Σελίδες

19 Μαΐου 2026

Δελτία Τύπου της ΝΙΚΗΣ για την Γενοκτονία των Ποντίων, την άτακτη υποχώρηση των Patriot, την υπερκοστολόγηση των δομών μεταναστών, και την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων.

Αθήνα, 18/5/2026
 
 
Δ. Νατσιός: «Η Γενοκτονία των Ποντίων δεν παραγράφεται, δεν ξεχνιέται, δεν αποσιωπάται»  
 
Στην εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2026 στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, παρέστη και μίλησε ο Πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, κ.Δημήτρης Νατσιός.
 
Ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στη μαρτυρική πορεία του ποντιακού ελληνισμού και υπογράμμισε ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί ιστορικά και νομικά τεκμηριωμένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
 
Επισήμανε ότι «η εξόντωση 353.000 Ελλήνων από την Οθωμανική και Κεμαλική Τουρκία, την περίοδο 1914-1923, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια υπόθεση του παρελθόντος, καθώς αφορά τη συλλογική μνήμη, την ιστορική αλήθεια και την εθνική αυτογνωσία».
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη τα παιδιά να γνωρίσουν την ιστορία του Πόντου μέσα από τα πρόσωπα που την υπηρέτησαν και τη σφράγισαν με τη θυσία, την πίστη και τον αγώνα τους. Μίλησε για τους μάρτυρες, τους δασκάλους, τους ιεράρχες και τους αγωνιστές του ποντιακού ελληνισμού, τονίζοντας ότι η ιστορία αποκτά νόημα όταν συνδέεται με ζωντανά παραδείγματα ήθους και προσφοράς.
 
«Η μνήμη είναι το πιο ισχυρό αμυντήριο ενός έθνους», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τον ρόλο της παιδείας στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης. Όπως τόνισε, η γνώση της ιστορίας δεν είναι τυπική αναφορά σε επετείους, αλλά βαθύ χρέος προς τους νεκρούς, προς τις επόμενες γενιές και προς την αλήθεια.
 
Ο Πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ μνημόνευσε επίσης όσους συνέβαλαν καθοριστικά στην αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994, κάνοντας ειδική αναφορά στον Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη και τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη.
 
Κλείνοντας, ο Δημήτρης Νατσιός συνεχάρη την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τα ποντιακά σωματεία για τον συνεπή αγώνα τους, υπογραμμίζοντας ότι «η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου παραμένει ζήτημα δικαιοσύνης, μνήμης και σεβασμού προς την ιστορία του Γένους».
 
Αθήνα, 19/5/2026
 
Δ. Νατσιός: Από τις «κορώνες» για Κίμωνα, στην άτακτη υποχώρηση
 
Η απομάκρυνση των συστοιχιών Patriot από την Κάρπαθο και το Διδυμότειχο αλλά και η επικείμενη αποχώρηση των τεσσάρων μαχητικών F-16 από την Κύπρο συνιστούν ακόμη μία απόδειξη της φοβικής και υποχωρητικής εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
 
Χθες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαφήμιζαν δήθεν «γεωπολιτική ισχύ» και έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Σήμερα αποσύρουν δυνάμεις από εθνικά στρατηγικά σημεία άμυνας επικαλούμενοι αόριστες «επιχειρησιακές ανάγκες».
 
Αυτή δεν είναι πολιτική ισχύος, είναι πολιτική υποχώρησης, φοβικών συνδρόμων, και εθνικής συρρίκνωσης.
 
Τελικά οι κορώνες που συνόδευαν την αποστολή του Κίμωνα αποδείχθηκαν φτηνοί λεονταρισμοί.
 
«Υπερωρίες» για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με την υπερκοστολόγηση στις δομές υποδοχής μεταναστών σε Μαλακάσα και Σέρρες
 
Όποια πέτρα σκανδάλου κι αν σηκώσεις, ένα κυβερνητικό στέλεχος θα βρεις! Όποια έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων κι αν ψάξεις, ως επικεφαλίδα γράφει διακυβέρνηση ΝΔ!
 
