Με το άκουσμα της είδησης, ξέφρενοι πανηγυρισμοί σημειώθηκαν στο Κάιρο από χιλιάδες ανθρώπους στην κατάμεστη πλατεία Ταχρίρ.
Την παραίτηση Μουμπάρακ ανακοίνωσε μέσω κρατικής τηλεόρασης ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν«Εις το όνομα του Θεού, του ευσπλαχνούς και του ελεήμονος, η Αίγυπτος θα προχωρήσει μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ο Πρόεδρος Μουμπάρακ αποφάσισε να παραιτηθεί και αναθέτει στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο την διοίκηση της χώρας. Ας μας βοηθήσει ο Θεός», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σουλεϊμάν.
Πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι στην πλατεία Ταχρίρ, κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και πλακάτ, ζητωκραύγαζαν "Ο λαός έριξε το καθεστώς", "Νικήσαμε", "Είμαστε ελεύθεροι" σε ένα ξέσπασμα χαράς και ικανοποίησης.
Οσο για τον επί 30 χρόνια κυρίαρχο της Αιγύπτου, έχει μετακομίσει προς το παρόν με την οικογένειά του στο θέρετρο Σαρμ-Ελ-Σέιχ και προετοιμάζει τα επόμενα βήματά του.
Ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο, Χόσαμ Μπαντράουι, που διορίστηκε πριν από λίγες ημέρες, υπέβαλε κι εκείνος την παραίτησή του, τονίζοντας ότι η Αίγυπτος χρειάζεται νέα κόμματα. "Πρόκειται για την παραίτησή μου τόσο από τη θέση μου όσο και από το κόμμα" δήλωσε ο Μπαντράουι μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαγιάτ.
«Η σύσταση νέων κομμάτων με νέο τρόπο που θα αντικατοπτρίζουν νέες σκέψεις και ιδέες είναι κάτι πολύ καλό για την κοινωνία τώρα, στο παρόν στάδιο», πρόσθεσε.
Επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου θα είναι ο υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι.
Το Al Arabiya ανέφερε ότι το Συμβούλιο θα αποπέμψει το υπουργικό συμβούλιο, την Άνω και την Κάτω Βουλή και θα κυβερνήσει με τον επικεφαλής του συνταγματικού συμβουλίου. Προσθέτει ότι οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται.
Αδελφοί Μουσουλμάνοι: Η εξουσία στους πολιτικούς
Η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Μουμπάρακ και την ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο, ζήτησαν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.
"Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης" ανέφερε ο Ρασάντ Μπαγιούμι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Αδελφών Μουσουλμάνων.
"Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται την ελευθερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πολιτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες μέχρι ότου διενεργηθούν ελεύθερες, δίκαιες εκλογές υπό πλήρη διαφάνεια" πρόσθεσε.
"Περιμέναμε για δεκαετίες αυτή την ημέρα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το στρατό για να προετοιμάσουμε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Περιμένω με ανυπομονησία τη μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας ο στρατός θα μοιράζεται την εξουσία με το λαό", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο Ρόιτερς.
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο αιγύπτιος Αμρ Μούσα, δήλωσε από τη μεριά του ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα του θα επιλέξει το σωστό δρόμο.
"Είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλέξουμε το σωστό δρόμο για την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό", επεσήμανε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ενώ πρόσθεσε ότι η παραίτηση του Μουμπάρακ σημαίνει ότι "καταφέραμε αυτό που επιθυμούσε ο λαός".
Ο Ουάελ Γόνεμ, το στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google που συνελήφθη και κρατήθηκε επί πολλές ημέρες από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επειδή συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έγραψε σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter: "Συγχαρητήρια στην Αίγυπτο, ο εγκληματίας έφυγε από το μέγαρο".
Και η Χαμάς χαιρέτισε σήμερα την παραίτηση του Μουμπάρακ ως "την αρχή της νίκης της επανάστασης", την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσονται σκηνές πανηγυρισμών.
"Θεωρούμε την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ ως την ανακοίνωση της αρχής της νίκης της αιγυπτιακής επανάστασης, όλες τις διεκδικήσεις της οποίας υποστηρίζουμε", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάμι Αμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς.
"Καλούμε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αποφασίσει άμεσα την άρση της πολιορκίας της Γάζας και το άνοιγμα του αιγυπτιακού περάσματος" της Ράφα, πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση του Κατάρ χαρακτήρισε τη μεταβίβαση της εξουσίας στο στρατιωτικό συμβούλιο ένα θετικό βήμα.
"Είναι ένα θετικό, σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού που επιθυμεί τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσες και μία αξιοπρεπή ζωή", αναφέρει η ανακοίνωση του βασιλικού συμβουλίου του εμίρη.
πηγή ΕΘΝΟΣ
ΣΧΟΛΙΟ
Εμπρός στον δρόμο που χάραξαν οι Αιγύπτιοι.....
Να τελειώνουμε κι εμείς από το χειρότερο καθεστώς που γεννήθηκε μετά από 30 χρόνια πολιτικής διαφθοράς.....και προδοσίας.
Γιατί αδέρφια ήταν επόμενο.
Πρίν βγεί ο ήλιος έρχεται η χειρότερη μπόρα...... αυτή που ζούμε τώρα.
Το πλέον ληστρικό και προδοτικο καθεστώς που διαλύει την ελληνική κοινωνία έχει καταφέρει μέσα σε 1,5 χρόνο να κάνει όσα τρομακτικά δεν μπόρεσαν επί 30 χρόνια οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις που προηγήθηκαν....
Τι να πιάσουμε;
Παιδεία; Οικονομία; Εθνικά θέματα; Δημόσια διοίκηση; Κοινωνικές παροχές; Λαθρομετανάστευση; Εργασιακά θέματα;
Σε όλα προδοσία και ανθελληνισμός....
Πάντος να Κάτι Ευχάριστο! Μακάρι και η Ελλάδα μας να Ξυπνήσει Κάποια Στιγμή!
ΑπάντησηΔιαγραφή