20 Νοεμβρίου 2010

Πρόσκληση σε εκδήλωση.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΑΧΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ
ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ "Χ"
Αποφ. Αναγν. Πρωτοδικείου Αθηνών 3596 / 1989

Σωκράτους 26, 5
ος Όροφος, Αθήναι

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Ε Ι Σ - Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ

Αγαπητοί Συμπολεμιστές και Φίλοι,

Α] Σας προσκαλούμε στην ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ του Συνδέσμου μας, που θα γίνει την 26η Νοεμβρίου 2010, ημέρα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και ώρα 21.00, στην κοσμική ταβέρνα ‘ΚΡΗΤΙΚΟΣ’ , Μνησικλέους 24 και Λυσίου, στην ΠΛΑΚΑ, Τηλ. 2103222809.

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα – Η αίθουσα κλιματίζεται.

Β] Α Ρ Χ Ι Ε Ρ Α Τ Ι Κ Ο Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο - Π Ο Ρ Ε Ι Α

Σας γνωρίζουμε ότι την 12η Δεκεμβρίου 2010, ημέρα Κυριακή, τελούμε Αρχιερατικό Μνημόσυνο για:

α] τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα – Διγενή, Ιδρυτή και Αρχηγό της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» και για τους υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντες μαχητές αυτής, και

β] τον ιδρυτή και πρώτο Πρόεδρο του Συνδέσμου μας, αείμνηστον Βασίλειον Κουρουπόν.

Το μνημόσυνο θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Καρύτση, στις 10.30 μ.μ. Θα ακολουθήσει πορεία με τα λάβαρά μας και κατάθεση στεφάνων στον παρακείμενο άγαλμα του εθνεγέρτη Θ. Κολοκοτρώνη.

Παρακαλείσθε να τιμήσετε τις ανωτέρω εκδηλώσεις μας οικογενειακώς.

Μετά τιμής

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου

Για όσους από τους νεότερους δεν γνωρίζουν ποιά είναι η Εθνική Οργάνωση Χ σας παραθέτω απόσπασμα άρθρου του περιοδικού Ιστορικές Σελίδες το οποίο αναφέρεται σε μη εαμικές αντιστασιακές οργανώσεις των Ελλήνων. Μεταξλυ αυτών ήταν και η Οργάνωση Χ. Μην λησμονούμε ότι οι κομμουνιστικές οργανώσεις ανέβηκαν στο βουνό, κατά του κατακτητή μετά την εισβολή των Γερμανικών στρατευμάτων στην Σοβιετική Ενωση..... Βλέπετε μέχρι τότε ο Στάλιν και ο Χιτλερ ήταν καλά φιλαράκια και είχαν ήδη μοιράσει την Πολωνία.....

Οι αληθινοί πατριώτες όμως είχαν ανέβει από την πρώτη στιγμή όταν ο νικηφόρος στρατός μας κατέβαινε οπισθοχωρώντας από τα βουνά της Βορείου Ηπείρου....

ΟΡΓΑΝΩΣΗ Χ

Ξεκίνησε το 1941 ως ''Στρατιωτική Οργάνωση Γρίβα''. Οργάνωση καθαρώς παραστρατιωτική με αυστηρή πειθαρχία.Τα μέλη της επιδείκνυαν τυφλή εμπιστοσύνη και υπακοή στο πρόσωπο του αρχηγού, Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Γρίβα. Ακραιφνώς φιλοβασιλική και αντικομμουνιστική. Ειχε δυσανάλογο υψηλό ποσοστό αξιωματικών και υπαξιωματικών του ελληνικού στρατού στις τάξεις της και συγκέντρωνε τους πλέουν μαχητικούς εθνικόφρονες. Τα παραπάνω την καθιστούσαν τρομερά αξιόμαχη και την μόνη οργανωση που πραγματικά μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό εμπόδιο στον ΕΛΑΣ.

Πολυάριθμη οργάνωση (2.500 μέλη),ενω η ένοπλη παρατακτική δύναμης της ηταν περί τα 300 άτομα, αν και το σύνολο των οπλοφορούντων ηταν σαφώς μεγαλύτερο. Η σχετική της άνεση σε ανθρώπινο δυναμικό της επέτρεπε να αποστέλλει ενισχύσεις σε αλλες εθνικιστικές αντιστασιακές και ανταρτικές οργανώσεις ανα την επικράτεια (ΕΔΕΣ στην Ήπειρο, 5/42 Ευζώνων στην Στερεά, ομάδες Καραχάλιου στην Πελοπόννησο). Μάλιστα μέρος των αξιωματικών της λειτουργούσε ως κύρια δεξαμενή εκπαιδευτών για τους νεοσύλλεκτους άλλων οργανώσεων.

