Σελίδες

31 Αυγούστου 2011

Χαρισματικοί Ηγέτες. Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου.

Το είδωλο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας φαλκιδεύεται καθημερινά με γοργούς ρυθμούς, το ηγετικό προφίλ του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παρά τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες του επιτελείου του, δεν γίνεται δεκτό στο συλλογικό υποσυνείδητο των Ελλήνων και τα ποσοστά της ΝΔ δεν αγγίζουν καν εκείνα της ΠΤΩΣΗΣ του κ Καραμανλή, και ο Αρχηγός της Εκκλησίας μας, διάδοχος του Μακαριστού Χριστόδουλου, και υιοθέτησε και τηρεί πιστά ένα απίστευτα χαμηλό προφίλ παρά τα οικονομικά δεινά που πλήττουν με πρωτοφανή ιστορική σκληρότητα την Ελλάδα και το ποίμνιό του!

Με την πρόσφατη μάλιστα παραίτηση του Πρωθυπουργικού «επιστήθιου φίλου» καθηγητή Παμπούκη, αρχίζει να δημιουργείται στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι ίσως αντιμετωπίσουμε πρόβλημα Ηγεσίας!

Οι παράγοντες που καθορίζουν τις διαδικασίες ανέλιξης του ατόμου σε θώκους εξουσίας είναι πολυποίκιλλοι. Υπάρχει το κληρονομικό δίκαιο όπου οι επίγονοι κερδίζουν θέσεις εξουσίας ακριβώς επειδή "γεννήθηκαν" ως παιδιά των κατόχων αυτών των θέσεων [αυτό συμβαίνει σε βασιλικές οικογένειες αλλά και σε δημοκρατίες όπως η Ελλάδα με οικογένειες όπως π.χ. Καραμανλή, Παπανδρέου, Μητσοτάκη και άλλες].

Υπάρχει η περίπτωση της "χαρισματικής" προσωπικότητας προσώπων που έχουν τεχνικές γνώσεις και ακόμα η περίπτωση ατόμων που κατέχουν πολύτιμη εμπειρία [η οποία συχνά αλλά όχι και υποχρεωτικά συμβαδίζει με την ηλικία τους] καθώς υπάρχουν τελικά και οι μέθοδοι της απειλής ή και της χρήσης "ωμής βίας" όπως και η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων "πλύσης εγκεφάλου" που αποδίδει στον χρήστη της ως λάφυρο την εξουσία.

Ο αυταρχικός ηγέτης είναι εκείνος που θεωρεί τον εαυτό του ως το μόνο άξιο να κρίνει τη σημασία, την ορθότητα και την αξία των αναγκών, επιδιώξεων και φιλοδοξιών αυτών που κυβερνά ή εξουσιάζει και κατά συνέπεια ασκεί την εξουσία με αποκλειστικά κύριο γνώμονα τις δικές του θέσεις, τις προσωπικές του πεποιθήσεις.

Ο δημοκρατικός ηγέτης καθώς αντιλαμβάνεται το εφήμερο της θέσης του και το απαραβίαστο δικαίωμα αυτών που με τη δική τους συναίνεση και επιλογή "εξουσιάζει" να τον αντικαταστήσουν πασχίζει να εντοπίσει τον κοινό παρονομαστή των πολυποίκιλων και συχνά αντικρουόμενων επιθυμιών και επιδιώξεών τους και να ασκήσει εξουσία με γνώμονα "τα κοινό όφελος" ελπίζοντας ότι στην επόμενη "ημέρα κρίσης" [στις επόμενες εκλογές] αυτό θα ανγνωρισθεί και θα γίνει αφορμή της επανεκλογής του.

"Χάρισμα" και "χαρισματικός ηγέτης"

Πρόσφατες ερευνητικές προσπάθειες μας επιστρέφουν στις αρχαϊκές έννοιες του ηγετικού τύπου που είχαν περιγράψει οι αρχαίοι Ελληνες με τον όρο «χαρισματικός ηγέτης». Ερευνες κοινωνιολόγων και ψυχολόγων επισημαίνουν ότι το χάρισμα έχει και τις...κακοτοπιές του. Ο Αμερικανός Πρόεδρος John Kennedy το είχε και το χρησιμοποίησε αλλά το ίδιο έκανε και ο Αδόλφος Χίτλερ με τα δεδομένα και γνωστά και στις δύο περιπτώσεις αποτελέσματα. Οταν το χάρισμα χρησιμοποιηθεί σωστά και ηθικά αποτελεί ευλογία αλλά ως όπλο στα χέρια ανθρώπων χωρίς ηθικές αναστολές, τσαρλατάνων, απατεώνων και μεγαλομανιακών απολήγει σε κατάρα καθώς ο χαρισματικός ηγέτης μπορεί να καθοδηγήσει ολόκληρο λαό, καμιά φορά ακόμη και στον γκρεμό.

Το χάρισμα δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να το μάθει, να το αποκτήσει, να το καλλιεργήσει. Δεν είναι κάτι που διδάσκεται σε Πανεπιστήμια και εξειδικευμένες σχολές παραγωγής ηγετικών στελεχών. Είναι πραγματικά δύσκολο να το ορίσει κανείς επακριβώς, αλλά είναι επίσης εντυπωσιακά εύκολο να το εντοπίσει κανείς ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κάποιων ατόμων. Μολονότι το χάρισμα δεν μαθαίνεται είναι χρήσιμο να τονισθεί ότι υπάρχουν κάποιες πτυχές στην προσωπικότητα χαρισματικών ατόμων και ηγετικών στελεχών όπως αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία που αξίζει να δούμε έστω συνοπτικά :

Απλοποίηση και υπερβολή - Τα χαρισματικά άτομα διαθέτουν σε εντυπωσιακό βαθμό την ικανότητα να απλοποιούν σύνθετες έννοιες και να τις μεταβιβάζουν έτσι στους υφισταμένους ή ακολούθους τους. Προφανώς το καταφέρνουν κάνοντας χρήση συμβόλων, αναλογιών, και μεταφορικών εννοιών με αποτέλεσμα να γίνονται κατανοητά και από τον εργαζόμενο ή ακόλουθο με την χαμηλότερη δυνατή εκπαίδευση. Εδώ είναι χρήσιμο και το παράδειγμα του Προέδρου των ΗΠΑ Ronald Reagan ο οποίος θεμελίωσε όλη του τη στρατηγική σε δύο απλές έννοιες " ισχυρή άμυνα και λιγότερο Κράτος..."

Ρισκάρουν με ρομαντική διάθεση - Οι χαρισματικοί ηγέτες διακινδυνεύουν συχνά και πολλές φορές δηλώνουν ότι αισθάνονται κενοί όταν τους λείπει το στοιχείο του κινδύνου, όταν δεν ρισκάρουν. Η τάση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί μέσα από την υποκειμενική τους ανάγκη να διανοίξουν μονοπάτια εκεί που άλλοι δεν τόλμησαν έστω και εάν τελικά η προσπάθειά τους αποτύχει. Η μελέτη χαρισματικών προσωπικοτήτων φέρνει στο φώς μιά ενδιαφέρουσα άποψη για την πιθανότητα της αποτυχίας και συγκεκριμένα ότι ο χαρισματικός ηγέτης και όταν ακόμη αποτύχει σε μιά παρακινδυνευμένη προσπάθειά του το θάρρος που επιδείχνει, ίσως και " το θράσος " ενισχύει ακόμη περισσότερο στα μάτια των ακολούθων ή των συνεργατών και υφισταμένων του το χάρισμά του!

Περιφρονηση του Κατεστημένου - Τα χαρισματικά άτομα είναι συχνά επαναστάτες που αντιμάχονται το κατεστημένο και ενώ φαίνονται ιδιόρυθμα ουσιαστικά αυτή η εικόνα της ιδιορυθμίας και της "παραξενιάς" τους υπογραμμίζει την χαρισματική τους προσωπικότητα.

Παίρνουν τη θέση του αντιπάλου - Τα χαρισματικά άτομα διακρίνονται και για την τάση αλλά και την ικανότητά τους να «φορούν τα παπούτσια του αντιπάλου», να παίζουν επιτυχώς το ρόλο που ο λαός μας χαρακτηρίζει

«συνήγορο του διαβόλου» να προσπαθούν να καταλάβουν πώς αισθάνεται ο απέναντι, ο ανταγωνιστής, ο αντίπαλος και τι θα ζητούσε από εμάς εάν του δινόταν η ευκαιρία.

Σπρώχνουν & δαγκώνουν - Οι χαρισματικοί ηγέτες έχουν την τάση να πικάρουν. σπρώχνουν, τσιμπούν, δαγκώνουν σε μιά προσπάθεια να βγάλουν το καλύτερο δυνατό εαυτό στους συνεργάτες και υφισταμένους ή ακολούθους τους για να δώσουν το 110% του καλύτερου εαυτού τους!...

Σε εθνικό, περιφερειακό, παγκόσμιο επίπεδο πόσοι μπορούμε να διαπιστώσουμε ότ ιυπάρχουν σήμερα τέτοιοι ηγέτες;

«ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ»!

"ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ" τόνισε με βεβαιότητα ο πατήρ Παναγιώτης των Ταξιαρχών, αγιασμένη λευκή μορφή της Θεσσαλονίκης, κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό στο Αγίασμα της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας, λίγο πιο πάνω από την ιστορική Μονή Οσίου Δαβίδ (Μονή Λατόμου) στα Κάστρα.
"Να πίνετε και να βάζετε στο μέλος που πάσχει με πίστη και κατά την πίστη σας λίγο λίγο θα θεραπευθείτε. Και να πίνετε και για εσωτερικά προβλήματα, αιματολογικά" συνέχισε ο άγιος γέροντας, υπογραμμίζοντας: 


"Το φάρμακο του καρκίνου είναι το Αγίασμα της Παναγιάς! Όπου υπάρχει Αγίασμα της Παναγιάς! Γι αυτό τα έχει δώσει η Παναγιά μας! Να έχετε πίστη! Εδώ μουσουλμάνοι και πηγαίνουν στην Παναγιά με πίστη και τους θεραπεύει! Και τους κάνει το θαύμα, επειδή έτσι τους προετοιμάζει για το Βάπτισμα! Να έχετε Πίστη και να πίνετε! Και εάν κάποιος δεν θεραπευθεί, τότε σημαίνει ότι η Παναγιά τον θέλει επάνω παρέα! Έτσι πρέπει να σκεφτεί κάποιος πιστός"! 

Και συνέχισε λέγοντας μια ιστορία από το Άγιον Όρος:
"Στο Άγιον Όρος σε ένα μέρος, οι μοναχοί κάποτε παρακαλούσαν με δάκρυα την Θεοτόκο να τους δώσει αγίασμα να έχουν να πίνουν. Δεν είχαν ούτε νερό στάλα. Η Παναγιά τους άκουσε και τους είπε ότι θα τους δώσει Αγίασμα, αλλά να μην το χρησιμοποιούν για να πλύνουν ούτε μαντήλι! Εκείνοι το υποσχέθηκαν και πράγματι ανάβλυσε θαυματουργικά Αγίασμα της Παναγιάς... Όμως ξεχάστηκε η αυστηρή υπόσχεση που είχαν δώσει και το Αγίασμα σταμάτησε. Τότε καταλαβαίνοντας τι συνέβη, άρχισαν με δάκρυα να παρακαλούν και να ζητούν συγνώμη, λέγοντας Παναγιάς μας δώσε μας πάλι στο Αγίασμά σου και τώρα στο υποσχόμαστε, δεν θα το χρησιμοποιήσουμε παρά μόνο για να πίνουμε. Ούτε για ένα φλυτζάνι καφέ δεν θα παίρνουμε... Και έτσι τους το ξανάδωσε και υπάρχει ως τώρα"... 


από τον Εθνοσυνέλευση
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ

Η Alpha Bank αναγνωρίζει τα Σκόπια ως.. Μακεδονία!!!

Μπορεί να απαιτούμε από τους ξένους να σέβονται τις διατάξεις του ΟΗΕ αναφορικά με το όνομα των Σκοπίων, αλλά δυστυχώς κάποιοι στην Ελλάδα επιμένουν να θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του χρήματος.

Η Alpha Bank, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες στην Ελλάδα με 450 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα, καθώς και θυγατρικές και υποκαταστήματα στα Βαλκάνια, στην ιστοσελίδα της αναγνωρίζει απερίφραστα τα Σκόπια ως… Μακεδονία!!
Όπως βλέπετε και στην παραπάνω φωτογραφία, η Alpha Bank έχει κιόλας να υπερηφανεύεται ό,τι ήταν από τις πρώτες τράπεζες που δραστηροποιήθηκαν στην… “Μακεδονία”.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους της Alpha Bank μέσω της Ιστοσελίδα της, για να ενημερωθούν για τους λόγους που μια Ελληνική τράπεζα αναγνωρίζει τα Σκόπια ως “Μακεδονία” σε παραβίαση των σχετικών διατάξεων του ΟΗΕ, τις προθέσεις τους για την άμεση διόρθωση στις Ιστοσελίδες της Alpha Bank και αν πρόκειται να προβούν σε δημόσια ανακοίνωση για να ζητήσουν Συγνώμη από τους περίπου 2.500.000 Μακεδόνες που διαμένουν στην αληθινή Μακεδονία (η οποία βρίσκεται φυσικά στην Ελλάδα) και η τράπεζα τόσο απλόχερα “χάρισε” το όνομα τους σε κάποιους Σλάβους, βορείως της Μακεδονίας .

history-of-macedonia.com

από το Εγκληματικότητα
(ευχαριστώ την φίλη Συγκλητική)

30 Αυγούστου 2011

Η αποτελεσματικότητα της ΑΟΖ.

