9 Απριλίου 2012

«Μην ανησυχείς. Θα σας ψηφίσουμε. Αλλά σας θέλουμε κοντά μας, όταν σάς χρειαζόμαστε».

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Θέλησα να επικοινωνήσω με μια παλιά, από τα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, φίλη και ψηφοφόρο στην Α΄Αθηνών που είχα ακούσει ότι κι αυτή και η οικογένειά της είχαν «στραφεί» προς τη Χρυσή Αυγή. Κι αυτό ακριβώς ήθελα να διερευνήσω, γνωρίζοντας καλά την κυρία αυτή και θέλοντας να «πιάσω» το σκεπτικό της.

«Όχι… όχι… μην την πάρεις… θα σε βρίσει και θα σου κλείσει το τηλέφωνο» μου είπαν μερικοί φίλοι. Αλλά την πήρα. Δεν με έβρισε, ούτε μού έκλεισε το τηλέφωνο. Αντιθέτως, δέχτηκε με ευγένεια την πρόσκλησή μου να «πιούμε ένα καφέ» στη γειτονιά, κάπου στην Πλατεία Βικτωρίας, εκεί όπου πολλοί Αθηναίοι κάτοικοι αποφεύγουν να πάνε αλλά εγώ συχνάζω και κυκλοφορώ αφού η Κυψέλη και τα Πατήσια είναι το σπίτι μου, είναι ο χώρος μου, είναι η «μικρή μου πατρίδα».

Ήταν γεγονός αυτό που μού είχαν πει. Και η ίδια και η πολυμελής οικογένειά της έχουν «στραφεί» προς τη Χρυσή Αυγή με συγκεκριμένο σκεπτικό : Τόσοι και τόσοι μεγάλοι, άρρωστοι άνθρωποι της περιοχής φοβούνται να κυκλοφορήσουν, ακόμα και μέχρι την Τράπεζα να πάνε για να εισπράξουν τα ψίχουλα της συνταξούλας τους. Κι όταν πρέπει οπωσδήποτε να πάνε κάπου, ιδίως αν έχει σκοτεινιάσει, παίρνουν σε κάποια τηλέφωνα και αμέσως, έρχεται ένας Χρυσαυγίτης και τους συνοδεύει.

«Δείχνουν ενδιαφέρον για τους γέρους και τους άρρωστους που φοβούνται μήπως τους κλέψουν» μου είπε. Για να συμπληρώσει: «Ποιος άλλος το κάνει αυτό; Βιετνάμ έχει γίνει η γειτονιά».

«Και θα τους ψηφίσεις; Τους θέλεις να μπουν στη Βουλή;» τη ρώτησα. Γέλασε καλόκαρδα.

«Ε, όχι και να τους ψηφίσω κι όλας « μου απάντησε αμέσως. « Άλλο να τους αναγνωρίζεις καλές προθέσεις κι άλλο να τους στείλεις και στη Βουλή. Δεν «κολλάνε». Δεν ταιριάζουν για εκεί μέσα. Για εδώ, στη γειτονιά, για να είναι κοντά στους φτωχούς και τους ανήμπορους και να τους προστατεύουν είναι μια χαρά. Αλλά στη Βουλή… τους φοβάμαι κι αυτούς.»

Κοντολογίς, ΛΑ.Ο.Σ. θα ψηφίσουν και η κυρία (γύρω στα 70 είναι και αρκετά… κοτσονάτη) και η μεγάλη της οικογένεια. Αλλά ο τρόπος που σκέπτονται πολλοί, πάρα πολλοί κάτοικοι και στην Κυψέλη και στα Πατήσια, μού αποκάλυψε δυο – τρεις αλήθειες και έτσι δικαιώθηκε η επιμονή μου να της τηλεφωνήσω:

