Σελίδες

14 Νοεμβρίου 2024

Χιλιάδες Ορθόδοξοι εξοντώθηκαν και εκατοντάδες Ναοί καταστράφηκαν στη μαρτυρική Μικρά Ασία

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος 
 
«Αχ! Πάει… Χάσαμε τη Μικρασία…». Με αυτή τη φράση στο στόμα ξεψύχησε πριν κάποια χρόνια υπέργηρος Μικρασιάτης πρόσφυγας στη Ν. Σελεύκεια Θεσπρωτίας.
 
Έως ότου έκλεισε τα μάτια του δεν μπορούσε να ξεχάσει τ΄ άγια χώματα. Το πατρικό σπίτι. Του άη Χαρίτωνα τ’ αχνάρια. Τ’ άη Αμφιλοχίου τα θάματα. 
 
Και ποτέ ο λόγος του δεν αποσωνόταν, γιατί ο κόμπος της θύμησης έσφιγγε το λαιμό του και τα δάκρυα πλημμύριζαν τα μάτια του. 
 
Κανείς δεν φανταζόταν τη μεγαλύτερη τραγωδία του νεότερου Ελληνισμού, όταν τα ελληνικά στρατεύματα αποβιβάζονταν, το 1919, στη Σμύρνη. Χιλιάδες Ορθόδοξοι Έλληνες εξοντώθηκαν με διάφορους τρόπους. 
 
Σκοτώθηκαν ή σφάχτηκαν ή μετακινήθηκαν βίαια ή συμμετείχαν σε πορείες θανάτου ή σε καταναγκαστικά έργα ή αφέθηκαν να πεθάνουν από την πείνα και τις αρρώστιες. Πολλοί, που επέζησαν των σφαγών, διώχθηκαν από τα σπίτια τους το 1923 κατά την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών. 
 
Πριν έρθουν υποχρεωτικά στην Ελλάδα, πολλοί έκαναν τρισάγια στα μνήματα των δικών τους ανθρώπων, για να μη χωριστούν σαν ξένοι… Οι ψυχές ήταν βαριές, το κλάμα άφθονο και τα λόγια συγκλόνιζαν: “Φεύγομε εμείς και σας αφήνομε μόνους μέσα στους Τούρκους”. 
 
Και πως από την τραγωδία αυτή να μην ξεπηδούν απαρηγόρητοι λυγμοί καρδιάς. 
 
ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΝΑΩΝ 
 
Η αίσθηση της καπνιάς της καταστροφής δεν μπορεί να σβήσει κι ας έχουν περάσει εννέα και πλέον δεκαετίες. Οι περισσότερες εκκλησίες έγιναν ερείπια, όπως ο Ταξιάρχης και η Αγία Τριάδα στα Μοσχονήσια, ο Ταξιάρχης στο Λιβίσι, οι Άγιοι Γεώργιος και Κωνσταντίνος στην Αργυρούπολη. Άλλοι κάηκαν, όπως η Αγία Βαρβάρα στη Μερζιφούντα. 
 
Πολλοί ναοί χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες ή αχυρώνες. Κάποιοι άλλοι, μεγάλης αρχαιολογικής σπουδαιότητας, μετατράπηκαν σε τζαμιά, όπως ο ναός της Μεταμορφώσεως στην Τσίτα των Σουρμένων, η Παναγιά στα Αλάτσατα, ο Άγιος Γεώργιος στην Κορόνυξα της Αργυρούπολης, οι Άγιοι Γεώργιος και Ιωάννης στις Κυδωνιές. 
 
Κάποιοι άλλοι λειτούργησαν ως πολιτιστικά κέντρα: ο Άγιος Χαράλαμπος στην Κρήνη και η Υπαπαντή στα Κοτύωρα, η ως μουσεία: ο Άγιος Νικόλαος (Κερασούντα), ο Άγιος Βουκόλος (Σμύρνη) – ο μοναδικός ορθόδοξος ναός που διασώθηκε στη Σμύρνη. 
 
Κάποια μοναστήρια είτε ανατινάχτηκαν (Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας), είτε απετέλεσαν άντρο ληστών (Παναγία Σουμελά), ενώ άλλα απλά αφέθηκαν στη φθορά του χρόνου. 
 
Υπάρχουν όμως και μερικά. που διασώθηκαν ή αναστηλώθηκαν, λόγω του τουριστικού ενδιαφέροντος: Οι εκκλησίες του Γκέρεμε, επειδή ανακηρύχθηκε η περιοχή σε Πάρκο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, και η Παναγία Σουμελά στην Ματσούκα, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας. 
 
“ΜΑΖΕΨΑΜΕ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ…” 
 
Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, που αναγκαστικά μετακινήθηκαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα έσωσαν ό,τι μπόρεσαν από τις εκκλησιές τους. Και τα πήραν μαζί τους. Για να μην απολησμονήσουν τον τόπο τους. Να μην αποκοπούν εντελώς απ’ αυτόν. 
 