Tου Νίκου Λυγερού*

Αν μερικοί δεν πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα της ΑΟΖ και προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες, για να υποσκάψουν το έργο του καθηγητή Καρυώτη, η πραγματικότητα έρχεται να τους αντικρούσει και να τους αφοπλίσει. Η αποτελεσματικότητα της ΑΟΖ είναι τόσο ξεκάθαρη που τους αναγκάζει να προωθήσουν τις θέσεις της Τουρκίας, για να μη φανεί η αδράνειά τους κι η έλλειψη πρωτοβουλίας. Όμως η χρήση του επιχειρήματος της υφαλοκρηπίδας δεν έχει στόχο την ανάδειξη μιας στρατηγικής, απλώς επιστρέφουν σε εμπόδια που αποφεύγει η ΑΟΖ. Με άλλα λόγια προσπαθούν να πείσουν τους μη ειδικούς ότι δεν συμφέρει να προωθήσουμε την ΑΟΖ, διότι δεν πετυχαίνουμε όλους τους στόχους που δεν πετύχαμε εδώ και δεκαετίες από το 1982. Ενώ μια απλή ανάδραση της αρχικής θεώρησης αποδεικνύει πόσο δίκιο έχει ο καθηγητής Καρυώτης. Η εναλλακτική που πρότεινε για την Ελλάδα δεν είναι ούτε ριζοσπαστική ούτε παράξενη, είναι απλώς ορθολογική. Κάθε μελετητής του θέματος αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο ορθολογισμός χρησιμοποιήθηκε σε άλλες χώρες και με αποτελεσματικότητα ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις π.χ της Κύπρου. Η έλλειψη επένδυσης σε αυτήν την ιδέα μπορεί να εξηγηθεί λόγω απουσίας πλάγιας σκέψης. Αλλά ποιο είναι το πρόβλημα τώρα του καθηγητή Καρυώτη; Φταίει αυτός επειδή είναι έξυπνος; Πρέπει να τον καταδικάσουμε και αυτόν για αυτόν τον λόγο; Όλη η ιδέα είναι απλή. Σκέφτηκε κάτι που δεν σκέφτηκε κανείς στην Ελλάδα. Αυτό θα έπρεπε να μας χαροποιεί και να ακολουθήσουμε τη στρατηγική του, για να την ενισχύσουμε σε τακτικό επίπεδο με τις διακρατικές συμφωνίες. Όμως αντί να είμαστε όλοι μας σε αυτό το πλαίσιο, μερικοί από τους δικούς μας προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή μας από την ουσία προβάλλοντας ανύπαρκτα τεχνικά προβλήματα. Ας μελετήσουν πραγματικά το θέμα κι ας μας αποδείξουν με υπολογισμούς ότι η ΑΟΖ δεν είναι αποτελεσματική. Ας προβάλλουν χάρτες για να μας δείξουν αυτό που προσπαθούν να μας πείσουν με ρητορική. Όμως δεν βλέπουμε κανέναν από αυτούς να παράγουν πρωτογενές έργο. Απλώς σχολιάζουν τα πάντα για να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους, ενώ εμείς αδιαφορούμε παντελώς για τη θέση τους. Το μόνο που μας απασχολεί είναι η πατρίδα μας και το απέραντο γαλάζιο της, όλα τα άλλα είναι πολιτικάντικες λεπτομέρειες. Ο χρόνος θα αναδείξει αναπόφευκτα τη συμβολή του έργου του Καθηγητή Καρυώτη, απλώς ελπίζουμε ότι στο ενδιάμεσο θα αντέξει τα σχόλια των σχολαστικών του κενού.

πηγή

* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.

Aγριο παρασκήνιο για το φυσικό αέριο της Kύπρου.

ΤΟΥ ΓIΩPΓOY ΔEΛAΣTIK

Aγρια πολιτική και διπλωματική διαπάλη μαίνεται στο παρασκήνιο ενόψει της ανακοινωθείσης για την 1η Oκτωβρίου, επέτειο της ανεξαρτησίας της Kύπρου, έναρξης γεωτρήσεων για την ανεύρεση φυσικού αερίου από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy σε περιοχή της κυπριακής Aποκλειστικής Oικονομικής Zώνης (AOZ).

H Tουρκία αντιδρά σφοδρότατα στο ενδεχόμενο αυτό και παρ’ όλο που μέχρι στιγμής οι HΠA εμφανίζονται δημοσίως να υποστηρίζουν το δικαίωμα της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτές τις έρευνες, καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μεθοδεύει εν κρυπτώ την αναβολή για αργότερα των ερευνών ώστε να κατευναστεί προσωρινά η Aγκυρα.

Aνησυχητική ένδειξη προς την κατεύθυνση αυτή συνιστούν πληροφορίες που προέρχονται από τον OHE, βάσει των οποίων ο γ.γ. Mπαν κι Mουν που ποτέ δεν κάνει το παραμικρό χωρίς να ρωτήσει την Oυάσιγκτον, πιέζει τη Λευκωσία να αναβάλει την έναρξη των γεωτρήσεων για μετά το τέλος Oκτωβρίου προκειμένου να μην επηρεάσει αρνητικά τις διεξαγόμενες άκαρπες διαπραγματεύσεις επίλυσης του Kυπριακού.

Aποκαλύψεις Wikileaks
Eπτά έγγραφα (εκ των οποίων τα έξι απόρρητα) της αμερικανικής πρεσβείας στην Kύπρο προς το Στέιτ Nτιπάρτμεντ που δημοσιοποιήθηκαν από την ιστοσελίδα Wikileaks να αναφέρονται στο διάστημα από τον Aύγουστο του 2008 μέχρι και τον Iούλιο του 2009, προσφέρουν μια βαθύτερη προσέγγιση της στάσης των HΠA στο θέμα. «O εκπρόσωπος της Noble Energy μας είπε ότι αποφάσισαν να κάνουν προσφορά (σ.σ. στον πλειοδοτικό διαγωνισμό εκμετάλλευσης της κυπριακής AOZ) μόνο την τελευταία στιγμή, κατά κύριο λόγο με παρότρυνση από τους Iσραηλινούς εταίρους τους»,` αποκαλύπτει ο Aμερικανός πρέσβης σε απόρρητο τηλεγράφημά του προς την Oυάσιγκτον, εξηγώντας ότι οι Iσραηλινοί ήταν αυτοί που είχαν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα από την Kυπριακή Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ακόμη ο Aμερικανός πρεσβευτής ότι Iσραηλινοί γεωλόγοι εκτιμούσαν ότι σε κάποιες περιοχές της κυπριακής AOZ ορισμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν ίσως να αποδειχθούν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα αν συνδέονταν με τα κοιτάσματα της Noble Energy και των ισραηλινών εταιρειών. O πρεσβευτής των HΠA ήταν πάντως πολύ επιφυλακτικός. «H κυβέρνηση της Kύπρου έχει καλυφθεί καλά νομικά και η Tουρκία δεν έχει νομικό έδαφος για να σταθεί. Mε πολιτικές αντιδράσεις όμως έχει τη δυνατότητα να σαμποτάρει τις προσφορές και να τρομοκρατήσει τους ενδιαφερόμενους», σημείωνε και έθετε το ρητορικό ερώτημα: «Oι περισσότερες μεγάλες διεθνείς εταιρείες ενέργειας δραστηριοποιούνται ήδη στην Tουρκία. Γιατί να θέσουν σε κίνδυνο αυτά που έχουν στην Tουρκία για αναπόδεικτα κοιτάσματα στην Kύπρο;» Oντως, καμία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία δεν ενεπλάκη μέχρι στιγμής στις κυπριακές έρευνες.

Προσεκτικοί οι Bρετανοί
Tα αμερικανικά τηλεγραφήματα βοηθούν στη συνειδητοποίηση των επιπλοκών που παρουσιάζουν για την άσκηση της κυπριακής κυριαρχίας οι αποικιακού τύπου βρετανικές βάσεις στο νησί, οι οποίες ως «κυρίαρχες» διεκδικούν και έχουν σιωπηρά κατοχυρώσει βρετανικά… χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα στην Kύπρο!

«Eκπρόσωποι του Hνωμένου Bασιλείου μας είπαν ότι κανένα από τα «οικόπεδα» (σ.σ. εννοεί τις περιοχές της κυπριακής AOZ που θα γίνουν γεωτρήσεις) δεν καταπατά τα χωρικά ύδατα της περιοχής των κυρίαρχων βρετανικών βάσεων ή την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα», γράφει ο Aμερικανός πρεσβευτής. Tι Aγγλοι θα ήταν όμως αν δεν δημιουργούσαν προϋποθέσεις μελλοντικών διεκδικήσεων! Eίναι «απίθανο» να θέσει η Bρετανία εμπόδια στις κυπριακές γεωτρήσεις, είπε η βρετανική στην αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας «παρ’ όλο που τεχνικά ορισμένα από τα «οικόπεδα» μπορεί να παραβιάζουν την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα των κυρίαρχων βρετανικών βάσεων»!

H Kύπρος να παραβιάζει τη… βρετανική υφαλοκρηπίδα στην Kύπρο! Δεν παρέλειψαν βεβαίως οι Aγγλοι να ζητήσουν από την κυπριακή κυβέρνηση οι περιοχές των «οικοπέδων» να απέχουν τουλάχιστον έξι ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή των βάσεων, πράγμα που φυσικά τήρησε η κυπριακή κυβέρνηση. Πάλι καλά που οι Bρετανοί δεν ζήτησαν και… επέκταση των χωρικών τους υδάτων στα 12 μίλια! Σίγουρα θα το κάνουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Oύτε φυσικά παράτησαν και το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Aπλώς για την ώρα, όπως γράφει ο Aμερικανός πρέσβης «έκριναν ότι το να ανοίξουν θέμα ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας θα ήταν πολιτικά επιζήμιο και θα υπονόμευε ακόμη περισσότερο τις βάσεις στην ελληνοτουρκική κοινή γνώμη».

Tουρκικές απειλές
Eντυπωσιακή είναι η πληροφορία που αναφέρει σε ένα έγγραφό του ο Aμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, ο οποίος γράφει ότι Tούρκοι διπλωμάτες που υπηρετούσαν στο προξενείο της χώρας τους στο Tέξας είχαν το θράσος να επισκεφθούν τα κεντρικά γραφεία της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας Noble Energy και να την… απειλήσουν για να τα παρατήσει και να φύγει από την Kύπρο!

Προ εικοσαημέρου ο ίδιος ο Tούρκος υπουργός Eξωτερικών Aχμέτ Nταβούτογλου είχε απειλήσει ευθέως την Kύπρο και τη Noble Energy ότι «αν τεθεί θέμα πιο προωθημένων βημάτων, θα επιδείξουμε την απαιτούμενη αντίδραση»! O Nταβούτογλου είχε μάλιστα ισχυριστεί ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια όσον αφορά στις φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού ή στις θαλάσσιες περιοχές πριν από την επίλυση του Kυπριακού και πριν από τη δημιουργία μιας διοίκησης που θα εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί».

Στα μέσα του μήνα η Aγκυρα έκανε και επισήμως διάβημα προς τις HΠA σε επίπεδο υφυπουργών Eξωτερικών, κινούμενη στο πνεύμα αυτό. Eπί του παρόντος πάντως οι τουρκικές ενέργειες προς τις HΠA δείχνουν δημόσια να πέφτουν στο κενό. O Aμερικανός αναπληρωτής υπουργός Eξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον δήλωσε ότι «η κυβέρνηση των HΠA έχει γνώση της θέσης της Tουρκίας, αλλά στηρίζει τα σχέδια όλων των χωρών για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής πολυμορφίας».

ΜΙΚΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Θερμό επεισόδιο

H κυπριακή κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Aγκυρα να παρέμβει ακόμη και δυναμικά, με στρατιωτική παρουσία στον τόπο των ερευνών και απαίτηση διακοπής των εργασιών γεωτρήσεων προκειμένου να επιβάλει τις θέσεις της – κάτι που αν γίνει κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να καταλήξει και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προκειμένου να αποτρέψει ένα τέτοιο απευκταίο ενδεχόμενο η κυπριακή κυβέρνηση έκανε ενημέρωση και διαβήματα προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Aσφαλείας του OHE. Aμεση υπήρξε η ανταπόκριση της Pωσίας, η οποία με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Eξωτερικών Aλεξάντρ Λουκασέβιτς τάσσεται αναφανδόν υπέρ της Kυπριακής Δημοκρατίας.

