Στην ψηφιακή εποχή, η μεταφορά χρημάτων έχει γίνει υπόθεση λίγων κλικ, είτε πρόκειται για δώρο, εξόφληση ή βοήθεια σε συγγενή. Ωστόσο, πολλοί αγνοούν ότι η ΑΑΔΕ «βλέπει» αυτές τις κινήσεις και μπορεί να τις θεωρήσει δωρεές ή γονικές παροχές, με πιθανή φορολόγηση.
Πότε η ΑΑΔΕ θεωρεί μεταφορά ως δωρεά
Ακόμη και αν τα χρήματα κινούνται μέσα στην οικογένεια, η Αρχή μπορεί να τα αντιμετωπίσει ως μεταβίβαση περιουσίας:
- Αν παιδί λάβει ποσά από κοινό λογαριασμό χωρίς να έχει συνεισφέρει, θεωρείται γονική παροχή.
- Αν μεταφέρετε χρήματα σε συγγενή χωρίς δικαιολογητικά, χαρακτηρίζονται ως δωρεά.
- Αν χρησιμοποιούνται τρίτοι συγγενείς για να φτάσει το ποσό στον τελικό δικαιούχο, η Εφορία υποψιάζεται φοροαποφυγή.
Το αφορολόγητο όριο και οι παγίδες
Οι δωρεές και γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητες μόνο αν:
Γίνονται μέσω τράπεζας και όχι με μετρητά.
Δηλώνονται στο myProperty της ΑΑΔΕ.
Αν δεν τηρηθούν αυτά, η φορολόγηση ξεκινά από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές 10% έως 40%, ανάλογα με τη συγγένεια.
IRIS και μικρομεταφορές
Η υπηρεσία IRIS έχει εκατομμύρια χρήστες, αλλά και αυτές οι συναλλαγές παρακολουθούνται. Αν συχνά στέλνετε 300–400 ευρώ χωρίς ξεκάθαρη αιτιολογία, μπορεί να θεωρηθεί εισόδημα. Συμβουλή: γράφτε πάντα αιτιολογία («εστιατόριο», «δώρο γενεθλίων», «δάνειο») και κρατήστε αποδείξεις.
Δώρα γάμου υπό επιτήρηση
Τα χρηματικά δώρα γάμου για την Εφορία αποτελούν δωρεές:
- Σημειώστε αιτιολογία «δώρο γάμου».
- Κάντε καταθέσεις κοντά στην ημερομηνία.
- Διατηρήστε λίστα καλεσμένων για έλεγχο.
Πώς γίνονται οι έλεγχοι
Οι τράπεζες στέλνουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Αν εντοπιστεί ασυνήθιστη δραστηριότητα, ζητούνται δικαιολογητικά. Ελλείψει αυτών, επιβάλλεται φόρος δωρεάς ή παροχής.
Τι να προσέξετε
- Βάζετε σαφή αιτιολογία σε κάθε μεταφορά.
- Δηλώστε εγκαίρως δωρεές/παροχές στο myProperty.
- Επιλέξτε τραπεζικές κινήσεις αντί μετρητών.
- Αποφύγετε κυκλικές μεταφορές μέσω συγγενών.
- Μην αγνοείτε τις συχνές μικρομεταφορές – μπορεί να θεωρηθούν εισόδημα.
ΣΧΟΛΙΟ
Αλλο ένα μέτρο υπέρ των τραπεζών.... Η συμμορία κράτους -τραπεζών τα πάει μια χαρά εις βάρος των πολιτών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.