Τον 6ο και 5ο αιώνα π. Χ. η πόλη της Μυτιλήνης εξέδωσε νομίσματα που η υποδιαίρεσή τους ήταν το 1/6 του στατήρα και για το λόγο αυτό η αξία τους ήταν γνωστή ως “έκτη”.
Το μέταλλο των νομισμάτων αυτών είναι ήλεκτρο, δηλαδή κράμα χρυσού και αργύρου.
Η πιο ενδιαφέρουσα από τις κοπές αυτές από τη Μυτιλήνη χρονολογείται στην πρώϊμη κλασσική εποχή και πιο συγκεκριμένα στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα π.Χ.
Ο τύπος δείχνει δύο αντικριστές γυναικείες κεφαλές και έχουν απεικονιστεί σαν να μπαίνει το πρόσωπο της μιας μέσα σ' εκείνο της άλλης.
Με τον τρόπο αυτό ο θεατής βλέπει ταυτόχρονα τα πρόσωπα και των δύο, αλλά και το κάθε ένα χωριστά!
Πρόκειται για την “οπτική οφθαλμαπάτη”, τεχνική που οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη έκδοση είναι η μοναδική καταγεγραμμένη χρήση της “οπτικής οφθαλμαπάτης” όσον αφορά την ελληνική νομισματοκοπία.
Η παράσταση προκαλεί εντύπωση ακόμη και σήμερα και παραμένει μυστήριο γιατί η οπτική οφθαλμαπάτη χρησιμοποιήθηκε μόνο σε αυτή τη νομισματική έκδοση της Μυτιλήνης και σε καμμία άλλη από τις χιλιάδες άλλες γνωστές κοπές στην Αρχαία Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.