Σελίδες

9 Ιανουαρίου 2025

Επιστήμονες προειδοποιούν: Βρέθηκαν μικροπλαστικά σε έξι είδη θαλασσινών- Ποιο χαρακτηρίζεται πιο «επικίνδυνο»

Γράφει η Μαρία Βασιλείου
 
Επιστήμονες προειδοποιούν όσους καταναλώνουν θαλασσινά, πως ανακάλυψαν επικίνδυνα μικροπλαστικά σε έξι δημοφιλή είδη.
 
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει την παρουσία μικροπλαστικών σε έξι είδη ψαριών και θαλασσινών που καταναλώνονται συχνά από τον άνθρωπο.
 
Τα μικροπλαστικά (κομμάτια πλαστικού με διάμετρο μικρότερη από 5 χιλιοστά, αόρατα με γυμνό μάτι) έχουν συνδεθεί με τοξικές επιπτώσεις στον οργανισμό, όπως ο καρκίνος.
 
Επιστήμονες στο Όρεγκον διεξήγαγαν εργαστηριακή ανάλυση περισσότερων από 1.800 μεμονωμένων θαλάσσιων πλασμάτων, συμπεριλαμβανομένων της ρέγκας του Ειρηνικού και ενός είδους σολομού.
 
Συνολικά, μικροπλαστικά βρέθηκαν στο 99% των δειγμάτων, σύμφωνα με την Daily Mail, στο έντερό τους και σε άλλα σημεία, αλλά σε κανένα δεν βρέθηκαν περισσότερα από όσα εντοπίστηκαν στη ροζ γαρίδα.
 
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα μικροπλαστικά ταξιδεύουν «από τον ωκεανό στο τραπέζι της κουζίνας μας».
 
«Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι μικροΐνες φαίνεται να μετακινούνται από το έντερο σε άλλους ιστούς, όπως οι μύες», δήλωσε η καθηγήτρια Susanne Brander από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. «Αυτό έχει ευρείες επιπτώσεις για άλλους οργανισμούς, ενδεχομένως και για τον άνθρωπο».
 
Για τη μελέτη, ψάρια αλιεύθηκαν από σκάφος στα ύδατα του Όρεγκον ή αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ και από πωλητές θαλασσινών.
 
Συνολικά, οι ερευνητές έλαβαν 182 δείγματα από έξι είδη – ροζ γαρίδα, ρέγκα του Ειρηνικού, λάμπραινα του Ειρηνικού, μαύρο πετρόψαρο, γιλάρι και βασιλικό σολομό.
 
Τα έξι είδη είναι αυτά που είναι «οικονομικά ή πολιτιστικά σημαντικά» στο Όρεγκον, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις παγκόσμιες διατροφικές συνήθειες.
 
Η εργαστηριακή ανατομία και η μικροσκοπική ανάλυση αποκάλυψαν 1.806 ύποπτα σωματίδια στη συντριπτική πλειονότητα των μεμονωμένων δειγμάτων.
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μικρότερα θαλάσσια είδη τείνουν να περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα σωματιδίων, αλλά ο λόγος γι’ αυτό δεν είναι σαφής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.