Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ακσάμ», ο Γκιουλ κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο αναφέρθηκε σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κύπρου. Στην παρατήρηση και ερώτηση δημοσιογράφου, ότι «η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί την κρίση στην Ε.Ε., αλλά αυτό δεν προκαλεί στην Ε.Ε. έναν εφησυχασμό από πλευράς στρατηγικής με αποτέλεσμα να παγώνουν και αυτοί τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;», ο Γκιουλ απάντησε λέγοντας «έχετε δίκιο» και πρόσθεσε: «Στις επαφές που έχουμε με τις χώρες της Ε.Ε. λέμε ότι η ένταξη είναι στρατηγική μας επιλογή, αλλά υπόθεση τιμής για σας. Θα κάνουμε αισθητή την πίεσή μας. Εχουμε φτάσει σε σημείο που δεν ανοίγει κανένα κεφάλαιο. Εμείς λέμε ότι αυτό συνιστά για λογαριασμό της Ε.Ε. απώλεια κύρους».
Σύμφωνα με τον Γκιουλ «το 2012 μπορεί να συμβεί η μεγαλύτερη απώλεια κύρους. Σκεφτείτε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχθηκε στην Ε.Ε. κατά παράβαση όλων των αρχών της Ε.Ε. και μάλιστα με τρόπο ελλιπή και μισό. Αυτό ήταν παράδειγμα παραβίασης των κανόνων της οικογένειας. Και τώρα αυτή η μισή χώρα, αυτή η ελλιπής χώρα, θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. Αυτή η άθλια ένωση (σ.σ. εννοούσε την Ε.Ε.) θα έχει μία μισή προεδρία».
Απαντώντας στην ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια στάση διαμαρτυρίας από πλευράς Τουρκίας κατά την κυπριακή προεδρία, ο Γκιουλ είπε ότι «τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και η κυβέρνηση έχουν κάνει τις αναγκαίες δηλώσεις. Εμείς θα τους καταδικάσουμε στην ανέχεια. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, δεν θα λάβουμε μέρος στις συνεδριάσεις όπου θα προεδρεύουν οι Ελληνοκύπριοι».
Και η απάντηση....
Η νέα προσβολή του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμενόμενη. Στο κλίμα των απειλών, της δημιουργίας θερμού κλίματος πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις ερευνητικές γεωτρήσεις που η χώρα μας διεξάγει στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη για υδρογονάνθρακες, η Τουρκία κάνει τα πάντα για να προκαλέσει και να απαξιώσει τη Λευκωσία.
Η Άγκυρα δεν έχει χωνέψει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να ενταχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια με άλυτο το κυπριακό πρόβλημα. Η πρόκληση όμως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να προβεί σε μια άκρως προσβλητική αναφορά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρισκόμενος στο Λονδίνο για επίσημη επίσκεψη.
Είναι φανερό ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία η τουρκική προκλητικότητα θα κλιμακώνεται. Το θέμα είναι τι κάνει η Λευκωσία προκειμένου να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα με την άσκηση μιας προεδρίας που θα την ενηλικιώσει ως μέλος της ΕΕ. Και πώς πείθει τα άλλα κράτη μέλη να αντιδράσουν στο τουρκικό θράσος. Η Τουρκία είναι μια υπό ένταξη χώρα που ροκανίζει το χρόνο, χωρίς να υλοποιεί τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία. Και θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με το ίδιο θράσος όσο επιδεικνύεται ανοχή στις προκλήσεις της.
Η πρώτη αντίδραση της υπουργού των Εξωτερικών βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση. Η συζήτηση του προσχεδίου συμπερασμάτων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παρέχει την ευκαιρία στην κυπριακή Κυβέρνηση να αναδείξει την κλιμακούμενη προκλητικότητα μιας χώρας που κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος για 37 τόσα χρόνια. Πρωτίστως όμως να θέσει ενώπιον των ευθυνών τους, τους γνωστούς φίλους της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν την τουρκική πορεία, παρακάμπτοντας τις υποχρεώσεις προς εκπλήρωση ως υπό ένταξη χώρα.
Είναιγνωστό πώς λειτουργούν στην Ευρώπη οι συνεργασίες και οι συμμαχίες. Υπάρχει η πολιτική βούληση που απαιτείται, ώστε η Λευκωσία να εκθέσει την Άγκυρα αλλά και να θέσει ενώπιον των ευθυνών τους όσους εθελοτυφλούν στην τουρκική προκλητικότητα; Η κυπριακή προεδρία είναι το μεγάλο στοίχημα που δεν έχουμε την πολυτέλεια να το χάσουμε.
από το Geopolitics & Daily News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.