από το κανάλι Giannis Katseas
Το χωριό Δοϊράνη του νομού Κίλκις είναι γνωστό από την λίμνη με την ίδια ονομασία που είναι μοιρασμένη ανάμεσα στην Ελλαδα και το κρατίδιο-μόρφωμα των Σκοπίων. Εκεί σε αυτήν την περιοχή έγιναν στον τελευταίο αιώνα τέσσερις φονικότατες μάχες. Κατά την μάχη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα στα συμμαχικά στρατεύματα της Ανταντ και των βουλγάρων στις 18-19 Σεπτεμβρίου του 1918 με ανώτατο διοικητή τον βρετανό Τζορτζ Μιλν και με τις Ελληνικές μεραρχίες των Σερραίων και Κρητών επιτέθηκαν στα βουλγαρικά στρατεύματα.
Η μάχη ήταν πολύνεκρη και διήρκεσε μια ολόκληρη μέρα κατά την εποποιία του λεγόμενου Μακεδονικού Μετώπου. Οι Βούλγαροι είχαν οχυρώσεις στην περιοχή με στρατηγικό βάθος τριών χιλιομέτρων και αρκετά πυροβόλα σε τρεις διαδοχικές γραμμές καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να αποκρούσουν την επίθεση των συμμάχων. Κατά την μάχη έπεσαν χιλιάδες νεκροί και πολυάριθμοι τραυματίες και από τις δυο πλευρές.
Δεσπόζει σε έναν λόφο που έχει ονομαστεί αποικιακός (Colonial Hill) ένας οβελίσκος με δυο λιοντάρια στις πλευρές του κατασκευασμένος από τους βρετανούς σαν μνημείο για αυτούς που έπεσαν στην μάχη αυτή με τα ονόματα και τις μεραρχίες όπου ανήκουν να είναι γραμμένα σε τέσσερις στήλες που βρίσκονται περιμετρικά από τον οβελίσκο.
Στους πρόποδες του λόφου αυτού βρίσκονται δυο Στρατιωτικά Νεκροταφεία, ένα βρετανικό και ένα Ελληνικό.
Στο βρετανικό που είναι πολύ προσεγμένο αναπαύονται 1337 βρετανοί, 1 γάλλος, 1 ινδός και 45 Ελληνες. Στο δε Ελληνικό αναπαύονται 102 Ελληνες αξιωματικοί και οπλίτες που σκοτώθηκαν κατά την νικηφόρα μάχη της Δοϊράνης.
Είναι και αυτό εξίσου προσεγμένο και είναι μάλλον κατασκευασμένο το 1926. Στην κορυφή του δεσπόζει το άγαλμα της Πτερωτής Νίκης με ύφος αυστηρό φέροντας κράνος στο κεφάλι. Είναι έργο του μεγάλου Ελληνα γλύπτη Αντώνιου Σώχου και στην βάση του αγάλματος έχει επιγραφή από τους στίχους του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Ο γλύπτης καταγόταν από γνωστή οικογένεια μαρμαρογλύπτων, ανηψιός του Λάζαρου Σώχου και γεννήθηκε στα Υστερνα της Υδρας το 1888.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.