Να μην καταντήσουν κουφάρια χωρίς ταυτότητα. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία της Αννίκα Χαριτωνίδου (από το Κέσι ): «Η επιτροπή μάζεψε τα πράματα της εκκλησίας. Έκαψε τις παλιές εικόνες κι όσα βιβλία ήταν παλιά. 
 
Τα άλλα κειμήλια τα μαζέψανε και τα φέραμε. Το σταυρό και τον επιτάφιο τα είχα βάλει στο δικό μου σεντούκι. Τα άλλα πράγματα τα φρόντισε ο κουνιάδος μου ο δάσκαλος… Με τα πράματα της εκκλησίας είχα δώσει και μια δική μου εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα. 
 
Ήταν πολύ μεγάλη και δε χωρούσε στο δικό μου σεντούκι. Σαν ήρθαμε, έδωσα στον κουνιάδο μου το σταυρό και τον επιτάφιο. Κάποιος πήγε και τα πήρε από το σπίτι του μαζί με τα άλλα πράματα της εκκλησίας. Μαζί με αυτά πήγε και η δική μου εικόνα, που ήταν πολύ παλιά. 
 
Που φεύγαμε από το σπίτι μας στενοχωρηθήκαμε, μα ούτε το σπίτι ούτε τα πράματά μας, ούτε τους φίλους μας Τούρκους σκεφτήκαμε, όσο σκεφτήκαμε την εκκλησία μας. Την αφήσαμε σαν ορφανή μέσα στους Τούρκους. 
 
Πριν φύγω πέρασα πάλι από κει. Δεν είχε εικόνες. Δεν είχε σταυρό. Πήγα να προσκυνήσω το αγιασμένο σανίδι, τη λειτουργημένη πέτρα της». 
 
Εξίσου αποκαλυπτική και η αναφορά της Μαρίας Πορλόγλου-Κοσμίδου (από την Κερμίρα): «Η επιτροπή μας άρχισε να μαζεύει τα πράγματα της εκκλησίας. Τα βάλαμε σε μεγάλες κάσες. Πολυελαίους ασημένιους, μανουάλια, όλα τα φέραμε. Καταστρέψαμε μόνο τις μικρές εικόνες. Τι ασήμι ήταν εκείνο! Μέχρι τους δίσκους που μαζεύαμε τα λεφτά τούς είχαμε ασημένιους. Τι πλούτη! Τι πλούτη! Μεγάλες περιουσίες είχαν δώσει στην εκκλησία αυτοί που ξενιτεύονταν: εφτά πολυελαίους ασημένιους, δεκατέσσερα άγια ποτήρια, όλα μας ήσαν μεγάλης αξίας. Τα φέραμε και τα παραδώσαμε στο κράτος. Στο Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται ένα άγιο ποτήρι δικό μας. Στο ίδιο μουσείο βρίσκεται και ένας επιτάφιός μας, μεγάλης αξίας…». 
 
ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΜΝΗΜΗΣ Η ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 
 
Η ματιά βουτάει στην απεραντοσύνη της ιστορίας και ο νους προσπαθεί να μετρήσει τις άπειρες θυσίες. Η Μικρά Ασία είναι ένα θησαυροφυλάκιο μνήμης. Ιδιαίτερα σε τούτα τα χρόνια, που όλα μας σπρώχνουν με λύσσα για να μας ανατρέψουν. 
 
Άνεμοι μαίνονται γύρω μας για να μας ξεριζώσουν. Ας προσπαθήσουμε να ξαναβρούμε τη λυγερή ισορροπία. Όπως τη βρήκαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Το αιματοκύλισμα και το διωγμό στον τόπο τους το έκαναν δημιουργία στην Ελλάδα, χωρίς να αποκοπούν από τις παραδόσεις τους. 
 
Όπως δεν πρέπει να αγνοούμε την προοδευτικότητα του καιρού μας, έτσι δεν πρέπει να αγνοήσουμε το παρελθόν μας. Δένοντας αρμονικά και σφιχτά το νέο με το παλαιό θα ζήσουμε στα γεμάτα μια ζωή ακέραιη. Γνήσια ελληνική. 
 

2 σχόλια:

  1. «Από την πρώτη μαύρη μέρα που μπήκαν στην Ευρώπη οι Οθωμανοί, ήταν το μόνο δείγμα της ανθρωπότητας που έδειξε τη μεγαλύτερη έλλειψη ανθρωπισμού. Οπουδήποτε κι αν πήγαν, μια πλατιά κηλίδα αίματος έδειχνε τα ίχνη της διαβάσεώς τους και σ΄ όλη την έκταση της κυριαρχίας τους ο πολιτισμός εξαφανιζόταν».
    Γλάδστων, Πρωθυπουργός της Βρετανίας, 1876

