Η Κίνα επεκτείνει την παραγωγή άνθρακα, ακόμη και όταν προσθέτει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πηγή: France 24.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - 31 Οκτωβρίου 2024 | Irina Slav
Τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και να κλείσουν οποιουσδήποτε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στο ορατό μέλλον.
Η ανθρακική ενέργεια παρέχει τη φτηνή ενέργεια που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι και άλλοι Ασιάτες κατασκευαστές αιολικών και ηλιακών εξαρτημάτων και εξοπλισμού - για να μην αναφέρουμε τα ηλεκτρικά οχήματα - για να διατηρούν τα προϊόντα τους φθηνά.
Αυτές οι δύο χώρες θα οδηγήσουν την αύξηση της ζήτησης άνθρακα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Το παραπάνω αποτελεί περίληψη του παρακάτω άρθρου που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων πετρελαίου και ενέργειας Oil Price. Κοινοποιώντας το άρθρο, ο συντάκτης του Technocracy News & Trends Patrick Wood σημείωσε: «Η Κίνα και η Ινδία, με 2,8 δισεκατομμύρια πληθυσμό, είπαν, «ας μην το κάνουμε αλλά ας πούμε ότι το κάναμε». Η Κίνα είναι μια Τεχνοκρατία εδώ και δεκαετίες και η Ινδία είναι ακριβώς πίσω της. Ενώ ξεπερνούν τον κόσμο, τα δυτικά έθνη έχουν εξαπατηθεί και έχουν δαπανήσει τρισεκατομμύρια για να μετριάσουν την ψεύτικη κλιματική αλλαγή. Εν τω μεταξύ, η μεταποίηση μεταφέρθηκε εκεί όπου το κόστος της ενέργειας ήταν χαμηλότερο».
Από την Irina Slav όπως δημοσιεύθηκε από το Oil Price
Η μία έκθεση μετά την άλλη υμνεί τις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης που οδηγούν σε ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο, τα πράγματα φαίνονται πολύ διαφορετικά. Εκεί, ο άνθρακας παραμένει βασιλιάς - και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.
Το Reuters ανέφερε πρόσφατα ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στην Ινδία μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο χάρη στην υψηλότερη ηλιακή παραγωγή και τη χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Μήπως ήρθε η ώρα για μερικούς ηλιακούς επαίνους; Όχι ακριβώς, διότι την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές άνθρακα κοκκοποίησης της Ινδίας εκτοξεύθηκαν σε υψηλό έξι ετών κατά το πρώτο εξάμηνο του τελευταίου οικονομικού έτους της χώρας.
Εν τω μεταξύ, στη γειτονική Κίνα, ο άνθρακας παραμένει ο μεγαλύτερος συντελεστής στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, παρά το γεγονός ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος προγραμματιστής αιολικής και ηλιακής ισχύος στον κόσμο - και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Τα τελευταία στοιχεία για την εγχώρια παραγωγή δείχνουν αύξηση. Τα τελευταία στοιχεία για τη ζήτηση δείχνουν αύξηση του άνθρακα ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση. Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει το 60% της ηλεκτροπαραγωγής της Κίνας και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.
Τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και να κλείσουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στο ορατό μέλλον.
Τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα έχουν θέσει επισήμως ως προτεραιότητα την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την οικονομική προσιτότητα έναντι των εκπομπών, ακόμη και όταν και οι δύο επιδιώκουν ένα πιο ποικιλόμορφο δίκτυο.
Κατά ειρωνικό τρόπο, η ενέργεια από άνθρακα είναι αυτή που ουσιαστικά τροφοδοτεί την ενεργειακή μετάβαση. Η ανθρακική ενέργεια παρέχει τη φτηνή ενέργεια που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι και άλλοι ασιατικοί κατασκευαστές αιολικών και ηλιακών εξαρτημάτων και εξοπλισμού - για να μην αναφέρουμε τα ηλεκτρικά οχήματα («EV») - για να διατηρήσουν τα προϊόντα τους φθηνά.
Επίσης, κατά ειρωνικό τρόπο, η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων είναι πολύ πιθανό να δώσει ώθηση στη ζήτηση άνθρακα σε ορισμένα μέρη του κόσμου όπου το φυσικό αέριο δεν είναι τόσο φθηνό όσο είναι - προς το παρόν - στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις τελευταίες «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές» («WEO»), ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας («IEA») εξήρε με πολλά λόγια την ενεργειακή μετάβαση και το πώς η μελλοντική αύξηση της ενεργειακής ζήτησης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την αιολική και ηλιακή ισχύ που θα προστεθεί.Σχετικές πληροφορίες: Το έργο LNG 2 της Ρωσίας στην Αρκτική παγώνει χωρίς σχέδια επανεκκίνησης
Επικαλούμενη την πρόσφατη αύξηση των επενδύσεων σε αιολική και ηλιακή ενέργεια τα τελευταία δύο χρόνια, ο ΙΕΑ έγραψε στην περίληψη ότι η συνδυασμένη δυναμικότητα των δύο θα «αυξηθεί από 4.250 GW σήμερα σε σχεδόν 10.000 GW το 2030 στο STEPS, υπολειπόμενη του στόχου τριπλασιασμού που τέθηκε στην COP28, αλλά υπεραρκετή, συνολικά, για να καλύψει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και να ωθήσει την παραγωγή με καύση άνθρακα σε πτώση».
