ελληνική) θεώρησε ότι έπρεπε να διορθώσει το όνομα, κολλώντας επάνω ένα μακρόστενο χαρτί!!! Σε αυτό το σημείο πλέον ο θεατής μένει άναυδος!

Δεν υπάρχουν πλέον λόγια. Τίποτα. 
Το απόλυτο κενό.

Μετά από ώρες κάποιος φίλος μου ανέφερε τον Μάρκο Σεφερλή. Ω, ναι! Ο Μάρκος θα μας το παρουσίαζε στο θέατρο πολύ καλύτερα!

Δήμητρα Κελαηδοπούλου (η  Άναυδη) 
Πειραιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.