Σελίδες

17 Απριλίου 2010

Κλείνουν ένα-ένα τα αεροδρόμια και οι εναέριοι χώροι των Ευρωπαϊκών κρατών. Η ηφαιστειακή στάχτη έρχεται στα Βαλκάνια.....

Και σημερα Σάββατο, αναμένεται να συνεχιστούν τα προβλήματα στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές, εξαιτίας του νέφους ηφαιστειακής στάχτης που δημιούργησε η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιουκούλ, στην Ισλανδία. Περίπου 17.000 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα στη βόρεια και δυτική Ευρώπη, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες σε όλο τον κόσμο ταλαιπωρούνται λόγω ακυρώσεων και ματαιώσεων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ηφαίστειο εξακολουθεί να εκρήγνυται, αλλά παράγεται λιγότερη στάχτη, ενώ όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι το σύννεφο της ηφαιστειακής στάχτης συνεχίζει να κινείται ανατολικά και νοτιοανατολικά και η επίδρασή του θα συνεχιστεί τις επόμενες 24 ώρες.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol, οι στάχτες αναμένεται να εξαπλωθούν από τη νότια Γαλλία στη βόρεια Ιταλία και τα Βαλκάνια.

Από τις περίπου 300 υπερατλαντικές πτήσεις, σχεδόν 120 κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί. Κλειστός παραμένει ο εναέριος χώρος της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, που απαγόρευσαν από την Πέμπτη τις πτήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, η British Airways ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες για το Σάββατο πτήσεις από και προς Λονδίνο.

Στη Γαλλία, έκλεισαν 24 αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων το Σαρλ ντε Γκολ και το Ορλί στο Παρίσι, ενώ κλειστά είναι και τα περισσότερα γερμανικά αεροδρόμια. Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης στήθηκαν ακόμη και σκηνές και ράντζα για τους ταλαιπωρημένους επιβάτες. Πτήσεις δεν πραγματοποιούνται και στους εναέριους χώρους της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

Η Lufthansa ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις αναχώρησης και άφιξης στα αεροδρόμια της Γερμανίας μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Από την πλευρά της, η επίσης γερμανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των πτήσεων της στο βόρεια Ευρώπη και στις χώρες τις Βαλτικής μέχρι τη Δευτέρα στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

Προβλήματα προκλήθηκαν και στα ελληνικά αεροδρόμια. Τουλάχιστον 83 πτήσεις ματαιώθηκαν από και προς το Ελευθέριος Βενιζέλος και τουλάχιστον 10 από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Άγνωστο παραμένει το πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων. Η Aegean, η οποία αναγκάστηκε να ματαιώσει πάνω από 20 σκέλη πτήσεων το πρωί, με προορισμό χώρες της Ευρώπης, το απόγευμα ανακοίνωσε ότι ματαιώθηκε και η πτήση προς Βιέννη αλλά και η πτήση Θεσσαλονίκη-Μόναχο. Πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εκτέλεση του πτητικού τους έργου, καθώς δεκάδες αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια που έχουν κλείσει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις:
* Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της θα παραμείνει κλειστός από τις 20:00
* Οι ελβετικές αρχές θα απαγορεύσουν τις πτήσεις από τα μεσάνυχτα
* Η Ρουμανία αποφάσισε να κλείσει το βορειοδυτικό τμήμα του εναέριου χώρου της από τις 03:00 (ξημερώματα Σαββάτου)
* Η απαγόρευση πτήσεων σε Αγγλία και Ουαλία μέχρι και τις 09:00 το πρωί του Σαββάτου. Οι πτήσεις στο μεγαλύτερο κομμάτι της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι από τις 21:00.

Κλειστοί είναι οι εναέριοι χώροι των εξής χωρών:
1. Βέλγιο
2.Τσεχία
3. Δανία
4. Εσθονία
5. Ουγγαρία (από τις 20:00)
6. Φινλανδία
7. Λετονία
8. Λιθουανία
9. Ολλανδία
10. Σλοβακία
11. Ελβετία (από τις 23:00)

Προβλήματα παρατηρούνται στις εξής χώρες:

1. Αυστρία (Κλειστός παραμένει από το μεσημέρι ο εναέριος χώρος)
2. Γαλλία (Δεν πραγματοποιούνται πτήσεις στο βόρειο εναέριο χώρο – Κλειστά τα αεροδρόμια Ορλί και Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι)
3. Γερμανία (Κλειστά είναι τα περισσότερα αεροδρόμια ενώ ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις της Lufthansa μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου και της Ryanair έως την Δευτέρα στις 15:00)
4. Νορβηγία (Πραγματοποιούνται περιορισμένες πτήσεις στο βορρά)
5. Πολωνία (Κλειστά είναι τα περισσότερα αεροδρόμια)
6. Ιρλανδία (Σήμερα άνοιξαν οι περισσότεροι εναέριοι χώροι)
7. Σουηδία (ο βόρειος εναέριος χώρος άνοιξε την Παρασκευή)
8. Έντονα είναι τα προβλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο (Ακύρωσε όλες τις πτήσεις της από και προς Λονδίνο για το Σάββατο η British Airways)
9. Σε ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο της Ρώμης, Φιουμιτσίνο προχωρά η Αλιτάλια.

από το Greek National Pride

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.