Σελίδες

12 Μαΐου 2025

Ένας πολυπολικός κόσμος πολλών πυρηνικών δυνάμεων, ψάχνει νέα δομή ισορροπίας!

Α
ποσπάσματα από ανάλυση του Παναγιώτη Ήφαιστου στο newshub.gr 
 
Ο κόσμος σήμερα αποτελείται από δύο εκατοντάδες κυρίαρχα κράτη. Αυτά προέκυψαν μέσα από απελευθερωτικούς αγώνες. Το κάθε ένα εξ αυτών έχει τα δικά του χαρακτηριστικά που είναι ενταγμένα σε κρατικοκεντρικό σύστημα. Καθένα από αυτά, ορίζουν και ιεραρχούν τα εθνικά τους συμφέροντα και με πολιτικό και στρατιωτικό λογισμό τα προστατεύουν. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι ηγεμονικές συμπεριφορές είναι δεδομένες. 
 
Σήμερα, εκκολάπτεται ένας πολυπολικός κόσμος πολλών πυρηνικών δυνάμεων ο οποίος αναζητάει νέα δομή με όρους πολιτικού και στρατιωτικού ορθολογισμού. 
 
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80’, στηριζόταν στο ψυχρό πόλεμο στον έλεγχο των πυρηνικών δυνάμεων στην περιοχή της Ευρασίας ο οποίος στηρίχθηκε σε σχετικές συμφωνίες. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 και την πτώση του τείχους, η αίσθηση στη διεθνή ανάλυση ήταν ότι η Δύση θα πρέπει να προσεγγίσει την Ρωσία ώστε να αποτρέψει την στρατηγική σχέση της τελευταίας με την Κίνα, πράγμα που συνέβη αρκετά χρόνια αργότερα. 
 
Και με τις περιφερειακές επεμβάσεις των ΗΠΑ και με την διεύρυνση της ατλαντικής συμμαχίας στο κέντρο της Ευρώπης προκλήθηκαν σοβαρότατα διλήμματα ασφαλείας. Στα Θουκυδίδεια αξιώματα ο κυριότερος λόγος του Πελοποννησιακού πολέμου ήταν τα διλήμματα ασφαλείας που προκάλεσαν οι εξοπλισμοί και οι ηγεμονικές συμπεριφορές. Ο Τζορτζ Κένναν, αρχιτέκτονας της αμερικανικής στρατηγικής είχε πει ότι «η επέκταση στης ατλαντικής συμμαχίας στο κέντρο της Ευρώπης, θα αποτελούσε τραγικό λάθος. 
 
Παράλληλα έχουμε νέα περιφερειακά κέντρα ισχύος (Τουρκία, Ιράν) Ποιά λοιπόν είναι σήμερα η γεωπολιτική ισορροπία σε πλανητικό επίπεδο; Δεν υπάρχει! Η αστάθεια στις περιφέρειες ήρθε ως αναπόφευκτη συνέπεια αυτού του φαινομένου. Θα έχουμε διαρκείς εναλλαγές συμμαχιών και πόλων ισχύος. 
 
…«Μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όσα κράτη δεν είναι προικισμένα με τα κατάλληλα επιτελεία για να προστατέψουν τα συμφέροντα τους, θα υποστούν δραματικές συνέπειες! 
 
Η εικόνα είναι από το Pinterest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.