Σελίδες

4 Νοεμβρίου 2024

Η Ελληνική μας Θεσσαλονίκη, μία ακόμα πόλη που οι γύρω βαρβαρικοί λαοί παραφράζουν το όνομά της....

Θεσσαλονίκη. 
Οι Σκοπιανοί (και όλοι οι Σλάβοι) τη λένε Σολούν. 
Οι Τούρκοι, και εσχάτως και οι Αλβανοί, τη λένε Σελανίκ. 
 
Η πόλη ιδρύθηκε το 315 πΧ από τον Κάσσανδρο. Τι είχε προηγηθεί; Το 354 πΧ ο Φίλιππος Β ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα των Θεσσαλών και σε συμμαχία μαζί τους νίκησαν το καθεστώς των Φερών και των συμμάχων τους Φωκέων. Την ίδια ημέρα γεννιέται η κόρη του, στην οποία δίνει το όνομα: Μετά των Θεσσαλών Νίκη, δηλαδή Νίκη μαζί με τους Θεσσαλούς. Θεσσαλονίκη. 
 
Την ετεροθαλή αυτή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου παντρεύτηκε ο Στρατηγός του Κάσσανδρος, ο οποίος έχτισε την πόλη και την έδωσε το όνομα της γυναίκας του. 
 
1000 χρόνια αργότερα, τον 7ο αιώνα μΧ, κατέβηκαν οι Σλάβοι στα Βαλκάνια. Δεν μπορούσαν εύκολα να το πουν ολόκληρο και το έκαναν Σολούν. 
 
1400 χρόνια αργότερα, τον 11ο αιώνα, ήρθαν στη Μικρά Ασία οι Τούρκοι. Δεν μπορούσαν εύκολα να το πουν ολόκληρο και το έκαναν Σελανίκ. 
 
Το ότι οι Σλάβοι την ονομάζουν Σολούν δεν είναι απλώς ένα φαινόμενο. Είναι μια ακόμα ΑΠΟΔΕΙΞΗ ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη Μακεδονία. Είναι ξένοι, επισκέπτες, άσχετοι με την περιοχή. 
(Καλά, το ότι επιμένουν ότι το σωστό όνομα της πόλης είναι το δικό τους, είναι παράνοια. Δείγμα χαμηλής νοημοσύνης). 
 
Και λίγα λόγια για την περίφημη πλάκα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΝ.
 
Ενεπίγραφη μαρμάρινη βάση, που βρέθηκε στη ρωμαϊκή αγορά της πόλης. Πρόκειται για τμήμα βάθρου με αγάλματα της οικογένειας του Φιλίππου Β΄, που είχαν στηθεί το 2ο αι. μ.Χ. Ένα από αυτά, σύμφωνα με την επιγραφή, εικόνιζε τη Θεσσαλονίκη, κόρη του Φιλίππου και γυναίκα του Κασσάνδρου, που έδωσε το όνομά της στην πόλη. Η επιγραφή βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.