Σελίδες
17 Ιουνίου 2011
Αρχή στρατηγικού τουρισμού.
Οι αρχές του στρατηγικού τουρισμού βασίζονται στην εξής ιδέα: ο τουρισμός δεν είναι απλώς ένα χάσιμο χρόνου, είναι και ο στόχος του πολιτισμού. Ακολουθεί το νοητικό σχήμα της συνύπαρξης και αναδεικνύει το κενό της ύπαρξης δίχως μαρτυρία. Ο τουρισμός δεν είναι το ταξίδι, είναι ο ερχομός. Η δομή του βασίζεται στην έννοια της επιστροφής. Έχει ως υπόβαθρο και μία σκακιστική κατάσταση του Rundlauf. Η επαναφορά στην αρχική θέση με στρατηγικό όφελος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τουρισμός είναι κύκλωμα κι όχι ένα μονοπάτι. Δεν είναι μια χωρική πορεία, αφού επανέρχεται το όλο θέμα είναι χρονικό. Ο τουρισμός συνοδεύεται από το χρόνο, διότι είναι και μια ανθρώπινη ανακάλυψη. Γι' αυτό το λόγο ακολουθεί μια στρατηγική. Όταν δεν αντιλαμβανόμαστε αυτό το πεδίο δράσης, έχουμε την εντύπωση ότι ακολουθεί πιστά και αποκλειστικά οικονομικές οδηγίες και γι' αυτό ποντάρουμε λανθασμένα στον μαζικό τουρισμό, ο οποίος δεν έχει ανάγκη από ποιότητα. Μόνο που η έλλειψη ποιότητας παράγει κορεσμό και αυτό έχει οικονομικές συνέπειες. Διότι άθελά του ο τουρίστας συγκρίνει το γνωστό με το άγνωστο κι αν αυτά είναι του ίδιου τύπου, αφού ο τελικός του στόχος είναι ούτως ή άλλως η επιστροφή γιατί να κάνει το ταξίδι, εφόσον το οικονομικό κόστος δεν του προσφέρει την ελάχιστη ποιοτική αλλαγή. Αναζητά την αλλαγή για να βρει τον εαυτό του. Όμως στην περίπτωση που υπάρχει η αλλαγή, αλλάζει και ο ίδιος.
Με άλλα λόγια ο τουρισμός ως πράξη είναι μια αλλαγή φάσης κι αν αυτή δεν υπάρξει τότε χάνει το νόημά του. Στην πατρίδα μας ποντάρουμε για χρόνια πάνω στον μαζικό τουρισμό λόγω ευκολίας, δίχως να προσέξουμε αν ο τουρίστας θα θέλει να ξανακάνει ένα νέο κύκλωμα και η επιλογή των νησιών ήταν αποκλειστικά ένας συνδυασμός που ελαχιστοποιεί μερικές παραμέτρους όπως είναι ο ήλιος, η θάλασσα, ο κόσμος κι η διασκέδαση σε σχέση με το οικονομικό κόστος και μόνο. Από την άλλη, εμφανίστηκε η έννοια της άγονης γραμμής, η οποία δεν επιτρέπει πια το κύκλωμα και την επαναφορά. Η γραμμική προσέγγιση της πολυκυκλικότητας του τουρισμού προκάλεσε την κατάρρευση του όλου συστήματος. Κι ενώ υπάρχουν πλέον δεδομένα, τα οποία αποδεικνύουν τη μη ορθότητα αυτής της προσέγγισης, έχουμε πολλούς υποστηρικτές του μαζικού τουρισμού με άλλο τρόπο.
Τα νησιά μας δεν είναι μόνο χώρος παραθερισμού. Δημιουργήθηκαν ιστορικά ως ανθρώπινες οντότητες διότι υλοποιήθηκαν γεγονότα που άλλαξαν την πραγματικότητα. Με άλλα λόγια και πρακτικά πρέπει να υπάρχουν γεγονότα μέσα στο χρόνο, τα οποία προκαλούν μία αλλαγή φάσης όχι μέσα στο χώρο, αλλά μέσα στον χρόνο, δηλαδή εκεί που ζει ο τουρίστας την ώρα του ταξιδιού του. Κι αν δεν έχουμε ξεναγούς και υποδομές οι οποίοι να υποστηρίζουν αυτά τα γεγονότα, τότε η έννοια της άγονης γραμμής θα γενικευτεί και θα μετατραπεί σε άγονο δίκτυο.
πηγή
* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.
1 σχόλιο:
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.
