Σελίδες

18 Αυγούστου 2025

ΠΩΣ Ο ΖΕΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων 
 
Ο Ζευς για να σταματήσει τους συνεχείς εμφύλιους πολέμους μεταξύ των Ελλήνων εξέδωσε χρησμό ότι: «ο Ζευς επιθυμεί να βλέπει τους Έλληνες να αγωνίζονται αναίμακτα στην Ολυμπία και όχι στα πεδία των μαχών». Ευθύς μετά τον χρησμό όρμησαν στην Ολυμπία από όλα τα μέρη της Ελλάδος, της Ασίας, Αιγύπτου, Λιβύας, Ιταλίας και παντού όπου υπήρχαν Έλληνες. Ζήτησε να έρθουν μόνο Ελληνες από όλα τα μέρη της γης, όχι όμως βάρβαροι γιατί δεν θέλησε να συμμετάσχει στο ιερό αγώνα της Ολυμπίας ξένος και μη Έλληνας. Ο Δίας μόνο τους Έλληνες αγαπούσε, γιατί και αυτός Ελληνας ήταν. Τους βοηθούσε και τους υπερασπιζόταν σθεναρά, διότι μόνον αυτοί στο βασίλειο του τον λάτρευαν όπως αυτός επιθυμούσε. Και τούτο γιατί μόνον οι νουνεχείς λατρεύουν τον νου και ο νους λατρεύει τους νουνεχείς, κατά τον ίδιο τρόπο που η τύχη λατρεύει τους τυχερούς. 
 
Στην Ολυμπία είχε μεγαλοπρεπές άγαλμα ο Δίας καθήμενος σε θρόνο έργο του Φειδία σύμφωνα με την Διοποιείαν του Ομήρου, κινώντας τα φρύδια, κρατώντας το σκήπτρο και τον κεραυνό και απειλών τους ασεβείς, επίορκους, τυράννους, βίαιους και παρανόμους. Όταν συγκεντρώθηκαν όλοι οι ευσεβείς ενώπιον του εκτέλεσαν κοινή θυσία, δοξολογία, αντάλλαξαν ευχές, συν-αγωνίστηκαν, παρακολούθησαν θεάματα, αλληλογνωρίστηκαν, συμφιλιώθηκαν και έπαυσαν τους φθοροποιούς εμφυλίους πολέμους. Τέτοια δραστήρια πρωτοβουλία έλαβε ο δραστήριος νους του Δία και βρήκε ευτυχώς δραστήριες ψυχές ανθρώπων και ευήκοα ώτα. Αν όμως ύστερα συνέβαινε εμφύλιος αγώνας τούτων αιτία ήταν τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε διοικήσεως τα οποία υπερασπίζονταν οι πατρώοι και πολιούχοι θεοί και χωρίς την θέληση εκείνων πόλεμος δεν συνέβαινε. 
 
Οι αγώνες ήταν κοινοί και διέγειραν την φιλοτιμία και ασυγκράτητη άμιλλα στις ψυχές των Ελλήνων. Ετσι μεταβλήθηκε η Ελλάδα όπως στα στρατόπεδα όπου όλοι οι φιλότιμοι και οι δυνατοί γυμνάζονταν και προετοιμάζονταν για να ξεχαστούν μέσα από τον αγώνα και τις ιπποδρομίες, αλλά ταυτοχρόνως με την πρόφαση του αγώνα προετοιμάζονταν για να γίνουν ικανοί να υπερασπιστούν την πατρίδα εν καιρώ πολέμου. Διδάσκονταν ακόμη την τακτική και την ναυτική τέχνη για τον κατά ξηρά και θάλασσα αγώνα Σε περίπτωση πολέμου αναλάμβαναν στρατηγοί, ναύαρχοι και λάμβαναν μέρος σε δοκιμασίες για την απόκτηση εμπειρίας και σκληραγωγίας σε κακουχίες και στην αντιμετώπιση κινδύνων. Ο Ξενοφών αποδείχθηκε άριστος στρατηγός όταν έφερε το στράτευμα από την Μεσοποταμία στις εστίες τους.
 
Σχολιασμός: 
 
1/ Ουδείς Ελλην στα νεώτερα χρόνια δεν βρέθηκε να πάρει παρόμοιες πρωτοβουλίες για να σταματήσει το αλληλοφάγωμα των πολιτικών μας για θέματα εξουσίας, παραγνωρίζοντας τα σοβαρά εθνικά προβλήματα και τα τοιαύτα των πολιτών. Ο Καποδίστριας που θα έκανε αυτό το θαύμα όπως έπραξε και στην Ελβετία, φρόντισαν οι Έλληνες με παρότρυνση ξένων κέντρων να τον δολοφονήσουν. 
 
2/ Προσχέδιο Συντάγματος σύμφωνο με το πνεύμα Καποδίστρια υπάρχει αυτό του αείμνηστου φιλόσοφου της Ελβετίας Νικόλαου Καλογερόπουλου. Τούτο έχει κοινοποιηθεί αλλά η κομματοκρατία το αγνοεί για ευνόητους λόγους 
 
3/ Προσπάθησε κάτι να κάνει ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος για να πατάξει την κομματοκρατία αλλά τον ανέτρεψε ο Ιωαννίδης- άρχων της ΕΣΑ- με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου Ετσι σταμάτησε ο εκδημοκρατισμός με τον πρωθυπουργό Σπύρο Μαρκεζίνη και άνοιξε την πόρτα στον Αττίλα στην Κύπρο. 
 
4/ Οι ΗΠΑ ευθύνονται απόλυτα για την τραγωδία και τουρκική κατοχή της Κύπρου και οι ΗΠΑ έχουν τη δύναμη να ελευθερώσουν την Κύπρο από τον Αττίλα. Χωρίς όμως την Ελληνική αντίσταση κανείς δεν έρχεται να σε βοηθήσει 
 
5/ Στις μέρες μας ο πρόεδρος Τράμπ μιμούμενος τον Δία(;) ανέλαβε παρόμοιες πρωτοβουλίες μεταξύ των εμπολέμων ηγετών να σταματήσει τους αιματηρούς πολέμους. Ουδείς όμως γνωρίζει αν αυτή στεφθεί από επιτυχία, διότι και ο ίδιος υποσκάπτεται από το βαθύ κράτος των τραπεζών, αγορών, διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων κ.α, 
 
6/ Το εμπόδιο για τη παγκόσμια συνεργασία οφείλεται α/ στην ανήσυχη φύση του ανθρώπου και β/ ότι όλοι μπροστά από όλα βάζουν το υλικό κέρδος και όχι τις ηθικές αξίες και το γενικό κέρδος των λαών, όπως έκανε ο Ζευς πριν Π.χ να έβαζαν σαν έπαθλο: την αποκατάσταση του ανατραπέντος Περιβάλλοντος, την εμβάθυνση και υποχρεωτική αποκατάσταση της Δημοκρατίας, την παγκόσμια Μόρφωση, Υγεία, Διατροφή κ.α 
 
(16/8/25) 
 
*Αμφικτύων ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφέας, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.