Αναδημοσίευση από το Βαλκανικό Περισκόπιο
Γράφει ο D. Marjanović στην κροατική Advance
Είναι ασφαλές να πούμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων θέλει ειρήνη στην ήπειρό τους, κατά προτίμηση ειρήνη το συντομότερο δυνατό και τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία με οποιαδήποτε συμφωνία, είτε ταιριάζει καλύτερα στη Μόσχα είτε στο Κίεβο.
Ο τερματισμός της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα τερματίσει επίσης τον φόβο ότι θα φουντώσει, θα επηρεάσει άλλες χώρες, θα οδηγούσε σε μια τραγική κλιμάκωση και θα έστελνε τους Ευρωπαίους σε έναν τρομερό πόλεμο.
Με αυτό κατά νου, πολλοί στην Ευρώπη καλωσόρισαν τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, αν και δεν συμφωνούν με πολλές από τις θέσεις και τις πολιτικές του, αλλά συμφωνούν σε ένα πράγμα – ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «τρέλα» και θα έπρεπε να σταματήσει άμεσα.
Το ποσοστό των Ευρωπαίων που προτιμούν τον πόλεμο έως ότου το Κίεβο πετύχει τους στόχους του είναι σίγουρα πολύ χαμηλό – όσοι θέλουν πόλεμο μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της Ρωσίας είναι ακόμη μικρότερο. Μετά από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου, η ενωτική επιθυμία είναι μόνο μία και πολύ απλή, να φιμωθούν τα όπλα και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο Τραμπ υποσχέθηκε να «σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του». Πολλοί είναι δύσπιστοι σχετικά με αυτό, αλλά αν είναι πρόθυμος να προσπαθήσει να εμπλακεί από την αρχή, αυτό είναι ήδη ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου.
«Αυτοί που δεν θέλουν την ειρήνη»
Ταυτόχρονα, υπάρχουν παράγοντες με επιρροή που δεν συμμερίζονται την άποψη της πλειοψηφίας των απλών Ευρωπαίων. Υπάρχουν παράγοντες για τους οποίους η ειρήνη είναι ένα προφανώς δυσμενές και αδιανόητο σενάριο και τώρα θα κάνουν τα πάντα για να μην συμβεί σε καμία περίπτωση.
Δυστυχώς, ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι ο νέος επικεφαλής της μεγαλύτερης στρατιωτικής οργάνωσης στην ανθρώπινη ιστορία – ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
Όταν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τις δηλώσεις του, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το μόνο θετικό είναι η υπόθεση ότι, αν και είναι στη θέση του Γενικού Γραμματέα, μάλλον δεν είναι ο κύριος παράγοντας και εκτελεί μόνο τις εντολές που αποστέλλονται. σε αυτόν, κυρίως από την Ουάσιγκτον.
Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι είναι, και ότι θα παραμείνει έτσι, γιατί διαφορετικά το πεπρωμένο που σχεδίασε ο Ρούτε είναι η ήπειρος είτε στις φλόγες του πολέμου είτε μόνιμα στο χείλος μιας τέτοιας αβύσσου.
Στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και με αυτόν τον τρόπο παρουσίασε ουσιαστικά το όραμά του για το μέλλον του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα της Ευρώπης.
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να «σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη» και μπορεί να μετακομίσει σε άλλα μέρη της Ευρώπης, προτρέποντας τους Ευρωπαίους – τους ίδιους που αναμφίβολα θέλουν μια ειρηνική ήπειρο – να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις τους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.
Όσο για τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία θέλει να σβήσει την Ουκρανία από τον παγκόσμιο χάρτη, γιατί το Κρεμλίνο προτείνει εδώ και καιρό πώς να τερματιστεί ο πόλεμος υπό την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία εγκαταλείψει την ιδέα της ένταξης στο ΝΑΤΟ;
«Στρατιωτική κοινωνία»
Φυσικά, ο Ρούτε μπορεί να πει ότι η Μόσχα λέει ψέματα και εξαπατά, αλλά γιατί να μην προσπαθήσει;
Ρητορική ερώτηση φυσικά.
