Σελίδες

14 Φεβρουαρίου 2026

ΤΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Γράφει ο 
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης – Αμφικτύων 
 
Άργησε η Ακαδημία Αθηνών να ξυπνήσει.
Έστω και αργά, η κίνηση για «Το Διεθνές Κοινόν των Ακαδημιών» είναι σήμερα επιτακτική και είθε να πετύχει.
 
Εδώ και δεκαετίες κάποιοι στέκονταν στις επάλξεις και προειδοποιούσαν:
«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»
Πλέον, η κρίση δεν είναι προ των πυλών· είναι εντός. 
 
Ο Ελληνισμός μπορεί να μη διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Διαθέτει όμως όπλα κοσμικά και διαχρονικά:
Ο Θείος Λόγος, που τη Φύση και το Σύμπαν κυβερνά. 
 
Ο Ελληνικός Πολιτισμός υπήρξε το ισχυρότερο όπλο πνοής μακράς , που φέρνει την αλλαγή.
Κι όμως, το ελληνικό κράτος δίστασε ακόμη και να το αναγνωρίσει και το αγνοεί παραδομένο στον φόβο, στη ξενολαγνεία και με ελλιπή παιδεία αποκομμένη από τις ρίζες της. 
 
Ακόμη και σήμερα επαναλαμβάνει θεωρίες που αρνούνται την Ελλάδα ως κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού, ενώ τα πειστήρια βρίσκονται μπροστά μας και πουθενά αλλού:
η γλώσσα, τα κείμενα, τα μνημεία, τα πλοία και η ουσία 
ένας πολιτισμός που από το Αιγαίο ταξίδεψε σε όλη την υφήλιο, πολύ πριν τον Τρωικό Πόλεμο και την Αργοναυτική Εκστρατεία, σε χρόνους τότε που βασιλευσε ο Δίας.
 
Η Ευρώπη, αποξενωμένη από το πνευματικό της θεμέλιο, διαλύεται πολιτικά, εθνολογικά, πολιτιστικά και στρατηγικά, στερούμενη ακόμη και το πετρέλαιο στο οποίο κολυμπάει. Σαν τον Τάνταλο η απραξία της την τυραννάει.
 
Η Δημοκρατία αυτοαναιρείται μέσω του περιορισμού της ελευθερίας, Ανησυχητική η κατάσταση, ενώ ανασφάλεια, σύγχυση και οικονομική ασφυξία χαρακτηρίζουν τις κοινωνίες της.
Οι ηγεσίες της βρίσκονται σε βαθιά διάσταση. 
 
Μέσα σε αυτό το κενό, αυταρχικές δυνάμεις κινούνται χωρίς αντίβαρο. Στου μπάρμπα Σαμ προσβλέπουν την προστασία. 
 
Έναντι της ελευθερίας τους σαν αντίδωρο.
Η Ευρώπη για την Γροιλανδία ενωμένη για την Κύπρο δεν την μέλλει και η Ελλάδα σιωπά, ενώ θα όφειλε να ηγηθεί μιας διαρκούς παγκόσμιας πολιτιστικής εκστρατείας, χωρίς διαχωρισμούς, υπέρ της δημοκρατίας, της ειρήνης, του μέτρου και της διεθνούς συνεργασίας.
 
Επιστροφή του Απόλλωνα και του Διονύσου 
 
Η Δύση δεν έχασε απλώς την ισορροπία της· έχασε το μέτρο και τη φιλοσοφία. 
Εκδίωξε τον Απόλλωνα,
εκείνον που δίνει μορφή στο χάος
με το μέτρο, τον λόγο, τη σοφία και τον νόμο. 
 
Όσο συμπορευόταν με τον Διόνυσο,
ο πολιτισμός άνθιζε
και η ψυχαγωγία γινόταν μύηση: 
 
Τον Διόνυσε αντικατέστησε με τον Άξεστο 
Όταν ο Διόνυσος αντικαταστάθηκε από το κάλπικο είδωλό του, 
Έσβησε το τραγούδι, η μουσική, ο χορός, η συγκίνηση και ο ρυθμός του
Η έκσταση εκφυλίστηκε σε πρωτογονισμό,
η ελευθερία σε ύβρη
και η χαρά σε αγριότητα. 
 
Η σύγχρονη Δύση απαρνήθηκε τον Διόνυσο 
και εμπορευματοποίησε τη διασκέδαση.
Έδιωξε την ορφική μουσική
και μιμήθηκε τα ένστικτα. 
 
Χωρίς σοφία, η δύναμη γίνεται αυθαιρεσία και ζούγκλα.
των Ναρκωτικών και της Ακολασίας 
Χωρίς ψυχαγωγία, η ζωή γίνεται κάτεργο και θλίψη. 
 
Ο Ελληνικός Πολιτισμός δίδαξε τη συνύπαρξη των δύο σε ισορροπία.
Τη Δύση δεν θα τη σώσουν τα περισσότερα όπλα,
αλλά η επιστροφή στο μέτρο, και στον ορθό Λόγο
στο «μηδέν άγαν» στη ζωντανή μνήμη με σοφία. 
 
Τότε θα αποκτήσει ξανά ήθος, θάρρος και πρωτοπόρος θα αναδειχθεί στην σύγχρονη Τεχνολογία., όπως ο Ήφαιστος της Ελληνικής Αρχαιολογίας 
Με το Απολλώνιο πνεύμα ο κόσμος θα λογικευτεί και θα ισορροπήσει,
και με τον διονυσιακό παλμό θα ψυχαγωγηθεί, και όμορφα θα ζήσει χωρίς δόγματα και σύγχρονες ιδεολογικές παραισθήσεις και θα εμφυσήσει ξανά στην ψυχή του τον Ενθουσιασμό με έκσταση, τραγούδι, μουσική και χορό. Τότε ο άνθρωπος γίνεται ήρωας, ημίθεος και δημιουργός.
 
Γιατί κόσμος χωρίς πνεύμα είναι βαρβαρότητα,
και άνθρωπος χωρίς ψυχή ον σε αγριότητα 
 
Εμπρός η Απολλώνια και Διονυσιακή εκστρατεία να ξεκινήσει πρώτιστα στην αυλή μας και στην Ευρώπη ν’ αρχίσει και στον κόσμο ολόκληρο να επικρατήσει 
(11/2/26) 
 
Αμφικτύων – Υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 
Συγγραφέας, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.