Σελίδες

24 Μαρτίου 2011

ΧΑΓΗ Ωρα Μηδέν.....

Ξεκίνησε χθες το πρωί, η ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μετά την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, που έγινε τις 17 Νοεμβρίου του 2008, επειδή η «Ελλάδα άσκησε Βέτο» στην ένταξη της στο NATO τον Απρίλιο του 2008 σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην προσφυγή και παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών του 1995. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι που αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα και φαίνεται πως αποφασίζει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, ευελπιστεί σε μια θετική έκβαση, κάτι που είναι φυσικά το επιδιωκόμενο για την γειτονική χώρα, δεν είναι όμως μια εύκολη υπόθεση.

Στα Σκόπια από διαρροές του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δημιουργείται κλίμα και έτσι υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την «τελική μάχη». Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως…

η «ΠΓΔΜ» διαθέτει στέρεα νομικά επιχειρήματα, τα οποία θα παρουσιάσει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ωστόσο, η τελική απόφαση εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δικαστηρίου και κανείς δε δύναται να την προκαταλαμβάνει.

Σύμφωνα με τα σκοπιανά δημοσιεύματα, κατά την προηγούμενη περίοδο υπήρξαν εντατικές προετοιμασίες, στο πλαίσιο των οποίων η νομική ομάδα της ΠΓΔΜ είχε διαβουλεύσεις σε Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία, απ’ όπου προέρχονται οι δύο ξένοι ειδικοί της νομικής ομάδας της ΠΓΔΜ

Όμως και η ελληνική πλευρά είναι καλά προετοιμασμένη. Καταρχάς, στο απαντητικό Μνημόνιο που έχει κατατεθεί στο Δραστήριο της Χάγης απορρίπτεται η παραβίαση του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 λόγω της αντίρρησης της Αθήνας στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο NATO. Η ελληνική πλευρά εξηγεί πως ελήφθη ομόφωνη απόφαση στο Βουκουρέστι να μην ενταχθούν τα Σκόπια οτπν Ατλαντική Συμμαχία προτού επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχει στη διάθεση της ισχυρά νομικά επιχειρήματα τα οποία αποδεικνύουν σωρεία παραβιάσεων από τα ίδια τα Σκόπια της ενδιάμεσης συμφωνίας, όπως και κινήσεις προπαγανδιστικού χαρακτήρα.

Η ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ξεκινά με την προφορική παρουσίαση των επιχειρημάτων της ΠΓΔΜ, στις 21 και 22 Μαρτίου, που ουσιαστικά αποτελεί ανάγνωση του εγγράφου που έχει ετοιμάσει η ΠΓΔΜ, μετά την ολοκλήρωση των δύο κύκλων έγγραφης παρουσίασης των επιχειρημάτων των δύο πλευρών. Μετά την προφορική παρουσίαση των επιχειρημάτων της ΠΓΔΜ. στις 24 και 25 Μαρτίου η Ελλάδα θα παρουσιάσει προφορικά τα επιχειρήματά της.

Ο δεύτερος γύρος τπς ακροαματικής διαδικασίας θα συνεχιστεί στις 28 Μαρτίου με τον διάρκειας τριών ωρών καταληκτικό λόγο της ΠΓΔΜ ενώ τα τελικά αντεπιχειρήματα της Ελλάδας θα ακουστούν στις 30 Μαρτίου. Πληροφορίες θέλουν ότι οι τελικοί ομιλητές από πλευράς ΠΓΔΜ να είναι ο ΥΠΕΞ Μιλόσοσκι, ενώ από Ελληνικής ο Πρέσβης που προΐσταται της Ελληνικής ομάδας. Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής πρακτική, η ετυμηγορία του Δικαστηρίου προκύπτει μετά από έξι περίπου μήνες. Η ΠΓΔΜ αναμένει πως το Δικαστήριο θα αποφανθεί επί της υπόθεσης το αργότερο μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σημειώνω ότι η όλη ακροαματική διαδικασία θα ανεβαίνει στο ιστολόγιο του Δικαστηρίου της Χάγης(http://www.icj-cij.org/), οπτικοαουστικά σχεδόν την ίδια μέρα και εγγράφως με την απομαγνητοφώνηση. Όλο αυτό τον καιρό πολλά γράφτηκαν, πολλά λέγονται, και πολλά θα ειπωθούν. Ας είμαστε προσεκτικοί στο τι είμαστε αποδέκτες.

