21 Οκτωβρίου 2019

Πατριάρχης Κύριλλος: «Παρασκηνιακές δυνάμεις θέλουν να απομακρύνουν τη Ρωσία από την Ελλάδα»

Για απόπειρα «παρασκηνιακών δυνάμεων» να «απομακρύνουν τη Ρωσία από τον ελληνικό κόσμο», κάνει λόγο ο Πατριάρχης Μόσχας αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής εκκλησίας.

«Αυτό που συμβαίνει με την Εκκλησία της Ελλάδας είναι μια προσπάθεια ορισμένων δυνάμεων στο παρασκήνιο» να απομακρύνουν τη Ρωσία από τον ελληνικό κόσμο, δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος την Παρασκευή σε συνάντηση του ετήσιου φόρουμ αφιερωμένου στο θέμα της σωτηρίας του έθνους.

«Έχουμε κάποιες αξιόπιστες πληροφορίες ότι όλα όσα συμβαίνουν τώρα στην παγκόσμια Ορθοδοξία δεν είναι ατύχημα, δεν είναι μόνο η ιδιοτροπία μιας συγκεκριμένης θρησκευτικής φιγούρας που έχει σκοτεινιάσει το μυαλό του … Πρόκειται για μια εφαρμογή ενός εντελώς συγκεκριμένου σχεδίου που έχει δύο στόχους: πρώτα, να απομακρύνει τη Ρωσία μακριά από τον ελληνικό κόσμο και τον ελληνικό κόσμο από τη Ρωσία», δήλωσε ο πατριάρχης.

Σημείωσε ότι «σε αυτό που συμβαίνει σήμερα γύρω από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, γύρω από όλο το πρόβλημα της αναγνώρισης ή μη αναγνώρισης των Ουκρανών σχισματικών ως ορθόδοξων εκκλησιών, υπάρχει κάτι σε αυτή την ιστορία που δεν έχει δηλωθεί, αλλά που είναι ο κύριος στόχος των παρασκηνιακών δυνάμεων που εξαπέλυσαν αυτές τις σχισματικές τάσεις. » και συμπλήρωσε «προσπαθούν να αποδυναμώσουν και, ει δυνατόν, να καταστρέψουν τον ρόλο που παίζει η Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πατριάρχη, η ρωσική εκκλησία το καταλαβαίνει αυτό καλά. Επίσης, «οι αδελφοί μας στην Ελλάδα, σε άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες» το καταλαβαίνουν αυτό σήμερα.

Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η «ειδική κλίση» της Ρωσίας ήταν «να αποτελέσει οχυρό του ορθόδοξου χριστιανισμού, να διατηρήσει την ορθόδοξη πίστη, την ορθόδοξη παράδοση, τον πολιτισμό, τις χριστιανικές ηθικές αρχές στην άθικτη μορφή τους». Ο πατριάρχης υποστήριξε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι «δυνάμεις του σήμερα αντιμάχονται έτσι την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία», θέλοντας να διασπάσουν τον Ελληνικό Ορθόδοξο κόσμο με αυτό και να καταστρέψουν την ενότητα του Ορθοδόξου κόσμου.

«Ζητάμε να αντισταθούμε, να συνεχίσουμε αυτή την ανεξάρτητη γραμμή της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και το σημαντικότερο να διατηρήσουμε την πνευματική ανεξαρτησία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από όλα αυτά τα κέντρα παγκόσμιας επιρροής», δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μαύρος κατάλογος των Επισκοπών

Στο μεταξύ μετά την απόφαση της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πυο δεν αποδέχεται την απόφαση της ελληνικής Ιεραρχίας και διαμηνύει πως θα διακόψει την κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και όσους Ιεράρχες υποστηρίζουν τη νέα εκκλησία, πληροφορίες στα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για ελληνική “black list” Επισκόπων!

Μετά από όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες σε αυτήν ανήκουν σύμφωνα με μια σειρά πηγών του RIA Novosti στους εκκλησιαστικούς κύκλους, 24 Έλληνες Επίσκοποι που υποστηρίζουν την αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών (αν και δεν είναι γνωστό αν προσευχήθηκαν μαζί τους). Ανάμεσά τους οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου, Δημητριάδος, Πατρών, Κορίνθου, Μεσσηνίας, Νέας Ιωνίας, Κεφαλληνίας, Λαρίσης, Περιστερίου, Γουμενίσσης, Βεροίας, Διδυμοτείχου, Ξάνθης, Καστοριάς, Σερρών, Φιλίππων, Λαγκαδά κ.α.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσική Εκκλησία δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα σε σχέση με τους επισκόπους που υποστήριξαν τους Ουκρανούς της νέας εκκλησίας. Ωστόσο, όπως πηγή του Πατριαρχείου Μόσχας διαβεβαίωσε το RIA Novosti οι αντίστοιχοι κατάλογοι των επισκοπών θα συγκεντρωθούν στο εγγύς μέλλον.

πηγήShare

3 σχόλια:

δον κιx ο τις είπε...

Δίκιο έχει,
αλλά
από την πλευρά τους
και τούτοι,
ενώ από χρυσάφι
και μεγαλείο
...σκίζουν

από ουσία
...μήπως
να το ψάξουμε
καλλίτερα;

Σίγουρα θέλει
περίσκεψη
και όχι εύκολα
συμπεράσματα.