O κίνδυνος θερμού επεισοδίου είναι μικρός κατά τη γνώμη μας. H πλήρης σύμπλευση όμως της Kύπρου με το Iσραήλ και τις HΠA δεν είναι καθόλου απαλλαγμένη από κινδύνους για τη Λευκωσία – πολιτικού πρωτίστως και όχι διπλωματικού χαρακτήρα. O πρώτος κίνδυνος είναι να αρχίσει το κατοχικό καθεστώς του Aττίλα να κάνει αυτό με ξένες εταιρείες παραθαλάσσιες έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανεξαρτήτως του αν όντως υπάρχουν ή όχι ανάλογα κοιτάσματα, με κύριο στόχο να αναβαθμίσει τη διεθνή υπόσταση του παράνομου ψευδοκράτους.

O δεύτερος κίνδυνος προέρχεται από την πλήρη αποξένωση της Kύπρου από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες που την οδηγεί η μετατροπή της σε εξάρτημα του Iσραήλ. Oποιαδήποτε στιγμή πλέον αποφασίσει η Tουρκία να φέρει π.χ. στην Iσλαμική Διάσκεψη το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους, είναι πια βέβαιο ότι δεκάδες αραβικά και μουσουλμανικά κράτη θα αναγνωρίσουν το κατεχόμενο από τον τουρκικό Aττίλα κομμάτι της Kύπρου, ως ανεξάρτητο κράτος. Oι πολιτικές επιλογές έχουν πάντα κόστος, το οποίο κάποτε είναι βαρύ.

πηγή Ημερησία

από το Geopolitics & Daily News

Κύριοι βουλευτές να πάτε στις…«λαϊκές!» Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου.

Ο στίχος του λαϊκού τραγουδιού προσεγγίζει ιδιόμορφα την κοινωνιολογική δομή που συνιστά η πατροπαράδοτη «λαϊκή αγορά». Καθότι ο ερωτευμένος και «υποψιασμένος» εραστής αποδέχθηκε την καθησυχαστική επιβεβαίωση της ωραίας την οποία έψαξε 8 φορές αλλά δεν την βρήκε εκεί, αλλά αυτό ήταν λογικό αφού η καλή του είχε πάει…λαϊκή! Σίγουρα είναι ανορθόδοξος ο τρόπος εισαγωγής στο θέμα μου αλλά η επιλογή μου υπαγορεύεται από μια πλειάδα παραγόντων ανάμεσα στους οποίους η «δικαιολογία» της κυρίας του λαϊκού άσματος δεν είναι η λιγότερο σημαντική ούτε και ιεραρχικά η…τελευταία.

Οι λαϊκές αγορές, ως κοινωνικός θεσμός, υπήρχαν και υπάρχουν σε κάθε ελληνική πόλη και προσωπικά τις βρήκα σε χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, και όχι μόνο. Από το παζάρι της αρχαιότητας μέχρι σήμερα, με κυμαινόμενες ιδιομορφίες που αντανακλούν ήθη, έθιμα, κοινωνικοψυχολογικές και οικονομικές παραμέτρους της περιρρέουσας ιστορικής πραγματικότητας οι λαϊκές αγορές αποτελούν τον πόλο έλξης και το σημείο αναφοράς για μεμονωμένα άτομα και για οικογένειες που άσχετα με το μέγεθος του «βαλαντίου» τους εδώ θα βρούνε το φρέσκο προϊόν του παραγωγού ή του μικροεμπόρου σε τιμές προσιτές και σε ποικιλίες που δεν μπορεί να διαθέτει ο «λαχανοπώλης» της γειτονιάς έστω και αν έχει αναγάγει το κατάστημα του σε επίπεδο «μπουτίκ».

Στη λαϊκή θα κατεβεί ο συνταξιούχος και η σύζυγός του, εδώ θα βολευτεί ο φοιτητής και η φοιτήτρια, στη λαϊκή θα βρει για τα παιδάκια της η νοικοκυρά σύζυγος του δημόσιου υπάλληλου ή του επιχειρηματία τα φρούτα και τα λαχανικά που θα καταναλώσουν τα αγαπημένα της πρόσωπα. Η πρόσμιξη ηλικιών, προσωπικοτήτων και κοινωνικο-οικονομικών τάξεων στις λαϊκές μας αγορές έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο σοβαρών κοινωνιολογικών, ψυχολογικών και οικονομικών ερευνών καθώς εδώ αναπτύσσονται, όπως μπορεί ο καθένας και η καθεμιά μας να το επιβεβαιώσει από προσωπικές εμπειρίες, διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα σε πωλητή και πελάτη, εδώ γίνεται καλοπροαίρετο και συχνά καυστικό χιούμορ ανάμεσα στους ανταγωνιστές στην προσπάθεια του εμπειρικού μάρκετινγκ για επηρεασμό του πελάτη, εδώ αντιπαρατάσσονται ποδοσφαιρικές ιδεολογίες και πεποιθήσεις και , φυσικά, στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε, εδώ συγκρούονται παραμονές τοπικών ή εθνικών εκλογών και οι…πολιτικοί μας οι οποίο μόνο τότε θυμούνται τις λαϊκές!..

Χρονιάρες μέρες, όπως της Μεγάλης Εβδομάδας και του ΠΑΣΧΑ ή των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ οι πολιτικοί μας από τα τηλεοπτικά παράθυρα εκστομίζουν «μπαρούφες» απίστευτων μεγεθών καθώς ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ τις Λαϊκές, τους παραγωγούς και μικροεμπόρους ότι ευθύνονται για την άνοδο του πληθωρισμού και την αδυναμία της νοικοκυράς να γεμίσει το καλάθι της…Μεγαλύτερη ανακρίβεια σίγουρα ΔΕΝ υπάρχει, αλλά η δικαιολογία «βολεύει» τους αιρετούς άρχοντές μας με τον ίδιο τρόπο που βολεύει και η απάντηση της γνωστής «άφαντης» για άλλους λόγους κυρίας του λαϊκού μας άσματος…

Εκείνη τουλάχιστον είχε πάει… λαϊκή!

Κύριοι Βουλευτές σας παρακαλώ πάτε στις…λαϊκές, όχι για να σας δούμε αλλά για να δείτε εσείς τους άνδρες και τις γυναίκες που ΠΕΦΤΟΥΝ με τα μούτρα στην άσφαλτο της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, και κάθε άλλου ελληνικού αστικού κέντρου για να μαζέψουν φρούτα, λαχανικά και σαρδέλες που οι μικροέμποροι της λαϊκής πετάνε στο οδόστρωμα κάθε απόγευμα όταν μαζεύουν τους πάγκους τους καθώς τελειώνει το αλισβερίσι με τους καταναλωτές!...

Παλιότερα εάν ήσασταν «τυχεροί» μπορούσε να πέσετε και επάνω στις παρέες των «Ρομπέν των Σουπερμάρκετ» (αλήθεια εκείνα τα παιδιά, σαν τους ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ πού και γιατί άραγε… χάθηκαν;)

Μήπως φοβήθηκαν ότι όπως περίμεναν τη διανομή οι «φτωχοί και παραμελημένοι» ως «μάνα εξ ουρανού» κάποιοι από τους πολιτικούς μας από την απληστία τους θα…απλώνανε το χέρι να πάρουν και αυτοί μερικά από τα τρόφιμα που τα παιδιά μοίραζαν;

Ο ΜΗΝΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ... ΤΗ ΛΥΤΡΩΣΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ.

Ενα ατέρμονο γαϊτανάκι λογαριασμών και έκτακτων εισφορών καλούνται να σύρουν οι πολίτες αμέσως μετά τις καλοκαιρινές αποδράσεις τους.

Πρώτη απ' όλους η εφορία θα «υποδεχτεί» όσους επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα του 2010 έχουν ήδη φύγει από την ΓΓΠΣ. Ο Σεπτέμβρης αποτελεί τον μήνα μιας ανώμαλης προσγείωσης στην καθημερινότητα των πληρωμών, καθώς όλοι καλούνται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Υπάρχουν δεν υπάρχουν λεφτά.

Σε μια περίοδο καλπάζουσας ανεργίας, πρωτόγνωρης ύφεσης και οικονομικών δεδομένων, που -τηρουμένων των αναλογιών- ωθούν τη χώρα προς συνθήκες Μεσοπολέμου, δύσκολα θα βρεθούν πολλοί που θα θεωρήσουν ότι η κρίση δεν τους επηρεάζει.

1. Πρώτη απ' όλους, η εφορία «υποδέχεται» όσους επιστρέφουν από τις διακοπές του. Καθ' οδόν είναι η αποστολή των ειδικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα του 2010. Επί της ουσίας, στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ γενναιόδωροι στις επιστροφές φόρου μέσω της συλλογής αποδείξεων και ανακάλυψαν τρόπους για να πάρουν πίσω τα λεφτά, ενίοτε και με καπέλο. Με ποσοστό 1% σε εισόδημα 12.000 έως 20.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 120 έως 200 ευρώ και το ποσό ανεβαίνει για τα πιο μεγάλα πορτοφόλια...

2. Στο ίδιο εκκαθαριστικό θα έχει την τιμητική του και το αυτοκίνητο. Οποιος θέλησε να έχει ένα με κινητήρα χωρητικότητας άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, είτε επειδή οι οικογενειακές του ανάγκες αυτό του υπαγόρευαν, είτε επειδή θέλησε να εξασφαλίσει καλύτερη ενεργητική ασφάλεια στα ταξίδια του, καλείται να το πληρώσει.
Από 276 ευρώ ξεκινά το χαράτσι, ενώ εάν σκεφτεί να πουλήσει το αυτοκίνητό του μάλλον είναι αργά. Οσα είναι μεγάλου κυβισμού έχουν κατρακυλήσει οι τιμές τους στην αγορά και ουσιαστικά είναι στα αζήτητα στις μάντρες. Το όποιο ενδιαφέρον έχει στραφεί εξ ανάγκης στα μικρά.

3. Οπως και να 'χει, όμως, όλοι θα έχουν να πληρώσουν αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, ακριβότερα κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, τα τεκμήρια που αφορούν στα αυτοκίνητα αυξάνονται από 33% έως 71 % ανάλογα με τον κυβισμό.

4. Η φαεινή ιδέα ενός νέου φόρου ακούει στο όνομα «τέλος επιτηδεύματος» και θέλει όποιον κάνει μια δουλειά να πληρώνει. Από 300 ευρώ φέτος, ενώ από του χρόνου πάει στα 400 ευρώ για όσους εργάζονται σε περιοχές μέχρι 200.000 κατοίκων και 500 ευρώ σε μεγαλύτερες. Πάλι καλά που εξαίρεσαν χωριά και μικρονήσια.

5. Θα παρακαλάμε να έχει καλό καιρό. Το κόστος της θέρμανσης ανεβαίνει κατακόρυφα, καθώς αυξάνεται ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο και αναμένεται να φτάσει τα 95 λεπτά ανά λίτρο. Θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο την επόμενη διετία, όταν ο αντίστοιχος φόρος πρέπει να φτάσει στο 80% του πετρελαίου κίνησης, στέλνοντας την τιμή στα 1,2 ευρώ το λίτρο με τα σημερινά δεδομένα.
Ηδη, από 1ης Σεπτεμβρίου εξισώνεται ο φόρος για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις. Οσο για τον τρόπο με τον οποίο θα καταβάλλεται επίδομα στις ασθενείς ομάδες του πληθυσμού, αυτός ακόμη αναζητείται.

6. Μπορεί μέχρι τα τέλη του 2013 να αναστέλλεται το «πόθεν έσχες» για όσους θέλουν να αγοράσουν ακίνητο, αλλά σε χειρότερη μοίρα μοιάζουν να είναι όσοι ήδη διαθέτουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Το όριο για το φόρο ακίνητης περιουσίας μειώνεται στις 200.000 ευρώ (μειώθηκε στο μισό) φέρνοντας ακόμη περισσότερους στο ταμείο της εφορίας. Η καταβολή θα γίνει σε τρεις δόσεις.

7. Μειωμένες θα είναι οι απολαβές των εργαζομένων στο Δημόσιο. Ξεκινούν οι εισφορές υπέρ των ταμείου για την ανεργία (2% του μισθού) και του ταμείου πρόνοιας (1%).

8. Οι αλλαγές στις φοροαπαλλαγές θα φέρουν σημαντικές αλλαγές για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Αλλάζουν οι εκπτώσεις για ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών, που ξεκίνησαν προ του 2002, και ιατρικές δαπάνες.