Δεν θα υπάρξει καμία προσπάθεια γιατί έχει ήδη αποφασιστεί ότι δεν πρέπει να επιτραπεί κανένας τερματισμός του πολέμου που δεν περιλαμβάνει μια «ουκρανική νίκη» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, υποθέτουμε την είσοδο μη κατεχόμενων τμημάτων στο ΝΑΤΟ).
«Είναι καιρός να στραφούμε σε μια στρατιωτική νοοτροπία», είπε ο Ρούτε σε εμπειρογνώμονες ασφαλείας και αναλυτές στο think tank Carnegie Europe στις Βρυξέλλες.
Ο Ρούτε προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει «σμήνη drones» στην Ευρώπη, όπως έχει χρησιμοποιήσει με καταστροφικές συνέπειες στην Ουκρανία.
Συνέχισε με τη συχνή ρητορική για τις αξίες που απειλούνται.
«Ο Πούτιν προσπαθεί να καταστρέψει την ελευθερία και τον τρόπο ζωής μας», είπε ο Ρούτε, υπενθυμίζοντας τις επιθέσεις της Ρωσίας στη Γεωργία το 2008, την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και την εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια.
«Πόσο άλλο χρειαζόμαστε ένα ξύπνημα;» Θα πρέπει να ανησυχούμε βαθιά. Η Ρωσία προετοιμάζεται για μια μακροχρόνια αντιπαράθεση. Με την Ουκρανία, αλλά και με εμάς», είπε.
Αύξηση των αμυντικών δαπανών = υστέρηση των κοινωνικών
Ο Ρούτε έκανε την εναρκτήρια ομιλία του εν μέσω αναφορών ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του εθνικού προϋπολογισμού κάθε μέλους – από το τρέχον 2%, όπως δημοσίευσε ο Guardian.
Αυτό σίγουρα θα ληφθεί ως πολύ καλά νέα, διότι είναι μια επιχείρηση που στον σημερινό κόσμο δεν έχει σχεδόν κανέναν ανταγωνισμό όσον αφορά την κερδοφορία.
Η στρατιωτική βιομηχανία απολαμβάνει το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου και ελπίζουν να παραμείνει έτσι. Το τραγικό είναι ότι συνειδητοποιούν ήδη ότι αν ο φόβος γίνει πραγματικότητα, το 3% θα πηδούσε σε διψήφιο αριθμό σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη.
Εκτός από τον Ρούτε, αυτή η είδηση θα αρέσει και στον Τραμπ. Συγκεκριμένα, μια τέτοια ξαφνική αύξηση θα μπορούσε να κατευνάσει τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος έχει συχνά επικρίνει τις ευρωπαϊκές χώρες ότι βασίζονται υπερβολικά στα αμερικανικά χρήματα για τη χρηματοδότηση συμμαχιών.
Στο τέλος, εάν η Ευρώπη είναι έτοιμη υπό την ηγεσία ανθρώπων όπως ο Μαρκ Ρούτε, ο Εμανουέλ Μακρόν ή ο Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει τον δικό της στρατιωτικό εφιάλτη, ο Τραμπ δεν θα ανησυχήσει, επιπλέον, θα κρατήσει αποστάσεις και θα δει σε αυτή την καταστροφή μεγάλες ευκαιρίες για Αμερικανικά Κέρδη.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Αμερική έγινε η υπερδύναμη που γνωρίζουμε σήμερα σε μεγάλο βαθμό λόγω του γεγονότος ότι ηγήθηκε της ανοικοδόμησης της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Ρούτε θέλει επίσης να περικόψει τα κοινωνικά επιδόματα στην Ευρώπη, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν χρήματα σε στρατιωτικά ταμεία.
«Γνωρίζω ότι το να ξοδεύεις περισσότερα για την άμυνα σημαίνει ότι ξοδεύεις λιγότερα για άλλες προτεραιότητες».
Αλλά είναι λίγο λιγότερο. Κατά μέσο όρο, οι ευρωπαϊκές χώρες ξοδεύουν εύκολα έως και το ένα τέταρτο του εθνικού τους εισοδήματος σε συντάξεις, υγεία και κοινωνική ασφάλιση.