  1. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των κομμάτων ΔΕΝ είναι κοντά στον …κανονικό, απλό, καθημερινό πολίτη και δε γνωρίζουν τις ανάγκες και τα προβλήματά του. Έτσι λοιπόν ο πολίτης που δεν τολμάει να …ξεμυτίσει από το σπίτι του, διπλοκλειδώνεται μόλις νυχτώσει, φτιάχνει ολόκληρη …παρέα για να πάει μέχρι την τράπεζα, προσεγγίζεται εύκολα από τον «Χρυσαυγίτη» της διπλανής πόρτας που τον εξυπηρετεί και τον κάνει να αισθανθεί ασφάλεια.
  2. Δεν τον ψηφίζει όμως γιατί «φοβάται» να του δώσει «εξουσία» και αναγνώριση, γιατί τον φοβάται λόγω των ίδιων χαρακτηριστικών που τον εξυπηρετούν και γιατί αυτά τα χαρακτηριστικά που τον εξυπηρετούν και τον βοηθούν προσιδιάζουν κοινωνικά στις ανάγκες του και όχι πολιτικά. Με δυο λόγια, ο μέσος πολίτης της Αθήνας ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ τη «μαγκιά» του αγκυλωτού σταυρού και της βίαιης συμπεριφοράς έστω κι αν προέρχονται απ΄ αυτόν που τον βοηθάει. Κι αν δέχεται τη βοήθεια και την προστασία του, τη δέχεται γιατί δεν τη βρίσκει από το επίσημο κράτος, την αστυνομία, το Δήμο, τα κόμματα.
  3. Και δεδομένου ότι αυτή είναι η αλήθεια της ανόδου της Χρυσής Αυγής, η δημοσκοπική της άνοδος δεν προέρχεται απ΄ αυτούς που λένε ότι θα την ψηφίσουν αλλά απ΄ αυτούς που τη δέχονται γιατί τους βοηθά σε καθημερινά τους προβλήματα λόγω του ότι «κάποιοι άλλοι» είναι άφαντοι. Και πρέπει να γίνουν ορατοί.
«Μην ανησυχείς… εσάς θα ψηφίσουμε» μου είπε. «Αλλά σας θέλουμε κοντά μας, όταν σάς χρειαζόμαστε».

Φεύγοντας θυμήθηκα τα λόγια ενός «πρωτοκλασάτου» της Νέας Δημοκρατίας που μού είπε το 2004, όταν είχαμε εκλεγεί βουλευτές και του είχα πει ότι θα κάνω το πολιτικό μου γραφείο στη Φωκίωνος Νέγρη : «Ε…όχι και στη Φωκίωνος Νέγρη. Σιγά μην πας και στον Άγιο Παντελεήμονα».

Φυσικά και το είχα – και το έχω- στη Φωκίωνος Νέγρη. Σιγά μην το πάω στην Ομήρου ή την Ακαδημίας για να είμαι … έξω από τη διακεκαυμένη ζώνη.



Share

2 σχόλια:

manos είπε...

Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΥΤΟ ΠΗΡΕ ΤΟΥΣ 7 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ....ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ,ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΑΤΗ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ....ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΛΙΣΗ Η ΝΔ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΚΑΜΜΕΝΟ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ...Η ΝΤΟΡΑ ΨΗΦΙΣΕ ΤΑ ΜΝΗΝΟΝΙΑ Ο ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ ΕΧΕΙ 2 ΜΕΤΩΠΑ 1 ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ 1 ΔΕΞΙΟ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ!!!!!! ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΛΥΣΗ ΕΠΑΜ ΚΑΙ ΚΑΖΑΚΗ...ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΝ ΚΑΖΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!ΑΠΟΔΕΙΚΤΗΚΕ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ 300 ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΗΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ. ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ ΜΟΝΟ Ο ΚΑΖΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ....ΕΙΔΩΜΕΝ!!!!!!!!!

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

χωρια να θέλω να υπερασπιστω κανεναν... θελω μονο να πω οτι καλο κουμασι ειναι κι ο Καζακης....

Εχουμε ανοιξει μια κοντρα πανω στις εθνικες του θεσεις.... ή μαλλον στις ΜΗ ΕΘΝΙΚΕΣ του θεσεις....

Δες το παρακατω:

http://koukfamily.blogspot.com/2012/02/blog-post_18.html

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.