Σελίδες

31 Μαρτίου 2025

ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ -ΕΡΩΤΟΣ ΘΥΜΙΑΜΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων 
 
Το απόσπασμα είναι από τους Ορφικούς Ύμνους οι οποίοι χρονολογούνται προ αμνημονεύτων χρόνων. Αδύνατον να προσδιοριστεί χρονολογικώς πότε οι πρωτοΈλληνες Πελασγοί είχαν αρχίσει να ενδιαφέρονται και να παρατηρούν τις κινήσεις του Ήλιου, της Σελήνης, των Πλανητών και άλλων φυσικών φαινομένων. 
 
Τρία συναισθήματα τους διήγειραν και τους συγκλόνισαν: α/ Ο απεριόριστος θαυμασμός προς το αχανές Σύμπαν β/ ο ασίγαστος φόβος για τα όσα συνέβησαν γύρω του (κοσμογονικές καταστροφές-Κατακλυσμοί κ.α) γ/ Ο Έρωτας του ειδέναι.
 
Όλα ξεκίνησαν από τον ανήσυχο λαό της θάλασσας του Αιγαίου. Από το Αιγαίο διαδόθηκε η γνώση και ο πολιτισμός. Κατωτέρω παραθέτω το Θυμίαμα στον Έρωτα:
 
ΕΡΩΤΟΣ Θυμίαμα, Αρώματα  
 
Σε ακριβή μετάφραση από το βιβλίο «ΤΑ ΟΡΦΙΚΑ» Ιωάννου Πασσά, Αθήνα, Εγκλ. Ήλιος 1982 
 
[Επικαλούμαι τον μεγάλον, τον αγνόν, τον περιπόθητον, τον γλυκύν Ερωτα 
Τον ισχυρόν τοξότην, τον φτερωτόν που φλογίζει με δύναμιν τους ανθρώπους 
Τον ταχύν και ορμητικόν που παίζει μαζί με τους θεούς και με τους θνητούς ανθρώπους 
Τον έξυπνον, τον εφευρετικόν, με τις δύο φύσεις (αρρεν και θήλυ) που κρατεί τα κλειδιά των πάντων 
Τα κλειδιά του επουράνιου αιθέρος, της θάλασσας και της γης 
Και όσα πνεύματα, που γεννούν τα πάντα στους ανθρώπους 
Τρέφει η θεά, παράγει χλωρούς καρπούς και όσα έχει ο ευρύς Τάρταρος και η θορυβώδης θάλασσα.
Διότι μόνον εσύ κρατάς το πηδάλιον(είσαι κυρίαρχος) όλων αυτών.
Αλλά ώ μακάριε με καθαρές διαθέσεις έλα μαζί με τους μύστες.
Και απομάκρυνε από αυτούς τις φαύλες και παράδοξες ορμές] 
 
ΑΝΑΛΥΣΗ 
 
1/Ο Έρωτας είναι συμπαντικής εμβέλειας αισθητικό πεδίο και σαν τέτοιος δεν δεσμεύεται από: Αποστάσεις, Ανθρώπινους Νόμους-Ήθη, Ηλικία, Πλούτο ή Φτώχεια κ.α Ο σαρκικός έρωτας είναι ένα μικρό μέρος του συμπαντικού Έρωτα. 
 
2/ Οποία ειρωνεία! Οι Έλληνες που πρώτοι ανακάλυψαν και περιέγραψαν προ αμνημονεύτων χρόνων τον συμπαντικό Έρωτα, τον συμβολίζουν με τον Άγιο Βαλεντίνο, τον ξερακιανό μοναχό, εχθρό του Έρωτα, λόγω δόγματικής θρησκείας και ενδεχόμενα να είχε και τις διαστροφές της Καθολικής Εκκλησίας και του μοναχικού βίου (ομοφυλοφιλία ανδρών -γυναικών κ.α) 
 
3/ Οι πρόγονοι μας είχαν δώσει στον Έρωτα θεική υπόσταση και τον είχαν μεταξύ των θεών και των ανθρώπων. Δείτε πόσο αρνητικά είναι τα διάφορα αβρααμικά θρησκευτικά δόγματα και με πόση περιφρόνηση και μίσος φέρονται προς την γυναίκα ώστε να μην κινεί τον Έρωτα (μπούργκα, τσαντόρ, απαγορεύσεις) 
 
4/ Ο Έρωτας παρουσιάζεται με δύο φύσεις όσα και τα φύλα (άρρεν και θήλυ) και όχι με ..74 φύσεις, όπως προσπαθούν να αλλάξουν την φυσιολογία του ανθρώπου. 
 