Χρειαζόμαστε ένα μικρό μέρος αυτών των χρημάτων για να ενισχύσουμε την άμυνά μας και να διατηρήσουμε τον τρόπο ζωής μας», είπε ο Ρούτε την Πέμπτη.
Ο Ρούτε και όσοι σκέφτονται σαν αυτόν φοβούνται πλέον περισσότερο από ένα σενάριο στο οποίο ο Τραμπ θα σταματήσει να εξοπλίζει και να χρηματοδοτεί την Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της ή να αναγκαστεί να τα παρατήσει.
«Όχι σε κακή συμφωνία με τον Πούτιν»
Φυσικά, αν ρωτήσετε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη δεν πρέπει ποτέ να υποχωρήσει και, αν χρειαστεί, τα κοινωνικά δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών μπορούν εύκολα να διακυβευτούν, για να μην αναφέρουμε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, όπως το δικαίωμα να μην συμμετέχουν σε έναν πόλεμο που πρωτίστως κερδίζει η στρατιωτική βιομηχανία.
Ωστόσο, έχοντας επίγνωση ότι δύσκολα θα αλλάξει γνώμη ο Τραμπ, ο Ρούτε προετοιμάζεται ήδη για ένα τέτοιο σενάριο. Μιλώντας για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες, που θα μπορούσαν να υποκινηθούν από τον Τραμπ, ο Ρούτε είπε:
«Μια κακή συμφωνία θα σήμαινε νίκη για τον Πούτιν, η οποία θα είχε παγκόσμιες συνέπειες, όχι μόνο στην Ευρώπη και την Ουκρανία. Η τρέχουσα ετοιμότητα του ΝΑΤΟ λειτουργεί «προς το παρόν», αλλά η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για τους κινδύνους που έρχονται τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία μπορεί να συμβεί εδώ, και ανεξάρτητα από την έκβαση αυτού του πολέμου, δεν θα είμαστε ασφαλείς στο μέλλον αν δεν προετοιμαστούμε για τους κινδύνους».
Με άλλα λόγια, η Ευρώπη πρέπει να ξοδέψει για όπλα ακόμα κι αν ο Τραμπ πετύχει το σχέδιό του να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ρούτε κάλεσε τα κράτη μέλη να προχωρήσουν στην αμυντική βιομηχανία «τις μεγάλες παραγγελίες και τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις που απαιτούνται για τη γρήγορη παραγωγή νέων και καλύτερων δυνατοτήτων».
Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας έναντι των drones και άλλων σύγχρονων στρατιωτικών τακτικών.
«Η ελευθερία δεν είναι δωρεάν», είπε ο Ρούτε, προειδοποιώντας ότι η μη επένδυση στην αποτροπή του πολέμου τώρα θα οδηγήσει σε πολύ υψηλότερο κόστος αργότερα.
«Αν δεν ξοδέψουμε δισεκατομμύρια τώρα για να αποτρέψουμε τον πόλεμο, θα πληρώσουμε δισεκατομμύρια αργότερα για να τον πολεμήσουμε». Και αυτό μόνο αν κερδίσουμε», κατέληξε.
Η ουσία της ομιλίας του είναι ο φόβος, ο υπαρξιακός φόβος, σύμφωνα με τον οποίο οι Ευρωπαίοι θα συμφωνούσαν να στερηθούν την ποιότητα ζωής τους, την ασφάλεια, ίσως και το δικαίωμα στη δημοκρατία (όπως είδαμε στην περίπτωση της Ρουμανίας), όλα στο τέλος για τα συμφέροντα της στρατιωτικής βιομηχανίας που είναι τόσο φουσκωμένη και θα αντιταχθεί σθεναρά σε κάθε επιστροφή στη σταθερότητα και την ειρήνη.
Όλα αυτά στην πραγματικότητα θυμίζουν πολύ τις «τρεις υπερδυνάμεις σε συνεχή πόλεμο» – την Ωκεανία, την Ανατολική Ασία και την Ευρασία – όποιος δεν έχει διαβάσει Orwell έχει τώρα την ευκαιρία να το ζήσει.
H εικόνα είναι από το Pinterest
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.