9. Ούτε οι συνταξιούχοι εξαιρούνται. Εισφορά που ξεκινά από 6% για όσους παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ και φτάνει στο 14% για εκείνους που λαμβάνουν πάνω από 3.500 ευρώ το μήνα. Διαφορετική κλίμακα θα ακολουθούν όσοι είναι κάτω των 60 ετών. Από τη φοροκαταιγίδα δεν γλιτώνουν ούτε οι επικουρικές, στις οποίες μπαίνει εισφορά 3% για ποσά άνω των 300 ευρώ και ανεβαίνει στο 10% εάν είναι άνω των 650 ευρώ. Αφορά έναν στους πέντε συνταξιούχους.

10. Σε εξίσου άσχημη μοίρα βρίσκονται και όσοι δεν είναι ούτε εργαζόμενοι ούτε άνεργοι. Είναι όσοι πληρώνονται με κάποια χρήματα έναντι του μισθού τους, ενώ την ίδια ώρα καλούνται να πληρώνουν τοις μετρητοίς τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, το ενοίκιο και να καλύπτουν βασικές τους ανάγκες. Σε περίπτωση που έχουν και δόσεις τραπεζικού δανείου, τα πράγματα περιπλέκονται: η τράπεζα δεν δέχεται διακανονισμό, αφού θεωρεί ότι εργάζονται κανονικά, ασχέτως ότι δεν πληρώνονται το μισθό τους!

Η ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει τσουνάμι 100.000 λουκέτων και 134.000 άτομα εκτός εργασίας μέχρι το τέλος του έτους. Αλλες 250.000 θέσεις εκτιμούν ότι απειλούνται το πρώτο εξάμηνο του 2012.

11. Στον οικογενειακό προγραμματισμό οι αποφάσεις αναθεωρούνται. Οπως σε οικογένειες που θέλησαν να παρακολουθούν τα παιδιά τους ιδιωτικά σχολεία. Οχι γιατί τα κόμματα στη Βουλή συναίνεσαν στο θέμα της παιδείας, αλλά γιατί όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν ότι αδυνατούν να καλύψουν τέτοιες δαπάνες, αφού ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι αισθητά μειωμένος. Την τελευταία τριετία, οι εγγραφές στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εμφανίζουν μείωση της τάξης του 25%.

12. Ακόμη και η προσφιλής έξοδος σε μια συνοικιακή ταβέρνα ή σε καφετέρια πλέον θα είναι ακόμη πιο απρόσιτη. Η επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 23% στην εστίαση θέλει σχεδόν ένα στα πέντε ευρώ της τιμής του προϊόντος να καταλήγει στο κρατικό ταμείο. Οπως κι αν το μετρήσει κανείς, λίγα δεν είναι. Ενας χυμός ή ένα αναψυκτικό ανάγεται σε είδος... πολυτελείας; Η απόφαση βεβαίως απειλεί το μέλλον τουλάχιστον 100.000 εργαζομένων στις αντίστοιχες επιχειρήσεις.

29 Αυγούστου 2011

Η Ζουράφα, η δύναμη του σημείου της ΑΟΖ.

Tου Νίκου Λυγερού*

Αν χρειαζόμαστε ένα φυσικό παράδειγμα της δύναμης του σημείου στην ΑΟΖ για να γίνει κατανοητή σε όλους η αξία της, αρκεί να πάρουμε τη Ζουράφα. Σε σχέση με τα μεγέθη των κλασικών νησιών του Αιγαίου, μπορεί αυτή να μοντελοποιήσει με την έννοια των φυσικών, το σημείο. Όσον αφορά στην ΑΟΖ, η ύπαρξη του φάρου υποστηρίζει την έννοια της οικονομικής δραστηριότητας ακόμα κι αν αυτή είναι του ελάχιστου βαθμού, πράγμα που σημαίνει εκ των υστέρων ότι θα χρειαστεί μία επένδυση. Με τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, επιπλέον, όταν είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα στη μέση του πουθενά, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι διευκόλυνση προσφέρει ένα σταθερό σημείο. Η Ζουράφα όσον αφορά το θέμα της επικάλυψης ανήκει στην κατηγορία της Γαύδου, διότι η ΑΟΖ της Σαμοθράκης την καλύπτει. Από την άλλη, η Ζουράφα ανήκει όντως στα ακριτικά νησιά, τα οποία καλύπτουν με την ΑΟΖ τους περιοχές που δεν καλύπτει κανένα άλλο νησί. Με άλλα λόγια, λόγω του μεγέθους της Ζουράφας, είναι εύκολο να διαπιστώσουμε το εμβαδόν της κυψέλης Voronoi που καλύπτει και κατά συνέπεια, να αναδείξουμε την αξία της έννοιας της ΑΟΖ. Είναι βέβαια ο ίδιος λόγος για τον οποίο η Τουρκία αμφισβητεί την ύπαρξή της ως αντικείμενο της ΑΟΖ. Ήρθε λοιπόν ο καιρός να αντιληφθούμε κι εμείς ως Έλληνες τη σπουδαιότητα της Ζουράφας μέσα στο πλαίσιο της ΑΟΖ. Διότι αυτή τη φορά, το μέγεθος του νησιού είναι τόσο μικρό που αναγκαστικά μας προκαλεί. Εννοούμε ότι όταν το νησί είναι μεγάλο, έχουμε την εντύπωση ότι το μέγεθος του σχετίζεται με το μέγεθος της ΑΟΖ.

Εδώ το παράδειγμα της Ζουράφας αποδεικνύει ότι ακόμα κι ένα σημείο, προσφέρει σε άδειο χώρο μια ΑΟΖ που έχει εμβαδόν π(200)2 ΝΜ2. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου η κυψέλη της Ζουράφας αγγίζει και τις κυψέλες που δημιουργούν τα σημεία της τουρκικής ακτής, υπάρχει βέβαια μία τροποποίηση. Το σημαντικό όμως είναι το διαφορικό, δηλαδή τι προσφέρει η ύπαρξη της Ζουράφας ως αντικείμενο της ΑΟΖ και αυτό εντοπίζεται εύκολα στο χάρτη. Αν τα μεγέθη ήταν του ίδιου τύπου, το εμβαδόν αυτό θα ήταν σχεδόν μηδενικό. Με άλλα λόγια, αποδεικνύουμε με τη Ζουράφα την αξία της ΑΟΖ ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις.

πηγή

* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.

Δείτε παλαιότερη αναρτησή μας για την βραχονησίδα Ζουράφα ΕΔΩ.
Κι ΕΔΩ.

Εθνική κυριαρχία τέλος με το ευρωομόλογο.

Η ΙΔΕΑ οι 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης να εκδώσουν από κοινού ένα ομόλογο, το επονομαζόμενο ευρωομόλογο, κερδίζει συνεχώς έδαφος τον τελευταίο καιρό. Ολο και περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Γερμανοί, θεωρούν ότι το ευρωομόλογο είναι το μοναδικό φάρμακο για να εξέλθει η ευρωζώνη από την κρίση χρέους.

Το συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά του επιτρόπου Ολι Ρεν, το στηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, το προωθεί ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ακόμη και ο πρόεδρος του συνδέσμου γερμανών εξαγωγέων Αντον Μπέρνερ τάσσεται υπέρ του. Βεβαίως το ζήτημα διχάζει τη Γερμανία, με τηνκαγκελάριο να αντιστέκεται σθεναρά στην έκδοση χωρίς να υπάρχει προηγουμένως μια κοινή οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη που θα εξασφαλίζει ότι τα κράτη-μέλη με προβλήματα δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια να μειώσουν τα ελλείμματα και τα χρέη.

Κάτι που σημαίνει ότι τα κράτη της περιφέρειας θα πρέπει να εκχωρήσουν εξουσίες που σχετίζονται με την άσκηση της οικονομικής πολιτικής τους σε κάποιας μορφής κεντρική διοίκηση της ευρωζώνης. Και αυτό πολιτικά δεν είναι εύκολη απόφαση, καθώς η άσκηση πολιτικής σε μια σειρά τομείς, όπως της Υγείας, της Παιδείας, της άμυνας, της κοινωνίας κτλ., θα πρέπει αν όχι να αποφασίζονται τουλάχιστον να εγκρίνονταικεντρικά από την ευρωζώνη.

- Τι είναι το ευρωομόλογο; Είναι ένα ομόλογο το οποίο θα εγγυώνται όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Οπως μια κυβέρνηση που θέλει να δανειστεί εκδίδει ένα ομόλογο, έτσι ένας οργανισμός της ευρωζώνης θα αναλάβει να εκδίδει ομόλογα κάθε φορά που μια χώρα της ζώνης του ευρώ θέλει να δανειστεί. Τον ρόλο αυτόν έχει προταθεί να αναλάβει ένας οργανισμός διαχείρισης ευρωπαϊκού χρέους.

- Γιατί το ευρωομόλογο είναι λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης;

Επειδή θα έχει την εγγύηση και των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ, θεωρείται ότι θα είναι ασφαλές και ελκυστικό για τους επενδυτές. Ετσι, χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που σήμερα δεν μπορούν να δανειστούν, θα είναι σε θέση να χρηματοδοτούν τα ελλείμματά τους από τις αγορές. Σήμερα οι χώρες αυτές δανείζονται από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, είτε με διμερείς συμφωνίες είτε μέσω του μηχανισμού στήριξης ΕFSF. Με την έκδοση ευρωομολόγου θα δανείζονται και πάλι απευθείας από τις αγορές. - Το ευρωομόλογο θα καλύπτει το σύνολο του δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης;

Ο πρόεδρος του Εurogroup, ΖανΚλοντ Γιούνκερ και ο ιταλός υπουργός ΟικονομικώνΤζούλιο Τρεμόντι έχουν προτείνει ο δανεισμός μέσω ευρωομολόγου να ανέρχεται στο 50% των ετήσιων δανειακών αναγκών του κάθε κράτους-μέλους και ο συνολικός όγκος που έχει εκδώσει η κάθε χώρα να μην ξεπερνά το 40% του ΑΕΠ της. Το ινστιτούτο Βruegel των Βρυξελλών προτείνει να μην ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ κάθε κράτους-μέλους και να εξαιρούνται οι χώρες που θα συνεχίσουν να παραβιάζουν τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας, κυρίως τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

- Πώς θα χρηματοδοτούνται οι χώρες που δεν θα μπορούν να καλύπτουν τις δανειακές ανάγκες τους με ευρωομόλογα; Θα καλύπτουν τις επιπλέον ανάγκες τους με την έκδοση εθνικών ομολόγων, τα οποία θα επιβαρύνονται με υψηλότερα επιτόκια. Ετσι, εκτιμάται ότι δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση.

- Τι είναι το αναπτυξιακό ευρωομόλογο;

Το αναπτυξιακό ευρωομόλογο αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης. Δηλαδή είναι ένα ομόλογο που μπορεί να εκδώσει ένας ευρωπαϊκός οργανισμός, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση έργων, π.χ. εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Το αναπτυξιακό ευρωομόλογο δεν σχετίζεται με τη χρηματοδότηση του χρέους και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

- Γιατί αντιδρούν η Γερμανία και άλλες χώρες;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με χαμηλό επιτόκιο. Η Ελλάδα, λένε, δανειζόταν με χαμηλό επιτόκιο από την είσοδό της στην ΟΝΕ, χαμηλότερο μερικές φορές ακόμη και από των ΗΠΑ. Αυτό όμως δεν απέτρεψε τη δημιουργία ελλειμμάτων και τη διόγκωση του χρέους. Στη Γερμανία και στις άλλες χώρες με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ υπάρχει η ανησυχία ότι επειδή θα εγγυηθούν χώρες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, όπως η Ελλάδα, θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού τους. Η Γερμανία σήμερα πληρώνει επιτόκιο κάτω από 2,5% στα δεκαετή ομόλογα. Αν όμως εγγυηθεί τον δανεισμό του ευρωπαϊκού Νότου, εκτιμάται ότι η αγορά θα αυξήσει το επιτόκιο στο 3% ή υψηλότερα. Για παράδειγμα, το γερμανικό Ινστιτούτο Ιfo υποστηρίζει ότι το ετήσιο κόστος δανεισμού της Γερμανίας θα μπορούσε να αυξηθεί ως 47 δισ. ευρώ, ενώ το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Βερολίνου υπολογίζει την επιβάρυνση μόνο σε 10 δισ. ευρώ. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας από ΑΑΑ που είναι σήμερα. - Είναι σίγουρο ότι το ευρωομόλογο θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των χωρών με υψηλή αξιολόγηση;

Οχι. Για παράδειγμα, ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ και μέλος της επιτροπής «σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης υποστηρίζει το αντίθετο, ότι δηλαδή το ευρωομόλογο θα μείωνε πολύ το οικονομικό ρίσκο για τη Γερμανία. «Αυτή τη στιγμή θα πρέπει σε περίπτωση ανάγκης να στηρίξουμε την Ιταλία και την Ισπανία. Με το ευρωομόλογο δεν θα χρειαζόταν ποτέ κάτι τέτοιο, διότι οι χώρες θα είχαν επαρκή χρηματοδότηση από την αγορά κεφαλαίου» δηλώνει. Με τις απόψεις των ειδικών να διίστανται, δεν είναι εύκολο για την Ανγκελα Μέρκελ να πείσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας της και τους γερμανούς ψηφοφόρους να δεχθούν την έκδοση ευρωομολόγου, χωρίς προηγουμένως να δημιουργηθούν μηχανισμοί που να εξασφαλίζουν ότι οι απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες θα εφαρμόζουν κατάλληλες πολιτικές για τον περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους.

- Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι οι μικρότερες χώρες που ευνοούνται θα πρέπει να παραιτηθούν από κάποια δικαιώματά τους όσον αφορά την άσκηση οικονομικής πολιτικής, τα οποία θα εκχωρηθούν σε κάποιας μορφής κεντρική διοίκηση της ευρωζώνης.

- Τι λέει η ΕΚΤ για το ευρωομόλογο;

Για την ΕΚΤ η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕFSF για τη χρηματοδότηση των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι άμεσης προτεραιότητας. Σε γενικές γραμμές τάσσεται υπέρ της οικονομικής ενοποίησης και του κεντρικού ελέγχου των οικονομιών που εμφανίζουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν χρέη και ελλείμματα. Ως εκ τούτου οι εξαγγελίες ΜέρκελΣαρκοζί για τη δημιουργία «οικονομικής κυβέρνησης» θεωρεί ότι κινούνται προς την κατεύθυνση που η ίδια ευνοεί.

«OΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Η έκδοση του ευρωομολόγου συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της κοινής οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης. Με τη δημιουργία, δηλαδή, όπως είπαν η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί την περασμένη εβδομάδα, ενός Συμβουλίου με ρόλο «οικονομικής κυβέρνησης» της ζώνης του ευρώ που θα αναλάβει να συντονίσει την οικονομική πολιτική των «17» και φυσικά τον έλεγχο των δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών που επωφελούνται από το ευρωομόλογο.

- Είναι έτοιμες οι ευρωπαϊκές ηγεσίες να δεχθούν μια κοινή οικονομικήδιακυβέρνηση, όπου φυσικά τον πρώτο λόγο θα τον έχει η Γερμανία;

Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στις χώρες που θα κάνουν χρήση του ευρωομολόγου, καθώς θεωρείται ότι θα πρέπει να προωθήσουν ακόμη πιο δυναμικά τη δημοσιονομική λιτότητα και να υιοθετήσουν κανόνες που θα επιβάλουν περισσότερη πειθαρχία στα δημόσια οικονομικά. Ηδη υπήρξαν αντιδράσεις στην πρόταση των Μέρκελ- Σαρκοζί για τη συνταγματική κατοχύρωση του στόχου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς από τον πρόεδρο της Πορτογαλίας Καβάκο Σίλβα, ο οποίος δήλωσε ότι «θεωρητικά είναι πολύ παράδοξο να περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα ένας ευμετάβλητος παράγοντας όπως το δημοσιονομικό έλλειμμα που δεν γίνεται να ελεγχθεί άμεσα από τους πολιτικούς υπευθύνους».

Ωστόσο, ακόμη και αν το δεχθούν οι χώρες που θα εκχωρήσουν κάποια κυριαρχικά δικαιώματα, οι αντιδράσεις όσων διαφωνούν στην ιδέα του ευρωομολόγου δεν κάμπτονται. Π.χ., το Ινστιτούτο Ιfo υποστηρίζει ότι «ακόμη κι αν η Ευρώπη βρει τη δύναμη να συγκροτήσει ένα ομόσπονδο κράτος,δεν θα εί χε νόημα η ανάληψη συλλογικήςευθύνης για όλα τα χρέη των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Ούτε στις ΗΠΑ, όπου οι Πολιτείες συναποτελούν ένα κοινό έθνος, δεν αναλαμβάνει η μία Πολιτεία τα χρέη της άλλης» υποστηρίζει και θεωρεί ότι «αυτό είναι μια βασική αρχή κάθε σώφρονος οικονομίαςκαι θεμέλιος λίθος της οικονομίας της αγοράς την οποία όποιος αγνοήσει,θέτει το μέλλον της Ευρώπης σε κίνδυνο».

- Συνδέονται με το ευρωομόλογο οι προτάσεις Γερμανίας και Γαλλίας κατά την πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ- Σαρκοζί; Πολλοί θεωρούν ότι οι προτάσεις τους για συνταγματική δέσμευση ως το καλοκαίρι του 2012 των 17 χωρών-μελών της ευρωζώνης για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και για σύσταση ενός Συμβουλίου με ρόλο «οικονομικής κυβέρνησης», που θα αποτελείται από τους ηγέτες των χωρών-μελών, οι οποίοι θα συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, αποτελούν προάγγελο μιας κοινής οικονομικής διακυβέρνησης που θα οδηγήσει στην έκδοση ευρωομολόγου. Αλλωστε ούτε οι ίδιοι το απέκλεισαν, μόνο που, όπως τόνισαν, «δεν είναι της παρούσης».

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΤΟΜΙΝΟ

Οι εγγυήσεις έχουν και… παρενέργειες

Το κουτί… της Πανδώρας κινδυνεύει να ανοίξει η συμφωνία της Ελλάδας να παράσχει εγγυήσεις στη Φινλανδία για τη συμμετοχή της στο νέο πακέτο στήριξης. Χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβενία, που δεν χαρακτηρίζονται για τη φιλική στάση τους απέναντι στη χώρα μας (το κοινοβούλιο της Σλοβενίας άλλωστε έχει απορρίψει τη συμμετοχή της χώρας στην πρώτη βοήθεια), ατύπως έθεσαν θέμα παροχής εγγυήσεων. Είναι προφανές ότι, αν τα αιτήματα αυτά επισημοποιηθούν και υιοθετηθούν από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης τα οποία θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, τότε η συμφωνία μπορεί να καταστεί ανενεργή στην πράξη.

Αναφερόμενος στο θέμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ.Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Φινλανδία ήταν απαραίτητη ώστε η χώρα να συμφωνήσει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. «Είχαμε την υποχρέωση σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της 21ης Ιουλίουνα κάνουμε σε διμερές επίπεδο μια διαπραγμάτευση με τη Φινλανδία για να δούμε αν μπορεί να ικανοποιηθεί η σχετική απαίτησή της, χωρίς αυτό να δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην εκτέλεση του προγράμματος καιστις δικές μας χρηματοοικονομικές ανάγκες και χωρίς να έχει η οποιαδήποτε εγγύηση εμπράγματο χαρακτήρα». Σχετικά με τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβενία, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Αυτά όλα είναι γνωστά και καταγεγραμμένα στα πρακτικά του Συμβουλίου» και προσέθεσε ότι η Αθήνα ζήτησε από τους Φινλανδούς να βρεθεί ένα σχήμα ασφαλές που δεν θα δημιουργεί καμία παρενέργεια.

«Βεβαίως αυτό πρέπει να υποβληθεί στο επίπεδο της ευρωζώνης για έγκριση διότι πρέπει να συμφωνήσουν όλοι και βεβαίως, αν τεθεί ένα ζήτημα από άλλες χώρες, τότε το θέμα ξεφεύγει από το διμερές επίπεδο και πρέπει το Εurogroup σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών, υπουργών ή και πρωθυπουργώννα βρει μια λύση» συμπλήρωσε.

Το ζήτημα είναι ότι αν ζητήσουν όλοι εγγυήσεις δεν θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας. Γι΄ αυτό η Αυστρία επανήλθε με νέα πρόταση. Η υπουργός Οικονομικών της χώρας Μαρία Φέκτερ πρότεινε η παροχή εγγυήσεων να συνδεθεί με τον βαθμό έκθεσης του ιδιωτικού τομέα κάθε χώρας σε ελληνικά ομόλογα.«Χώρες με περιορισμένη έκθεση των τραπεζών τους όπως η Αυστρία» είπε «θα πρέπει να λαμβάνουν εγγυήσεις ενώ άλλες με μεγάλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα όχι».

Από την πλευρά της, η Κομισιόν διά του εκπροσώπου της Αμαντέου Αλταφάζ κάλεσε τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης να μην αξιώνουν σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για τη νέα βοήθεια της Ελλάδας. Οπως είπε, «οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης δεν πρέπει να μιμηθούν το παράδειγμα της Φινλανδίαςαξιώνοντας σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για τη δεύτερησυμφωνία δανεισμού της Ελλάδας».

ΤΙ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ

Η συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία για παροχή εγγυήσεων σε μετρητά στηρίζεται στην αρχή ότι,αν βάλεις 100 ευρώ σ΄ έναν λογαριασμό που τοκίζεται με επιτόκιο 4,5%,σε 30 χρόνια το ποσό θα έχει γίνει περίπου 300 ευρώ.Ετσι η Ελλάδα θα κάνει σταδιακές καταβολές- ανάλογα με τις δόσεις της βοήθειας που αντιστοιχούν στη Φινλανδία- σε έναν λογαριασμό που θα επενδύει σε υψηλής αξιολόγησης ομόλογα και στο τέλος της διάρκειας της βοήθειας το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα αντιστοιχεί στο 1 δισ.ευρώ που θα μας έχει δανείσει η Φινλανδία.Αν την αποπληρώσουμε,τα χρήματα στον λογαριασμό είναι δικά μας.Αν όχι,τα παίρνει η Φινλανδία.Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών,τα χρήματα που θα καταβάλει η Ελλάδα ως εγγύηση θα είναι«μερικές εκατοντάδες ευρώ».

«Ευρωομόλογο των προθύμων»

Μεγάλη είναι η συζήτηση τις ημέρες αυτές σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι της Γερμανίας σε κάποιο ταμείο σταθεροποίησης ή ταμείο αλληλεγγύης, με τη μορφή ευρωομολόγων, και την απροθυμία που δείχνει η κυβέρνηση Μέρκελ για οποιαδήποτε τέτοιου είδους λύση.

Ο αρθρογράφος των «Financial Τimes» Μάρτιν Σάντμπου σε άρθρο του με τίτλο «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται να περιμένει τη Γερμανία» επισημαίνει ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να συγκεντρώσουν τις αγορές ομολόγων τους- με ή χωρίς τη γερμανική συμμετοχή. Οπως υποστηρίζει, αν όλες οι χώρες αντικαταστήσουν τα κρατικά ομόλογά τους με κοινά ευρωομόλογα, θα δημιουργήσουν μια αγορά αξίας 5.500 δισ. ευρώ. «Θα την υποστηρίζουν κυβερνήσεις που συγκεντρωτικά έχουν λιγότερα χρέη, μικρότερο έλλειμμα και καλύτερες δυνατότητες φοροείσπραξης σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία» αναφέρει και προσθέτει ότι «είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν μικρότερα επιτόκια από όσο ο σημερινός μέσος όρος της ευρωζώνης και θα εξαλείψουν την πιθανότητα μαζικής εξόδου των κατόχων ομολόγων».

Προβληματισμός υπάρχει εξάλλου σε σχέση με τα μακροοικονομικά μεγέθη μιας αγοράς ομολόγων 3.500 δισ.ευρώ χωρίς δηλαδή τη συμμετοχή της Γερμανίας και των χωρών που δείχνουν διατεθειμένες να την ακολουθήσουν,όπως οι Ολλανδία,Αυστρία, Φινλανδία και Σλοβακία.Και είναι ακριβώς αυτοί οι αριθμοί που οδηγούν αρκετούς στη διαπίστωση ότι από μια τέτοια διαδικασία η Ευρώπη θα έχει μόνο οφέλη και δεν έχει λόγο να περιμένει τη Γερμανία να αποφασίσει για τα ευρωομόλογα.Και στην περίπτωση αυτή ο αρθρογράφος των «Financial Τimes» θεωρεί ότι «τα πλεονεκτήματα από τη δημιουργία μιας αγοράςομολόγων με μέγεθος αντίστοιχο αυτών των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας οπωσδήποτε θα είναι περισσότερα από τα κόστη».

πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ
από το Geopolitics & Daily News

28 Αυγούστου 2011

GP Βελγίου: Μία από τα ίδια ο Φέτελ.

Την 7η φετινή του νίκη πανηγύρισε ο Σεμπάστιαν Φέτελ στην πίστα του Σπα. Έκλεψαν την παράσταση οι Μπάτον, Σουμάχερ.

Στην εκκίνηση του βελγικού γκραν πρι ξεχώρισε το κακό ξεκίνημα του Γουέμπερ, ο οποίος βρέθηκε από την 3η στην 8η θέση.

Ο Φέτελ άρχισε να οδηγεί την κούρσα με... καθυστέρηση δύο γύρων. Στον 3ο έκανε χρήση DRS και προσπέρασε τον Ρόσμπεργκ, την ώρα που ο Αλόνσο άφηνε στην 5η θέση τον Χάμιλτον.

Λίγο αργότερα (στον 7ο γύρο), ο Αλόνσο εκμεταλλεύθηκε την είσοδο του Φέτελ στα πιτ και αφού ξεπερασε το εμπόδιο του Ρόσμπεργκ, πέρασε πρώτος.

