Στην αναζήτηση εναλλακτικών καυσίμων που θα αντικαταστήσουν τα ορυκτά, ερευνάται η πυρόλυση των χρησιμοποιημένων πλαστικών.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κάνει έκκληση για άμεσο μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος που θα περιλαμβάνει την ένταξη νέων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, οι περισσότερες λύσεις που προτείνονται είναι τεχνικά ανώριμες, υπερβολικά κοστοβόρες ή πιο επικίνδυνες από τις ήδη υπάρχουσες.
Ένας από αυτούς τους πειραματισμούς που έχει λάβει ελάχιστη προσοχή μέχρι στιγμής είναι η πυρόλυση του πλαστικού.
Τα πλαστικά κατασκευάζονται κυρίως από πετρέλαιο, επομένως μέσω της πυρόλυσης τα χρησιμοποιημένα πλαστικά μπορούν να μετατραπούν σε συνθετικά καύσιμα.
Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών έχει διπλασιαστεί από τις αρχές του αιώνα, σε σχεδόν 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως το 2021. Ενώ η διάρκεια ζωής των προϊόντων από πλαστικό είναι κατά μέσο όρο περίπου 10 χρόνια, το υλικό τους μπορεί να χρειαστεί έως και 500 χρόνια για να αποσυντεθεί, ανάλογα με τη σύνθεσή τους.
Γι’ αυτόν τον λόγο, η πυρόλυση εμφανίζεται ως μία πολλά υποσχόμενη λύση. Κατά τη διάρκεια της πυρόλυσης, το πλαστικό θερμαίνεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 300 και 900 βαθμών Κελσίου. Υποβάλλοντας το πλαστικό σε υψηλές θερμοκρασίες, αποσυντίθεται στο λεγόμενο πυρολυτικό έλαιο, σε ποσοστό έως 80%, σε αέριο καύσιμο που καταναλώνεται στην παραγωγική διαδικασία και σε μικρό ποσοστό στερεού ανθρακούχου υπολείμματος.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως το καύσιμο από χρησιμοποιημένο πλαστικό είναι μόλις στην αρχή της εξέλιξής του ως εναλλακτικό καύσιμο που θα δώσει λύσεις σε μεγάλη κλίμακα. Η πυρόλυση έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη ζήτηση για πλαστικά δεύτερης χρήσης, γεγονός που θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο σε δύο τομείς ταυτόχρονα: Αφενός στην παραγωγή ενέργειας που βασίζεται σε καύσιμα που δεν έχουν εξορυχθεί, και αφετέρου, στην αξιοποίηση των συσσωρευμένων πλαστικών αποβλήτων που αποτελούν παγκόσμιο παράγοντα ρύπανσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.