Μελετώντας τους αρχαίους σοφούς μας έπεσα σε ένα θέμα που θεωρώ πάντα επίκαιρο και αυτό είναι η απλήρωτη και αφιλοκερδής εργασία των ακάματων πνευματικών ανθρώπων. Ο σύγχρονος άνθρωπος της ύλης αδυνατεί να συλλάβει ότι το πνεύμα και η Σοφία δεν είναι είδος προς πώληση. Ούτε να κλειδώνεται με πνευματικά δικαιώματα και άλλες «δαγκάνες» από τους «εμπόρους» και «λαθρεμπόρους» των ιδεών. Το ίδιο ισχύει και για την Ομορφιά της νιότης και αυτή δεν πωλείται.
Γιατί κατά τον Σωκράτη αν πωλήσει κανείς για χρήματα την ομορφιά σε όποιον την επιθυμεί τον ονομάζουν πόρνο. Αν όμως κάποιος γνωρίσει έναν που είναι ωραίος στο σώμα και στην ψυχή και τον κάνει φίλο του τον θεωρούμε σώφρονα. Βέβαια σήμερα με την υποταγή των πάντων στο υλικό συμφέρον έχει παύσει και η φιλία και τα άτομα έχουν απομονωθεί έρμαια της μικρής οθόνης. Το ίδιο λέγει και για τη Σοφία. Όσοι την πουλούν με χρήματα σ’ όποιον την θέλει αυτούς ονόμαζαν σοφιστές σαν να λέμε «πόρνους». Αντίθετα, αυτοί που έδιναν τη σοφία του χωρίς χρήματα στο κοινό τους ονόμαζαν «φιλοσόφους».
Στην σύγχρονη εποχή μας όλοι πουλούν τη γνώση τους και ουδείς εργάζεται αφιλοκερδώς, με ελάχιστες πάντα εξαιρέσεις. Τα αποτελέσματα η συσκότιση και διαστροφή των ιδεών από τα ΜΜΕ. Προσωπικά, όσο και αν σας φανεί παράδοξο μετά την αποστρατεία μου πάντα εργάζομαι αφιλοκερδώς. Στην εφημερίδα που έστελνα παλιά τα άρθρα μου με υποχρέωσαν να δεχθώ αμοιβή και υπέκυψα για λίγο καιρό στο καθεστώς αυτό, καθιερωμένο άλλωστε διεθνώς. Πολύ σύντομα όμως αποχώρησα και δημιούργησα δική μου ιστοσελίδα για να στέλνω δωρεάν τις ιδέες μου στην κοινή γνώμη. Το ίδιο ισχύει και για τα βιβλία μου που εκδίδω σαν αυτοεκδότης. Τα ανάρτησα στο διαδίκτυο και γίνονται κτήμα του κάθε αναγνώστη. Οι αναγνώστες που έχουν την ικανότητα να διακρίνουν ποιος είναι έμπορος ιδεών και ποιος χαρίζει την γνώση του αφιλοκερδώς θεωρούνται σώφρονες. Αυτό το διαπιστώνει κανείς από το πλήθος των φίλων μιας ιστοσελίδας στο διαδίκτυο και αυτή είναι η ικανοποίηση ανώτερη από το υλικό κέρδος. Με τον τρόπο αυτό προάγεται και η Αρετή.
Όμως, η επικρατούσα αντίληψη σήμερα είναι ότι η αριστεία ενός πνευματικού ανθρώπου κρίνεται από το «ταμείο» που κάνει. Αυτό πολλοί μου το έχουν πει για να μειώσουν την προσφορά μου, χωρίς όμως να με απασχολεί το θέμα της αριστείας του «ταμείου» που για μένα είναι μείον.
Συχνά μελετώ βιβλία αρχαίων σοφών και σταχυολογώ θέματα που και σήμερα είναι στην επικαιρότητα και τα φέρνω στην επιφάνεια. Αρκετοί θεωρούν την αρθρογραφία άσκοπο έργο και κόπο χαμένο αφού η εξουσία δεν ακούει. Όμως εμείς επιμένουμε, όπως βράχος με το κύμα.
Εκείνος που ταλαιπωρεί τον εαυτόν του και υποφέρει για κάτι καλό ευφραίνεται σαν τον ψαρά που πιάνει έστω και ένα ψάρι. Τα βραβεία των μόχθων μικρή αξία έχουν. Εμείς μοχθούμε για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, να βελτιώσουμε την κοινωνία και να ευεργετήσουμε την πατρίδα. Κάποτε ο Αντιφών, ρώτησε το Σωκράτη γιατί ενώ ήξερε την πολιτική δεν ανακατεύτηκε ποτέ με την πολιτική; Αυτός είπε: «Με ποιο από τους δύο τρόπους Αντιφών, θα λάμβανα μέρος στην πολιτική; Με το να ανακατεύομαι μόνος μου, ή αν φρόντιζα να υπάρχουν όσο το δυνατόν πιο πολλοί ΙΚΑΝΟΙ να ασχολούνται με αυτήν;» Και τότε είχαν το ίδιο πρόβλημα, δηλαδή της ποιότητας των πολιτικών.
Πρόβλημα ποιότητας έχουμε μετά την μεταπολίτευση: Πρωθυπουργοί κάτω του μετρίου (με ελάχιστες εξαιρέσεις) αρχηγοί κομμάτων σαλτιμπάγκοι, βουλευτές πειθήνιοι, γεωστρατηγικά στο άρμα της Τουρκίας, ΥΠΕΞ για κλάματα, φοβικοί-νενέκοι, χώρα εξαρτημένη, βουβή, άφωνη, ασφυκτικά απομονωμένη, προ τελευταία στο κατά κεφαλήν εισόδημα (κάτω και από τη Ρουμανία). Μοναδική που απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα (Χ.Υ και ΑΟΖ) και αρνείται την σύνδεση των θαλάσσιων ζωνών με Κύπρο. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αντί για ηγέτης μας βγήκε «τακτικιστής-διαχειριστής» κατώτερος των περιστάσεων. Μπορούσε να ήταν αν είχε καλούς συμβούλους, αλλά οι σύμβουλοι του (ΕΛΙΑΜΕΠ) τον απέτρεψαν. Το κακό ότι τα ΜΜΕ τον εκθειάζουν ως χαρισματικό. Ο λαός όμως σιγά- σιγά αρχίζει να βλέπει.
(4/1/25)
* Αμφικτύων ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.