Η πιο έντονη στιγμή που έζησαν οι θεατές του αγώνα έλαβε χώρα στον 13ο γύρο, όπου ο Χάμιλτον συγκρούστηκε με τον Κομπαγιάσι και εν συνεχεία προσέκρουσε στις πλαϊνές μπάρες για να αποχωρήσει ζαλισμένος, αποχαιρετώντας τις τελευταίες ελπίδες του για τον τίτλο.

Εν αντιθέσει με τον Χάμιλτον, οι Τζένσον Μπάτον και Μίκαελ Σουμάχερ έδειξαν ότι διαθέτουν τεράστια υπομονή και όσο περνούσε η ώρα, σκαρφάλωναν όλο και περισσότερο στις πρώτες θέσεις.

Ο μεν Βρετανός εκκίνησε 13ος αλλά κάνοντας εξαιρετική χρήση ελαστικών πέρασε και τον Αλόνσο δύο γύρους πριν από το φινάλε, για να πλασαριστει 3ος, ο δε Γερμανός εκκίνησε τελευταίος αλλά τερμάτισε 5ος, αφού προηγουμένως προσπέρασε τον ομόσταβλό του Νίκο Ρόσμπεργκ.

Όσον αφορά στον Φέτελ, ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας κέρδισε για πρώτη φορά στο βελγικό γκραν πρι, δύο μήνες μετά την τελευταία του νίκη στην Βαλένθια.

Εξάλλου, έγινε ο τρίτος πιο επιτυχημένος εν ενεργεία πιλότος μετά τους Σουμάχερ και Αλόνσο.

πηγή contra.gr

Oι βαθμολογίες από το επίσημο σάιτ της Φόρμουλα 1

1 Sebastian Vettel German RBR-Renault 259
2 Mark Webber Australian RBR-Renault 167
3 Fernando Alonso Spanish Ferrari 157
4 Jenson Button British McLaren-Mercedes 149
5 Lewis Hamilton British McLaren-Mercedes 146
6 Felipe Massa Brazilian Ferrari 74
7 Nico Rosberg German Mercedes 56
8 Michael Schumacher German Mercedes 42
9 Vitaly Petrov Russian Renault 34
10 Nick Heidfeld German Renault 34
11 Kamui Kobayashi Japanese Sauber-Ferrari 27
12 Adrian Sutil German Force India-Mercedes 24
13 Sebastien Buemi Swiss STR-Ferrari 12
14 Jaime Alguersuari Spanish STR-Ferrari 10
15 Sergio Perez Mexican Sauber-Ferrari 8
16 Paul di Resta British Force India-Mercedes 8
17 Rubens Barrichello Brazilian Williams-Cosworth 4
18 Pastor Maldonado Venezuelan Williams-Cosworth 1

1 RBR-Renault 426
2 McLaren-Mercedes 295
3 Ferrari 231
4 Mercedes 98
5 Renault 68
6 Sauber-Ferrari 35
7 Force India-Mercedes 32
8 STR-Ferrari 22
9 Williams-Cosworth 5
10 Lotus-Renault 0
11 HRT-Cosworth 0
12 Virgin-Cosworth 0



Το μεγάλο κόλπο της Alpha Bank και η καταλήστευση της περιουσίας των μετόχων.

Με μία λιτή σύντομη ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης 11/8, η Alpha Bank πληροφορεί το επενδυτικό κοινό πως από 17/8 οι μετοχές της θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο με νέα ονομαστική αξία 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η δεύτερη επαναληπτική Γενική Συνέλευση της 15/7, αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 2.350.786.451,20 ευρώ, δια μείωσης της ονομαστικής αξίας των κοινών ονομαστικών μετοχών από... 4,70 ευρώ σε 0,30 ευρώ εκάστη, με σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού. Μετά την μείωση, το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα ανέρχεται στο ποσό των 1.100.280.894,40 ευρώ, διαιρούμενο σε 734.269.648 μετοχές, εκ των οποίων 534.269.648 κοινές ονομαστικές, μετά ψήφου, μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης ίσης προς 0,30 ευρώ, και 200.000.000 προνομιούχες, άνευ ψήφου, μετοχές, τις οποίες έχει αγοράσει το Ελληνικό Δημόσιο, ονομαστικής αξίας εκάστης ίσης προς 4,70 ευρώ.

Για όποιον δεν καταλαβαίνει τη διατύπωση ή τη σημασία των ανωτέρω, θα το μεταφράσω σε απλά ελληνικά:

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank αποτελείται από την αξία των μετοχών που κατέχουν οι ιδιώτες μέτοχοι (μεγαλομέτοχοι και μικροεπενδυτές), και των μετοχών που έχει αγοράσει το Κράτος για τη στήριξη-διάσωση της τράπεζας. Οι ιδιώτες μέτοχοι κατέχουν 534.269.648 κοινές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 4,70 ευρώ εκάστη, δηλ. μετοχικό κεφάλαιο 2,51 Δις ευρώ. Το Κράτος κατέχει 200.000.000 προνομιούχες άνευ ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας επίσης 4,70 ευρώ εκάστη, δηλ. κεφάλαιο περίπου 0,94 Δις ευρώ.

Μετοχικό κεφάλαιο Alpha Bank, έως τις 16/8/2011

Αξίζει να επισημανθεί, με βάση αυτή τη σύνθεση, οι ιδιώτες μέτοχοι κατέχουν το 73% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και το κράτος το 27%. Η οικογένεια Κωστόπουλου έχει κάπου 9%. Δηλ. θεωρητικά η τράπεζα έχει κρατικοποιηθεί. Πρακτικά όμως, ο έλεγχος της τράπεζας δεν βρίσκεται στον ισχυρότερο μέτοχο το Κράτος, όπως θα περίμενε κανείς, αφού το κράτος δεν έχει ψήφους για το 23% της συμμετοχής του… Έτσι ψηφίζει και αποφασίζει το 73%, του οποίου η οικογένεια Κωστόπουλου με 9% ηγείται και ελέγχει τις αποφάσεις.

Έχουμε δηλαδή το παράδοξο μιας κρατικοποιημένης επί της ουσίας τράπεζας, η ιδιοκτησία της οποίας παραμένει έχει εκχωρηθεί, άνευ αντιτίμου, στην Οικογένεια Κωστόπουλου. Και μη σας πει κανείς πως δεν είναι άνευ αντιτίμου, πως οι προνομιούχες μετοχές έχουν επιτόκιο 10% κλπ κλπ… Διότι οι τράπεζες ουδέποτε πλήρωσαν (και ούτε πρόκειται να πληρώσουν ποτέ) στο Κράτος τη συμφωνημένη απόδοση του 10%, επικαλούμενες διατάξεις του ν.2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών που προβλέπει τη μη διανομή μερισμάτων όταν δεν επαρκούν τα κέρδη του έτους και τα αποθέματα κερδών προηγούμενων ετών κλπ κλπ. Φιλεύσπλαχνος δωρητής διασώστης το Κράτος, αν λάβουμε υπόψη πως δανείζεται με 5,5%-6,5% από την Τρόικα για να χρηματοδοτεί δωρεάν τις τράπεζες χωρίς να έχει τον παραμικρό λόγο στη διοίκηση και τη λήψη των αποφάσεων…

Όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογίζονται και τα 15 Δις κρατικών εγγυήσεων που έχει λάβει επίσης άνευ αντιτίμου η Alpha Bank (και όχι μόνο η Alpha, πολλές τράπεζες, πχ. η Εurobank έχει λάβει 20 Δις) για να δανείζονται ρευστό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με επιτόκια 1%-1,5%, ώστε να δανείζουν το Ελληνικό Κράτος με 4,5% στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου… (σσ. Το σύνολο των εγγυήσεων αυτών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προσεγγίζει μέχρι στιγμής τα 100 Δις ευρω… Πρόκειται στην ουσία για επιπλέον 100 Δις δημοσίου χρέους, που αν και δεν καταγράφονται επισήμως στο δημόσιο χρέος της χώρας, αποτελούν εν δυνάμει δημόσιο χρέος… εκτός κι αν πιστεύει κανείς πως υπάρχει ποτέ περίπτωση οι τράπεζες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα λεφτά στην ΕΚΤ… μπουαχαχα ανέκδοτο).

Αλλά, ας γυρίζουμε στο προκείμενο:

ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Είναι γεγονός πως οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Είναι επίσης γεγονός πως οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο έχουν καταβαραθρωθεί. Για παράδειγμα η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο στο Χρηματιστήριο σε τιμές πέριξ των 2,6 ευρώ. Όσοι παρακολουθούν λίγο τα χρηματιστηριακά, θα γνωρίζουν επίσης πως ο νόμος δεν επιτρέπει αύξηση κεφαλαίου σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής. Άρα, για να μπορέσει πχ. η Alpha Bank να πάει σε αύξηση κεφαλαίου, θα πρέπει να μειώσει την ονομαστική αξία της μετοχής. Ένας εύκολος τρόπος θα ήταν να κάνει πχ. μια διάσπαση (split) της μετοχής, σε μια αναλογία πχ. 10 προς 1. Δηλ. η τράπεζα θα δεκαπλασίαζε τον αριθμό των μετοχών, υποδεκαπλασιάζοντας την ονομαστική τους αξία (από 4,70 σε 0,47 ευρώ), χωρίς επίπτωση στο κεφάλαιο των μετόχων.

Αλλά η τράπεζα δεν κάνει αυτό. Μειώνει την ονομαστική αξία της κοινής μετοχής από 4,70 σε 0,30 ευρώ, διατηρώντας τον αριθμό των μετοχών αμετάβλητο. Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο των ιδιωτών μετόχων μειώνεται κατά (4,70€ – 0,30€ ) x 534.269.648 μετοχές = 2,35 Δις ευρώ. Δηλαδή από τα 2,51 Δις ευρώ του κεφαλαίου των ιδιωτών μετόχων, η τράπεζα υφαρπάζει τα 2,35 Δις (δηλ. το 95%!!!) για να τα πάει σε κάποιο «ειδικό αποθεματικό» χωρίς καμία εξήγηση.

Η κατάσταση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, μετά από αυτή τη μεταβολή θα διαμορφωθεί ως εξής:

Μετοχικό κεφάλαιο Alpha Bank, από τις 17/8/2011

Η εξήγηση, που επιμελώς αποφεύγει να δώσει η τράπεζα, είναι ότι με τα κεφάλαια αυτά θα καλυφθούν συσσωρευμένες ζημίες που μέχρι τώρα η τράπεζα απέκρυπτε από τους ισολογισμούς της, καθώς και ζημιές από επισφάλειες (κόκκινα δάνεια) που συστηματικά υποεκτιμούσε για να παρουσιάζεται κερδοφόρα, και, τέλος, από το rollover των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Με δυο λόγια, η περιουσία των μετόχων μεταφέρεται για εξαΰλωση σε ένα «ειδικό αποθεματικό» που θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθεί η τρύπα της κακοδιαχείρισης και της χρόνιας παραποίησης στοιχείων που, ούτε λίγο ούτε πολύ, μοιάζει να μας λέει η Alpha Bank πως ισούται με το 95% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας!!! Δηλ. η τράπεζα με αυτά τα δεδομένα δεν θα έπρεπε καν να επιτρέπεται να λειτουργεί τόσα χρόνια, θα έπρεπε να έχει κλείσει προ πολλού…

Εκτός κι αν έχει να μας δώσει κάποιες πειστικές εξηγήσεις για το πόθεν προκύπτουν ξαφνικά αυτά τα 2,35 Δις ευρώ που απαιτούνται, αφού επί τόσα χρόνια οι ισολογισμοί της τράπεζας παρουσίαζαν μια επιχείρηση κερδοφόρα και υγιή με πολύ καλούς δείκτες σε όλα τα επίπεδα και συγκριτικά μια από τις υγιέστερες τράπεζες της χώρας. Και μη βιαστεί να πει κανείς πως είναι για το rollover στα ομόλογα, γιατί η τράπεζα με κάπου 3,5 Δις ομόλογα και χειρότερο σενάριο ζημιάς από το rollover 20%, άντε να χρειάζεται στη χειρότερη περίπτωση 700 εκατ. ευρώ. Αλλά από τα 700 εκατ έως τα 2,35 Δις υπάρχει τεράστια απόσταση…

Αξιοσημείωτο πως, μετά τη μείωση του κεφαλαίου, η συμμετοχή του κράτους στην Alpha Bank θα διαμορφωθεί σε 85%!!!!! Μεγαλύτερη ακόμα και απ’ ότι στην Αγροτική (ΑΤΕbank) που το Κράτος συμμετέχει με 77%… Για το κουμάντο της τράπεζας όμως ούτε λόγος… Να υποθέσουμε πως θα συνεχίζει να το έχει η οικογένεια Κωστόπουλου; (η συμμετοχή της οποίας παρεμπιπτόντως, μετά τη μείωση του κεφαλαίου, θα διαμορφωθεί σε 1%… Θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία…)

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Έτσι κι αλλιώς η Alpha Bank, και όχι μόνο, έχει εξαπατήσει πολλές φορές τους μετόχους της υφαρπάζοντας τα κεφάλαια που της εμπιστεύτηκαν. Στην πλέον πρόσφατη επιχείρηση εξαπάτησης πριν ενάμιση χρόνο η τράπεζα παρέσυρε τους μετόχους να εισφέρουν 1 Δις ευρώ για να επιστρέψει στο Κράτος τα λεφτά των προνομιούχων μετοχών. Τα οποία φυσικά ποτέ δεν επέστρεψε. Δεν τα επέστρεψε όμως ούτε και στους μετόχους. Τώρα καταληστεύει αυτά τα χρήματα των μετόχων μαζί με όλα τα προηγούμενα που οι μέτοχοι έχουν εισφέρει, αφήνοντας την τράπεζα στην ουσία χωρίς μετοχικό κεφάλαιο.

