Σελίδες

18 Αυγούστου 2025

Στην Silicon Valley επιλέγουν τα έμβρυα για «έξυπνα μωρά» μέσω γενετικού ελέγχου!

Ο μαθηματικός Τσβι Μπένσον-Τίλσεν πέρασε επτά χρόνια προσπαθώντας να βρει τρόπους να αποτρέψει μια προηγμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης από το να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Όταν κατέληξε ότι αυτό δεν είναι εφικτό άμεσα, στράφηκε σε έναν διαφορετικό στόχο: τη δημιουργία πιο έξυπνων μωρών που θα μπορέσουν να μας σώσουν.
 
«Η διαίσθησή μου λέει πως είναι μια από τις καλύτερες ελπίδες μας», δήλωσε ο Μπένσον-Τίλσεν, συνιδρυτής του Berkeley Genomics Project, που στηρίζει τη νέα επιστημονική τάση της «γενετικής βελτιστοποίησης».
 
Στη Silicon Valley, η ιδέα της επιλογής εμβρύων βάσει δείκτη νοημοσύνης δεν ανήκει πια στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Υπηρεσίες κοστίζουν από 6.000 έως και 50.000 δολάρια, υποσχόμενες πρόβλεψη IQ μέσω γενετικών δεικτών.
 
Επιχειρηματίες τεχνολογίας, όπως ο Έλον Μασκ, ενθαρρύνουν τα «ευφυή ζευγάρια» να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, ενώ ακριβοπληρωμένοι μεσίτες γνωριμιών φέρνουν σε επαφή CEOs με αποφοίτους κορυφαίων πανεπιστημίων, στοχεύοντας σε «ιδανικούς απογόνους».
 
Βιοηθικολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, συγκρίνοντας την τάση με σενάρια δυστοπικής λογοτεχνίας, όπου οι πλούσιοι δημιουργούν μια γενετικά υπέρτερη κάστα. Ο Χανκ Γκρίλι, καθηγητής στο Στάνφορντ, προειδοποιεί: «Είναι σαν να φτιάχνουμε μια υπερ-κάστα που παίρνει την εξουσία, αφήνοντας τους υπόλοιπους απλούς πολίτες».
 
Παρά τον ενθουσιασμό, οι ειδικοί τονίζουν ότι η πρόβλεψη IQ μέσω DNA παραμένει περιορισμένη. Οι τρέχουσες μέθοδοι εξηγούν μόλις 5%-10% των διαφορών στη νοημοσύνη. Στην καλύτερη περίπτωση, η επιλογή εμβρύου μπορεί να δώσει 3-4 μονάδες επιπλέον IQ.
 
Επιπλέον, η επιλογή για υψηλό IQ μπορεί να αυξήσει ταυτόχρονα τον κίνδυνο για άλλες καταστάσεις, όπως το αυτιστικό φάσμα.
 
Στη Silicon Valley, οι αποφάσεις για την τεκνοποίηση συχνά συνδυάζουν αγάπη, επενδυτική σκέψη και γονιδιακή στρατηγική. Ορισμένοι βλέπουν τη διαδικασία ως μέσο για να προετοιμάσουν παιδιά ικανά να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας.
 
Όπως λέει ο Μπένσον-Τίλσεν: «Με ενδιαφέρουν πράγματα που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο – και ειδικά πράγματα που μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες ιδιοφυΐες».
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Ωραία δικαιολογία για να φτιάξουν οι γενετιστές έναν κόσμο με τάξεις... ανωτέρων και κατωτέρων ανθρώπων... 
Οι ανώτεροι άνθρωποι με τα υψηλά IQ, απλά θα ελέγχουν την τεχνητή νοημοσύνη και θα διαφεντεύουν με την βοήθειά της, τα δισεκατομμύρια των απλών ανθρώπων....
Μια νεοταξική κοινωνία της οποίας τα πρώτα δείγματα τα ζούμε ήδη.... αφού στήνεται με προσεκτικά βήματα.... κάνοντας τα πειράματά της (π.χ. κορωνοϊός) και φέρνοντας μέτρα ελέγχου των ανθρώπων (π.χ. ψηφιακές ταυτότητες, προσωπικός αριθμός και ψηφιακό ευρώ).
Στο επόμενο βήμα είναι το Σύστημα Κοινωνικής Πίστωσης που ήδη ισχύει στην Κίνα, με τους προνομιούχους υπάκουους πολίτες και τους ανυπάκουους που στο τέλος καταλήγουν στην φυλακή....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.