http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2011/03/blog-post_21.html

Ας ελπίσουμε ότι το ελληνικό

Ας ελπίσουμε ότι το ελληνικό νομικό σώμα θα προσκομίσει τα
καλύτερα τεκμήρια για να δείξει ότι τα Σκόπια και όχι η
Ελλάδα παραβίασε την ενδιαμέση συμφωνία του 1995 και χρησιμοποίησε τις επαφές τους για άσκηση αλυτρωτικής πολιτικής σε βάρος της Β.Ελλάδος.

Μόνο με αυτή την τακτική θα έχουμε ελπίδες να κερδίσουμε τη
δίκη και να ελπίζουμε ότι έστω και στο παρά πέντε θα κερδίσουμε τη μάχη του ονόματος και θα αποτρέψουμε την
επισημοποίηση ζητήματος “Μακεδονικής” μειονότητας.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδοτης

http://www.antibaro.gr/node/2862

από το Geopolitics & Daily News

Τι είπαν μέχρι τώρα (πρώτη μέρα) οι δικηγόροι των σκοπιανών στη Χάγη…

Ο Bρετανός καθηγητής Φίλιπ Σαντς/ Philip Sands, ο οποίος είναι μέλος της σκοπιανής νομικής ομάδας, υπενθύμισε το ιστορικό της δημιουργίας του σκοπιανού κράτους το 1944.

«Το κράτος που ονομάζεται σήμερα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ήταν γνωστό ως Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας και ως Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του ονομάστηκε ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, το 1991», είπε ο Σάντς.

«Περισσότερες από πέντε δεκαετίες, δηλαδή περισσότερα από 50 χρόνια, ο κατηγορούμενος δεν είχε αντιρρήσεις για το όνομα του ενάγοντος» υποστήριξε ο Βρετανός νομικός.

Επίσης ο Τζον Δ. Μάρφι, /J. Murphy, ο οποίος είναι και αυτός μέλος της σκοπιανής νομικής ομάδας, δήλωσε, ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι άλλη χώρα, εκτός από την Ελλάδα, ήταν αντίθετη στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Στο τέλος του 2007 και στις αρχές του 2008, ο κατηγορούμενος, άρχισε μια άγρια και συστηματική εκστρατεία κατά της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μόνο και μόνο, γιατί δεν είχε επιλυθεί η διαφορά με το όνομα», είπε ο Μάρφι.

«Πέρα από την ενδιάμεση συμφωνία, η Ελλάδα δήλωσε ότι θα προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα». Ο Μάρφι αναφέρθηκε σε ομιλία του Έλληνα, τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, τον Απρίλιο του 2008, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

«Αποφασίσαμε ομόφωνα, η Αλβανία και η Κροατία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Λόγω του ελληνικού βέτο η FYROM δεν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ. Είπαμε σε όλους, με κάθε δυνατό τρόπο, ότι η αποτυχία επίλυσης της διαφοράς, θα εμπόδιζε την ένταξή τους στη Συμμαχία. Και αυτό κάναμε», ανέφερε ο Μάρφι επικαλούμενος μέρος της ομιλίας Καραμανλή, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Η Σκοπιανή ομάδα θα συνεχίσει ν αναπτύσσει τα επιχειρήματά της μέχρι και αύριο. Μετά στις 24 και 25 Μαρτίου η ελληνική πλευρά θα πρέπει να θέσει τα αντεπιχειρήματά της.

Στη δεύτερη φάση, στις 28 Μαρτίου, η νομική ομάδα που θα εκπροσωπήσει την πΓΔΜ, θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει προφορικά στους ελληνικούς ισχυρισμούς. Η ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου και η τελευταία λέξη θα είναι της ελληνικής πλευράς.

Τίτλος: «Хаг – Караманлис го призна ветото од Букурешт»

Δημοσίευση: ИНПРЕС

Βαλκανικό Περισκόπιο – Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

από το Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.