Είθε ο Θεός
να αποτρέψει
το σχίσμα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι οι Ρώσοι είναι πρώτα Ρώσοι και μετά όλα τ΄αλλα δεν τους καίγεται καρφάρα για την Ελλάδα μας,άλλωστε το έχει δείξει και η ιστορία αυτο. Το πατριαρχείο τους δε,χρόνια τώρα διεκδικεί τα πρωτεία απο το φανάρι δρώντας πολλές φορές υποχθόνια και με δόλο, πάρτε παράδειγμα με την στάση που κράτησαν στη σύνοδο του Κολυμπαρίου αν δεν κάνω λάθος στην αρχη ήταν απο του πρωτοστάτες τι έγινε και λάκισαν, γιατί επέβαλε εμπάργκο στα Πατριαρχεία της επιρροής του σε περίπτωση συμμετοχής τους? Πού είναι το ορθόδοξο φρόνημα ομόνοιας και αγάπης απο την πλευρά της Ρωσίας όταν σταματά την μνημόνευση και κάθε είδους επαφή με το φανάρι,που αυτο απο μόνο του αποτελεί αίρεση?
Αυτά ειναι κάποια ερωτήματα που τριβελίζουν το μυαλό μου οποτε ανεβάζεται τέτοιου είδου άρθρα με τους ΦΙΛΟΥΣ και ομόδοξους Ρώσους.
Τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα πατριωτικά blogs υπάρχει μια δίχως όρια Ρωσολαγνεία που έχει φτάσει στα όρια της προπαγάνδας. Καλό θα ήταν λοιπόν να ανατρέξουμε στο παρελθόν για να δούμε τι εστί Ρώσοι αλλά και στο πάρον ώστε να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο.
Αυτή είναι η ταπεινή μου άποψη.
Με όλο τον σεβασμό προς το blog τους αναγνώστες του και σ'ένα προσωπικά φίλε και εν Χριστό αδερφέ Γ.Θ.
Με εκτίμηση Δ.Ζ.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Η Ρωσολαγνεια των πατριωτικων ιστολογιων ειναι γεγονος αγαπητε ανωνυμε (ΔΖ) φιλε και ειναι αληθεια οτι ειδικα η Ρωσικη Εκκλησία τα τελευταία χρόνια έντονα προσπαθεί να αναλαβει την ηγεσία των Ορθοδόξων την οποια παραδοσιακα και εκκλησιαστικα κατεχει το Οικουμενικο μας Πατριαρχειο....
Αυτο άλλωστε φαίνεται και απο το ότι ποτέ οι Ρωσοι δεν το αποκαλουν Οικουμενικο αλλά απλά Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως....
Εμεις παντα στηριζουμε ως θεσμο το Πατριαρχειο μας διοτι οι ιστορικοι δεσμοι μας ως Ελληνων μας αναγκάζουν να ειμαστε παντα στο πλευρό του....

Αυτη ομως ειναι η μιση αληθεια....

Υπαρχει και η άλλη μιση....
Οι συγκεκριμενος Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαίος με την οικουμενιστικη στάση του εχει φερει σε εξαιρετικα δύσκολη θέση την Ορθόδοξη Εκκλησία μας...
Ο προσεταιρισμός του με τους Αμερικανους ειναι ανευ προηγουμενου... πιστεύοντας ότι ετσι θα πείσει τους Τούρκους να ανοιξουν την Θεολογικη Σχολη της Χάλκης κατι που ειναι εξαιρετικα σημαντικο για την επιβιωση του Πατριαρχειου μας αναμφισβήτητα...
Ομως αγαπητε μου φιλε αυτο πρεπει να εχει και τα όρια του....

Δεν ειναι δυνατον αιρετικοι παπικοι να εισερχονται στο Ιερό και να συμπροσεύχονται με τους Ορθοδοξους....
Δεν ειναι δυνατον να συμμετεχουμε υπο τον Παπα στο Πακοσμιο Συμβουλιο Εκκλησιών που προωθει την Πανθρησκεία...
Ναι να εχουμε διαλογο με ολους αλλά μεχρι εκει....

Αγαπητε μου φιλε η αναγνωριση της αυτοκεφαλιας των Ουκρανων Σχισματικων ηταν ενα ακομα εγκλημα για την Εκκλησία μας, περα απο τις πιεσεις των Ρωσων...
Οι Ουκρανοι που αναγνωριστηκαν ειναι με ακυρες χειροτονιες από σχισματικους και καθαιρεμενους αρχιερεις.... και φυσικα δεν ειναι δυνατον λογω πολιτικων πιεσεων να υπαρχουν δυο κανονικες Ορθοδοξες Εκκλησίες σε ΜΙΑ χώρα....
Θα το δεχοσουν ποτέ για την Ελλαδα μας;

Αγαπητε φιλε ΔΖ οφειλουμε να στεκομαστε κοντα στον θεσμο τους Ελληνορθοδοξου Πατριαρχειου μας στην Πολη της καρδιας μας αλλά όχι και στο πλευρό καθενος σε οποιαδηποτε θεση κι αν βρισκεται που βαζει σε κινδυνο την Εκκλησία μας...

Αν κι εσυ το επιθυμεις μπορουμε να εχουμε εναν διαλογο επι ολων αυτων.

Σε ευχαριστω για το σχόλιο σου.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.