Αχρηστα θα είναι σε λίγα χρόνια τα αντιβιοτικά. Η κατάχρησή τους, κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, οδηγεί σε ανάπτυξη πολυανθεκτικών μικροβίων. Ολο και περισσότεροι παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν αντιμετωπίζονται πλέον με τις υπάρχουσες θεραπείες και οι ειδικοί κάνουν λόγο για το «τέλος των αντιβιοτικών». Αν συμβεί αυτό, ο άνθρωπος θα επιστρέψει στην προ των αντιβιοτικών εποχή, όταν απλές λοιμώξεις μπορούσαν να τον οδηγήσουν στον θάνατο!
Τα παραπάνω ανέφεραν χθες ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου και οι πρόεδροι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Γιάννης Πιερρουτσάκος και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Η κ. Γιαμαρέλλου έκανε λόγο για ακραία φαινόμενα κατάχρησης αντιβιοτικών στη χώρα μας, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης. Η Ελλάδα, η Κύπρος και οι μεσογειακές χώρες - είπε - κρατούν τα πρωτεία στην κατανάλωση αντιβιοτικών και στην αντοχή των μικροβίων στα νοσοκομεία και στην κοινότητα. Σύμφωνα με την κ. Γιαμαρέλλου, το 75% των αντιβιοτικών που καταναλώνονται εκτός νοσοκομείων στην Ελλάδα αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, κρυολογήματα, ιγμορίτιδες και βρογχίτιδες. Στο 70% των περιπτώσεων αυτών, τα αντιβιοτικά χορηγούνται άσκοπα, καθώς οι λοιμώξεις οφείλονται σε ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.
Στο 95% των ενηλίκων με φαρυγγοαμυγδαλίτιδα χορηγούνται αντιβιοτικά. Οι στρεπτόκοκκοι, όμως, εναντίον των οποίων δίνονται τα συγκεκριμένα φάρμακα, σπανιότατα «ενοχοποιούνται» για φαρυγγοαμυγδαλίτιδες στους ενηλίκους!
Η κατάχρηση των αντιβιοτικών ξεκινά από την παιδική ηλικία. Επικαλούμενη στοιχεία πρόσφατων ερευνών, η καθηγήτρια είπε ότι το 50% έως 60% των Ελληνίδων μητέρων έχουν εφεδρικά αντιβιοτικά στο φαρμακείο του σπιτιού.
Χορήγηση
Το 20% έως 40% των μητέρων χορηγούν στα παιδιά τους αντιβιοτικά, χωρίς να ζητήσουν τη συμβουλή του παιδιάτρου. Στην περίπτωση που τον συμβουλευτούν και αυτός απαντήσει ότι δεν χρειάζεται αντιβιοτικό, μία στις πέντε του ασκεί πίεση, ώστε να αλλάξει άποψη και - αν αυτό δεν συμβεί - αλλάζουν γιατρό...
Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι η χώρα μας εμφανίζει τεράστια περιθώρια να βελτιώσει την εικόνα. Αν υπάρξει συμμόρφωση των πολιτών - εξήγησε - η κατανάλωση αντιβιοτικών εκτός νοσοκομείων μπορεί να μειωθεί έως 70%.
Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι η κατάχρηση των αντιβιοτικών ξεκινά από τους γιατρούς, οι οποίοι τα συνταγογραφούν. Ευθύνη, ωστόσο, έχουν και οι πολίτες, οι οποίοι με τη στάση τους ευνοούν την ανάπτυξη πολυανθεκτικών μικροβίων.
πηγη ethnos.gr
Με τη μόνη διαφορά πως το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε από την ακατάσχετη και ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα εκτροφής, ιδίως στις γαλακτοφόρες αγελάδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή όμως αυτό είναι έργο των πολυεθνικών που πουλάνε τα κτηνιατρικά αντιβιοτικά, κανένας δεν αναφέρεται σ΄αυτό.
Οπως και με το περιβάλλον. φταίνε πάντα οι πολίτες, ποτέ οι εταιρίες, ούτε και οι κυβερνήσεις που τις αφήνουν να δρουν ανεξέλεγκτες.
Μα 2mnka οι καλές πολυεθνικές (και οι επίσης καλές κυβερνήσεις μας) για το καλό μας πάσχουν... Γιατί τους δείχνεις τόση κακία; Θα στεναχωρηθούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπααα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ιδρώνει τ' αυτί τους.
Είδες τι αχάριστη που είμαι;
Να μην εκτιμώ την ανιδιοτελή προσφορά τους!
τς τς τς...
Εταιρείες και κυβερνήσεις μας εχουν πραγματικά φερει σε αδιέξοδο.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δουμε πως και πότε θα το λύσουμε...για το καλο των παιδιών μας...