Σελίδες

8 Ιανουαρίου 2025

Το κράνος που σφράγισε την τύχη της Δύσης

Η ανακάλυψη του κράνους του Μιλτιάδη, του στρατηγού που ηγήθηκε των Αθηναίων στη Μάχη του Μαραθώνα, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της παγκόσμιας ιστορίας. Ο Μιλτιάδης, μια εξέχουσα μορφή της αρχαίας Ελλάδας, οδήγησε τον αθηναϊκό στρατό σε νίκη κατά των Περσών το 490 π.Χ., εξασφαλίζοντας την ελευθερία της πόλης-κράτους. 
 
Το κράνος του, κορινθιακού τύπου, ανακαλύφθηκε στα ερείπια του Ναού του Δία στην Ολυμπία στα τέλη του 19ου αιώνα. Παρά την απώλεια του θόλου του, διατηρείται σχεδόν ακέραιο μετά από 2.500 χρόνια. Η επιγραφή πάνω του αναφέρει: «ΜΙΛΤΙΑΔΕΣ ΑΝΕ[Θ]ΕΚΕΝ [Τ]ΟΙ ΔΙ.», δηλώνοντας πως ήταν αφιέρωμα στον Δία.
 
Οι ιστορικοί εικάζουν ότι το κράνος αφιερώθηκε είτε για να ζητηθεί η θεϊκή υποστήριξη σε επερχόμενη μάχη, είτε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για νίκη που ήδη είχε επιτευχθεί. Αν η δεύτερη υπόθεση ισχύει, τότε η σύνδεσή του με τη Μάχη του Μαραθώνα προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο εύρημα. Πολλοί πιστεύουν, με βάση τους Πλούταρχο και Ηρόδοτο, ότι ο Μιλτιάδης αφιέρωσε το κράνος του στον Δία μετά τη νίκη, προστατεύοντας έτσι την Αθήνα από την περσική απειλή και διασφαλίζοντας την πορεία της ιστορίας και του δυτικού πολιτισμού. 
 
Ο Μιλτιάδης γεννήθηκε αριστοκράτης, γιος του Κίμωνα, διάσημου αρματοδρόμου, και έλαβε εξαιρετική μόρφωση. Ως πολιτικός και στρατηγός, υπερασπίστηκε την Αθήνα από τους Πέρσες, σκοτώνοντας τους απεσταλμένους που ζήτησαν την υποταγή της πόλης. Επινόησε τη στρατηγική που έφερε τη νίκη στον Μαραθώνα, επιλέγοντας να πολεμήσει μακριά από την πόλη για να αποφύγει την καταστροφή μιας πολιορκίας. 
 
Η μάχη έμεινε στην ιστορία ως σύμβολο θάρρους και στρατηγικής ιδιοφυΐας, ενώ η αποφασιστικότητα του Μιλτιάδη ενέπνευσε τους συμπολίτες του. Ο λόγος του προς τον στρατηγό Καλλίμαχο έπεισε τους διχασμένους στρατηγούς να δράσουν, εξασφαλίζοντας τη νίκη που καθόρισε την πορεία της Αθηναϊκής δημοκρατίας. 
 
Η συμβολή του Μιλτιάδη, αν και συχνά επισκιάζεται από άλλες προσωπικότητες όπως ο Περικλής, παραμένει θεμελιώδης για την επιβίωση και την ακμή της κλασικής Ελλάδας και, κατ’ επέκταση, του δυτικού πολιτισμού. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.