Σελίδες

2 Ιανουαρίου 2026

ΑΝΑΓΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Όσο και να προσπαθήσεις να αναβιώσεις τον κόσμο του παρελθόντος ματαιοπονείς. Γιατί το βέλος του χρόνου πηγαίνει εμπρός και όχι πίσω. Οι φιλόσοφοι γοητεύονται από ιδανικές καταστάσεις του παρελθόντος και προσπαθούν να τις αναβιώσουν. Όμως τούτος ο κόσμος έχει τη δική του δυναμική πορεία. Που τον οδηγεί; Η μία στην Ανέλιξη και η άλλη στην Καταστροφή. Οι αξίες του Ελληνισμού μπορούσαν να επιβραδύνουν την καταστροφή, αλλά όχι να την σταματήσουν. Οι άνθρωποι διασκεδάζουν ενώ ο πλανήτης βράζει από ανοιχτές και έτοιμες να εκραγούν κρίσεις. Τελικά η Ειμαρμένη γνωρίζει και τα πάντα στο Σύμπαν καθορίζει. Το ιδανικό σπάνια να το πιάσεις. Κάποτε άνθισε για να το έχουν σαν φωτεινό υπόδειγμα οι επερχόμενες γενεές. Αυτό συνέβη με την άνθιση του Ελληνικού πολιτισμού. Ήρθε έδωσε το υπέρλαμπρο φως του. Οι στρεβλόψυχοι όμως βάρβαροι τον μίσησαν. Οι αυτοκρατορίες τον υποδούλωσαν, οι φανατικές θρησκείες τον κατέστρεψαν, ακόμη και το όνομα Ελλην του το άλλαξαν σε Ρωμαίο. Τους ναούς του τους γκρέμισαν. Την πίστη του την άλλαξαν. Τον έγδυσαν σαν κοινοί κλέφτες και του πήραν ότι καλό είχε και άκομψα σαν παλιάτσοι το φόρεσαν (δημοκρατία, Ολυμπιακούς αγώνες, γράμματα, επιστήμη, τέχνες, πολιτισμό κ.α) για να πλουτίσουν. Με συνεχείς γενοκτονίες τον Ελληνισμό τον εξάντλησαν.
 
Αλλά δεν μπόρεσαν να γίνουν «καλοί και αγαθοί» δηλαδή «όμορφοι στη μορφή και αγνοί στην ψυχή». Έμειναν παράλογοι και λειψοί. Η διαφορά τους με τους Έλληνες έγκειται στη λογική σκέψη. [Είδατε πως ξεσηκώθηκαν οι παράλογοι υπέρ των τριτοκοσμικών «εισβολέων» που καταφθάνουν κατά χιλιάδες καθημερινά στην χώρα μας; Θα το δεχόταν αυτό Αρχαίος Ελλην πολίτης; Έναν ξένο εισβολέα να τον υποδουλώσει;]
 
Όπως οι ύαινες τρέχουν στο αίμα και στο ψοφίμι έτσι και οι σύγχρονοι στο χρήμα. «Θα πουλήσουν και το σχοινί που θα τους κρεμάσεις» είπε ο Μαρξ. 
 
Γιατί οι πρόγονοι μας ήταν διαφορετικοί;
 
Σύμφωνα με την παράδοση το σπέρμα της φυλής μας ήρθε από τον μακρινό Σείριο στο Γαλαξία μας και έπεσε στη Γη. Ίσως αυτό είναι και η αιτία του διαφορετικού DNA μας. Φαίνεται εξωφρενικό αλλά τίποτα δεν είναι απίθανο.
 
Μήπως σ’ αυτό οφείλεται η πνευματική τους ωριμότητα; Πολλοί ιδεολόγοι θέλησαν να αλλάξουν τον άνθρωπο δια της βίας. Ολοι τους όμως απέτυχαν παταγωδώς, και μάλιστα έγιναν χειρότεροι από πριν(Χίτλερ, Λένιν, Μαρξ κ.α ) με εξαίρεση τον Μάο Τσε Τουγκ. Όπως οι χοίροι αρέσκονται να τσαλαβουτανε στα λασπόνερα έτσι και ο σημερινός άνθρωπος βουτάει στην καταναλωτική κοινωνία, ρυπαινοντας τη γη.. Αυτό όμως του αρρωσταίνει την ψυχή και τον κάνει μαινόμενο. Γι’ αυτό όλα τα έργα του έχουν την σφραγίδα της έλλειψης μέτρου και κάλλους. Και έρχεσαι εσύ ο αιθεροβάμων και ονειροπαρμένος να τους μιλήσεις για την ευθύνη του ατόμου και για τις φιλοσοφικές θεωρίες του «γνώθι σ’ αυτόν» και του «Μηδέν άγαν»; Μίλησε τους για χρηματιστήριο, για ληστρική πολιτική και διαρπαγή να σε καταλάβουν. Και εδώ που τα λέμε οι λιγοστοί λοξοί έχουν το δίκιο ή οι πολλοί; Οι τελευταίοι σύμφωνα με τον δημοκρατικό κανόνα!!
 
Ετσι ήταν ανέκαθεν ο κόσμος. Αν ήθελε ν’ αλλάξει θα το είχε κάνει. Εσύ το τίποτα, μιά στιγμιαία αναλαμπή στο σύμπαν πας τον αλλάξεις; Επειδή βγήκες από το σπήλαιο τώρα στα γεράματα και νομίζεις ότι οι έγκλειστοι θα σε ακολουθήσουν;
 
«Ενας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Ετσι ήταν ο κόσμος και έτσι θα μείνει, ή και θα εξελιχθεί προς το χειρότερο μετά από κάποιον Πυρηνικό Αρμαγεδδώνα ή την σίγουρη περιβαλλοντική καταστροφή . Μπορεί βέβαια εξ ανάγκης να αλλάξει όταν βρεθεί στο χείλος της αβύσσου, «Ανάγκας και οι θεοί πείθονται»
(30/12/2025)
 
ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟ 2026
 
*Αμφικτύων ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφέας, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.