Προσεχώς η τράπεζα, έχοντας εξαϋλώσει τα κεφάλαια των μετόχων, θα προχωρήσει αναγκαστικά σε νέα αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να ξανααποκτήσει κεφάλαια. Το ποσό της αύξησης πιθανότατα θα ανέλθει σε 1-1,5 Δις. Στην αύξηση αυτή, πολλοί από τους μετόχους δεν θα ήταν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν. Αλλά η κατά 95% πτώση της ονομαστικής αξίας των μετοχών τους, θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρουν ψίχουλα από την πώληση των δικαιωμάτων σε περίπτωση μη συμμετοχής. Με αυτό ως δεδομένο, και με τα συνήθη τερτίπια παραπλάνησης πως πχ. μια αντίστροφη διάσπαση (reverse split) -πχ. υποδεκαπλασιασμός του αριθμού των μετοχών με δεκαπλασιασμό της ονομαστικής αξίας, ώστε η μετοχή να μοιάζει πως έχει και πάλι την ίδια αξία με πριν, η οποία αξία θα μειωθεί θα επιμεριστεί στις νέες μετοχές και στις τυχόν μετατρέψιμες ομολογιακές εκδόσεις που θα εκδοθούν σε χαμηλότερη αξία για να είναι ελκυστικές- οι μέτοχοι θα συρθούν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να μη χάσουν και τα υπόλοιπα λεφτά τους. Δηλαδή, δεν θα καταληστευθεί μόνο το κεφάλαιο που έχουν ήδη βάλει, θα τους αναγκάσουν, να βάλουν κι άλλα χρήματα τα οποία στη συνέχεια θα τους τα κλέψουν κι αυτά όπως τα προηγούμενα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Το έργο είναι …κάντω όπως η Πειραιώς. Αλλά σε πολύ μεγαλύτερη διάσταση. Πρόκειται για καταλήστευση της περιουσίας των μετόχων της Alpha, από μία τράπεζα στην οποία δυστυχώς δεν βασιλεύει η ηθική, όπως σχεδόν σε καμία τράπεζα (πλην ίσως σε κάποιο βαθμό των κρατικών, οι οποίες όμως στο τέλος θα καταλήξουν κι αυτές να κάνουν τα ίδια προκειμένου να επιβιώσουν, είτε ως κρατικές είτε ως ιδιωτικές σε περίπτωση που ιδιωτικοποιηθούν). Είναι η περίφημη ελεύθερη λειτουργία των αγορών του Ανδριανόπουλου οι οποίες έχουν την ικανότητα να παίρνουν σωστές αποφάσεις και να αυτορυθμίζονται. Και να οδηγούν σε σωστές ενημερωμένες αποφάσεις και το επενδυτικό κοινό. Για όποιον έχει την παραμικρή αμφιβολία, προτείνω μια αναδρομή στο τι έγινε το 1999 και πόσος κόσμος καταστράφηκε από τα λαμόγια.

Οι μεγαλομέτοχοι της Alpha Bank το πιθανότερο είναι να παλέψουν να βγουν από την κρίση αλιεύοντας κεφάλαια από εκεί που υπάρχουν εν αφθονία, δηλαδή από τους ιδιώτες που θα χάνουν συνέχεια λεφτά και δεν θα καταλαβαίνουν τί έγινε. Μην ξεχνάμε ότι οι μεγαλομέτοχοι και οι managers κατευθύνουν τις εξελίξεις και οι ιδιώτες απλά ακολουθούν… Όμως, η δημιουργία ειδικού αποθεματικού, για να καλυφθούν οι ζημιές της τράπεζας που ισούνται με το 95% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου, ουδόλως απαλλάσσει την διοίκηση από τις τυχόν ευθύνες κακοδιαχείρισης. Με δεδομένο μάλιστα το μέγεθος των ποσών, και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών αυτών ήταν κρυμμένο στους παραποιημένους ισολογισμούς των προηγουμένων ετών, οι εν λόγω κύριοι/κυρίες πιθανότατα θα έπρεπε να είναι υπόλογοι εγκληματικών πράξεων που επισύρουν ποινές άνω της ισόβιας κάθειρξης…

Θα αναφερθεί άραγε κανένα οικονομικό ή άλλο μέσο ενημέρωσης σε όλα αυτά; Επί μία εβδομάδα πάντως δεν έχει ακουστεί ή γραφτεί το παραμικρό πουθενά. Θα υπάρξουν άραγε κάποιες πειστικές εξηγήσεις από την τράπεζα; Θα επέμβει μήπως κανένας εισαγγελέας να διερευνήσει ποιά η ευθύνη της διοίκησης της τράπεζας; Αλλά και των εποπτικών αρχών, ενδεχομένως; Ρητορικά τα ερωτήματα… κανείς δεν θα ελεγχθεί και δε θα πληρώσει για τίποτα, όπως δεν πλήρωσε κανείς και για το 1999.

γράφει ο Μιχάλης

από το apneagr

27 Αυγούστου 2011

Πλωτή μονάδα αφαλάτωσης: Πανεπιστήμιο Αιγαίου!



Και όμως μπορούν … αν θέλουν !!

Το μεγάλο πρόβλημα των περισσοτέρων νησιών του Αιγαίου είναι η λειψυδρία. Το πρόβλημα της έλλειψης νερού ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, γίνεται εντονότερο με την προσέλευση των τουριστών. Τα υδροφόρα πλοία (λίγα σε αριθμό) δίνουν προτεραιότητα στα ποιο κοσμικά, παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι τουρίστες “ανακαλύπτουν” τα μικρά νησιά, ιδίως της λεγόμενης άγονης γραμμής, λόγω ησυχίας αλλά και μικρότερου κόστους. Υπάρχει λύση σ’ αυτό το πρόβλημα; Ναι υπάρχει … και μάλιστα Ελληνική και βραβευμένη !!

KRATEROS PAP

Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Πλωτή μονάδα αφαλάτωσης: Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΛΩΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Βραβείο Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Καινοτομίας RegioStars 2008 Ερευνητικής Ομάδας του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Παρουσίαση της πλωτής μονάδας αφαλάτωσης από την Τηλεόραση του BBC

Ευρωπαϊκή διάκριση σε καινοτόμο σχέδιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου που προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και προωθεί την ανάπτυξη περιφερειακών οικονομιών με βάση τη γνώση.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις παρακάτω διευθύνσεις:

29.2.08 – Δελτίο Τύπου από το Τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια των RegioStars Awards βραβεύει καινοτόμα περιφερειακά σχέδια που προάγουν την βιώσιμη ανάπτυξη και προωθούν την ανάπτυξη περιφερειακών οικονομιών. Από τις 268 περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά 18 κράτη υπέβαλλαν 71 προτάσεις. Οι 26 από αυτές επελέγησαν από ανεξάρτητη επιτροπή Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων για την τελική φάση.

Η Ελληνική πρόταση που αφορά την ΠΛΩΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ που αναπτύχθηκε με επικεφαλής το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ήταν μεταξύ των προτάσεων που τιμήθηκαν, αφού έλαβε ειδική διάκριση της κριτικής επιτροπής. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του τμήματος Τμήματος Ναυτιλίας Καθηγητής Νικήτας Νικητάκος και ο Διδάκτωρ Θεόδωρος Λίλας (Διδάσκων 407/80).

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε η πρώτη στο κόσμο πλωτή πλατφόρμα που διαθέτει ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά συστήματα που παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται, ώστε η ενσωματωμένη μονάδα αφαλάτωσης να μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο, δίνοντας μια οικολογική λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας των νησιών.

Είναι σχεδιασμένη και κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένει «ακίνητη» κάτω από τις πλέον δύσκολες καιρικές συνθήκες (όπως στις πρόσφατες κακοκαιρίες με ισχυρούς ανέμους και υψηλά κύματα). Το σύστημα επίσης είναι 100% οικολογικό, αφού δεν χρησιμοποιεί καθόλου καύσιμα, ούτε χημικά για την επεξεργασία του θαλασσινού νερού. Η μονάδα είναι μεταφερόμενη που σημαίνει ότι κατασκευάζεται σε ναυπηγείο και ρυμουλκείται στο μέρος εγκατάστασης, ενώ εύκολα μπορεί να μεταφερθεί όπου απαιτηθεί.

Έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στο Αιγαίο εδώ και 9 μήνες, χωρίς να σταματήσει ή να παρουσιάσει κανένα πρόβλημα λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών, πράγμα που επιβεβαιώνει την επιτυχία του εγχειρήματος. Αυτό ανοίγει ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο που αφορά την εκμετάλλευση αιολικού δυναμικού στη θάλασσα, και μετά την επιτυχία του πιλοτικού συστήματος σχεδιάζεται η υλοποίηση μεγαλύτερου, το οποίο με οικολογικό τρόπο θα παράγει 1000000 λίτρα ποσίμου νερού την ημέρα με ελάχιστο κόστος

Η σημασία της διάκρισης της χώρας σε καινοτόμο τεχνολογικό επίπεδο είναι πολύ μεγάλη γιατί δείχνει την ικανότητα και τη δυναμική που έχουμε όταν συνεργαζόμαστε οργανωμένα και έχουμε σωστό στόχο. Τέλος δημιουργεί επιπλέον την υποχρέωση να μην αφήσουμε αναξιοποίητη την όποια τεχνολογική πρωτοπορία δημιουργούμε σαν χώρα.

Πλωτή οικολογική μονάδα αφαλάτωσης

Το έργο περιλαμβάνει το σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή ενός συστήματος αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος για την κάλυψη της ζήτησης νερού στα νησιά, που έχει ως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το ότι είναι πλωτό, αυτόνομο και καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – κατά κύριο λόγο την αιολική και, επικουρικά, την ηλιακή ενέργεια.

Η τοποθέτηση ανεμογεννήτριας πάνω στην πλωτή κατασκευή και η σύζευξή της με την μονάδα αφαλάτωσης προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων, όπως:

  • Μειωμένο κόστος σύνδεσης των μονάδων.
  • Δυνατότητα τοποθέτησης της μονάδας μακριά από κατοικημένες περιοχές.
  • Δυνατότητα μετακίνησης της μονάδας ανάλογα με την εποχιακή ζήτηση.
  • Μειωμένο κόστος υλοποίησης αφού ακόμα και μεγάλες μονάδες μπορούν να κατασκευαστούν σε μέρη με υποδομές (ναυπηγεία) και να μεταφερθούν σε μέρη λειτουργίας που δεν διαθέτουν απαραίτητα υποδομές για την κατασκευή τους.

Η ερευνητική δουλειά αντιμετώπισε επιτυχώς επιμέρους προβλήματα που σχετίζονται με τη βέλτιστη λειτουργία της μονάδας με μεταβλητή ενέργεια. Στα συστήματα που τροφοδοτούνται αποκλειστικά και μόνο από ΑΠΕ, η διαθέσιμη ισχύς είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη: δηλαδή, φυσάει πολύ έχουμε πολύ διαθέσιμη ισχύ, φυσάει λιγότερο έχουμε λιγότερη.

Σε συνθήκες, λοιπόν, μεταβαλλόμενης ενέργειας, με την πιλοτική λειτουργία του συστήματος έχουν επιβεβαιωθεί τα ερευνητικά αποτελέσματα και έχουν επιτευχθεί:

  • Όσον αφορά τη μονάδα αφαλάτωσης:

    - βέλτιστη ενεργειακή απόδοση,

    - μείωση του φαινόμενου των οργανικών και ανόργανων επικαθίσεων στις μεμβράνες
    - αύξηση του βαθμού απόδοσης του κύκλου λειτουργίας

    - λειτουργία χωρίς χημική επεξεργασία.

  • Όσον αφορά την πλωτή κατασκευή:

    - καλή συμπεριφορά σε διάφορες καιρικές συνθήκες ανέμου και κυματισμού.
    - συμμόρφωση με όλους τους κανονισμούς και συμβατότητα με τις σχετικές προδιαγραφές που αφορούν πλωτές κατασκευές,

    - παρακολούθηση από Νηογνώμονα και νηολόγηση.