Αυτό που δεν έγραψε ο ΙΕΑ στην περίληψη, αλλά κράτησε για την πλήρη έκθεση ήταν ότι τουλάχιστον μέχρι το 2030, η ζήτηση άνθρακα δεν πρόκειται να αρχίσει να μειώνεται - παρά τις δικές του προβλέψεις ότι η ζήτηση για όλους τους υδρογονάνθρακες θα μειωθεί πριν από το 2030, καταπνιγμένη από την ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.
«Στο STEPS, οι προοπτικές για τον άνθρακα αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω ιδίως για την επόμενη δεκαετία, κυρίως ως αποτέλεσμα των επικαιροποιημένων προβλέψεων για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως από την Κίνα και την Ινδία. Η συνολική ζήτηση άνθρακα είναι 300 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου άνθρακα (Mtce) ή 6% υψηλότερη το 2030 από ό,τι στο WEO-2023. Ακόμη και με αυτή την αναθεώρηση, η ζήτηση άνθρακα μειώνεται κατά μέσο όρο 2% κάθε χρόνο μέχρι το 2050».
Αυτό έγραψε ο ΙΕΑ στην έκθεσή του, όπου το STEPS είναι το δηλωμένο σενάριο πολιτικής που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τις προβλέψεις του. Με άλλα λόγια, ο ΙΕΑ παραδέχεται ότι έκανε λάθος πέρυσι όταν προέβλεπε την καταστροφή του άνθρακα. Στη φετινή έκδοση του WEO, διορθώνει αυτή τη λανθασμένη υπόθεση. Για να είμαστε δίκαιοι, τελειώνει αυτή τη διόρθωση σε μια μεταβατική θετική νότα, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι θα πρέπει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της και πάλι το επόμενο έτος. Διότι κανείς εκτός της Ευρώπης και της Αγγλοσφαίρας δεν εγκαταλείπει τον άνθρακα - και όχι μόνο για να συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη και την Αγγλοσφαίρα με τα συστατικά της πρώτης προτεραιότητας ηλεκτροδότησης των πάντων. Όπως το έθεσε ο Javier Blas του Bloomberg , η ενεργειακή μετάβαση τροφοδοτείται από τον άνθρακα.
Δεν ήταν δύσκολο να καταλάβει κανείς πού θα κατέληγε αυτή η παρόρμηση για την ηλεκτροκίνηση των πάντων. Τα οράματα ήταν ότι ο εξηλεκτρισμός των πάντων θα καλυπτόταν από την καλπάζουσα αιολική και ηλιακή ικανότητα που θα είχε την ευπρέπεια να παρέχει την παροχή όταν υπάρχει ζήτηση γι' αυτήν. Η Κίνα, ωστόσο, γρήγορα συνειδητοποίησε ότι αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί, και καθώς κατασκεύαζε τεράστιες ηλιακές εγκαταστάσεις μετά από ένα τεράστιο αιολικό πάρκο, κατασκεύαζε επίσης μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα. Αυτό κάνει και η Ινδία αυτή τη στιγμή. Αυτές οι δύο χώρες θα οδηγήσουν την αύξηση της ζήτησης άνθρακα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή γνωρίζουν ότι η παροχή της ενέργειας που απαιτούν οι οικονομίες και οι ψηφοφόροι τους είναι πιο σημαντική από την καταμέτρηση μορίων CO2.
Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζει σενάρια για μπλακ άουτ, επειδή η ικανότητα βασικού φορτίου του μόλις αποδεκατίστηκε με το κλείσιμο του τελευταίου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα της χώρας. Δισεκατομμύρια προορίζονται για επενδύσεις σε πράγματα όπως μπαταρίες και σφονδύλους για την αποθήκευση ενέργειας από αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις, αλλά η συνειδητοποίηση ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ικανότητα βασικού φορτίου δεν έχει ακόμη γίνει αντιληπτή από την κυβέρνηση Starmer - όπως και από τις ευρωπαϊκές αρχές που εξακολουθούν να πιέζουν για το τέλος του άνθρακα. Αν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για να μάθουμε κάτι σημαντικό από την Κίνα και την Ινδία, αυτή η στιγμή είναι τώρα.
Περισσότερες κορυφαίες αναγνώσεις από το Oilprice.com:
Δικτυογραφία:
Coal is still king despite the war on “fossil fuels”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.