Μετά τα Τέμπη, τις υποκλοπές, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα προγράμματα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας, μία νέα εστία διαφθοράς διερευνάται από τους Ευρωπαίους εισαγγελείς: Οι σκανδαλώδεις υπερκοστολογήσεις στις απευθείας αναθέσεις για την κατασκευή κέντρων υποδοχής μεταναστών σε Μαλακάσα και Σέρρες την περίοδο 2020-21.
 
Δυο μονάδες που στοίχισαν δεκαπενταπλάσια σε σχέση με συγκρίσιμα έργα και έφτασαν τα 11,3 εκατομμύρια ευρώ!
 
Οι «γαλάζιες ακρίδες» κάνουν διαρκώς αισθητή την παρουσία τους και αναγκάζουν τους εισαγγελείς των Βρυξελλών να κάνουν υπερωρίες στη χώρα μας. Ούτε μία ευκαιρία για απευθείας ανάθεση δεν έμεινε αναξιοποίητη εν μέσω πανδημίας, καθώς με τον σχετικό νόμο που πέρασε η κυβέρνηση στήθηκε ένα μεγάλο πάρτι ημετέρων.
 
Η ΝΙΚΗ ζητά πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης καθώς και άμεσες και πειστικές απαντήσεις από τους τότε υπευθύνους για την εκτέλεση του έργου.
 
Δανείζεται με 3,7% για να ξεχρεώσει δάνεια του 1,35% — Η Κυβέρνηση πληρώνει πολύ ακριβότερα για να εμφανίζεται «καλός μαθητής» στις αγορές»
 
Η κυβέρνηση συνεχίζει και το 2026 την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF του πρώτου μνημονίου, προχωρώντας σε νέα εξόφληση ύψους € 6,9 δισ., την ώρα που τα επίσημα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ αποκαλύπτουν ότι η χώρα εξακολουθεί να δανείζεται ακριβότερα, να καταναλώνει τα ταμειακά της διαθέσιμα και να παραμένει εγκλωβισμένη σε διαρκή ανακύκλωση χρέους.
 
Τα δάνεια GLF διαθέτουν εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης. Με βάση τα σημερινά στοιχεία, το επιτόκιό τους κινείται περίπου στο 2,75% (3μηνο Euribor + 0,5%), ενώ μετά και την αντιστάθμιση μέσω swaps το πραγματικό κόστος περιορίζεται περίπου στο 1,35%.
 
Παράλληλα όμως, το ελληνικό δημόσιο συνεχίζει να εκδίδει 10ετή ομόλογα με επιτόκια 3,5%–3,7%. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση αντικαθιστά φθηνό θεσμικό δανεισμό με ακριβότερο αγοραίο δανεισμό και παρουσιάζει αυτή τη διαδικασία ως δήθεν «απομείωση χρέους».
 
Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος για το 2026 παραμένει στα € 359,3 δισ., οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες εκτοξεύονται στα €30,168 δισ., προβλέπεται νέος δανεισμός €12,726 δισ. και ανάλωση διαθεσίμων €18,442 δισ. Η χώρα δηλαδή όχι μόνο δεν σταματά να δανείζεται, αλλά αδειάζει και μέρος του αποθεματικού ασφαλείας της.
 
Και όλα αυτά ενώ η κοινωνία συνθλίβεται από ακρίβεια, υπερφορολόγηση και διαρκή μείωση της αγοραστικής δύναμης.
 
Τα «ματωμένα» υπερπλεονάσματα δεν κατευθύνονται στην παραγωγή, στις επενδύσεις, στη στήριξη της κοινωνίας ή της πραγματικής οικονομίας, αλλά στην επιτάχυνση πληρωμών προς τους πιστωτές και στη διατήρηση μιας εικόνας «πειθαρχίας» απέναντι στις αγορές και στους μηχανισμούς επιτήρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.