Σελίδες

22 Μαΐου 2009

Ο άγνωστος Γιώργος Πετκούσης "έφυγε". Αν δεν ξέρετε ποιός ήταν, διαβάστε το. Ενας Ελληνας που έβαλε το λιθαράκι του......

Η ασπίδα του Φιλίππου.

Την Τρίτη που μας πέρασε, άφησε τον τόπο που αγάπησε, τις Αιγές (Βεργίνα), ο Γιώργος Πετκούσης.

Στα ενενήντα του χρόνια, έφυγε ο άνθρωπος που δημιούργησε απο μια μάζα σαθρών υλικών, την ασπίδα του Φιλίππου. Μέσα στην μεταλλική θήκη της, ήταν ένα συνοθύλευμα από δέρμα, ελεφαντόδοντο, φίλα χρυσού και ξύλο. Επι έξι χρόνια σκυμένος πάνω στην ασπίδα, κατόρθωσε να της δώσει μορφή.

Ο Γιώργος Πετκούσης, έφτασε στις Αιγές (Βεργίνα), μόλις βρέθηκαν οι Βασιλικοί τάφοι, ως συντηρητής των αρχαιολογικών ευρημάτων. Απο τότε δεν εγκατέλειψε αυτή τη γωνιά της ιστορίας μας. Χρόνια αθόρυβα, αλλά σπουδαία. Σε μέρες eurovision, ποδοσφαιρικών τελικών και …Δημοκρατικών διαδικασιών εκλογών, σεμνά και απο λίγους, ειπώθηκε το «καλό ταξίδι». Ο Γιώργος, ήταν ένα ιδιαίτερο άτομο. Η φύση δεν του έδωσε τα εξωτερικά χαρακτηριστικά που θα σου έκαναν καλή εντύπωση. Το αντίθετο. Του έδωσε όμως εκείνην την αόρατη ιδιαίτερη δύναμη, που φεύγοντας έμεινε το αποτύπωμά του. Οι νέοι τότε, μεσήλικες σήμερα, πήραν πολλά απο τον πολύ διαβασμένο αυτόν άνθρωπο. Τους μετέδωσε γνώσεις ιστορίας και αρχαίας φιλοσοφίας, που ακόμη τον μνημονεύουν στις παρέες.

Ήταν πάντα εκεί. Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήγαινε (συχνά) στις Αιγές, τον κοιτούσε και έλεγε πειράζοντάς τον. «Πάλι εδώ είσαι εσύ;»

Γιώργο καλό ταξίδι. Και να ξέρεις, δεν ξεχνάνε όλοι.


από την Οικολογική Ομάδα Βεροίας

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.