  • Όσον αφορά την ενεργειακή διασύνδεση: ευέλικτη και αξιόπιστη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της διαδικασίας αποκλειστικά και μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Όσον αφορά τη συνολική λειτουργία του συστήματος: πλήρως αυτοματοποιημένο και τηλε – παρακολουθούμενο, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη ανθρώπων πάνω στην πλωτή μονάδα (ούτε εξειδικευμένου προσωπικού στα μικρά νησιά).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε πλοία υπάρχουν μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες όμως τροφοδοτούνται από γεννήτριες Diesel, χρησιμοποιούν δηλαδή ενέργεια από πηγές που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «φιλικές» και έχουν, βέβαια, υψηλό κόστος λειτουργίας. Επίσης, υπάρχουν και μονάδες αφαλάτωσης, που είναι σταθερές και εκμεταλλεύονται για τη λειτουργία τους την αιολική ενέργεια (π.χ. μεγάλες μονάδες στα Κανάρια νησιά, μια μικρή πιλοτική στη Θηρασιά κλπ). Λειτουργικές πλωτές ανεμογεννήτριες δεν υπάρχουν, και ειδικότερα τέτοιες που να συνδυάζονται με άμεση χρησιμοποίηση της παραγόμενης ενέργειας από σύστημα αφαλάτωσης.

Η καινοτομία της παρούσας πλωτής μονάδας αφαλάτωσης έγκειται στο συνδυασμό σε ένα πλωτό μέσο μίας μονάδας αφαλάτωσης και μιας ανεμογεννήτριας, η οποία παρέχει άμεσα την ενέργεια που χρειάζεται η πρώτη. Έτσι, αυτομάτως, η πλωτή μονάδα μετατρέπεται σε αυτόνομη ενεργειακά και φιλική στο περιβάλλον και έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ευέλικτα, δηλαδή οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη πόσιμου νερού, σε νησιά αλλά και στα παραθαλάσσια κομμάτια της ηπειρωτικής χώρας.

Ο χαρακτηρισμός του έργου ως «καλή πρακτική» συνίσταται στο ότι:

  • ολοκληρώθηκε μέσω αποτελεσματικής συνεργασίας και συντονισμού φορέων με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο, προερχόμενων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,
  • παράγει πόσιμο νερό με έναν καινοτόμο τρόπο: με κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της διαδικασίας αποκλειστικά και μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική),
  • επιλύει με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο το κρίσιμο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά νησιά,
  • είναι ενεργειακά αυτόνομο, χάρη στην ανεμογεννήτρια που την υποστηρίζει,
  • είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και τηλε-παρακολουθούμενο, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη ανθρώπων πάνω στην πλωτή μονάδα (ούτε εξειδικευμένου προσωπικού στα μικρά νησιά, που ούτως ή άλλως δεν υπάρχει),
  • έχει ελαχιστοποιημένα κόστη λειτουργίας και συντήρησης,
  • δεν αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον,
  • μπορεί να δώσει λύση στην έλλειψη νερού όπου και όταν χρειασθεί, χάρη στη δυνατότητά της μονάδας να μετακινείται και
  • το αποτέλεσμα του έργου είναι άμεσα αξιοποιήσιμο και οικονομικά βιώσιμο.
Η Επιτροπή του διαγωνισμού των Βραβείων RegioStars 2008 που αφορούν την επιβράβευση των πιο καινοτόμων περιφερειακών σχεδίων της Ευρώπης απένειμε Ειδική Μνεία στο έργο «Πλωτή, αυτόνομη και φιλική για το περιβάλλον μονάδα αφαλάτωσης, Νότιο Αιγαίο, Ελλάδα»

Δείτε ΕΔΩ την βράβευση.

πηγή


Δείτε οπωσδήποτε το VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=GTuh2wIz32M

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Λύση στη λειψυδρία: Πλωτή Μονάδα Αφαλάτωσης

Έτοιμη είναι η πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που κατασκευάσθηκε από Έλληνες επιστήμονες, με στόχο να προσφέρει λύση στο πρόβλημα υδροδότησης των ελληνικών νησιών. Ωστόσο, η αξιοποίησή της δεν έχει αρχίσει, καθώς αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά από τα συναρμόδια υπουργεία, προφανώς λόγω υψηλού κόστους. Για την ιδέα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οργανισμοί του εξωτερικού. Η ιδέα της πλωτής μονάδας αφαλάτωσης γεννήθηκε από την προσωπική εμπειρία των ίδιων των ανθρώπων που τη σχεδίασαν, όταν στη διάρκεια των διακοπών τους τα καλοκαίρια σε κάποια μικρά νησιά του Αιγαίου έζησαν την έλλειψη νερού. Οι τρεις φίλοι διαπίστωσαν ότι νησιά όπως η Μήλος, η Κίμωλος, η Σύμη, η Χάλκη, η Ηρακλειά, η Σχοινούσσα, ακόμη και η Πάτμος, βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος του πλαστικού μπουκαλιού και της μεταφοράς νερού με υδροφόρες από αλλού, λύσεις που κοστίζουν. Τα μόνα έργα που υπάρχουν είναι μικρές δεξαμενές, η απόδοση των οποίων εξαρτάται από το αν και πόσο θα βρέξει, ενώ μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού απουσιάζουν αφού το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ψηλό.

Ήταν επομένως θέμα χρόνου κάποιοι να συλλάβουν την ιδέα της δημιουργίας μιας πλωτής μονάδας αφαλάτωσης που να μεταφέρεται παντού και να χρησιμοποιεί για τη λειτουργία της μόνο Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: τον άνεμο για την κυρίως λειτουργία του πλωτού εργοστασίου με μια μικρή ανεμογεννήτρια των 30 κιλοβάτ και επικουρικά τον ήλιο για την ηλεκτροδότηση των συστημάτων ελέγχου και τηλεχειρισμού του. Το 2002 οι Νικήτας Νικητάκος και Θεόδωρος Λίλας, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μαζί με τον Νάσο Βατίστα, ηλεκτρολόγο- μηχανικό, άρχισαν να σχεδιάζουν το έργο. Όσο πρωτότυπη και να ήταν η ιδέα τους όμως, αλλά τόσο δύσκολη αποδείχθηκε η υλοποίησή της.

Το πρόβλημα της ανεμογεννήτριας

Έπρεπε να δοθούν καινοτόμες λύσεις σε πολλά προβλήματα, όπως η πλωτή κατασκευή με την ενσωματωμένη ανεμογεννήτρια (που όμοιά της δεν είχε ξαναγίνει έως τότε), να σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε τα Μπωφόρ του Αιγαίου να μην επηρεάζουν τη λειτουργία της. Να παραμένει σταθερή ακόμη και με 12 Μπωφόρ και να δουλεύει η ανεμογεννήτρια χωρίς να επιβαρύνεται η αντοχή της. Σχεδιάστηκε έτσι μια στιβαρή κατασκευή, με κατάλληλη κατανομή των βαρών και σωστές αγκυρώσεις. Έπρεπε επίσης να βρεθεί ένας τρόπος με τον οποίο να αποτρέπουν μικροοργανισμούς να επικάθονται πάνω στις μεμβράνες αφαλάτωσης, ώστε να μη χρειάζεται για την καταστροφή τους να γίνεται χρήση χημικών τα οποία εν συνεχεία αποβάλλονται στη θάλασσα, μολύνοντάς την. Άλλη πρόκληση ήταν να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μην απαιτείται πάνω στη μονάδα η παρουσία προσωπικού (επομένως, έπρεπε να λειτουργεί αυτόματα και να ελέγχεται με τηλεχειρισμό), καθώς επίσης να αποφευχθούν τυχόν παρεμβάσεις στο νησί, γι΄ αυτό και επελέγη η λύση της πλωτής μονάδας. Όλα αυτά τελικώς επιτεύχθηκαν.

Η πιλοτική μονάδα κατασκευάστηκε στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, της δόθηκε το μυθολογικό όνομα «Υδριάδα» και το καλοκαίρι του 2007 ρυμουλκήθηκε και αγκυροβόλησε έξω από το λιμάνι της Ηρακλειάς, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Έχει δυνατότητα παραγωγής 70 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως- ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες 250 ατόμων-, είναι ενεργειακά αυτόνομη ενώ διαθέτει σύστημα αυτόματου ελέγχου μέσω GΡRS για την παρακολούθηση και τον τηλεχειρισμό της. Όσο για το φωτοβολταϊκό σύστημα με το οποίο είναι εφοδιασμένη, αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει ως εναλλακτική πηγή τα συστήματα ελέγχου- τηλεχειρισμού σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την ανεμογεννήτρια.

Δισταγμός στην Ελλάδα, ενδιαφέρον από εξωτερικό.

Το πείραμα πέτυχε, όμως παρά τα αρχικά εύσημα που πήρε μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία δεν έχει μετουσιώσει το ενδιαφέρον της σε έμπρακτο αποτέλεσμα αξιοποίησης του έργου. Η ιδέα της πλωτής μονάδας αφαλάτωσης ως λύσης για τα άνυδρα νησιά αντιμετωπίζεται διστακτικά από τα αρμόδια υπουργεία, μάλλον γιατί θεωρούν ότι το κόστος της είναι υψηλό. Μια επίγεια μονάδα αφαλάτωσης παραγωγής 1.000 κ.μ. νερού ημερησίως κοστίζει 1 εκατ. ευρώ, ενώ μια αντίστοιχη πλωτή στοιχίζει γύρω στα 4 εκατ. ευρώ. Με τη διαφορά ότι στο κόστος αυτό δεν συνυπολογίζεται η δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα. Σε βάθος δεκαετίας για την παραγωγή 3,5 εκατ. κ.μ. νερού ετησίως, το κόστος του ηλεκτρισμού για τη μεν επίγεια ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ, ενώ για την πλωτή είναι μηδενικό.

Αυτά ίσως τα στοιχεία μαζί με τα άλλα της πλεονεκτήματα φαίνεται ότι συνυπολόγισαν επιχειρήσεις και οργανισμοί ύδρευσης του εξωτερικού, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ελληνική πατέντα της οικολογικής αφαλάτωσης μέσω πλωτής μονάδας.

Δεδομένου του ξένου ενδιαφέροντος, οι εμπνευστές της μονάδας άρχισαν να σχεδιάζουν ένα πλωτό εργοστάσιο αφαλάτωσης με διπλάσιες διαστάσεις από το πρώτο. Σαράντα μέτρων μήκους και 40 μέτρων πλάτους (αντί για 20 Χ 20 του σημερινού), με δυνατότητα παραγωγής 1.000 κ.μ. νερού ημερησίως- ποσότητα ικανή να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες 5.000 ατόμων- το έργο θα κοστίσει 4 εκατ. ευρώ.

Η πιλοτική μονάδα κατασκευάστηκε στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, της δόθηκε το μυθολογικό όνομα «Υδριάδα» και το καλοκαίρι του 2007 ρυμουλκήθηκε και αγκυροβόλησε έξω από το λιμάνι της Ηρακλειάς, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα

Έχει δυνατότητα παραγωγής 70 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 250 ατόμων

Ιδανικό το Αιγαίο για τέτοιες εγκαταστάσεις

Το Κυπριακό Δημόσιο, λόγω της μόνιμης ανομβρίας που ταλαιπωρεί το νησί, προσανατολίζεται στην κατασκευή πολλών και μεγάλων πλωτών μονάδων αφαλάτωσης για παροχή νερού 20.000-30.000 κυβικών μέτρων την ημέρα. «Θα μιλάμε στην ουσία για ένα πλωτό αιολικό πάρκο, κόστους 80 εκατ.

ευρώ» λέει ο ηλεκτρολόγος- μηχανικός Νάσος Βατίστας, ιδρυτικό μέλος της ομάδας Εcowindwater. Αν και κάποιοι θεωρούν ότι η συζήτηση για τη δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων στο Αιγαίο είναι ακόμη πρώιμη, κάποιοι άλλοι, όπως η ομάδα Εcowindwater, θεωρούν πως το Αιγαίο είναι ιδανικό για κάτι τέτοιο και πως η ημέρα που θα γίνει εφικτή μια τέτοια λύση δεν είναι μακριά. Κατασκευάζοντας πλωτές ανεμογεννήτριες οι οποίες θα αγκυρώνονται σε βάθη μεγαλύτερα από τα 100 μέτρα- και επομένως δεν θα είναι ορατές από τις ακτές- θα ξεπεραστούν οι αντιδράσεις όσων διαμαρτύρονται για την αισθητική ρύπανση των ακτών. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα είθισται να αναπτύσσονται σε χώρες με πολλά αβαθή σημεία, όπως στη Βόρεια Θάλασσα, σε κοντινές αποστάσεις από την ακτή και σε βάθη 30-40 μέτρων.

ΠΗΓΗ: tanea.gr (2009)

από το Meganisi news