5/ Ολα στη γη είναι δημιουργήματα του Έρωτα. Αυτός μας φτιάχνει τις τροφές και ότι γίνεται στην ξηρά και στη θάλασσα. 
 
6/ Το πνεύμα μας είναι προϊόν του Έρωτα. Αν ο άνθρωπος δεν ερωτευτεί μια ιδέα και δεν πονέσει για αυτή δεν θα μπορέσει να την υλοποιήσει. 
 
7/ Ο Έρωτας κυρίαρχος στο Σύμπαν και διέπει τα πάντα. Με τον συμπαντικό Έρωτα (Έλξη), δημιουργήθηκε το Σύμπαν, με τον Έρωτα (έλξη) διατηρούνται ενωμένοι οι Γαλαξίες, με τον Έρωτα (έλξη) διατηρείται ενωμένο το Ηλιακό μας σύστημα, με την αμοιβαία έλξη δημιουργείται το ανδρόγυνο και η οικογένεια. Ακόμη και τα ηλεκτρόνια, σωμάτιο και σωματίδια γύρω από τα διάφορα στοιχεία στην έλξη (Ερωτα) οφείλουν υπόσταση τους.
 
8/ Αντίθετα η Έρις (νείκος εξού φιλονεικία) φέρνει την άπωση. Ενεργεί στην διάλυση, την απομάκρυνση και την αποσύνθεση των πάντων. Ακόμη και το νέφος των σωματίων και σωματιδίων του ανθρώπινου σώματος μένει ενωμένο χάρις στον Έρωτα της ζωής. Όταν σταματήσει ο Έρωτας για ζωή τότε το νέφος μας διαλύεται και το σώμα πεθαίνει. 
 
9/ Οι άνθρωποι της εποχής μας χάριν της ύλης έχουν γίνει ανέραστοι και τον Ερωτα βλέπουν μόνο από την σκοπιά του σεξ. Οι θεοκρατικές και οπισθοδρομικές κοινωνίες εχθρεύονται τον Έρωτα και τον ενοχοποιούν, σε βαθμό μάλιστα ακόμη και με μια λέξη ερωτική αν ξεστομίσεις ή ένα φλερτ να κάνεις στο ωραίο φύλο να θεωρείται σεξουαλική παρενόχληση η οποία διώκεται ποινικά. Στην εποχή μου ήταν ανεκτικότερες και ερωτικές οι κοινωνίες. 
 
9/ Για την κλοπή της Ωραίας Ελένης από τον Πάρη έγινε ο Τρωικός Πόλεμο, όχι φυσικά το 1250 π.Χ όπως λένε, αλλά το 3.500 π.Χ με βάση αστρονομικά δεδομένα 
 
10/ Η τελευταία στροφή του Ύμνου καταδικάζει τις διαστροφές που συμβαίνουν είτε λόγω φυσικών αιτίων (διαταραχή ορμονικού συστήματος) είτε λόγω του περιβάλλοντος και την επιβολή με αναγκαστικούς νόμους ενός αφύσικου ελαττώματος σε όλη την κοινωνία. 
 
11/ Ο θεός Έρωτας με τη Λύρα του Απόλλωνα θεράπευε ακόμα και ασθενείς στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, όπως μαρτυρεί η εικόνα της Θόλου.
 
12/ Ο απανταχού Έλληνας έχει ιδιαίτερο Έρωτα για την πατρίδα του. Οι ανθελληνικές δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος του επέβαλαν αντιδημοκρατικό Σύνταγμα, αυτό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και τον κρατάνε με επιβλαβή και ανθελληνικά στην ουσία κόμματα και προδοτικά αποκόμματα της αντεθνικής Αριστεράς σε δουλεία και μόνιμο μαρασμό. Αν αποκτούσε πατριώτη και ικανό ηγέτη, όπως ο Ι. Καποδίστριας ή ο Ι. Μεταξάς η Ελλάδα θα είχε μεγαλουργήσει. Αλλά και τους δύο τους δολοφόνησαν οι ίδιες δυνάμεις.
 
(29/3/25) 
 
* Αμφικτύων ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 
Συγγραφέας, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών 
amphiktyon@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.