Αρχικώς η οργάνωση ασχολήθηκε με σαμποτάζ και κατασκοπεία κατα των Γερμανών, σύντομα ομως αφοσιώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στον αντικομμουνιστικό αγώνα. Τα μέλη της Χ ηταν στην κορυφή των λιστών με τις προγραφές της ΟΠΛΑ. Άντρο της ηταν το Θησείο, αλλα η Χ ηταν η μόνη οργάνωση που τόλμαγε να διενεργεί ακομα και επιθετικές επιχειρήσεις ενάντια στον ΕΛΑΣ, ακομα και σε συνοικίες απόλυτα ελεγχόμενες απο το ΕΑΜ.

Το γεγονός οτι η Χ ηταν η μόνη οργάνωση που ασκούσε φόβο στους κομμουνιστές καθώς και η συνεργασία της με ομάδες που έχαιραν ανοχής απο τις κατοχικές αρχές την κατέστησαν την πλέον δυσφημισμένη μεταξύ των μη -εαμικών οργανώσεων. Ουσιαστικότερος λόγος της δυσφήμισης ηταν οτι το ΚΚΕ ουδέποτε ανέχθηκε το γεγονός οτι μια ολιγάριθμη οργάνωση (σε σχέση με τις εκεί δικές του δυνάμεις) του προκαλούσε τόσα προβλήματα. Αν και κατηγορήθηκε απο τους αντίπαλους της ως φιλογερμανική στην ουσία κάτι τέτοιο ειναι τελείως ανακριβές καθώς ειχε για πνευματικό καθοδηγητή και σύμβουλο τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο, που έμεινε γνωστός για την άρνηση του να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση.

Άλλος παράγοντες που οδήγησε την Χ σε συσχετισμό με τις κατοχικές δυνάμεις απο τους αντιπάλους της ηταν οι σχετικά καλή οικονομική κατάσταση της που της επέτρεπε να αγοράζει αρκετό οπλισμό. Στην ουσία όμως ο Γρίβας δεν ειχε ανάγκη απο ύποπτες χρηματοδοτήσεις καθώς η Χ ειχε σημαντικές διασυνδέσεις και μεγάλο αριθμό φίλων,συνχά υψηλά ιστάμενων και εύπορων, οπως ο Μαρκεζίνης, ο Χρήστος Ζαλοκώστας, η Ευγενία Λύτρα (εγγονή του γνωστού ζωγράφου) και ο Αχιλλέας Κύρου, διευθυτνής της ΕΣΤΙΑΣ

Αν και φιλοβασιλική ειχε πολλές συμπάθειες και στα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού. Η σκληρή αντικομμουνιστική στάση της και ο φόβος απο το άσβεστο μίσος που έτρεφε το ΕΑΜ εναντίον των Χιτών,ειχε ως αποτέλεσμα τα μέλη των άλλων οργανώσεων να κρατάνε αποστάσεις απο την Χ. Η ελληνική κυβέρνηση την χρησιμοποίησε ως μπαλαντέρ. Απο την μία αρνήθηκε να εχει επίσημες σχέσεις μαζί της, ωστε να δείξει οτι τηρεί μια στάση απόστασης απο τα άκρα (αν και την ενέτασσε κανονικά στα οργανικά της σχέδια),αλλα απο την άλλη οταν οι περιστάσεις ηταν δύσκολες,οι σκληροτράχηλοι Χίτες καλούνταν να ''βγάλουν το φίδι απο την τρύπα''.

Ειναι χαρακτηριστικό οτι μετα την αποχώτηση των Γερμανών η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τεράστια ποσότητα οπλισμού για τον εξοπλισμό του συνόλου των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Χωροφυλακή, Εθνοφυλακή). Η παραλαβή και η διασφάλιση του νευραλγικότατου αυτού φορτίου ανατέθηξε εξ ολοκλήρου στην Χ που ήταν η μόνη οργάνωση που μπορούσε να φέρεις εις πέρας μια τόσο δύσκολη και σημαντική αποστολή. Ενδεικτικό του πόσο αξιόλογο αντίπλαο αποτελούσε για την ΕΛΑΣ ειναι το γεγονός οτι το άντρο της Χ, στο Θησείο ηταν απο τους πρώτους στοχους που χτυπήθηκαν κατα το Δεκεμβριανό Κίνημα, απο πολυάριθμη δύναμη του ΕΛΑΣ.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.