Σελίδες

27 Ιανουαρίου 2009

Επικίνδυνα τρόφιμα για την υγεία μας

Τρόφιμα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία φτάνουν στα πιάτα των Ελλήνων καταναλωτών, λόγω των ελλιπών ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Από οπωρολαχανικά και κηπευτικά με φυτοφάρμακα και υπολείμματα λιπασμάτων και άρρωστα ζώα μέχρι και αλλοιωμένα εισαγόμενα τρόφιμα περιλαμβάνει το άκρως ανθυγιεινό διατροφικό μενού...

Οι επιθεωρητές της Ευρ. Επιτροπής μετά από ελέγχους που έκαναν το διάστημα 1 με 5 Δεκεμβρίου του 2008 στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέγραψαν επτά βασικές αδυναμίες του ελεγκτικού συστήματος της χώρας και η έκθεση αποτελεί «κόλαφο» για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στην εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, η γενική διεύθυνση Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή της Ευρ. Επιτροπής στην έκθεσή της περιγράφει τις αδυναμίες:
-Ανεπαρκείς έλεγχοι σε κτηνιατρικά φάρμακα και υπολείμματα.
-Ελλείψεις στο σύστημα ελέγχων φυτοϋγείας.
Αυτές οι δύο επισημάνσεις των κοινοτικών επιθεωρητών αναδεικνύουν τεράστιο θέμα αναφορικά με την καταλληλότητα των οπωρολαχανικών και των φρούτων.
-Προβληματική εφαρμογή των προγραμμάτων εξάλειψης της βρουκέλωσης και φυματίωσης.
Πρόκειται για ζωονόσους που προσβάλλουν ιδίως τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή. Η μη εξάλειψή τους εγκυμονεί κινδύνους για τα γάλατα και τα τυριά.
-Μη εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών για την υγιεινή των τροφίμων στα σφαγεία.
Οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες στα σφαγεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.
-Κακή εφαρμογή των ελέγχων για την ευζωία των ζώων.
Δεν ελέγχεται επαρκώς η διατροφή των ζώων.
-Σύστημα ζωικών υποπροϊόντων- Αδυναμίες στο χειρισμό, τη μεταφορά και τη διάθεσή τους.
-Ελλείψεις στο σύστημα ελέγχων στις εισαγωγές.
Αφορά στα συνοριακά κέντρα, δηλαδή δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι ως προς τα εισαγόμενα από τις Τρίτες χώρες τρόφιμα και κρέατα.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση λέγοντας ότι «η μετακόμιση και μόνο του Φορέα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς να συνοδεύεται από την ενιαιοποίηση και των υπολοίπων αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών όπως το υπουργείο Υγείας, τις Νομαρχίες, το Γενικό Χημείο του Κράτους και τα τελωνεία, το μόνο που πετυχαίνει είναι η διατήρηση του κατακερματισμένου εθνικού συστήματος ελέγχου και η μόνιμη έκθεση των καταναλωτών στα διατροφικά σκάνδαλα».
Επίσης οι εργαζόμενοι επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή ελεγκτικού μοντέλου αντίθετου με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Για παράδειγμα η πλειονότητα των κρατών ? μελών της Ε.Ε. έχουν αυτόνομο ελεγκτικό φορέα τροφίμων, ο οποίος υπάγεται είτε στο υπουργείο Ανάπτυξης είτε στο υπουργείο Υγείας. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν τα κράτη της Τσεχίας, της Εσθονίας και της Ουγγαρίας, χώρες οι οποίες τώρα μπήκαν στην Ε.Ε.

πηγη imerisia.gr

Προσεχουμε τι τρωμε απο εδω και περα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.