    Υπό την τυραννίαν του Οθωμανικού δεσποτισμού… κανένας, οποιασδήποτε τάξεως και θρησκείας, δεν είναι σίγουρος μήτε δια την ζωήν του, μήτε δια την τιμήν του, μήτε δια τα υποστατικά του.
    Ρήγας Φεραίος, 1757-1798, Εθνομάρτυς
    «Επαναστατική Προκήρυξις»

    Η Τουρκία είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης.
    Τσάρος Νικόλαος Α’, 1796-1855, Ρώσος ηγεμόνας
    (σε συνομιλία του το 1844 με τον Δούκα Ουέλλιγκτον)

    Αυτή η χώρα πέρασε από τη βαρβαρότητα στην παρακμή, χωρίς να γνωρίσει τον πολιτισμό.
    Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ 1953

    Όποτε μαθαίνουμε για μια σφαγή Αρμενίων, Ελλήνων κ.ά.π. στη Μικρά Ασία, όλοι υποθέτουν ότι έγινε μετά από διαταγές του ενός ή του άλλου. Κανένας δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι, που τους αρέσει να σκοτώνουν και καταστρέφουν τους γείτονές τους.
    Hector Hugh Munro (Saki), 1870-1916, Βρετανός διηγηματογράφος

    «Δεν υπάρχει περίπτωση στην Ευρώπη, στην Ασία ή στην Αφρική, η εγκαθίδρυση της τουρκικής κυριαρχίας να μην είχε σαν συνέπεια την υποβάθμιση του πολιτισμού. Η Τουρκία, όπου βγήκε νικήτρια έφερε την καταστροφή».
    Κλεμανσώ, πρωθυπουργός της Γαλλίας (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος)

    Τούρκοι διαβήκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα.
    Β. Ουγκώ.

    Οι Τούρκοι είναι ο λαός της οργής του Θεού.
    Μαρτίνος Λούθηρος, 1483-1546, Γερμανός θεολόγος, Μεταρρυθμιστής
    ΣΥΝΕΧΕΙΑ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και στην Ελληνική κατεχόμενη Β. Κύπρο …. από το 1974 και εντεύθεν....
    Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο ήταν και είναι ένα απεχθές τουρκικό έγκλημα. Μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού έχουν καταστραφεί και λεηλατηθεί εκκλησίες, νεκροταφεία θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία.
    "Η καταστροφή πολιτιστικών αγαθών, ανεξάρτητα σε ποιό λαό ανήκει, είναι καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της ανθρωπότητας". Αυτό αναφέρει το προοίμιο της διεθνούς σύμβασης της Χάγης του 1954 για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες συρράξεις. Υιοθετήθηκε μάλιστα και η "μπλε ετικέτα", αντίστοιχη με το έμβλημα του "Ερυθρού Σταυρού", ή της "Ερυθράς Ημισελήνου", για την προστασία από καταστροφές και λεηλασίες σε περίπτωση πολέμου. Ελάχιστα ωστόσο βοήθησε στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.

    Επανειλημμένα η Ντ. Βέλε έχει αναφερθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και λαθρεμπορίας εκκλησιαστικών κειμηλίων που αφαιρέθηκαν από ναούς της Βόρειας Κύπρου και βρέθηκαν αργότερα, ένα μέρος τους τουλάχιστον, στα χέρια αρχαιοκαπήλων.

    "Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου είναι απίστευτη", λέει η αρχαιολόγος, ιστορικός τέχνης Άννα Μαραγκού. Μνημεία αραμαϊκά, ελληνικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά , τα περισσότερα βρίσκονται στη Βόρεια Κύπρο. Περίπου 550 βυζαντινές εκκλησίες έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς. Δεκάδες εκκλησίες έχουν εξαφανιστεί. Σχεδόν όλα τα ελληνο-ορθόδοξα νεκροταφεία έχουν συληθεί. Αφαιρέθηκαν οι σταυροί, συλήθηκαν οι τάφοι.

    Η ΣΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ( Σαρρής ) ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΒΑΡΒΑΡΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΛΑΩΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΣ ΛΑΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ …. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΟΥ ΜΑΟΥ ΚΑΙ ΖΟΥΛΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ … Η ΑΒΕΛΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΩΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ......

    .Όπως έγραψε και η Μαρία Ιορδανίδου ..... για την Μικρασιατική καταστροφή .....
    Για τους Ρωμηούς της Πόλης οι Τούρκοι ήταν ένα ακαθόριστο πράγμα ...ένα πράγμα σαν να λέμε .... χολέρα, πλημύρα, σεισμός ... Ένα τέτοιο πράγμα είναι οι Τούρκοι γεννικά .......
    Α. Αντωνάς από κατεχόμενη Αγία Μεσαορία γη Αγίων και Ηρώων, όπου οι Τούρκοι δεν άφησαν τίποτα ΕΛΛΗΝΙΚΟ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ όρθιο, όπως και σε όλη την κατεχόμενη Κύπρο, όπως και σε ολόκληρη την μαρτυρική Ελληνική Μικρά Ασία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.