Πόσες φορές ακούγαμε τους μεγαλυτέρους μας που έλεγαν για τον αλητοτουρισμό, σακίδιο και ξυπολυσιά. Θα μου πείτε δεν έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν ; Κανείς δεν λέει ΟΧΙ. Αλλά να μοιάζει με κάτι σαν αυτοσκοπός κράτους, είναι άλλο πράγμα. Εδώ πρώτα τα αγόρια μας, ακολούθησαν τον φτηνό τρόπο παρουσίασης τους, σαν τους διασημότερους φτηνοζιγκολό των τρομερών εραστών πασών γαιών και θαλασσών, τους Nick the Greek. Δεν λέω καλό το αστείο, αλλά η έλλειψη σοβαρότητας δημιουργεί ανυπέρβλητα χάσματα και αποστασίες. Με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.
ΑπάντησηΔιαγραφή¨Οσο για τους τουριστικούς αντιπροσώπους, δεν μπορώ να πω φρόντιζαν πάντα για φτηνά πακέτα Τσάρτερς για τις διακοπές των ξένων και οι δύστυχοι ¨Ελληνες έπρεπε να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους με τα θαλασσοδάνεια και που θα ήταν οι μόνοι που θα πλήρωναν στο κάτω κάτω της γραφής λογαριασμούς, λόγω ταμπεραμέντου !
¨Οσο για σεβασμό προς τον Έλληνα έναντι του Ξένου, αφήστε τα καλλίτερα να μην τα πω.
Παλαιότερα βέβαια, οι ξένοι πλήρωναν την Greek salad για χρυσάφι. Φαίνεται το καταλάβανε και βρήκαν τρόπους να πηγαίνουν πχ. στην Ρόδο ή στην Κέρκυρα με πάμφθηνα πακέτα. Τα αποτελέσματα τα είδαμε από τους ξένους και τις εκτροπές τους.
Πάντως είχαμε καταφέρει να γίνουμε γνωστοί από τότε ως διάσημοι κλέφτες και σαλτιμπάγκοι .
Που λειτουργούσαν κατά τον ίδιο τρόπο μέσα στην κοινωνία, κλέβοντας στο ζύγι και άλλα τραγελαφικά. Ε σήμερα λοιπόν αντιμετωπίζουμε αυτήν την κοινωνία που ανεχθήκαμε όλοι μας αναγκαστικά μέσα από το δομημένο έντεχνα δυσκίνητο κράτος, να βλέπουμε την προβολή μας σαν καθρέπτη, στα πρόσωπα άλλων , μιάς κατά πολύ μικρότερης κοινωνίας που θέλει να επιβάλει, όλα αυτά που ανεχόμασταν να γίνονται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.
Καλά τα λέει ο Κος Λυγερός, αλλά θα πρέπει να μας εξηγήσει, τι μορφής κατάρτιση θα έχουν οι ξεναγοί ; Ποιά ιστορική αλήθεια θα φανερώνουν ;
Φρόντισαν πάντως όλοι οι Εθνοσωτήρες μας, μετά την ίδρυση αυτού του ταλαιπωρημένου κράτους, να αποδομίσουν, με έλλειμμα ευθύνης, μια Παγκόσμια κληρονομιά, και αν δεν σας αρέσει έτσι, τής κατά δικής μας κληρονομιάς, σαν το μαντήλι της γιαγιάς μεσ' το σεντούκι, άλλοτε να ρημάζει, άλλοτε να παραχώνετε όλο και πιό βαθιά πχ. Ολυμπιακοί Αγώνες (τρομάρα μας) , άλλοτε να χαντακώνετε μέσα σε υγρά υπόγεια, ξεχασμένα στην λήθη του χρόνου και της ανυπαρξίας και άλλοτε να τα έχει σκεπάσει ο χρόνος για να τα προστατέψει, ώστε να τα βρουν άλλοι πιό άξιοι από εμάς μιά μέρα.
Μια ανεκτίμητη Εθνική περιουσία, που αν λίγο να είχαν δώσει προσοχή και μερικά χρήματα που έβαλαν στις τσέπες τους, έτσι σαν φιλάνθρωποι για το καλό αυτού του τόπου, ποτέ δεν θα φτάναμε ως εδώ. Ας αφήσουμε ¨οοοοολα τα υπόλοιπα.
Το τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, που είναι μία από τις Δελφικές εντολές, σημαίνει πως όταν έχεις την δύναμη να τιμάς τους γονείς σου, τότε μπορείς να τιμάς όλους τους προγόνους σου που ήταν οι πατεράδες και παπούδες των δικών σου και γίνανε μετά το ίδιο για σένα.
¨Οποιος θεωρεί τον εαυτό του μοναδικό, που ξεφύτρωσε από το πουθενά, τότε τον τρώει το μαύρο σκοτάδι, αφού από την ανυπαρξία ήλθε και στην ανυπαρξία πάει !