Σελίδες

7 Απριλίου 2025

Έμμεση κεφαλαιοποίηση των τραπεζών ετοιμάζει η Κυβέρνηση

Στο υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τον τίτλο «Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις» το οποίο ήδη βρίσκεται στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συνδράμει για μια ακόμη φορά τις συστημικές τράπεζες.
 
Στο άρθρο 179 του εν λόγω σχεδίου νόμου και ειδικότερα στις παραγράφους 7 έως και 9 η κυβέρνηση παραχωρεί το δικαίωμα στις τράπεζες να λαμβάνουν το υπόλοιπο του δανείου του οφειλέτη -το οποίο θα διακανονιστεί- από τις Εγγυήσεις του Δημοσίου οι οποίες θα καταπέσουν.
 
Σημειώνουμε ότι τα κόκκινα δάνεια τα οποία έχουν τιτλοποιηθεί βάσει του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, βρίσκονται εξολοκλήρου στα χαρτοφυλάκια των συστημικών τραπεζών. Το υπόλοιπο των Εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου για το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» ανερχόταν στις 31.12.2024 στα 17,32 δις ευρώ.
 
Με απλά λόγια, στην περίπτωση που το κόκκινο δάνειο ενός οφειλέτη υπολοίπου πχ 100.000 ευρώ διακανονιστεί με την τράπεζα να πληρωθεί στο 50%, είτε εφάπαξ, είτε με δόσεις και το υπόλοιπο 50% διαγραφεί, η τράπεζα θα ζητήσει την καταβολή αυτού του ποσού που διαγράφηκε από το Δημόσιο με την κατάπτωση των εγγυήσεων.
Έμμεση κεφαλαιοποίηση των τραπεζών δηλαδή.
 
Ένα ακόμη δώρο από την κυβέρνηση στους τραπεζίτες οι οποίες, α) ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 47 δις ευρώ μέσω του ΤΧΣ χωρίς να τα επιστρέψουν, β) με τον αναβαλλόμενο φόρο (ν. 4172/2013) δεν πληρώνουν φόρους, γ) με το Hive Down, ήτοι τον εταιρικό μετασχηματισμό εξασφαλίζουν ότι δεν θα πληρώσουν φόρους, έστω και αν παρουσιάζουν κέρδη, δ) καταγράφουν υπερκέρδη άνω των 11,8 δις ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, μοιράζοντας μερίσματα στους μετόχους τους, ε) δεν χρηματοδοτούν τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εκπλειστηριάζουν άπληστα τα σπίτια και την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών στα funds.
 
Η ΝΙΚΗ ζητάει άμεσα την απόσυρση του εν λόγω άρθρου και την προσθήκη παραγράφου η οποία θα αναγκάζει τις τράπεζες να καταχωρούν το ποσό διαγραφής του οφειλόμενου δανείου -μετά τον διακανονισμό- στις ζημίες τους.
Δεν είναι δουλειά του Δημοσίου να διασώζει συνέχεια τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.